Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το ερχόμενο τριήμερο (δηλαδή από αύριο Κυριακή των Βαΐων  09/04/2023 έως ΚΑΙ την Μεγάλη Τρίτη 11/04/2023) , καθώς και ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ στην ΤΑΣΗ του καιρού ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ το Πάσχα... 

Συνεχίζονται οι "όψιμες Χειμωνιάτικου τύπου πινελιές του καιρού" ΚΑΙ τα αμέσως επόμενα 24ωρα... 

Καλό Σαββατόβραδο σε όλες και όλους τους φίλους της σελίδας μας !! :)

Μια όμορφη καιρικά ημέρα ήταν η σημερινή , όπως αναμένονταν άλλωστε ... Παρολ ' αυτά όπως σωστά γράφτηκε εδώ μέρες πριν ,πράγματι λοιπόν πέρα από το χάραμα / πρωινό της Παρασκευής  ΚΑΙ ... Το χάραμα του Σαββάτου στα "συνήθη ύποπτα" σημεία της Κέρκυρας η πάχνη ("δροσόπαγος" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο) έκανε "αισθητή" την παρουσία της.

Μάλιστα δυστυχώς ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είχαμε και ΚΑΠΟΙΕΣ ζημιές σε κηπευτικά / καλλιέργειες (ΚΥΡΙΩΣ σε πατάτες, μιας και τούτη την περίοδο του έτους κυριαρχεί στα χωράφια της υπαίθρου στο τόπο μας).

Κατά τα άλλα ΚΑΙ τα αμέσως τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι διαδοχικές αλλαγές του καιρού στα μέρη μας , ενώ παράλληλα ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ το "σχετικά ψυχρό για την εποχή προφίλ του καιρού" για δυο με τρεις ημέρες ακόμη ημέρες (αναφέρομαι στο "θερμοκρασιακό κομμάτι").

Αναλυτικότερα λοιπόν ...

Για αύριο Κυριακή των Βαΐων (09/04/2023): Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ επικράτηση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ συννεφιάς / πιο μουντού σκηνικού από άκρη σε άκρη στο νόμο μας , θα είναι ΤΟ ΚΥΡΙΟ χαρακτηριστικό της αυριανής ημέρας ...

Ωστόσο ΔΕΝ θα "μείνουμε" μόνο στην συννεφιά ... ;)

ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το μεσημέρι και μετέπειτα θα πρέπει να υπάρξουν διάσπαρτα ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα στην Χώρα των Φαιάκων. 

Δηλαδή όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ την διάρκεια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας αυξάνει η πιθανότητα για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ κάποιων ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων στην γωνιά μας. 

Αλλού στο νομό θα έχουμε να κάνουμε με πέρασμα / περάσματα κάποιου ψιλόβροχου και αλλού πάντα στον ίδιο όμως νομό, με πολύωρη συνεχής βροχόπτωση που μάλιστα ανά διαστήματα θα έχει και πιο δυνατή ένταση (Έντονη βροχόπτωση, με κάποια πιθανά αστραπόβροντα. Υπαρκτό το ενδεχόμενο ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης). 

Πάντως τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες παρόλο την ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πυκνότερη συννεφιά, σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας ΔΕΝ θα "προλάβει" ΑΚΟΜΗ να σημειωθεί κάτι το ιδιαίτερο, από πλευράς φαινομένων πάντα ( ΙΣΩΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ένα ψιχάλισμα, εκείνες τις ώρες. Στην συνέχεια της ημέρας, περιμένουμε τα περισσότερα φαινόμενα για αύριο, είπαμε. Εξαίρεση στα παραπάνω είναι πιθανό να αποτελέσουν ΚΑΠΟΙΑ τμήματα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ της βόρειας και δυτικής πλευράς, όπου τα "πιο αξιόλογα" φαινόμενα δείχνουν να έρχονται λίγο νωρίτερα).

Αιτία για την εκ νέου μεταβολή του καιρού θα είναι ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ διαταραχή από την γειτονική Ιταλική χερσόνησο , που θα βρει ΞΑΝΑ "δρόμο" προς την περιοχή μας ... 

Οι άνεμοι αύριο θα πνέουν γενικά από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ , ενώ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΠΑΡΟΔΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμως επίπεδο και για λίγες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΠΑΝΤΟΥ την Κυριακή , με ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.

Όσο για την θερμοκρασία , "αυτή" εξαιτίας του πιο άστατου καιρού και της υψηλής υγρασίας , θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ πτώση ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της , πάντα συγκριτικά με το Σάββατο όπου και με την "βοήθεια" της ηλιοφάνειας "κατάφερε" ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να ανέβει ΛΙΓΟ μέσα στην ημέρα.  

Έτσι αύριο θα περάσουμε στα "γνώριμα" πλέον , σχετικά πιο ψυχρά για την εποχή επίπεδα, που είχαμε ΚΑΙ κατά την διάρκεια της ημέρας , μέχρι την Παρασκευή (αναφέρομαι στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές)!

Για μεθαύριο Μεγάλη Δευτέρα 10/04/2023: Άστατος θα είναι ο καιρός εντός του συγκεκριμένου 24ωρου ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας.

Τι εννοώ με την λέξη "άστατος" ; 

Ότι μέσα στην Μεγάλη Δευτέρα θα ... Έχουμε ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ! :)

Δηλαδή και ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας (αλλού στο νομό ΚΑΠΩΣ μεγάλα και αλλού αισθητά μικρότερα) ΑΛΛΑ και ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ συννεφιές που μέχρι ΚΑΙ το τέλος του 24ωρου θα πρέπει να "καταφέρουν" να δώσουν ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ στο τόπο μας) ένα ή ίσως και περισσότερα "περάσματα" από κάποια βροχόπτωση (ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και με την μορφή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ μπόρας ή και καταιγίδας που δεν αποκλείεται να είναι και έντονη συνοδεία χαλαζόπτωσης κατά τόπους).

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ ΑΛΛΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα στραφούν παντού σε βορείων διευθύνσεων στα 4 με 5 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος διατηρείται ΚΑΙ την ημέρα αυτή , σε σχετικά ψυχρά για την εποχή επίπεδα , με σχεδόν τις ίδιες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές , που θα επικρατήσουν την Κυριακή των Βαΐων

Δηλαδή ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας μεταξύ 13 C. με 15 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 16 C. αργά το μεσημέρι.

Στα ορεινά / ημιορεινά μας υπολογίστε γύρω στους τρεις με τέσσερις και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα "ψηλότερα σημεία" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, εκείνες τις ώρες.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ τα ΔΥΟ ερχόμενα 24ωρα περιμένουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ να πέσει ΑΡΚΕΤΟ φρέσκο χιόνι στα Ηπειρωτικά βουνά (κατά μέσο όρο ΠΑΝΩ από τα 1.000 με 1.200 μέτρα , από βορρά προς νότο) που βλέπουμε απέναντι από την Κέρκυρα! 

Τέλος για την Μεγάλη Τρίτη 11/04/2023: ΚΑΛΕΣ καιρικές συνθήκες αναμένονται την ημέρα αυτή , (πάντα από πλευράς φαινομένων), αφού ο ήλιος θα κάνει ΔΥΝΑΜΙΚΗ εμφάνιση σε ολόκληρο το νομό Κέρκυρας! 

Όμως , αυτό που θα συμβεί την Μεγάλη Τρίτη θα είναι η περαιτέρω ΕΝΊΣΧΥΣΗ των βορειοδυτικών ανέμων (μαίστρος), η οποία μάλιστα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας μέσα στην ημέρα, θα είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ !!

Έτσι περιμένουμε βορειοδυτικούς ανέμους που ΑΡΧΙΚΑ  θα φθάνουν τα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ ... ΑΛΛΑ σχετικά γρήγορα θα "δυναμώσουν" φθάνοντας τα 5 με 6 μποφώρ , ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ στα σημεία εκείνα δηλαδή που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού , οπωσδήποτε ανά διαστήματα μέχρι ΚΑΙ τις πρώτες βραδινές ώρες θα προσεγγίζουν ΚΑΙ τα 7 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΚΥΡΙΩΣ τις απογευματινές ώρες ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο, να καταγραφούν και ορισμένες θυελλώδεις ριπές ανέμων, στα 8 μποφώρ).

Η θερμοκρασία ΠΡΙΝ ενισχυθούν οι άνεμοι θα "προλάβει" να παρουσιάσει μια ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ως προς τις μέγιστες τιμές της ... Άρα λοιπόν υπολογίστε ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους δυο βαθμούς υψηλότερες τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες, σε σχέση με την Μεγάλη Δευτέρα.

Παρολ ' αυτά η εν λόγω ΜΙΚΡΗ άνοδος του υδραργύρου μάλλον ΔΕΝ θα γίνει "και τόσο ή και καθόλου αντιληπτή" ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας , εξαιτίας των δυνατών βορειοδυτικών ανέμων που θα επικρατήσουν. 

Πριν σας καληνυχτίσω σας "χρωστώ" δυο λόγια και για λίγο παραπέρα ... ;)

Πρώτα απ ' όλα να πούμε ότι μέχρι στιγμής είναι αδύνατο να υπάρξει πρόγνωση από τώρα για τις "επίμαχες" ημέρες , δηλαδή από Μεγάλη Παρασκευή έως και ανήμερα το Πάσχα! Αυτό θα είμαστε σε θέση να το πράξουμε πρώτα ο Θεός , την Μεγάλη Τρίτη...

Ωστόσο μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για την ΠΙΘΑΝΗ ΤΑΣΗ του καιρού μέχρι τότε ... Η οποία δείχνει να έχει ως εξής ...

Από Μεγάλη Τρίτη έως ΚΑΙ Μεγάλη Πέμπτη αρκετή ηλιοφάνεια και γενικά πλήρης ΑΠΟΥΣΙΑ βροχοπτώσεων (έχει σχεδόν "κλειδώσει" ο καλός καιρός για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα) , ενώ παράλληλα ΑΡΧΙΚΑ θα επικρατήσουν όπως είπαμε πιο πάνω, δυνατοί βορειοδυτικοί άνεμοι που στην συνέχεια όμως θα εξασθενήσουν και θα "γυρίσουν" σε νοτιάδες. 

Παράλληλα η θερμοκρασία μέρα με την μέρα θα πάρει την ανιούσα (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας) και ΕΙΔΙΚΑ την Πέμπτη θα βρεθεί σε ΑΚΡΩΣ Ανοιξιάτικα επίπεδα ΠΑΝΤΟΥ (ΣΧΕΤΙΚΗ "ζεστούλα" ΚΥΡΙΩΣ φυσικά στα πεδινά όπου θα πρέπει να έχουμε να κάνουμε με "γενικευμένα" 18αρια - 19αρια , ίσως ακόμη και 20αρια )!!

Μετά από εκεί όμως ξεκινά το "θολό" προγνωστικό κομμάτι , στο οποίο χρειαζόμαστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δυο ακόμη ημέρες , για να "ξεκαθαρίσει" ...

Πάντως ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (νύχτα Σαββάτου του Λαζάρου 08/04/2023) η ΤΑΣΗ του καιρού για τότε μας δίνει αρκετά μεγάλες πιθανότητες στο να υπάρξει ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ με ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΑ φαινόμενα...

Δηλαδή μέσα στο "επίμαχο αυτό τριήμερο" να υπάρξει ΚΑΠΟΙΑ αλλαγή του καιρού με ΠΙΘΑΝΑ "περάσματα" ΤΟΠΙΚΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ... Χωρίς όμως να είμαστε σε θέση από τώρα να γνωρίζουμε , εάν ο ... ΠΙΘΑΝΟΝ άστατος καιρός θα περιλαμβάνει ΚΑΙ τα τρία αυτά 24ωρα ή ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟ μέρος αυτών ... Ή εάν τα λόγω ΠΙΘΑΝΑ φαινόμενα θα είναι "γενικευμένα / αξιόλογα" ή απλά θα είναι ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ / ΟΧΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ και ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

Οι πιθανότητες μεταξύ του πιο πάνω σεναρίου (δηλαδή του πιο άστατου καιρού, χωρίς όμως , όπως είπαμε να ξέρουμε από τώρα την ένταση , την έκταση ή και την διάρκεια των πιθανών φαινομένων) και της "απόλυτης" καλοκαιρίας από την άλλη ... Είναι 70 % για το πρώτο σενάριο έναντι μόλις 30 % για το δεύτερο (δηλαδή 70 % για πιο άστατο καιρό και μόλις 30 % για καλό καιρό)!

Τα παραπάνω ήταν απλά "ένα πρώτο βήμα" όσο αφορά την ΤΑΣΗ του καιρού για τότε και σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ αποτελούν πρόγνωση !!

Απλά το έκανα γιατί δέχομαι πολλά μηνύματα καθημερινά και κατανοώ απόλυτα την αγωνία σας !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου