Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες καιρικές πληροφορίες, καθώς και μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 02/06/2024.

Μας αποχαιρετά λοιπόν φίλες και φίλοι σε λίγο ο Μάης και μπαίνει ημερολογιακά το Καλοκαίρι μας, ως είθισται με τον ερχομό του Ιουνίου! :)

Ο φετινός τελευταίος μήνας της Άνοιξης "φεύγει" με... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ύστερα από πολύ καιρό την μέση τιμή του γύρω από τα "κανονικά" επίπεδα, σύμφωνα πάντα με τα κλιματολογικά δεδομένα του τόπου μας.

Για την ακρίβεια με περίπου... Μόλις + 0,5 C. άνω των φυσιολογικών πλαισίων για τα περισσότερα τμήματα του τόπου μας. Οπότε... Εντάξει , αυτή την φορά είμαστε, πολύ κοντά στο "φυσιολογικό", εάν αναλογιστούμε πόσο υψηλότερα του "κανονικού" κυμάνθηκαν οι μέσες τιμές όλους τους προηγούμενους μήνες!!  

Έτσι "τερμάτισε" το σερί των....Πολλών συνεχιζόμενων μηνών με... Αρκετά πάνω του μέσου όρου θερμοκρασιών, κάθε μήνα , κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από το ξεκίνημα του περασμένου Φθινοπώρου στο νομό μας και φυσικά διατηρήθηκε ολόκληρο τον περασμένο Χειμώνα και ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τον φετινό Απρίλη μας!! 

Τώρα για να ρίξουμε και την ματιά μας στον νέο μήνα που έρχεται σε λίγο, αξίζει να πούμε ότι τα περισσότερα μακροπρόθεσμα στοιχεία από τα καιρικά μοντέλα που έχουμε την διάθεσή μας, δίνουν ΞΑΝΑ έντονη ΤΑΣΗ να επιστρέψει εκ νέου "η θερμοκρασιακή ανωμαλία" του προηγούμενου χρονικού διαστήματος... Δηλαδή να "βγει" ο Ιούνιος ΚΑΙ ΠΑΛΙ αρκετά θερμότερος του φυσιολογικού, πάντα σύμφωνα με τα κλιματολογικά μας δεδομένα.

Εννοείται...Ας ελπίσουμε από μεριάς μας, η αλήθεια τελικά να βρίσκεται κάπου στην μέση για τον ερχόμενο μήνα.

Όπως και να έχει πάντως, εδώ θα είμαστε για να σχολιάζουμε και να σας μεταφέρω κάθε καιρική / θερμοκρασιακή εξέλιξη που διαφαίνεται μπροστά μας κάθε φορά, με την ανάλογη βέβαια αξιοπιστία και χωρίς κανένα ίχνος τρομολαγνίας και φανφάρας!! :) 

Για να δούμε λοιπόν, τι μας περιμένει ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Κυριακή που μας έρχεται , από πλευράς καιρού;

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το επόμενο τριήμερο θα κυλήσει με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου!! 

Έτσι προοδευτικά η αστάθεια των προηγούμενων ημερών ("που μεταφράστηκε" σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ βροχές και μπόρες, ανά διαστήματα) μας "αποχαιρετά" και την θέση της θα πάρει η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ / ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ αλλά και η... Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από την Κυριακή και μετέπειτα!

Άρα γενικά ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή μας, ο ήλιος θα έχει ΣΥΝΟΛΙΚΑ "το πάνω χέρι" , δίχως βέβαια να λείψουν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ... "Οι οποίες" δείχνουν να είναι ΚΑΠΩΣ περισσότερες ΚΥΡΙΩΣ αύριο Παρασκευή 31/05/2024.

Κατά τα άλλα γενικά ΔΕΝ προβλέπονται βροχές στην Χώρα των Φαιάκων το ερχόμενο τριήμερο.

ΜΟΝΟ μέσα στην Παρασκευή ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ "καταφέρει" να ψιχαλίσει για ΛΙΓΟ (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο και "αυτό" με ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ).  

Και ΠΙΘΑΝΟΝ την Κυριακή το πρωί "βγάλει κάποια ψιχάλα ή όμβρο" ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΤΟΠΙΚΑ.

Κατά τα άλλα θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ νοτίων διευθύνσεων άνεμοι... "Οι οποίοι" θα είναι ΕΛΑΦΡΩΣ πιο ενισχυμένοι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ την Παρασκευή , όπου θα φθάσουν τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τα 5 μποφώρ...ΑΛΛΑ με αυξημένη την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ.

Ο υδράργυρος την Παρασκευή παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ το Σάββατο θα σημειώσει ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ (ΟΧΙ όμως ΑΚΟΜΗ κάτι το σημαντικό).

Ωστόσο την Κυριακή τα θερμόμετρά μας θα πάρουν "για τα καλά την ανηφόρα".

Με αποτέλεσμα την Κυριακή που θα μας έρθει να έχουμε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ φέτος ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 30αρια C. ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ μας. Ενώ ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ γωνιές της Κέρκυρας θα πρέπει να δούμε και ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΛΑΦΡΩΣ / ΛΙΓΟ ΑΝΩ των 30 C. 

Ως συνήθως στα ημιορεινά και ορεινά μας, όπως και ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια σημεία (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα έχει ΚΑΠΩΣ περισσότερη δροσιά. Στα μεν πρώτα λόγω υψομέτρου και στα υπόλοιπα εξαιτίας της θαλάσσιας αύρας. 

Τέλος το καιρικό εκείνο στοιχείο που θα συνεχίσει να μας "συντροφεύει" ΟΛΑ τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας.

Ιδιαίτερα τις βραδινές / νυχτερινές και πρωινές ώρες, οπότε και θα σχηματίζονται ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ΚΥΡΙΩΣ "στα γνώριμα πιο επιρρεπή στις ομίχλες" σημεία του τόπου μας (λόγω ανάγλυφου κτλ.) ή θα έχουμε την εμφάνιση των "γνωστών μας" χαμηλών νεφώσεων ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ("τα γνωστά μας υγρασιονέφη δηλαδή").

Από την Κυριακή και μετά διαφαίνεται ΜΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΙΚΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ προς την περιοχή μας (καμιά σχέση όμως με τα έντονα και πολυήμερα επεισόδια σκόνης που είχαμε την φετινή Άνοιξη).

Πριν σας αφήσω για σήμερα, να σας θυμίσω πως οι "φυσιολογικές" για τις ΑΡΧΕΣ του Ιουνίου μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές στα ΠΕΔΙΝΑ του νομού μας, είναι οι 26 C. με 27 C. και ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "το πολύ" μέχρι και οι 28 C. 

Αυτό για να έχετε "έναν μπούσουλα και να ξεχωρίζετε το φυσιολογικό από το μη φυσιολογικό" κάθε φορά. 

Όμορφο μεσημέρι Πέμπτης εύχομαι! 

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, για την συνεχή υποστήριξη και εμπιστοσύνη που συνεχίζετε να δείχνετε καθημερινά με το ίδιο σθένος τόσα χρόνια τώρα, προς τις προγνώσεις μου! Να είστε πάντα καλά!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου