Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το ερχόμενο 48ωρο.

Περιορίζεται σταδιακά η αστάθεια  ΑΛΛΑ  ΔΕΝ  μας "αποχαιρετά" ΑΚΟΜΗ εντελώς !

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! Χριστός Ανέστη και του χρόνου ξανά , με υγεία στο σπιτικό μας!

Πραγματικά ΔΕΝ μπορούσε να πάει καλύτερα η πρόγνωσή μου για τον καιρό των "επίμαχων ημερών" που "ανέβηκε" εδώ την Μεγάλη Πέμπτη και σας έδινε με μια "λεπτομερή περιγραφή" της εξέλιξης του καιρού στα μέρη μας έως ΚΑΙ τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε! 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι ' αυτό , καθώς προσεγγίσαμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια (πάντα στο μέτρο που είναι ανθρωπίνως δυνατό) όλη την πορεία του καιρού από την Μεγάλη Παρασκευή και ύστερα , ενώ παράλληλα (οφείλω να το αναφέρω και αυτό) όλες αυτές τις ημέρες δέχτηκα πολλά προσωπικά μηνύματα αγάπης και υποστήριξης προς το πρόσωπό μου και ΚΥΡΙΩΣ για τις προγνώσεις μου ! 

Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα , καθώς τα καλά σας λόγια είναι εκείνα που, μου δίνουν την δύναμη να συνεχίζω το έργο μου ... Αφού να σας θυμίσω πως ότι κάνω πάνω από δέκα χρόνια τώρα εδώ (αναφέρομαι στο "διαδίκτυο", γιατί σε προσωπικό επίπεδο ασχολούμαι με τα καιρικά δρώμενα του τόπου μας, κάπου τριάντα χρόνια πλέον) και το μοιράζομαι μαζί σας, το κάνω χωρίς φυσικά οικονομικό όφελος , απλά κάνοντας το χόμπυ μου , μιας και είμαι ένας ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ προγνώστης καιρού και στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι συστηματικά από παιδί με τον καιρό και το κλίμα του νομού μας .

🙂

Αρκετά σας κούρασα όμως , ας πάμε στο "καιρικό μας κομμάτι" τώρα!

Ύστερα λοιπόν από το απερχόμενο χαμηλό βαρομετρικό που "χάρισε" απλόχερα ΠΟΛΛΑ και αξιολογότατα  νερά στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας "συνολικά" το τελευταίο τριήμερο... 

ΚΑΠΟΙΕΣ ασταθείς αέριες μάζες συνεχίζουν να "λιμνάζουν" στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας (στην ουσία πρόκειται για "υπολείμματα" της εν λόγω διαταραχής) με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να διατηρούν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΑΣΤΑΤΟ το καιρικό σκηνικό στα μέρη μας.

Αναλυτικότερα , για αύριο Τετάρτη 19/04/2023: Γενικά περιμένουμε ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ με διάσπαρτες ΝΕΦΩΣΕΙΣ ανά διαστήματα.

Παρολ ' αυτά ΚΥΡΙΩΣ εντός του ΠΡΩΤΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι υπάρχουσες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές  θα πυκνώνουν  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και είναι πιθανό να "καταφέρουν" ΚΑΙ ΠΑΛΙ (όπως και σήμερα Τρίτη του Πάσχα) να δώσουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα.

Η πιθανότητα για ένα "πέρασμα" ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά το παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα ανέρχεται γύρω στο 40 % για αύριο (Είτε με την μορφή πρόσκαιρου ψιλόβροχου ή ακόμη και παροδικής βροχόπτωσης με την μορφή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ μπόρας. Τονίζω ξανά ότι τα φαινόμενα θα έχουν έντονα το στοιχείο της τοπικότητας. Δηλαδή μπορεί σε ένα "κομμάτι" του τόπου μας να βρέχει και την ίδια ώρα λίγο πιο δίπλα να μην πέφτει ούτε σταγόνα). 

Οι άνεμοι σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα πνέουν με χαμηλές εντάσεις ΑΡΧΙΚΑ από διάφορες διευθύνσεις που αργότερα θα γίνουν πιο δυτικοί - βορειοδυτικοί στα 3 με 4 μποφώρ. Ενώ μεταξύ μεσημεριανών και απογευματινών ωρών δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να παρατηρηθούν και ορισμένες στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ. 

Αντίθετα ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ (ΟΧΙ βέβαια ΠΑΝΤΟΥ) οι άνεμοι ΔΕΝ θα υπερβαίνουν τα 2 με 3 μποφώρ.

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή και θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την Τρίτη.

Για μεθαύριο Πέμπτη 20/04/2023: Ο ήλιος θα κάνει ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ "αισθητή την παρουσία του συνολικά"...

Ωστόσο ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΥΡΙΩΣ μέσα στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ του 24ωρου με έμφαση ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ μεταξύ προμεσημβρινών και μεσημεριανών ωρών ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ οι υπάρχουσες  ΛΙΓΕΣ συννεφιές που θα υπάρχουν γενικότερα πάνω από την Χώρα των Φαιάκων θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ...

Οπότε και υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (Γύρω στο 20 % ανέρχεται η πιθανότητα για την ημέρα αυτή ...ΚΥΡΙΩΣ σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία στην ΕΝΔΟΧΩΡΑ της Κέρκυρας με έμφαση περισσότερο γύρω , κατά μήκος ή και κοντά σε ορεινούς όγκους) να "βγάλει" μια ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ "βροχούλα" ή ψιχάλα.

Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα την Πέμπτη θα είναι ΛΙΓΟΤΕΡΑ από  την Τετάρτη και θα έχουν ΞΑΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ με ... Την πιθανότητα να εκδηλωθούν αυτά , να είναι ΜΙΚΡΗ (αλλά ωστόσο υπαρκτή)!

Οι άνεμοι διατηρούνται ΓΕΝΙΚΑ από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις φθάνοντας μέσα στην ημέρα τα 3 με 4 μποφώρ. Αντίθετα κατά την διάρκεια της νύχτας ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΧΙ βέβαια ΠΑΝΤΟΥ) θα επικρατήσει νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία. 

Τέλος ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ως προς τις μέγιστες τιμές του και έτσι αναμένεται να βρεθεί αργά το μεσημέρι  ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ 17 C. με 18 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 19 C. με 20 C. (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ δεν αποκλείονται και 21 C.)

"Ψηλότερα" όμως , στα ημιπεδινά και σαφώς πολύ περισσότερο στα ημιορεινά / ορεινά υπολογίστε γύρω στους δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ "στα ψηλότερα" έως και τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις  "στα θερμόμετρά μας εκείνες τις ώρες" !! 

Τέλος σχετικά με τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

ΚΑΙ τα δυο επόμενα πρωινά , περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 8 C. με 10 C. και πιο ΤΟΠΙΚΑ έως και 11 C. με 12 C. (ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΕΣ όμως "αναστροφικές" γωνιές της Κέρκυρας υπολογίστε γύρω στους 5 C. με 7 C. εκείνες τις ώρες).

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε και πάλι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, από τις παραπάνω τιμές ... Δηλαδή ανάλογες ελάχιστες θερμοκρασίες με τα προαναφερθέντα πιο "ψυχρά / αναστροφικά" πεδινά σημεία του νησιού μας.

P.S. Σχετικά με τα ποσοστά της υγρασίας , "αυτά" αν και θα μειωθούν ΕΛΑΦΡΩΣ συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες , παρολ ΄ αυτά θα παραμείνουν σε ΣΧΕΤΙΚΑ υψηλά επίπεδα ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όπως είναι φυσικό, τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Καλό σας βράδυ !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου