Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο τριήμερο (δηλαδή έως ΚΑΙ την Κυριακή 23/04/2023).

Γεια σας φίλες και φίλοι !! :)

Πράγματι , βελτιώθηκαν "αισθητά" , οι καιρικές συνθήκες στο τόπο μας (όπως αναμέναμε άλλωστε) , ύστερα από το εξαιρετικά άστατο καιρικό σκηνικό των προηγούμενων ημερών... 

Πάντως ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΔΕΝ περιμένουμε κάποια "άξια λόγου" αλλαγή στον καιρό του νομού μας! 

Άρα λοιπόν "κρατείστε" ότι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Κυριακή που μας έρχεται ΓΕΝΙΚΑ θα επικρατήσουν ΚΑΛΕΣ καιρικές συνθήκες στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού Κέρκυρας. :)

Παρολ ' αυτά ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΩΣ να υπάρξουν ορισμένες ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ "αναταράξεις" λόγω της "εποχικής αστάθειας" (ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ και με ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ την πιθανότητα "επαλήθευσης") , για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω... ;)

Τόσο λοιπόν για αύριο Παρασκευή 21 /04 /2023 , όσο και μεθαύριο Σάββατο 22/04/2023 αλλά ΚΑΙ την Κυριακή "του Θωμά" 23/04/2023  ΓΕΝΙΚΑ ο ήλιος θα "έχει το πάνω χέρι συνολικά" σε ολόκληρη την Χώρα των Φαιάκων , κατά τις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ώρες της ημέρας !

Οπότε ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ περιμένουμε ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ...

Ωστόσο ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ μέσα στην ημέρα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μεταξύ προμεσημβρινών - μεσημεριανών και ΠΡΩΤΩΝ απογευματινών ωρών θα σχηματίζονται εδώ και εκεί ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις , "οι οποίες" αν και ... Στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιπτώσεις θα είναι "άνευ σημασίας" , δεν αποκλείεται να υπάρξουν ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ πάνω στο νομό μας που εκεί ΙΣΩΣ "καταφέρουν αυτές" να αφήσουν ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ κάποιο ΑΣΘΕΝΕΣ φαινόμενο (ΚΥΡΙΩΣ με την μορφή "ψιχάλας"). 

Αν και η πιθανότητα είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ...Το αναφέρουμε ΚΑΙ αυτό , αφού όπως γνωρίζετε εδώ "είμαστε της λεπτομέρειας" τόσα χρόνια τώρα. :)

Μόλις στο 20 % με 25 % ανέρχεται λοιπόν η πιθανότητα για κάτι τέτοιο το Σάββατο , με έμφαση ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στην βορειοανατολική , στην υπόλοιπη ανατολική και στη νοτιότερη πλευρά του νομού. Ενώ την Κυριακή ΜΟΛΙΣ στο 15 % με 20 %  με έμφαση στην ενδοχώρα της Κέρκυρας και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ σε σημεία κατά μήκος ή κοντά στους ορεινούς όγκους αυτής.  

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή το ερχόμενο τριήμερο , είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω συγκριτικά πάντα με ότι βιώσαμε σήμερα Πέμπτη.

Έτσι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ περιμένουμε "κανονικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ γωνιές του νομού μας.

Άρα ΓΕΝΙΚΑ το ερχόμενο τριήμερο , θα πρέπει να "είμαστε ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αργά το μεσημέρι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ 17 C. με 18 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 19 C. με 20 C. (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ στις "γνωστές πιο ευπαθείς στην ζέστη" πεδινές γωνιές της Κέρκυρας δεν αποκλείονται και 21 C. με 22 C.)

"Ψηλότερα" όμως , στα ημιπεδινά και σαφώς πολύ περισσότερο στα ημιορεινά / ορεινά υπολογίστε γύρω στους δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ "στα ψηλότερα" έως και τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις  "στα θερμόμετρά μας εκείνες τις ώρες" !! 

Τώρα σχετικά με τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

ΚΑΙ τα τρία επόμενα πρωινά , περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 10 C. με 12 C. και πιο ΤΟΠΙΚΑ έως και 13C. (ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΕΣ όμως πιο "αναστροφικές" πεδινές περιοχές της Κέρκυρας υπολογίστε γύρω στους 6 C. με 8 C. και πιο τοπικά έως και 9 C. εκείνες τις ώρες).

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε και πάλι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, από τις παραπάνω τιμές ... Δηλαδή περιμένουμε ανάλογες ελάχιστες θερμοκρασίες με τα προαναφερθέντα πιο "ψυχρά / αναστροφικά" πεδινά σημεία του νησιού μας.

Τέλος ακόμη ένα στοιχείο των επομένων τριών ημερών θα είναι οι καλοτάξιδες θάλασσες , μιας και ΓΕΝΙΚΑ περιμένουμε εξασθενημένους ανέμους.

Αναλυτικότερα τόσο την Παρασκευή , όσο και το Σάββατο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ την Παρασκευή , ενώ το Σάββατο μέσα στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας υπάρχει πιθανότητα ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να αγγίξουν και τα 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Αντίθετα την Κυριακή αναμένονται ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ εντός της ημέρας δυτικών διευθύνσεων μέχρι 4 μποφώρ. Από το βράδυ όμως σιγά σιγά θα "γυρίσουν" σε πιο νότιους - νοτιοανατολικούς με "χαμηλές" όμως εντάσεις.

Από την άλλη ΟΛΕΣ τις επόμενες νύχτες ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (ΟΧΙ βέβαια ΠΑΝΤΟΥ) θα έχουμε να κάνουμε με νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία.

Όσο αφορά τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας "αυτά" θα είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αυξημένα κατά την διάρκεια των βραδινών / νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών ΚΑΙ τα τρία επόμενα 24ωρα ... Με αποτέλεσμα εξαιτίας ΚΑΙ των ασθενών γενικά ανέμων ,να "ανεβαίνει" αρκετά η πιθανότητα σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα στα "γνώριμα πιο επιρρεπή" στις ομίχλες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία της Κέρκυρας.

Καλό σας βράδυ !!

P.S. Στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ερχόμενης εβδομάδας ΚΟΜΜΑΤΙ ενός χαμηλού βαρομετρικού , του οποίου όμως ο "κύριος όγκος" θα βρίσκεται αυτή την φορά , βορειότερα από εμάς , δείχνει ότι θα αρχίσει να μας "πλησιάζει" ...

Καθώς όμως ακόμη βρισκόμαστε στην Πέμπτη , είναι ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ για να ξέρουμε κατά πόσο θα μας επηρεάσει , καθώς ΔΕΝ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τώρα την ακριβής τροχιά του ... Κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία από το Σάββατο και μετά!

Αυτά τα ολίγα , για να σας δώσω μια ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ και για λίγο παραπέρα... :) ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).


http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου