Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αυτό και αν αποτελεί είδηση!! 

Ύστερα από 17 συνεχείς ημέρες  ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ("μονίμως / σε καθημερινή βάση παντού στα μέρη μας, "πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή πλαίσια") η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη 25/07/2024, κατάφερε να κυμανθεί γύρω από τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή επίπεδα ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας...

Ενώ όπως αναμενόταν... ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ που "η ευεργετική επίδραση του βορειοδυτικού ρεύματος" είναι εντονότερη (είτε λόγω προσανατολισμού της κάθε περιοχής ή ανάγλυφου) , είχαμε και ΔΡΟΣΙΑ (μια λέξη "σχεδόν άγνωστη το φετινό Καλοκαίρι", αφού ήδη από τον Ιούνιο φέτος είμαστε σχεδόν μόνιμα σε θερμοκρασιακές συνθήκες / καταστάσεις "μη φυσιολογικές / αρκετά θερμότερες του κανονικού για την εποχή").

Η τελευταία ημέρα (πριν την σημερινή) όπου στην Χώρα των Φαιάκων θερμοκρασιακά βιώναμε φυσιολογικές Καλοκαιρινές / θερμοκρασιακές συνθήκες, έλαβε Χώρα στις 7 Ιουλίου!!!!

Βλέπουμε λοιπόν, πως έπρεπε να περάσουν 18 ολόκληρα 24ωρα για να ζήσουμε ξανά μια φυσιολογική από πλευράς θερμοκρασίας Καλοκαιρινή ημέρα στο τόπο μας (πραγματικά απίστευτα πράγματα φέτος).

Έτσι ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της θερμοκρασίας σήμερα Πέμπτη 25 του μήνα, σύμφωνα πάντα με ορισμένους από τους διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς που λειτουργούν στην περιοχή μας,  κυμάνθηκαν ως εξής:

Πόλη Κέρκυρας: 34,5 C. 

Τεμπλόνι: 33,4 C. 

Γουβιά : 33,8 C.

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων: 32,2 C. 

Βαλανειό: 32,1 C. 

Αρίλλας: 31,2 C.

Παξοί: 30,3 C.

Ορεινή Πετάλια (υψόμετρο / 650 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας): 29,4 C. 

Αυλιώτες: 27,6 C. (αρκετή δροσιά λόγω του ενισχυμένου βορειοδυτικού ρεύματος, που εδώ οι ΡΙΠΕΣ του έφθασαν παροδικά ΚΑΙ τα 7 μποφώρ).

Για την ιστορία, να πούμε πως ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ για τούτη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Καλοκαιριού στα ΠΕΔΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ όπου βέβαια αποτελεί και το θερμότερο χρονικό διάστημα ολόκληρου του έτους, είναι οι 31 C. με 33 C. 

Kατά τα άλλα , για να επιστρέψουμε στα σημερινά, αξίζει να τονιστεί (όπως άλλωστε σας έγραψα από χθες που περίμενα κάτι τέτοιο) ότι εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΝ... "Κατάλαβαν και πολλά" σήμερα.

Δηλαδή, για παράδειγμα σε σημεία εντός ή περιμετρικά του αστικού ιστού της πόλης της Κέρκυρας που ο υδράργυρος "κατάφερε" να προσεγγίσει / να μην ξεπεράσει αυτή την φορά, τους 33 C. / 34 C. και κατά τόπους ΚΑΙ τους 35 C. ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ... Η ΑΙΣΘΗΤΗ για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασία (πάντοτε λόγω της υψηλής υγρασίας) ήταν αρκετά πιο υψηλή από την "πραγματική" που έδειχναν εκείνη την ώρα τα θερμόμετρα.

Άρα για αυτά τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας ΔΕΝ άλλαξαν και πολλά , μιας και Η ΑΙΣΘΗΣΗ της θερμοκρασίας ήταν για 38 C. με 40 C. ΞΑΝΑ!!!

Αύριο αναμένουμε ακριβώς μια επανάληψη της σημερινής ημέρας, τόσο ως προς τους ανέμους, όσο και ως προς την διακύμανση της θερμοκρασίας στο τόπο μας (έτσι και αλλιώς υπάρχει αναλυτική πρόγνωση, ήδη από χθες εδώ και για αύριο Παρασκευή).

Ελαφρώς "πιο ευχάριστα / πιο δροσερά" θα γίνουν τα πράγματα αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες τόσο της... Παρασκευής 26/07/2024, όσο και του Σαββάτου 27/07/2024, αφού οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες θα σημειώσουν μια ΜΙΚΡΗ περαιτέρω πτώση, στις περισσότερες γωνιές του νομού μας.

Χαρείτε το, διότι η συνέχεια προμηνύεται και πάλι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΘΕΡΜΗ (πάντα σε σχέση με σήμερα και αύριο)...

Αυτό γιατί ύστερα από τούτη την ΜΙΚΡΗ ανάσα, δυστυχώς επιστρέφουμε "στην φετινή σχεδόν μόνιμη ανώμαλη / μη φυσιολογική θερμοκρασιακή κατάσταση"!! 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της νέας εβδομάδας (ή καλύτερα προς τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου), τόσο θα αυξάνει για πολλοστή φορά φέτος, το αίσθημα της έντονης ζέστης / δυσφορίας.

Όμορφο βράδυ Πέμπτης εύχομαι, σε όλες και όλους!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου