Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ του καιρού , τις αμέσως επόμενες ώρες ! 

Καλησπέρα φίλες και φίλοι ! 

Ακόμη μια διαταραχή εκ δυσμάς μας , η οποία προκαλεί αρκετά φαινόμενα τούτη την ώρα σε τμήματα της κεντρο / νοτιοανατολικής Ιταλικής χερσονήσου, βρίσκεται καθοδόν προς την περιοχή μας ...

Οπότε βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ  τα μεσάνυχτα απόψε (νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη) θα αλλάξει εκ νέου το καιρικό σκηνικό του τόπου μας... 

Το εν λόγω , στην ουσία ΑΒΑΘΕΣ χαμηλό βαρομετρικό αν και ΔΕΝ θα έχει την δυναμική του απερχόμενου οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού (που έδωσε την κακοκαιρία της Δευτέρας), παρολ ' αυτά θα είναι ΙΚΑΝΟ να δώσει αρκετά "περάσματα βροχοπτώσεων" στα μέρη μας ("χονδρικά" μέσα στις επόμενες 12 με 15 ώρες, που θα μας επηρεάσει ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ φαινομένων) που μάλιστα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δύναται να είναι αξιόλογες / εντονότερες! 

Αναλυτικότερα λοιπόν ... 

Για αύριο Πέμπτη 06/04/2023: ΠΡΟΣ / ΑΠΟ την αλλαγή της ημέρας , την αποψινή νύχτα (δηλαδή ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τα μεσάνυχτα απόψε , νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη) και καθ ΄όλη την διάρκεια των υπόλοιπων νυχτερινών ωρών ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ το χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωί της Πέμπτης περιμένουμε τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ και κατά τόπους  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ  φαινόμενα στο νομό μας.

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα σημειώνονται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή και μπόρες , ενώ υπάρχει πιθανότητα και για λίγες σποραδικές καταιγίδες... Φαινόμενα που ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα απασχολήσουν ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης). 

Εννοείται ότι ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ  ΔΕΝ θα βρέξει το ίδιο παντού σε όλο το νομό μας και ούτε οι βροχές θα έχουν παντού την ίδια διάρκεια ή και ένταση. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε σε κάθε σύστημα κακοκαιρίας, έτσι και τις επόμενες ώρες , αλλού τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (συνεχή ή σχεδόν συνεχή για ΚΑΠΟΙΕΣ ώρες) ή και ένταση και αλλού στον ίδιο πάντα νομό θα είναι πιο περιορισμένα τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση... 

Τώρα θα μου πείτε , μας έγραψες τι θα συμβεί έως ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το πρωί της αυριανής ημέρας , μετά τι να περιμένουμε ; 

Στην συνέχεια της Πέμπτης ΚΑΙ ΕΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί στην γωνιά μας , με ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή και μπόρες ανά διαστήματα.

Από εκεί και μετά όμως προοδευτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και σιγά σιγά / ώρα με την ώρα θα πρέπει να επέλθει ΟΡΙΣΤΙΚΗ βελτίωση του καιρού από βορρά προς νότο στο νομό μας , πάντα ως προς τα φαινόμενα. 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ απόψε τη νύχτα αλλά και αύριο ΝΩΡΙΣ το πρωί , θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ από μεταβλητές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (σε ΑΡΚΕΤΑ σημεία θα επικρατήσει ένα ανατολικό - νοτιοανατολικό ρεύμα, εκείνες τις ώρες). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ όμως και πιο συγκεκριμένα , όσο θα βαδίζουμε  ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας ,θα επικρατήσουν ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ αρκετά ψυχρότεροι βορειοδυτικοί άνεμοι (μαίστρος) που μάλιστα προοδευτικά ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ φθάνοντας γενικά τα 5 με 6 μποφώρ ... Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "εκεί που συνήθως πιάνει πιο πολύ" ο μαίστρος λόγω ανάγλυφου ή προσανατολισμού της κάθε περιοχής, θα πρέπει έστω και παροδικά να φθάσουν οπωσδήποτε ΚΑΙ τα 7 μποφώρ. Παράλληλα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά , δεν αποκλείεται ΓΙΑ ΛΙΓΟ να παρατηρηθούν ακόμη και θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 8 μποφώρ!

Η Πέμπτη θα είναι ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ημέρα όπου "θερμοκρασιακά" ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας, θα παραπέμπει στο Χειμώνα , αφού ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αργά το μεσημέρι ΔΕΝ πρόκειται να ξεπεράσουν τους 11 C. με 13 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 14 C. 

Αυτές είναι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ έχουμε "υπό κανονικές συνθήκες" στα ΠΕΔΙΝΑ του τόπου μας στα μέσα του Φλεβάρη ή στα μέσα του Δεκέμβρη αντίστοιχα ... Όταν βέβαια φέτος και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις (και όχι μόνο τότε φυσικά, αλλά και κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του "ανύπαρκτου" φετινού Χειμώνα) είχαμε 17 C. με 18 C. και πιο τοπικά 19 C. με 20 C. 

Μάλιστα εξαιτίας των αρκετά ψυχρών βορειοδυτικών ανέμων που θα επικρατούν, η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας ή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και του κρύου για την εποχή , θα είναι εντονότερη από τις "πραγματικές" θερμοκρασιακές τιμές που θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα! 

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο. Άρα λοιπόν εκεί και σε συνδυασμό με τον "ψυχρότερο μαίστρο", θα μιλάμε για τσουχτερό Χειμωνιάτικου τύπου κρύο!

Και περνάμε στην Παρασκευή 07/04/2023 καθώς ΚΑΙ στο Σάββατο του Λαζάρου 08/04/2023 όπου ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αναμένουμε ΚΑΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ στην μεριά μας , με αρκετή ηλιοφάνεια "συνολικά" , ενώ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές δείχνουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ να κάνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΛΙΓΟ πιο "αισθητή την παρουσία τους" (ΜΙΚΡΗ πιθανότητα για ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα αστάθειας ΚΥΡΙΩΣ την Παρασκευή).

Οι άνεμοι την Παρασκευή παραμένουν βορειοδυτικοί στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ ... Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ εντός της ημέρας θα παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ. Από το βράδυ και ύστερα πάντως περιμένουμε περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων.

Αντίθετα το Σάββατο οι άνεμοι θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ από διάφορες διευθύνσεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ από ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ (ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε κάποια υψώματα , όπως και στα ανοιχτά , "βγάλει" και λίγες στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ).

Τέλος όσο για την "πορεία του υδραργύρου" αξίζει να πούμε πως το χάραμα της Παρασκευής θα είναι αρκετά ψυχρό για την εποχή ΟΧΙ ΜΟΝΟ στα ορεινά / ημιορεινά μας ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και "χαμηλότερα".

Μάλιστα ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας , που συνήθως είναι "πιο απάνεμα" στον βοριά ενδέχεται (με μέτρια έως σχετικά αυξημένη την πιθανότητα) να σχηματιστεί πάχνη ("δροσόπαγος" στην τοπική μας διάλεκτο) , με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές εκεί που ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ θα κυμανθούν μεταξύ +1 C. με +3 C. (εδώ να πούμε ότι ο "δροσόπαγος αρχίζει να σχηματίζεται" σε μια ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή όταν η θερμοκρασία του αέρα, πάνω από το έδαφος εκεί, πέφτει από τους +3 C. και κάτω).

Στα υπόλοιπα ΠΕΔΙΝΑ τμήματα του νομού μας υπολογίστε γύρω στους 5 C. με 7 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 8 C. με 9 C. εκείνες τις ώρες.

Μέτρια η πιθανότητα για σχηματισμό πάχνης ("δροσόπαγου") υπάρχει ΚΑΙ για το χάραμα του Σαββάτου ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΔΥΝΑΤΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας (δηλαδή πέρα από ΣΗΜΕΙΑ στα ορεινά / ημιορεινά και χαμηλότερα σε "εκείνες τις λεκάνες / κοιλάδες που είναι πιο κλειστές" και βρίσκονται φυσικά μακριά από την θάλασσα, όπως και σε σημεία μέσα σε λιβάδια , παραποτάμιες ζώνες , ρεματιές κτλ.)

Όλα τα παραπάνω τα έγραψα ΚΥΡΙΩΣ για τους φίλους μας τους αγρότες , που μου στέλνουν συχνά πυκνά αρκετά προσωπικά μηνύματα και τους ευχαριστώ θερμά γι ' αυτό!

Κατά τα άλλα την Παρασκευή παρόλο την ηλιοφάνεια η θερμοκρασία ΔΕΝ θα μεταβληθεί ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας (ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΑ θα "ανέβει" γύρω στους δυο βαθμούς σε σχέση με την Πέμπτη) και θα διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη.

Ωστόσο το Σάββατο θα πρέπει να σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ άνοδο μέσα στην ημέρα , οπότε και θα βρεθεί σε ανάλογα πλαίσια με εκείνα της σημερινής ημέρας (Τετάρτη).

Τώρα σχετικά με τα ποσοστά της υγρασίας, να πούμε πως μέχρι ΚΑΙ το μεσημέρι της Πέμπτης θα βρίσκονται σε ΥΨΗΛΑ επίπεδα ΑΛΛΑ από εκεί και ύστερα και με την "βοήθεια του "μαίστρου" που θα επικρατήσει θα μειωθούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σημαντικά.

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , αξίζει για "την ιστορία" να πούμε ότι από απόψε αργά τη νύχτα και ΕΩΣ αύριο τις πρωινές / προμεσημβρινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα απέναντί μας Ηπειρωτικά βουνά θα κατέβουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "σχετικά αρκετά χαμηλά για την εποχή" , δηλαδή και ΚΑΤΩ ΑΠΟ τα 1.000 μέτρα ΚΥΡΙΩΣ στα βορειότερα τμήματα που "βλέπουμε" απέναντι από την Κέρκυρα!

Παράλληλα αργά τη νύχτα απόψε και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τα χαράματα / ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες αύριο, στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του όρους Παντοκράτορας στην βόρεια Κέρκυρα είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει χιονόνερο ενώ ΓΙΑ ΛΙΓΟ οι θερμοκρασίες πάνω από τα 800 μέτρα φαίνεται να είναι "οριακές" ακόμη και για "μάχη" χιονόνερου με διάφορες μορφές χιονιού!

Καλό βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE


















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου