Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα!! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ευχάριστα είναι τα νέα για το ερχόμενο 48ωρο, πάντα όσο αφορά την "θερμοκρασιακή κατάσταση" στα μέρη μας... ;)  Εδώ στον βορειοδυτικότερο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ νομό της Χώρας μας (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ,είδατε ΔΕΝ ανέφερα την λέξη "δροσιά" γιατί "στο φετινό Καλοκαίρι / έκτρωμα", η συγκεκριμένη λέξη έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιό μας. Απλά έκανα λόγο για... Ας πούμε ΚΑΠΩΣ / ΛΙΓΟ πιο "υποφερτή κατάσταση" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ!! :) 

Έτσι περιμένουμε αργά το μεσημέρι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ που αλλού θα κυμαίνονται εντός των "φυσιολογικών πλαισίων για την εποχή" και αλλού στον ίδιο πάντα όμως νομό θα είναι ΕΛΑΦΡΩΣ υψηλότερες "του κανονικού για την εποχή".

Κατά τα άλλα εννοείται ότι η λαμπρή καθημερινή λιακάδα διατηρείται, ενώ οι άνεμοι ΔΕΝ "θα μας προβληματίσουν" τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά.

Αναλυτικότερα ΕΩΣ ΚΑΙ την Παρασκευή 02/08/2024 "το θερμοκρασιακό ταβάνι" αργά το  μεσημέρι ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας θα είναι οι 35 C. (ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και 36 C.)

Παράλληλα στον υπόλοιπο νομό (υπόλοιπα πεδινά / ημιορεινά / ορεινά και παραθαλάσσια) θα κυμανθεί ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 31 C. με  33C.  Και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 34 C.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό ΕΚΕΙ που η υγρασία θα είναι περισσότερο ΑΥΞΗΜΕΝΗ τόσο θα αυξάνει ανάλογα ΚΑΙ ο δείκτης δυσφορίας...

Δηλαδή ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ που τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα είναι υψηλότερα , η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ θα είναι ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ από "τις πραγματικές θερμοκρασίες" που θα δείχνουν τα θερμόμετρα εκείνη την ώρα! 

Αντίθετα ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ θα παραμείνουν οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές αργά τις μεταμεσονύχτιες και ΠΡΩΤΕΣ πρωινές ώρες...

Φθάνοντας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 23 C. με 25 C. Και ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και τους 26 C. 

Στον αντίποδα, με κάμποση δροσιά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα του τόπου μας ΟΧΙ μόνο στην ορεινή  / ημιορεινή ζώνη αλλά και χαμηλότερα σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ κοιλάδες, λεκάνες κτλ. Όπου ο υδράργυρος ΔΕΝ θα ξεπερνά ΕΚΕΙ τους 20 C. με 22 C. ;) 

Τέλος οι άνεμοι κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος θα πνέουν είτε από δυτικές διευθύνσεις (κυρίως την Παρασκευή,  όπου δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να δούμε και "νοτιαδάκι") ή από βορειοδυτικές διευθύνσεις (κυρίως την Πέμπτη) φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ...Με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (περισσότερο την Πέμπτη).

Στο υπόλοιπο κάθε 24ωρου θα είναι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ασθενείς ή πιο ΤΟΠΙΚΑ θα επικρατεί ακόμη και σχεδόν νηνεμία (ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ δύναται να υπάρξουν κάποιες στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 3 με 4 μποφώρ από διάφορες διευθύνσεις, εκείνες τις ώρες).

Καλό νέο μήνα (Αύγουστο) από αύριο Πέμπτη σε όλες και όλους, με υγεία και...

Με την ευχή (αν και τα τελευταία στοιχεία δυστυχώς ΔΕΝ είναι και τα πλέον ευχάριστα / καλύτερα) "να μας λυπηθεί ο Αύγουστος" και να κυλήσει ΚΑΠΩΣ "πιο ανθρώπινα", απ' ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος φέτος!!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ "στα φετινά γνώριμά μας θερμοκρασιακά μονοπάτια"!! 

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! :)

Πράγματι λοιπόν, όπως αναμέναμε και σας είχα έγκαιρα γράψει εδώ, ύστερα από την...ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ που όντως πήραμε τις τελευταίες δυο ημέρες / δηλαδή την Πέμπτη και την Παρασκευή (Βέβαια όπως επίσης σας είχα τονίσει μέρες πριν μέσα από τούτη την σελίδα...Εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων για κάθε μια γωνιά του νομού μας... Όπως είναι η επίδραση ή η ένταση του βορειοδυτικού ρεύματος, τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, το ανάγλυφο κάθε περιοχής κτλ. Η συγκεκριμένη "μικρή ανάσα", αλλού στα μέρη μας θα γινόταν πιο αισθητή και αλλού στον ίδιο πάντα όμως νομό λιγότερο αισθητή. Όπως και τελικά συνέβη)...

Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σιγά σιγά...Που αλλού; 

Πέρα από το...Γνωστό μας σχεδόν μόνιμο, θερμοκρασιακό / αποπνικτικό μοτίβο του φετινού ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ / ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ Καλοκαιριού!

Αναλυτικότερα λοιπόν και ρίχνοντας την ματιά μας στο άμεσο καιρικό μας μέλλον, βλέπουμε ότι το ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού στα μέρη μας θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ / ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ...

Η ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ (σταθερά θερμοκρασιακές τιμές ΠΑΝΩ από τα "φυσιολογικά για την εποχή" κλιματικά μας επίπεδα) ΚΑΙ Η...ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ! 

Κατά τα άλλα εννοείται ότι η "καυτή / λαμπρή καθημερινή ΛΙΑΚΑΔΑ παραμένει η κυρίαρχη όλων".  

Έτσι ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ το ΞΕΚΙΝΗΜΑ της νέας εβδομάδας τόσο η "πραγματική θερμοκρασία" (δηλαδή οι θερμοκρασιακές εκείνες τιμές που δείχνουν τα θερμόμετρα στην αυλή μας) , όσο και η "αισθητή θερμοκρασία" (δηλαδή η θερμοκρασία που θα νιώθει την ίδια ώρα , ο ανθρώπινος οργανισμός) θα πάρουν ΞΑΝΑ την ΑΝΗΦΟΡΑ!

Οπότε ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο υδράργυρος ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ περιοχές του νομού μας "θα έχει καταφέρει" να φθάσει εκ νέου τους 36 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ τους 37 C. (ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ακόμη ΚΑΙ τους 38 C. αναφέρομαι πάντοτε στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του κάθε 24ωρου).

ΑΛΛΑ με την αίσθηση της ζέστης / δυσφορίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, εξαιτίας της αρκετής υγρασίας που ΔΕΝ δείχνει να μας "εγκαταλείπει" , να κυμαίνεται πολύ υψηλότερα (δηλαδή την ίδια ώρα Η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό σε αυτά τα τμήματα, θα αγγίζει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τους 42 C. με 45 C.)

Στις υπόλοιπες γωνιές της Χώρας των Φαιάκων (δηλαδή στα υπόλοιπα πεδινά / παραθαλάσσια και ημιορεινά / ορεινά κατοικημένα τμήματα), υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους 32 C. με 34 C. Και κατά τόπους μέχρι ΚΑΙ 35 C. αργά τα μεσημέρια... ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ!

Πράγμα που σημαίνει ότι την ίδια ώρα ΚΑΙ ΕΚΕΙ Η ΑΙΣΘΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ είτε "θα πλησιάζει ή και θα ξεπερνά" τους 40 C.

Τέλος, όσο αφορά το "κομμάτι" των ανέμων , θα συνεχίσουμε τα μεσημέρια - απογεύματα να έχουμε το κλασικό δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα "το οποίο" από τις τρεις επόμενες ημέρες (Κυριακή 28/07/2024 - Τρίτη 30/07/2024) φαίνεται ότι θα είναι πιο εξασθενημένο την Κυριακή, όπου και θα φθάνει ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ τα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ / ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ θα δούμε και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ.

Την Δευτέρα θα πνέει με...Περίπου τις ίδιες εντάσεις...ΑΛΛΑ ωστόσο τις απογευματινές ώρες οι στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ θα κάνουν την εμφάνισή τους σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές, συγκριτικά πάντα με την Κυριακή.

Ενώ σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία (Σάββατο 27/07/2024) και εάν ΔΕΝ αλλάξει κάτι "δραματικά" (θα το παρακολουθώ και θα σας ενημερώσω ξανά) Η ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ 30 του μήνα, δείχνει να δίνει το μέγιστο της εντάσεως των ανέμων, πάντα όσο αφορά το επόμενο τριήμερο, στα μέρη μας.

Άρα , την Τρίτη θα πρέπει αργά το μεσημέρι / τις απογευματινές και ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ τις πρώτες βραδινές ώρες ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας, "να πιάσουμε" τα 4 με 5 μποφώρ... Ενώ παράλληλα στα συνήθη πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία του τόπου μας να παρατηρηθούν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ προσεγγίζοντας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα 6 μποφώρ (θα δούμε αύριο ή την Δευτέρα με τα νεότερα στοιχεία, εάν τελικά θα υπάρξει ή όχι "η δυναμική" και για ΛΙΓΕΣ ριπές στα 7 μποφώρ σε ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΟΜΩΣ ΕΚΤΑΣΗ). 

Μέχρι την επόμενη φορά... Καλή δύναμη και να περνάτε όμορφα! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αυτό και αν αποτελεί είδηση!! 

Ύστερα από 17 συνεχείς ημέρες  ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ("μονίμως / σε καθημερινή βάση παντού στα μέρη μας, "πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή πλαίσια") η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη 25/07/2024, κατάφερε να κυμανθεί γύρω από τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή επίπεδα ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας...

Ενώ όπως αναμενόταν... ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ που "η ευεργετική επίδραση του βορειοδυτικού ρεύματος" είναι εντονότερη (είτε λόγω προσανατολισμού της κάθε περιοχής ή ανάγλυφου) , είχαμε και ΔΡΟΣΙΑ (μια λέξη "σχεδόν άγνωστη το φετινό Καλοκαίρι", αφού ήδη από τον Ιούνιο φέτος είμαστε σχεδόν μόνιμα σε θερμοκρασιακές συνθήκες / καταστάσεις "μη φυσιολογικές / αρκετά θερμότερες του κανονικού για την εποχή").

Η τελευταία ημέρα (πριν την σημερινή) όπου στην Χώρα των Φαιάκων θερμοκρασιακά βιώναμε φυσιολογικές Καλοκαιρινές / θερμοκρασιακές συνθήκες, έλαβε Χώρα στις 7 Ιουλίου!!!!

Βλέπουμε λοιπόν, πως έπρεπε να περάσουν 18 ολόκληρα 24ωρα για να ζήσουμε ξανά μια φυσιολογική από πλευράς θερμοκρασίας Καλοκαιρινή ημέρα στο τόπο μας (πραγματικά απίστευτα πράγματα φέτος).

Έτσι ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της θερμοκρασίας σήμερα Πέμπτη 25 του μήνα, σύμφωνα πάντα με ορισμένους από τους διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς που λειτουργούν στην περιοχή μας,  κυμάνθηκαν ως εξής:

Πόλη Κέρκυρας: 34,5 C. 

Τεμπλόνι: 33,4 C. 

Γουβιά : 33,8 C.

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων: 32,2 C. 

Βαλανειό: 32,1 C. 

Αρίλλας: 31,2 C.

Παξοί: 30,3 C.

Ορεινή Πετάλια (υψόμετρο / 650 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας): 29,4 C. 

Αυλιώτες: 27,6 C. (αρκετή δροσιά λόγω του ενισχυμένου βορειοδυτικού ρεύματος, που εδώ οι ΡΙΠΕΣ του έφθασαν παροδικά ΚΑΙ τα 7 μποφώρ).

Για την ιστορία, να πούμε πως ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ για τούτη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Καλοκαιριού στα ΠΕΔΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ όπου βέβαια αποτελεί και το θερμότερο χρονικό διάστημα ολόκληρου του έτους, είναι οι 31 C. με 33 C. 

Kατά τα άλλα , για να επιστρέψουμε στα σημερινά, αξίζει να τονιστεί (όπως άλλωστε σας έγραψα από χθες που περίμενα κάτι τέτοιο) ότι εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΝ... "Κατάλαβαν και πολλά" σήμερα.

Δηλαδή, για παράδειγμα σε σημεία εντός ή περιμετρικά του αστικού ιστού της πόλης της Κέρκυρας που ο υδράργυρος "κατάφερε" να προσεγγίσει / να μην ξεπεράσει αυτή την φορά, τους 33 C. / 34 C. και κατά τόπους ΚΑΙ τους 35 C. ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ... Η ΑΙΣΘΗΤΗ για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασία (πάντοτε λόγω της υψηλής υγρασίας) ήταν αρκετά πιο υψηλή από την "πραγματική" που έδειχναν εκείνη την ώρα τα θερμόμετρα.

Άρα για αυτά τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας ΔΕΝ άλλαξαν και πολλά , μιας και Η ΑΙΣΘΗΣΗ της θερμοκρασίας ήταν για 38 C. με 40 C. ΞΑΝΑ!!!

Αύριο αναμένουμε ακριβώς μια επανάληψη της σημερινής ημέρας, τόσο ως προς τους ανέμους, όσο και ως προς την διακύμανση της θερμοκρασίας στο τόπο μας (έτσι και αλλιώς υπάρχει αναλυτική πρόγνωση, ήδη από χθες εδώ και για αύριο Παρασκευή).

Ελαφρώς "πιο ευχάριστα / πιο δροσερά" θα γίνουν τα πράγματα αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες τόσο της... Παρασκευής 26/07/2024, όσο και του Σαββάτου 27/07/2024, αφού οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες θα σημειώσουν μια ΜΙΚΡΗ περαιτέρω πτώση, στις περισσότερες γωνιές του νομού μας.

Χαρείτε το, διότι η συνέχεια προμηνύεται και πάλι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΘΕΡΜΗ (πάντα σε σχέση με σήμερα και αύριο)...

Αυτό γιατί ύστερα από τούτη την ΜΙΚΡΗ ανάσα, δυστυχώς επιστρέφουμε "στην φετινή σχεδόν μόνιμη ανώμαλη / μη φυσιολογική θερμοκρασιακή κατάσταση"!! 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της νέας εβδομάδας (ή καλύτερα προς τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου), τόσο θα αυξάνει για πολλοστή φορά φέτος, το αίσθημα της έντονης ζέστης / δυσφορίας.

Όμορφο βράδυ Πέμπτης εύχομαι, σε όλες και όλους!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Καλό μεσημέρι Σαββάτου φίλες και φίλοι! 😀 

Βαδίζοντας ολοένα και πιο κοντά ΠΡΟΣ τα μέσα της νέας εβδομάδας σίγουρα τα στοιχεία θα γίνονται όλο και "πιο ξεκάθαρα"...

Ωστόσο προς ώρας "κρατάμε" την ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΣΗ που παραμένει ΚΑΙ σήμερα Σάββατο 20 του μήνα, στα δεδομένα όλων των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, για...

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ από τον πραγματικά...ΤΕΡΑΣΤΙΟ / ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ / ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ που μας "ταλαιπωρεί" καθημερινά από τις 8 του μήνα ΚΑΙ στο νομό Κέρκυρας...

ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ τις 25 του μήνα!

Βέβαια ΜΗΝ περιμένετε "θαύματα" στο φετινό ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ / ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΑ ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

Εννοώ "το φυσιολογικό / οι πιο ανθρώπινες συνθήκες, δηλαδή οι κανονικές θερμοκρασίες" θα έρθουν ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ (θα δούμε όταν θα πλησιάζει εκείνη η ώρα, εάν θα είναι τελικά για μία / δυο ή τρεις ημέρες)...

Αφού στην συνέχεια, όλα δείχνουν ότι ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα επιστρέψουμε ΕΚ ΝΕΟΥ "στις γνωστές μας, σχεδόν ΜΟΝΙΜΕΣ φέτος καυσωνικές / αποπνικτικες συνθήκες".

Πάντως, όπως και να έχει, "από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα", όπως άλλωστε συνηθίζει να λέει και ο σοφός λαός μας.

Τέλος όσο θα κυλούν οι ημέρες, θα δούμε εάν τελικά Η ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ή κατά την διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, καταφέρει ΠΑΡΟΔΙΚΑ να συνδυαστεί και με κάποια ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ και στο νομό μας ή απλά θα αρκεστούμε στην ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ επικράτηση "μαιστρου" (βορειοδυτικός άνεμος) ΠΡΙΝ...

ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ φετινής σχεδόν μόνιμης "θερμοκρασιακής ανωμαλίας".

Υπομονή λοιπόν τέσσερις με πέντε ακόμη ημέρες, για να πάρουμε, στην συνέχεια μια ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΝΑΣΑ...Έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ (τι να κάνουμε , εδώ που φθάσαμε, από το "τίποτα καλό και το...Για λίγο"). 😉

Κατά τα άλλα σας υπόσχομαι πως όταν θα υπάρξει περισσότερος χρόνος από την μεριά του γράφοντα, τότε θα σας μιλήσω για τα ΡΕΚΟΡ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ που ΗΔΗ "έχει σπάσει το φετινό πολύ δύσκολο / μη φυσιολογικό Καλοκαίρι" ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ!!! 😞

Εις το επανιδείν!!

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 21/07/2024.

Και το "μαρτύριο"... ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!  😞 

Συνεχίζει "την ατελείωτη / παρατεταμένη επιθετική του μορφή" το φετινό Καλοκαίρι (χρησιμοποιώ τον όρο "επιθετικό Καλοκαίρι" ,διότι δυστυχώς φέτος το Καλοκαίρι μας, μόνο "φιλικό" ΔΕΝ είναι προς τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και γενικότερα ολόκληρο "το ζωικό και φυτικό βασίλειο").

Αφού αν και...Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα φυσήξει λίγο περισσότερο ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...

Παρολ ' αυτά η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι δυστυχώς ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ έως ανεπαίσθητη (εκτός βέβαια ορισμένων ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ κυρίως παραθαλάσσιων τμημάτων που ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ας πούμε... Πως "θα υπάρξει μια μικρή υποτυπώδη διάφορα ΠΡΟΣ το καλύτερο"). 

Αναλυτικότερα λοιπόν...

ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ διατηρείται ο καλός και φυσικά... Τι άλλο; 

Πέρα από... ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΡΜΟΣ καιρός με την ατελείωτη ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ / ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΚΑΥΣΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ!!

Αναμένουμε και πάλι ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΦΘΟΝΕΣ ώρες λαμπρής / καυτής ηλιοφάνειας και μόνο ΠΑΡΟΔΙΚΑ ενδέχεται να δούμε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και λίγες νεφώσεις , εννοείται στις περισσότερες περιπτώσεις "άνευ σημασίας". 

Όμως... Δεν αποκλείεται, όπως άλλωστε συνέβη και σήμερα Πέμπτη, κάποιο ή και κάποια από τα επόμενα...ΚΥΡΙΩΣ ένα  / δυο απογεύματα, λόγω του ότι θα υπάρξει ΞΑΝΑ θερμική αστάθεια στην απέναντι ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ πλευρά με λίγες ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες  / καταιγίδες...

ΙΣΩΣ...Τα "απομεινάρια αυτών" να δώσουν ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ με έμφαση σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "κομμάτια" του νομού μας που είναι πιο κοντά στις απέναντι Ηπειρωτικές ακτές... Κάποιο "ψιχάλισμα" (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο) ή να "ακούσουμε" τα μπουμπουνητα από απέναντι ΕΚΕΙ (ΜΙΚΡΗ μεν αλλά υπαρκτή δε, η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τα παραπάνω).

Οι άνεμοι την Παρασκευή γενικά ΔΕΝ θα παρουσιάσουν κάποια αξιόλογη μεταβολή τόσο ως προς τις εντάσεις τους όσο και ως προς την διεύθυνσή τους.

Ωστόσο το Σαββατοκύριακο και πιο συγκεκριμένα τα μεσημέρια / απογεύματα ΚΑΙ των δυο αυτών ημερών το δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα, δείχνει αυτή την φορά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αν και ΠΑΡΟΔΙΚΑ "να καταφέρνει" να ενισχυθεί ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Έτσι το Σαββατοκύριακο ΔΕΝ θα μείνουμε μόνο στα 3 με 4 μποφώρ (έως "το πολύ" τις λίγες πιθανές μεμονωμένες στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ το απόγευμα της Παρασκευής)...

ΑΛΛΑ κατά το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ προαναφερθέν χρονικό διάστημα κάθε 24ωρου... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πρέπει οι άνεμοι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να προσεγγίζουν και τα 5 μποφώρ...ΕΝΩ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ...ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ οπωσδήποτε θα παρατηρηθούν και κάποιες ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ. 

Άρα σίγουρα ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ / ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ τις δυο αυτές ημέρες και ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κατά το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ της κάθε μια ημέρας ξεχωριστά...

Μιας και ο συνδυασμός των παρατεταμένων πολύ υψηλών θερμοκρασιών που βιώνουμε τις τελευταίες δυο εβδομάδες (ατελείωτες / ανυπόφορες καυσωνικές συνθήκες) , με την μεγάλη ξηρασία (στις περισσότερες περιοχές του νομού μας, η τελευταία φορά που έβρεξε αξιόλογα ήταν πριν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 70 ημέρες πίσω...Πλήρης "αφυδάτωση" των δέντρων και γενικότερα "του φυτικού κεφαλαίου" στο τόπο μας) και τον σχετικά δυνατό αέρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ το Σαββατοκύριακο, θα είναι "μια άσχημη συνταγή" εάν ω μη γένοιτο προκύψει κάπου κάποια φωτιά (δύναται να λάβει απειλητικές / καταστροφικές διαστάσεις πολύ γρήγορα)!!

Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα φθάσει ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΓΝΩΡΙΜΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ τους 38 C. Με 40 C. Αργά το μεσημέρι. (Πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Ενώ στα υπόλοιπα ΠΕΔΙΝΑ  /  ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ και ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ του νομού μας ΚΑΙ ΠΑΛΙ τους 34 C. με 36 C. Και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και τους 37 C.

Το Σάββατο 20/07/2024 από τις πιο πάνω ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές υπολογίστε γύρω στον έναν με ενάμιση βαθμό χαμηλότερα τον υδράργυρο την ίδια ώρα (κατά μέσο όρο πάντα).

Και τέλος την Κυριακή 21 του μήνα, συγκριτικά με την Παρασκευή μας, υπολογίστε γύρω στους δυο βαθμούς και ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΩΣ μέχρι ΚΑΙ τρεις βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρά μας την ίδια ώρα της ημέρας.

Πάντως, αξίζει να σταθούμε για πολλοστή φορά στο "κομμάτι της υγρασίας".

Δηλαδή εκεί / στα μέρη εκείνα πάνω στην Χώρα των Φαιάκων που η υγρασία θα είναι ΑΥΞΗΜΕΝΗ το Σαββατοκύριακο ΔΕΝ θα νιώσουμε σχεδόν καμιά διαφορά με την Παρασκευή , αφού το αίσθημα της ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΤΟΝΟ.

Την Παρασκευή και περισσότερο το Σάββατο είναι ΠΙΘΑΝΟ να σχηματιστούν και λίγες θαλάσσιες / παραθαλάσσιες ομίχλες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο την Παρασκευή, όσο ΚΑΙ το Σάββατο θα διατηρηθούν ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ  ΤΗΝ  ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΤΗΣ  ΝΥΧΤΑΣ στις ΙΔΙΕΣ περιοχές που λαμβάνουν χώρα "αυτές" τα τελευταία 24ωρα. 

Προς την Κυριακή θα πρέπει ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να σημειώσουν μια πολύ μικρή πτώση της τάξεως των έναν ή και δυο βαθμών, ανάλογα την κάθε περιοχή (δυστυχώς ΟΧΙ δηλαδή κάτι το "σπουδαίο η αξιόλογο").

Καλό βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους τους φίλους της σελίδας μας!! 😀 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας. 

ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ... ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΑΥΤΟ / ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΟ ΚΑΙΡΙΚΟ / ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΟ ΜΟΤΙΒΟ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ!! 

ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ...ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!!!! 

Καλημέρα φίλες και φίλοι!! Μέρες πριν, στην προηγούμενη ανάρτηση εδώ, σας είχα γράψει ότι μετά τις 14 του μήνα αναμέναμε σταδιακή ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ επιδείνωση / κορύφωση της υπάρχουσας...

Ήδη πολύ δύσκολης θερμοκρασιακής κατάστασης, που στα μέρη μας βιώνουμε σε καθημερινή βάση τις τελευταίες μπόλικες ημέρες!! 😞 

Έτσι και θα γίνει λοιπόν...

Αν και... Ήδη έχουμε βιώσει πολλές συνεχείς ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως και κατά διαστήματα αρκετές συνεχείς ημέρες με ΕΝΤΟΝΟ το ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ εξαιτίας του συνδυασμού έντονης ζέστης και υψηλής υγρασίας...

Όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο θα είναι η πιο "δύσκολη" ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ για το φετινό... "Επιθετικό Καλοκαίρι".

Χρησιμοποίησα τον όρο "επιθετικό", καθώς ήδη από τον Ιούνιο, το Καλοκαίρι φέτος στο τόπο μας, κάθε άλλο, παρά "φιλικό" είναι, για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οπότε ΣΤΑΔΙΑΚΑ και όσο θα βαδίζουμε κυρίως προς τα μισά της νέας εβδομάδας, τόσο η...Ήδη αρκετά επιβαρυμένη θερμοκρασιακή κατάσταση, θα χειροτερεύει ακόμη περισσότερο!!!

Έτσι εάν θέλουμε να μιλήσουμε για την εξέλιξη του καιρού στο νομό μας ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/07/2024...

Θα πρέπει να πούμε τα εξής... 

Άφθονη ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ και μόνο ΠΑΡΟΔΙΚΑ ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ λίγες νεφώσεις "άνευ σημασίας".

Γενικά οι άνεμοι θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Αυτό ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ "θα μεταφράζεται" κατά την διάρκεια της ημέρας κυρίως σε δυτικούς ή βορειοδυτικούς ανέμους στα 3 με 4 μποφώρ με...ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ αργά το μεσημέρι /τις απογευματινές ώρες.

Κατά τα άλλα ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ του καιρού ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στην περιοχή μας θα είναι η θερμοκρασία (ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ ΕΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ).

Άρα λοιπόν ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ της νέας εβδομάδας ΣΤΑΔΙΑΚΑ τα... ΤΟΠΙΚΑ 37αρια C. Και 38αρια C. Των προηγούμενων ημερών θα λάβουν πια ΠΙΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ...

Ενώ ταυτόχρονα τα...ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ 39αρια C. Και 40αρια C. Των προηγούμενων ημερών προοδευτικά θα απασχολήσουν πλέον ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (αναφέρομαι πάντοτε για τα πεδινά μας).

Μάλιστα δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΕΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να δούμε και 41 C. με 42 C.

Σχετικά πιο δροσερά τα πράγματα (αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "δροσιά" αυτό που θα επικρατεί και ΕΚΕΙ) σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία του νομού μας ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ (οπότε και ΕΚΕΙ η κατάσταση θα είναι αποπνικτική, άσχετα εάν οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες).

Και...Μιλώντας για υγρασία, αξίζει να τονιστεί πως αυτή την φορά η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ  / δηλαδή το αίσθημα της ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ θα ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ!! 

Με λίγα λόγια το θερμόμετρο ναι μεν θα δείχνει 37 C. Με 40 C. Σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της Χώρας των Φαιάκων ΑΛΛΑ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ (αυτό που στα Αγγλικά αποκαλούμε ως "real feel") ΘΑ είναι ΓΙΑ... ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ!!! 

ΔΕΝ θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΩΣ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΝΑ ξεπεράσει αυτή την φορά σχετικά αρκετά τους 45 C. Πλησιάζοντας ή ακόμη και...ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ και τους 50 C. 

Προς αποφυγή πιθανών παρεξηγήσεων, να επισημάνω ΞΑΝΑ πως αναφέρομαι στην ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ και ΟΧΙ στην "πραγματική θερμοκρασία" που θα επικρατεί την ίδια ώρα στις προαναφερθείσες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιοχές του τόπου μας!!

Έτσι όπως γίνεται αντιληπτό θα μιλάμε για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΚΡΑΙΕΣ "θερμικές καταστάσεις / ακραία θερμική καταπόνηση" για τον ανθρώπινο οργανισμό! 

Άρα ΚΑΙ ΠΑΛΙ συνιστάται ΠΡΟΣΟΧΗ κυρίως στις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων. 

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα οφείλω επί ευκαιρία, να αναφερθώ σε έγκυρες αναφορές / προσωπικά μηνύματα που δέχομαι ήδη από τον Ιούνιο φέτος και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ και κάνουν λόγο για ΑΥΞΗΣΗ των περιστατικών λιποθυμιών στο προσωπικό ΚΥΡΙΩΣ διαφόρων ξενοδοχειακών μονάδων της νήσου Κέρκυρας (περισσότερο καμαριέρες και σερβιτόροι)...

Τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από τα εν λόγω περιστατικά κατά βάση οφείλονται στον συνδυασμό "ισχυρής θερμικής καταπόνησης" (εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα / παρατεταμένης έντονης ζέστης) και φυσικά της παράλληλης έντονης χειρωνακτικής εργασίας.

Αυτό για να δούμε ότι το φετινό Καλοκαίρι για μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι!! 

Όμορφο υπόλοιπο Κυριακής και καλή νέα εβδομάδα να έχουμε!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας, για τις αμέσως επόμενες ημέρες! 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΠ 'ΑΟΡΙΣΤΟΝ Η...ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ... ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ / ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ!!

ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ... ΗΔΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΩΝ / ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ... ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ!! :( 

Καλησπέρα φίλες και φίλοι ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού στην περιοχή μας ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ Η ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ ΠΟΥ ΣΕ...ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ!!

Οπότε ΟΧΙ μόνο για το ερχόμενο 48ωρο ΑΛΛΑ ΚΑΙ μέχρι την επόμενη Κυριακή 14 του μήνα περιμένουμε ΑΦΘΟΝΗ ΛΑΜΠΡΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ...ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ από άκρη σε άκρη στο νομό μας!!

Μάλιστα όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως όλη αυτή η αποπνικτική / δύσκολη κατάσταση για τον άνθρωπο αλλά και γενικότερα "για ολόκληρο το ζωικό / φυτικό βασίλειο" ,φαίνεται ΝΑ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ / ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΑΔΙΑΚΑ κάπου...ΧΟΝΔΡΙΚΑ ΜΕΤΑ τις 14 του μήνα (δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα εντός της επόμενης εβδομάδας)!!! :( 

Άρα ΑΡΧΙΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή μας 14/07/2024 συνεχίζονται οι υπάρχουσες ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ όπου και...Θα συνεχίσουμε καθημερινά ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ να βλέπουμε 36 C. με 37 C. και...ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ανά διαστήματα ΚΑΙ 38 C. Με 39 C. 

Ενώ στα υπόλοιπα ΠΕΔΙΝΑ τμήματα του νομού μας ΓΕΝΙΚΑ τους 34 C. με 35 C. (κατά μέσο όρο πάντα) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ!!

Έτσι  Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ (αυτό που αποκαλούμε στα Αγγλικά " real feel") ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ που θα δείχνουν τα θερμόμετρα στην αυλή μας...

Για παράδειγμα σε μια περιοχή η θερμοκρασία ναι μεν θα είναι 34 C.  ή  35 C. ΑΛΛΑ THN ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ λόγω της υψηλής υγρασίας ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΘΑΝΕΙ τους 41 C. με 43 C. (κατά μέσο όρο πάντα). 

ΕΚΕΙ που "θα συνεχίσει να χτυπά 36αρια C. 37αρια C. και 38αρια C. Η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό" (λόγω της παράλληλης αρκετής υγρασίας) ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ / ΝΑ ΦΘΑΝΕΙ ή και ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ τους 45 C. 

Μιλάμε για ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ / ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΕΣ / ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ για τον άνθρωπο συνθήκες , "οι οποίες" πλέον "έχουν ήδη χειροτερέψει την κατάσταση / έχουν ήδη κουράσει" λόγω της διάρκειάς τους...

Και δυστυχώς όπως ήδη ανέφερα παραπάνω ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ / ΠΟΛΥ ΑΝΗΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ... ΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ... ΗΔΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΩΝ / ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ!!!! 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να δώσουμε τα εύσημα στα μακροπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία ήδη από τον περασμένο Απρίλιο "συμφωνούσαν από κοινού" για το πολύ δύσκολο / καυτό Καλοκαίρι που διαφαινόταν μπροστά μας (όσοι "με διαβάζετε" πιθανόν να θυμάστε που σας τα έλεγα από τότε εδώ)! 

Κατά τα άλλα οι άνεμοι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την επόμενη Κυριακή 14/07/2024 ΔΕΝ φαίνεται να μας "προβληματίζουν" μιας και ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ θα προσεγγίζουν ιδιαίτερα δυνατές εντάσεις.

Γενικότερα μέσα στην ημέρα δείχνει να διατηρείται το δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα, φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ. Ενώ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΩΡΩΝ επίσης παραμένει Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων στα 5 μποφώρ , έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ θα συνεχίσει να επικρατεί ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας σχεδόν νηνεμία ή ασθενείς άνεμοι που δύσκολα θα υπερβαίνουν τα 3 μποφώρ. 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, οφείλω να σας  υπενθυμίσω ότι στην ανάρτηση  / πρόγνωση της περασμένης Δευτέρας σας είχα "δώσει" την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ για τη νύχτα της Τρίτης ("μεταμεσονύχτια αστάθεια"), όπως και πράγματι συνέβη (παραμένει η συγκεκριμένη ανάρτηση παρακάτω από εδώ).

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι όλο αυτό που βιώνουμε και θα συνεχίσουμε δυστυχώς για εβδομάδες ακόμη να βιώνουμε...ΔΕΝ ήρθε μετά από κάποια μεγάλη περίοδο "κανονικών ή δροσερών καταστάσεων" ΑΛΛΑ ύστερα από έναν ασυνήθιστα θερμό και ξηρό Ιούνιο για τα κλιματολογικά δεδομένα του νομού Κέρκυρας με... Την ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ στο νομό μας να κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ!!!! 

Με λίγα λόγια αποκλειστικά όσο αφορά την Χώρα των Φαιάκων αν και... Πέρυσι έγινε μεγαλύτερος "ντόρος" γενικότερα στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο...ΟΛΟΚΛΗΡΟ το φετινό Καλοκαίρι αλλά και πιο συγκεκριμένα ΚΑΙ ο Ιούλιος από μόνος του, έχουν μεγάλη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να "βγουν" αρκετά θερμότερα σε σχέση με πέρυσι!!!! ;)

ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ σε όλους μας και...ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ σε όλη εκείνη την μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας (δυστυχώς είναι χιλιάδες οι άνθρωποι "αυτοί" ιδιαίτερα την θερινή σαιζόν στο τόπο μας) που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από τις τρέχουσες εξαιρετικά δυσμενείς για τον ανθρώπινο οργανισμό συνθήκες και μακριά βέβαια από την "θαλπωρή" του κλιματιστικού, κάνοντας χειρωνακτική εργασία!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Έντονη ζέστη...ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! 

Σταδιακή αύξηση της σχετικής δυσφορίας και γενικότερα της "θερμικής καταπόνησης" για τον ανθρώπινο οργανισμό! 

Καλημέρα σας! 😀 

Όλα λοιπόν κυλούν, όπως ακριβώς σας "υποσχέθηκα" εδώ, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν... Για δυο ημέρες πήραμε μια "ανάσα δροσιάς" πριν το... Παρατεταμένο ιδιαίτερα θερμό θερμοκρασιακό μοτίβο που θα ακολουθούσε (όπως σας είχα γράψει τότε). 

Έτσι έχουμε πια εισέλθει στο πιο θερμό / κουραστικό "κυρίως πιάτο" του φετινού Καλοκαιριού, όπου στην ουσία...

Αυτό που θα είναι "πιο ενοχλητικό" για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων θα είναι Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της εν λόγω κατάστασης!! 

Και για να προλάβω ορισμένους που θα πουν...

Ε...Εντάξει βρε Ιάκωβε, τι περιμένεις;  Στην καρδιά του Καλοκαιριού είμαστε. Ζέστη θα κάνει. 😀 

Να θυμίσω ότι ο φετινός Ιούνιος για το νομό μας ήταν ο πιο θερμός και ξηρός των τελευταίων ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΕΤΩΝ!!  😉 

Δηλαδή ουσιαστικά ο φετινός Ιούνιος, θερμοκρασιακά  / καιρικά ΔΕΝ ήταν Ιούνιος ΑΛΛΑ ΙΟΥΛΙΟΣ!!! 

Από την άλλη ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ στα μέρη μας θα είναι σταθερά ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των μέσων κλιματικών μας τιμών για τούτη την περίοδο του έτους...

Οπότε η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ "να βγει" και ο Ιούλιος μας αρκετά πιο θερμός "του κανονικού"!! 

Και μετά...Την απαραίτητη πιο πάνω εισαγωγή...

Ώρα να περάσουμε στα των...Επόμενων ημερών! :) 

Για το ερχόμενο 48ωρο περιμένουμε γενικά καλές και πολύ θερμές καιρικές συνθήκες στο τόπο μας.

Έτσι θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ και μόνο ανά διαστήματα είναι πολύ πιθανό αυτή την φορά να "μας κάνουν τη χάρη" και κάποια / λίγα σύννεφα να εμφανίζονται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας ("νέφη κουφόβρασης / μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΤΟΠΙΚΟΥ ψιχαλισματος η και τοπικού όμβρου / βροχής με την μορφή μπόρας κυρίως το βράδυ / νύχτα της Τρίτης ").

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν", αφού ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις.

Πιο αναλυτικά αναμένουμε ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ημέρας και ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το μεσημέρι - απόγευμα ΚΥΡΙΩΣ δυτικούς - βορειοδυτικούς ανέμους στα 3 με 4 μποφώρ...

ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ εκείνα που είναι συνήθως ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού (τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά) θα πρέπει ΠΑΡΟΔΙΚΑ να "φθάνουμε" ΚΑΙ τα 5 μποφώρ. 

Μάλιστα υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΛΙΓΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων, στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και πάντα κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα κάθε 24ωρου!!

Στο υπόλοιπο του 24ωρου κάθε ημέρας περιμένουμε ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας σχεδόν νηνεμία ή ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ασθενείς ανέμους από διάφορες διευθύνσεις με ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ που ΔΕΝ θα υπερβαίνουν τα 3 με 4 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει και ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας (ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ), όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας (ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ).

Άρα, έως ΚΑΙ την Τετάρτη σιγά σιγά θα πρέπει πλέον να μιλάμε για ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 33αρια C. 34αρια C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 35αρια C. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΝΗΣ ΜΑΣ ΖΩΝΗ.

ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΕΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα προσεγγίζουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τους 36 C. με 37 C. (λέω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ γιατί δεν αποκλείεται να καταγραφεί και κάποιο μεμονωμένο 38αρι C. ΕΚΕΙ).

Στα ορεινά της βόρειας Κέρκυρας και στα υπόλοιπα ημιορεινά του νομού μας, καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσιά μας) υπολογίστε κατά μέσο όρο δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο συγκριτικά με την πεδινή μας ζώνη (αλλά με σχετικά αυξημένη υγρασία και ότι συνεπάγεται αυτό). 

Ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας από μεριά σε μεριά πάνω στο νομό μας, τόσο οπως είναι φυσικό θα κυμαίνεται / θα διαμορφώνεται... Είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω , το ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ για τον ανθρώπινο οργανισμό!! 

Παράλληλα σιγά σιγά θα αρχίσουν να "ανεβαίνουν" ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές κάθε 24ωρου που συνήθως καταγράφονται αργά τις μεταμεσονύχτιες και ΠΡΩΤΕΣ πρωινές ώρες)...

Δηλαδή όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ τα μέσα της εβδομάδας και ύστερα τόσο δυστυχώς ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΡΗ του νομού μας ΔΕΝ θα "δροσίζει αξιόλογα" ΟΥΤΕ ακόμη ΚΑΙ τα χαράματα (αρκετή ζέστη και αργά μέσα στη νύχτα εκεί).

Εύχομαι καλό κουράγιο και δύναμη σε όλες εκείνες και εκείνους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από τις προαναφερθείσες δύσκολες / εξαντλητικές για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασιακές / καιρικές συνθήκες (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ βέβαια σε όσους ασχολούνται με χειρωνακτική εργασία). 

Υπομονή ήδη πλησιάζουμε προς τα μέσα του Καλοκαιριού, περνάει γρήγορα ο καιρός!  

Επίσης οι ηλικιωμένοι μας και τα μικρά παιδιά / μωρά καλό θα είναι να προσέχουν λιγάκι παραπάνω.

Σε όλους τους υπόλοιπους, καλά μπάνια / καλές διακοπές!!  😀 

Όμορφη εβδομάδα να έχουμε!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΔΡΟΣΙΑ ΚΑΙ...ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ...ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ...ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΘΕΡΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ! 

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα!! :)

Για να δούμε λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι καιρικά στα μέρη μας ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 07/07/2024 ;

 Μα...Τι άλλο; Πέρα από Καλοκαιρινή καλοκαιρία , με άφθονη λαμπρή ηλιοφάνεια σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ και μόνο ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα κάνουν την εμφάνισή τους ΕΛΑΧΙΣΤΑ "συννεφάκια" εδώ και εκεί , εννοείται "άνευ σημασίας"! 

Οι άνεμοι ναι μεν θα εξασθενήσουν αρκετά συγκριτικά με ότι προηγήθηκε... 

Ωστόσο τα μεσημέρια μας και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών θα "βγάζει κάποιο μαιστραλάκι" (βορειοδυτικός άνεμος) που θα φθάνει τα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ...ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ θα προσεγγίζει ΚΑΙ τα 5 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ... ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ για ΛΙΓΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων, στα 6 μποφώρ ΜΟΝΟ κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε 24ωρου,  με μεγαλυτερη έμφαση την Παρασκευή μας και ενδεχομένως ΕΝ ΜΕΡΗ και τις υπόλοιπες ημέρες).

Και...Περνάμε ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ που θα χαρακτηρίζει τον καιρό στο τόπο μας, από εδώ και πέρα (ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ) το οποίο ΔΕΝ είναι άλλο, από την πορεία της θερμοκρασίας φυσικά! ;) 

Αφού λοιπόν μας έκανε "την χάρη" και πήραμε μια καλή ανάσα δροσιάς για δυο ημέρες, με τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας να βρίσκεται ΚΑΤΩ από τις μέσες κλιματικές μας τιμές για τούτη την συγκεκριμένη περίοδο του έτους... 

Σιγά σιγά έρχεται η ώρα να...Περάσουμε ΞΑΝΑ στο ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ...ΑΛΛΑ...ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ (αλλά για ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ περισσότερο).

Έτσι ΣΤΑΔΙΑΚΑ μέρα με την μέρα, ο υδράργυρος θα ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ... Κάθε ημέρα και από λίγο, φθάνοντας ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ (ΠΑΝΩ από τις μέσες κλιματικές μας τιμές).

Θα πρόκειται για μια κατάσταση η οποία ΔΕΝ θα είναι παροδική ΑΛΛΑ αυτή την φορά θα κρατήσει ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ!! 

Έτσι αύριο Παρασκευή 05/07/2024 αν και...Θα υπάρξει μια ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ άνοδο της θερμοκρασίας , μπορούμε να πούμε πως οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας αργά το μεσημέρι θα κυμαίνονται ακόμη γύρω από τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή επίπεδα...

Παρολ ΄ αυτά , όπως ήδη ανέφερα και πιο πάνω ΔΕΝ θα σταματήσουμε εκεί!

Οπότε ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06/07/2024 και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μετέπειτα περνάμε σχεδόν μόνιμα ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ υψηλότερες του "φυσιολογικού για την εποχή" (για ΜΕΓΑΛΟ χρονικό διάστημα μπροστά μας)!

Άρα λοιπόν, από τα τωρινά 28αρια C. και 29αρια C. (σε αρκετά τμήματα της Χώρας των Φαιάκων ακόμη και 25αρια C. 26αρια C. και 27αρια C. αναφέρομαι πάντοτε στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ημέρας), έως την Κυριακή θα έχουμε πια περάσει στα EKTETAMENA 32αρια C. 33αρια C. και 34αρια C. ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΝΗ ΜΕ...ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας να καταγράφουν και 35 C. 

Παράλληλα, (ως είθισται) ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας που θα επικρατούν σε κάθε περιοχή, τόσο θα "αυξάνεται" και το αίσθημα της δυσφορίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.  

Μάλιστα ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στο νομό μας (θα μιλήσουμε για τότε, στην επόμενη ανάρτηση εδώ)!

Kαλό κουράγιο και δύναμη σε όλες και όλους εκείνους που θα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από τις προαναφερθείσες δύσκολες / εξαντλητικές για τον ανθρώπινο οργανισμό καιρικές / θερμοκρασιακές συνθήκες (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όσοι ασχολούνται με χειρωνακτική εργασία), "το αμέσως επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα, που ανοίγεται σταδιακά μπροστά μας"!! 

Όμορφο τριήμερο εύχομαι!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

Valanio-kerkyra.meteoclub.gr 


Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Πέμπτη 04/07/2024, στην ευρύτερη περιοχή του ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ (νομός Κέρκυρας).

Καλό απόγευμα Τετάρτης φίλες και φίλοι!! :)

ΔΕΝ αλλάζει κάτι ΟΥΤΕ ΚΑΙ το επόμενο 24ωρο στα μέρη μας.

Οπότε ουσιαστικά θα έχουμε ακριβώς μια ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ του σημερινού καιρικού / θερμοκρασιακού σκηνικού ΚΑΙ κατά την διάρκεια της αυριανής μας ημέρας (Πέμπτη 04/07/2024).

Έτσι ΚΑΙ αύριο περιμένουμε ΞΑΝΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο τόπο μας και ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για σύντομο ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ "ψιχάλισμα" τα χαράματα / νωρίς το πρωί, "άνευ βέβαια σημασίας").

Και η Πέμπτη θα είναι ακόμη μια ημέρα (η δεύτερη στη σειρά, μετά την Τετάρτη μας) , όπου από θερμοκρασιακής πλευράς θα είναι ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ / ΔΡΟΣΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Παρόμοιες με σήμερα Τετάρτη ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ / ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ θα επικρατήσουν ΚΑΙ αύριο Πέμπτη!

Αργά το μεσημέρι ΚΑΙ ΠΑΛΙ στα περισσότερα πεδινά μας τμήματα οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 29 C. με 30 C. Ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ίσα που θα αγγίξουν τους 27 C. με 28 C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ όρο όλα αυτά).

Σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία (ΟΧΙ σε όλα. Αναφέρομαι ΚΥΡΙΩΣ σε ΚΑΠΟΙΑ "παραθαλάσσια κομμάτια" που βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής και βόρειας πλευράς. Όπως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και στα νοτιότερα άκρα , περισσότερο γύρω από τους Παξούς), καθώς και στην ημιορεινή / ορεινή κατοικημένη ζώνη υπολογίστε σε... ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΡΟΣΙΑ με τις ενδείξεις στα θερμόμετρα την ίδια ώρα να ΜΗΝ υπερβαίνουν τους 25 C. με 26 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ τους 24 C. 

Αυτή την ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΣΙΑΣ θα συνεχίσουμε "να την οφείλουμε και αύριο στους πιο φρέσκους βορειοδυτικούς ανέμους" που ήδη έκαναν ΑΙΣΘΗΤΗ την παρουσία τους από σήμερα Τετάρτη (όπως αναμενόταν άλλωστε). ;)

ΩΣΤΟΣΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!!

ΔΗΛΑΔΗ Ο ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...

ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ / ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 24ΩΡΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΘΩΣ ΕΑΝ Ω ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΦΩΤΙΑ ΤΟΤΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΑ ΔΥΝΑΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 04/07/2024 ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΩΡ...

ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΣΤΡΟ...

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΜΠΟΦΩΡ!!!!

Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή μας κάτι ύποπτο / περίεργο (καπνός κτλ.) δεν διστάζουμε να καλέσουμε αμέσως το 199 (πυροσβεστική υπηρεσία)!!!

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , αξίζει να τονίσουμε ότι στην ουσία από εδώ και πέρα αρχίζουν τα... "Δύσκολα" για την φύση και τις εξοχές της Χώρας των Φαιάκων...

Μιας και συμπληρώνονται πια... Αλλού στο νομό μας 60 ολόκληρες ημέρες δίχως κάποια αξιόλογη βροχή και αλλού σε... ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΙΣΘΗΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ / ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΟΜΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του ίδιου πάντα βέβαια νομού, έως και περίπου 40 ημέρες χωρίς κάποια αξιόλογη βροχή!!

Όπως και να έχει ΚΑΙ στις δυο περιπτώσεις ήδη η ξηρασία "χτυπάει κόκκινο" από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων, με την συγκεκριμένη κατάσταση , φυσικά να "χειροτερεύει" ολοένα και περισσότερο, όσο θα κυλούν οι αμέσως επόμενες εβδομάδες (αυτό σημαίνει "πλήρης αφυδάτωση / εξαιρετικά ξηρές συνθήκες" για τον φυσικό μας πλούτο εκεί έξω, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, σε μια ω μη γένοιτο, "κακιά στιγμή")!!

Ας ελπίσουμε / ας προσευχηθούμε λοιπόν, να μην προκύψει ΚΑΜΙΑ φωτιά πουθενά στα μέρη μας, από εδώ και πέρα φέτος!!  

Τα λέμε αύριο πάλι!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλό βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους!! :)

Άριστα πήγε η χθεσινή μας πρόβλεψη εδώ, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επρόκειτο να επικρατήσουν σήμερα Τρίτη 02/07/2024 στα μέρη μας!! 

Πράγματι λοιπόν, είχαμε τα αναμενόμενα...Διάσπαρτα "ασθενή λασπο / φαινόμενα" (φυσικά ΟΧΙ κάτι το αξιόλογο)...Ενώ παράλληλα, όπως επίσης σωστά γράφτηκε εδώ ήδη από το προηγούμενο 24ωρο...

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Τρίτης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο εάν είχε υπάρξει φωτιά κάπου στο τόπο μας και...ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΕΙ / ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ δηλαδή, που ο νοτιάς δρα ως ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ...

Αφού όντως υπήρξαν τμήματα στο νομό μας (με έμφαση τον βορρά) που ο νοτιάς έως ΚΑΙ το μεσημέρι στην κυριολεξία λυσσομανούσε με τις ΡΙΠΕΣ του ΠΑΡΟΔΙΚΑ να προσεγγίζουν ακόμη και θυελλώδεις εντάσεις. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταγραφή της ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΡΙΠΗΣ ανέμου ημέρας, σήμερα Τρίτη ΚΑΙ από τον σταθμό μου εδώ στο Βαλανειό της βόρειας - βορειοδυτικής Κέρκυρας, όπου ήταν 63 χιλιόμετρα ανά ώρα, που αντιστοιχεί σε 8 μποφώρ " δύναμη"!! ;) 

Ώρα όμως να περάσουμε στην αυριανή μας πρόβλεψη / εκτίμηση καιρού για το νομό μας!! :)

Για την Τετάρτη 03/07/2024 αναμένουμε ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (πάντα από πλευράς φαινομένων) στην περιοχή μας.

Έτσι η ημέρα θα κυλήσει αλλά και θα τελειώσει με αρκετή ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ καθώς και ΛΙΓΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να κάνουν την εμφάνισή τους ενδιάμεσα. 

Κατά τα άλλα ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΜΙΚΡΗ περαιτέρω ΠΤΩΣΗ με αποτέλεσμα το ερχόμενο 24ωρο να είναι ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ από άκρη σε άκρη για τον ανθρώπινο οργανισμό... ;)

Μιας και ταυτόχρονα θα επικρατήσουν "πιο φρέσκοι / δροσεροί" βορειοδυτικοί άνεμοι (μαίστρος) , χαρίζοντάς μας καλύτερη ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την γωνιά μας, όπως βέβαια και καλύτερη διαύγεια και ορατότητα γενικότερα!

Άρα αργά το μεσημέρι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 29 C. με 30 C. Ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ίσα που θα αγγίξουν τους 27 C. με 28 C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ όρο όλα αυτά).

Σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία (ΟΧΙ σε όλα. Αναφέρομαι ΚΥΡΙΩΣ σε ΚΑΠΟΙΑ "παραθαλάσσια κομμάτια" που βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής και βόρειας πλευράς. Όπως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και στα νοτιότερα άκρα , περισσότερο γύρω από τους Παξούς), καθώς και στην ημιορεινή / ορεινή κατοικημένη ζώνη υπολογίστε σε... ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΡΟΣΙΑ με τις ενδείξεις στα θερμόμετρα την ίδια ώρα να ΜΗΝ υπερβαίνουν τους 25 C. με 26 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ τους 24 C. 

Παρολ ' αυτά ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 03/07/2024 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΘΩΣ ΕΑΝ Ω ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΩ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΦΩΤΙΑ ΤΟΤΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!!!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΩΡ...

ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΣΤΡΟ...

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΜΠΟΦΩΡ!!!!

Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή μας κάτι ύποπτο / περίεργο (καπνός κτλ.) δεν διστάζουμε να καλέσουμε αμέσως το 199 (πυροσβεστική υπηρεσία)!!!

Εις το επανιδείν! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας, για αύριο Τρίτη 02/07/2024! :)

Καλησπέρα σε όλες και όλους!!

Εύχομαι καλό μήνα (Ιούλιο) με υγεία και...Όσο το δυνατόν λιγότερες καιρικές / θερμοκρασιακές ακρότητες!! 

Πάντως για το αμέσως επόμενο 24ωρο (Τρίτη 02/07/2024) ΚΑΤΙ "θα προσπαθήσει να αλλάξει". ;)

Αναλυτικότερα λοιπόν, η λαμπρή λιακάδα των τελευταίων ημερών, θα πρέπει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να δώσει την θέση της , μέσα στην Τρίτη ΚΑΙ σε ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ ενδιάμεσα, που ανά διαστήματα θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περισσότερες / αυξημένες.
Μάλιστα υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ...ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "τα εν λόγω σύννεφα να αφήσουν στο πέρασμά τους"...Δηλαδή ΓΙΑ ΛΙΓΟ είτε ένα ΤΟΠΙΚΟ ψιχάλισμα / ψιχάλα ή ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΙΣΩΣ και την εκδήλωση ΠΑΡΟΔΙΚΟΥ ΟΜΒΡΟΥ ή ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΜΠΟΡΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΥΡΙΝΙΟΥ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΚΕΙ στους σφοδρούς ΡΙΠΑΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ) !!!!

"Ότι πέσει και όπου πέσει" θα έχει την μορφή "λάσπης / κοκκινόχωμα".
Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ της τάξεως των δυο με τριών βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ... ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ.
Οπότε ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα "καταλάβουμε / δεν θα νιώσουμε και πολλά ακόμη" (προς ώρας αυτό, γιατί στην συνέχεια, έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ "θα δροσίσει αισθητά" ΠΑΝΤΟΥ. Θα τα πούμε βέβαια, στην επόμενη ανάρτηση εδώ, όλα αυτά, αναλυτικότατα. Ωστόσο ΚΑΙ την Τρίτη μας ΕΚΕΙ που θα φυσά πιο δυνατά, δηλαδή οι κάτοικοι των ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ αυτών περιοχών, θα πάρουν μια ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ δροσιάς, περισσότερο λόγω του αέρα και της συννεφιάς)... 🙂 😉
Και μιλώντας για...Ανέμους...Φθάσαμε στο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ που αναμένουμε για την Τρίτη μας!!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 24ΩΡΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΑΝ Ω ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΠΟΥ / ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ ΤΟΤΕ... Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ ΑΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΗ!!
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος...
Την Τρίτη θα επικρατήσουν ΑΡΧΙΚΑ ΑΝΕΜΟΙ ΝΟΤΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ που θα προσεγγίζουν ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ τα 4 με 5 μποφώρ , ενώ ανά διαστήματα ΟΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ ΤΟΥΣ θα "φλερτάρουν" με ισχυρές εντάσεις, φθάνοντας τα 6 μποφώρ.
Μάλιστα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ όπου ο νοτιάς δρα συνήθως ως ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ ή είναι γενικότερα "πιο εκτεθειμένες" στο νότιο ρεύμα θα προκύψουν οπωσδήποτε ακόμη και ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΕΣ ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ ΣΤΑ 7 ΜΠΟΦΩΡ ή έστω και ΠΑΡΟΔΙΚΑ σίγουρα και στα 8 μποφώρ!!!!!

Στην συνέχεια το ρεύμα θα γίνει πρώτα πιο δυτικό και μετέπειτα βορειοδυτικό... Παρολ ' αυτά ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Χώρας των Φαιάκων θα συνεχίσει κάθε τόσο "να βγάζει" ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 5 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ στα 6 μποφώρ ΠΑΡΟΔΙΚΑ!! 

ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τη νύχτα περιμένουμε σιγά σιγά ΜΕΡΙΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ των ανέμων (ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ).

Καλό βράδυ Δευτέρας!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/