Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Κυριακή 30/04/2023 και μεθαύριο Δευτέρα 01/05/2023 ("Πρωτομαγιά") , στο νομό Κέρκυρας.

Καλησπέρα φίλες και φίλοι !! :)

Πολλές ημέρες πριν , μέσα από αυτή εδώ την σελίδα , σας είχα τονίσει το... "Αρκετά μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον" που διαφαίνονταν ήδη με το ... "Καλημέρα" ΚΑΙ του φετινού Μάη για την περιοχή μας (στην κυριολεξία η φετινή Άνοιξη μας έχει ΗΔΗ δώσει όλα εκείνα που μας "στέρησε" ο ανύπαρκτος φετινός "ημερολογιακός Χειμώνας" και ΟΛΑ δείχνουν πως ΔΕΝ "τελειώσαμε" ακόμη)! ;) 

Ας πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους ... 

Για αύριο Κυριακή, τελευταία ημέρα του φετινού Απρίλη : Σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ αναμένεται κάποια "ιδιαίτερη αλλαγή" στο καιρικό μας σκηνικό ...

Ωστόσο ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ "μικρές αναταράξεις στο καιρικό τοπίο του τόπου μας" , για τις οποίες θα σας μιλήσω αμέσως ! 

Από αργά τη νύχτα απόψε (νύχτα Σαββάτου ΠΡΟΣ Κυριακή) , όπως ΚΑΙ το χάραμα / πρωινές ώρες της Κυριακής (ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ΚΑΙ τις προμεσημβρινές ώρες) θα πρέπει να υπάρξει ανά διαστήματα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά πυκνή συννεφιά στο νομό μας , οπότε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  δεν αποκλείεται να έχουμε "ένα πέρασμα" από ΛΙΓΑ και ΑΣΘΕΝΗ φαινόμενα ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (Δηλαδή σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ μια ψιχάλα / ψιλόβροχο ή ΙΣΩΣ έως και "σύντομης διάρκειας βροχούλα". Τα εν λόγω φαινόμενα ΔΕΝ θα είναι αξιόλογα , θα έχουν "καθαρά επιλεκτικό χαρακτήρα" και θα είναι ΜΙΚΡΗΣ διάρκειας, με ΜΙΚΡΗ αλλά ωστόσο υπαρκτή την πιθανότητα να εκδηλωθούν).

Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να περιμένουμε εναλλαγές νεφώσεων (κατά τόπους και κατά περιόδους "κάπως πυκνότερες") με  ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΙΘΑΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα.

Οι άνεμοι πλέον θα πνέουν ΠΑΝΤΟΥ από νότιες διευθύνσεις ΟΧΙ όμως ιδιαίτερα ενισχυμένοι ...

Αφού θα φθάνουν τα 3 με 4 μποφώρ και ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ενδεχομένως να αγγίξουν και τα 5 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα σημειώσει κάποια "άξια λόγου μεταβολή" κατά την διάρκεια της Κυριακής , όσο αφορά τις μέγιστες τιμές της συγκριτικά με σήμερα Σάββατο , άρα λοιπόν αργά το μεσημέρι ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα έχουμε ανάλογες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές , με το Σάββατο.

Αντίθετα θα πρέπει να "ανέβει" λίγο ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές του , σε σχέση με το Σάββατο (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Για μεθαύριο Δευτέρα 01/05/2023 ("Πρωτομαγιά") : ΣΤΑΔΙΑΚΑ από τα νότια προς τα βόρεια , οι καιρικές συνθήκες θα ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΟΥΝ στα μέρη μας...

Πράγμα που σημαίνει ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 24ωρου ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της Χώρας των Φαιάκων "μας περιμένει συννεφιασμένος / μουντός ουράνιος θόλος" ...Χωρίς μάλιστα να λείψουν ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ (αλλού ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ με την μορφή ψιλόβροχου και αλλού στον ίδιο πάντα νομό με ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΠΩΣ πιο "αξιόλογες ποτιστικού τύπου" εντάσεις).

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ τα 4 με 5 μποφώρ και αργότερα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 6 μποφώρ (ΤΟΠΙΚΑ ισχυρές εντάσεις λοιπόν).

Τέλος η θερμοκρασία , με την "βοήθεια" της πιο "συμπαγής νέφωσης" των ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων κτλ. όπως είναι φυσικό θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της.

Έτσι την φετινή Πρωτομαγιά θα πρέπει να "είμαστε ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ 16 C. με 17 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως 18 C. με 19 C. (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ στις "γνωστές πιο ευπαθείς στην ζέστη" πεδινές γωνιές της Κέρκυρας ΙΣΩΣ "πιάσουμε" και τους 20 C. ΓΙΑ ΛΙΓΟ).

"Ψηλότερα" βέβαια , στα ημιπεδινά και σαφώς πολύ περισσότερο στα ημιορεινά / ορεινά υπολογίστε γύρω στους δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ "στα ψηλότερα" έως και τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις  "στα θερμόμετρά μας, εκείνες τις ώρες" !! 

Με λίγα λόγια λοιπόν και εξαιτίας της πολύ υψηλής υγρασίας που θα μας "συντροφεύει" την Δευτέρα , η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας για την εποχή, ακόμη ΚΑΙ ΜΕΣΑ στην ημέρα θα είναι ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας σχετικά έντονη!

Και ... Μιλώντας για υγρασία , αξίζει να αναφέρουμε πως από τις ερχόμενες δυο ημέρες , η ημέρα εκείνη που θα έχει τα "πρωτεία" και σε αυτό, θα είναι η Δευτέρα (ΟΧΙ πως δεν θα είναι υψηλά τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας μέσα στο 24ωρο της Κυριακής ΑΛΛΑ την Δευτέρα σίγουρα θα είναι ακόμη υψηλότερα).

Πιθανότητα σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών υπάρχει για ΚΑΠΟΙΑ σημεία ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ της ορεινής / ημιορεινής ζώνης το επόμενο 48ωρο ανά διαστήματα (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ μέσα στην Δευτέρα).

Αντίθετα θα "μαλακώσουν κάπως" οι νύχτες μας , μιας και συγκριτικά με τις τελευταίες ημέρες ΚΥΡΙΩΣ την Δευτέρα οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές θα "ανέβουν ακόμη λίγο" (αναφέρομαι στις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου) ...

Οπότε εκείνες τις ώρες αναμένονται ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 11 C. με 13 C. και πιο ΤΟΠΙΚΑ έως και 14 C. με 15 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε και πάλι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις με τέσσερις βαθμούς και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ στα "ψηλότερα" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, από τις παραπάνω τιμές, εκείνες τις ώρες.

Τώρα σχετικά με την "παραπέρα εξέλιξη" του καιρού στα μέρη μας ...

Πρώτα απ' όλα να πούμε για όλους εκείνους / εκείνες που ασχολούνται με διάφορες εξωτερικές δραστηριότητες / εργασίες αυτό το διάστημα ...

Ότι όπως ήδη έγκαιρα γνωρίζετε μέσα από τούτη εδώ την σελίδα (για ακρίβεια ήδη από την περασμένη Τρίτη), ο άστατος καιρός στο νομό μας ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ... ΜΕΙΝΕΙ !!

Πράγμα που σημαίνει πως "χονδρικά" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι ΚΑΙ τις τέσσερις του Μάη ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ μας περιμένουν ΑΡΚΕΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ που σε ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα είναι μάλιστα αξιόλογες (θα συνεχίσει να υπάρχει ενημέρωση, όπως πάντα σε "τακτική βάση εδώ")!!

Αυτά για να προγραμματίσετε τις διάφορες εξωτερικές εργασίες σας!

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας τα επόμενα ΑΡΚΕΤΑ 24ωρα ο ήλιος θα γίνει "ακριβοθώρητος" , ενώ κατά διαστήματα εκεί, βροχές (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο αξιόλογες) θα εκδηλώνονται είτε σε καθημερινή βάση ή μέρα παρά μέρα !! ;)

Εννοείται πως κατά την διάρκεια των φαινομένων η θερμοκρασία ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα κυμαίνεται σε ΣΧΕΤΙΚΑ ψυχρά για την εποχή επίπεδα.

Αιτία για όλα τα παραπάνω θα συνεχίσει να είναι η ... "Δίχως τέλος" έλευση διαταραχών εκ δυσμάς μας ("Ιταλική χερσόνησο"... Κάτι που φυσικά ΔΕΝ έγινε "όταν έπρεπε" και ξεκίνησε πολύ ετεροχρονισμένα φέτος, αρχής γενομένης μάλιστα ... ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του φετινού "ημερολογιακού Χειμώνα". Έτσι για να τα θυμόμαστε και να τα λέμε ΟΛΑ "με το όνομά τους"). ;)

Να περνάτε όμορφα ... Θα τα πούμε σύντομα ξανά ! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου