Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Έντονη ζέστη...ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! 

Σταδιακή αύξηση της σχετικής δυσφορίας και γενικότερα της "θερμικής καταπόνησης" για τον ανθρώπινο οργανισμό! 

Καλημέρα σας! 😀 

Όλα λοιπόν κυλούν, όπως ακριβώς σας "υποσχέθηκα" εδώ, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν... Για δυο ημέρες πήραμε μια "ανάσα δροσιάς" πριν το... Παρατεταμένο ιδιαίτερα θερμό θερμοκρασιακό μοτίβο που θα ακολουθούσε (όπως σας είχα γράψει τότε). 

Έτσι έχουμε πια εισέλθει στο πιο θερμό / κουραστικό "κυρίως πιάτο" του φετινού Καλοκαιριού, όπου στην ουσία...

Αυτό που θα είναι "πιο ενοχλητικό" για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων θα είναι Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της εν λόγω κατάστασης!! 

Και για να προλάβω ορισμένους που θα πουν...

Ε...Εντάξει βρε Ιάκωβε, τι περιμένεις;  Στην καρδιά του Καλοκαιριού είμαστε. Ζέστη θα κάνει. 😀 

Να θυμίσω ότι ο φετινός Ιούνιος για το νομό μας ήταν ο πιο θερμός και ξηρός των τελευταίων ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΕΤΩΝ!!  😉 

Δηλαδή ουσιαστικά ο φετινός Ιούνιος, θερμοκρασιακά  / καιρικά ΔΕΝ ήταν Ιούνιος ΑΛΛΑ ΙΟΥΛΙΟΣ!!! 

Από την άλλη ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ στα μέρη μας θα είναι σταθερά ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των μέσων κλιματικών μας τιμών για τούτη την περίοδο του έτους...

Οπότε η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ "να βγει" και ο Ιούλιος μας αρκετά πιο θερμός "του κανονικού"!! 

Και μετά...Την απαραίτητη πιο πάνω εισαγωγή...

Ώρα να περάσουμε στα των...Επόμενων ημερών! :) 

Για το ερχόμενο 48ωρο περιμένουμε γενικά καλές και πολύ θερμές καιρικές συνθήκες στο τόπο μας.

Έτσι θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ και μόνο ανά διαστήματα είναι πολύ πιθανό αυτή την φορά να "μας κάνουν τη χάρη" και κάποια / λίγα σύννεφα να εμφανίζονται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας ("νέφη κουφόβρασης / μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΤΟΠΙΚΟΥ ψιχαλισματος η και τοπικού όμβρου / βροχής με την μορφή μπόρας κυρίως το βράδυ / νύχτα της Τρίτης ").

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν", αφού ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις.

Πιο αναλυτικά αναμένουμε ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ημέρας και ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το μεσημέρι - απόγευμα ΚΥΡΙΩΣ δυτικούς - βορειοδυτικούς ανέμους στα 3 με 4 μποφώρ...

ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ εκείνα που είναι συνήθως ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού (τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά) θα πρέπει ΠΑΡΟΔΙΚΑ να "φθάνουμε" ΚΑΙ τα 5 μποφώρ. 

Μάλιστα υπάρχει ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΛΙΓΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ανέμων, στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και πάντα κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα κάθε 24ωρου!!

Στο υπόλοιπο του 24ωρου κάθε ημέρας περιμένουμε ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας σχεδόν νηνεμία ή ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ασθενείς ανέμους από διάφορες διευθύνσεις με ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ που ΔΕΝ θα υπερβαίνουν τα 3 με 4 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει και ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας (ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ), όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας (ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ).

Άρα, έως ΚΑΙ την Τετάρτη σιγά σιγά θα πρέπει πλέον να μιλάμε για ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 33αρια C. 34αρια C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 35αρια C. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΝΗΣ ΜΑΣ ΖΩΝΗ.

ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΕΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα προσεγγίζουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τους 36 C. με 37 C. (λέω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ γιατί δεν αποκλείεται να καταγραφεί και κάποιο μεμονωμένο 38αρι C. ΕΚΕΙ).

Στα ορεινά της βόρειας Κέρκυρας και στα υπόλοιπα ημιορεινά του νομού μας, καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσιά μας) υπολογίστε κατά μέσο όρο δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο συγκριτικά με την πεδινή μας ζώνη (αλλά με σχετικά αυξημένη υγρασία και ότι συνεπάγεται αυτό). 

Ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας από μεριά σε μεριά πάνω στο νομό μας, τόσο οπως είναι φυσικό θα κυμαίνεται / θα διαμορφώνεται... Είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω , το ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ για τον ανθρώπινο οργανισμό!! 

Παράλληλα σιγά σιγά θα αρχίσουν να "ανεβαίνουν" ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές κάθε 24ωρου που συνήθως καταγράφονται αργά τις μεταμεσονύχτιες και ΠΡΩΤΕΣ πρωινές ώρες)...

Δηλαδή όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ τα μέσα της εβδομάδας και ύστερα τόσο δυστυχώς ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΡΗ του νομού μας ΔΕΝ θα "δροσίζει αξιόλογα" ΟΥΤΕ ακόμη ΚΑΙ τα χαράματα (αρκετή ζέστη και αργά μέσα στη νύχτα εκεί).

Εύχομαι καλό κουράγιο και δύναμη σε όλες εκείνες και εκείνους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από τις προαναφερθείσες δύσκολες / εξαντλητικές για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασιακές / καιρικές συνθήκες (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ βέβαια σε όσους ασχολούνται με χειρωνακτική εργασία). 

Υπομονή ήδη πλησιάζουμε προς τα μέσα του Καλοκαιριού, περνάει γρήγορα ο καιρός!  

Επίσης οι ηλικιωμένοι μας και τα μικρά παιδιά / μωρά καλό θα είναι να προσέχουν λιγάκι παραπάνω.

Σε όλους τους υπόλοιπους, καλά μπάνια / καλές διακοπές!!  😀 

Όμορφη εβδομάδα να έχουμε!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου