Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας. 

ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ... ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΑΥΤΟ / ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΟ ΚΑΙΡΙΚΟ / ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΟ ΜΟΤΙΒΟ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ!! 

ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ...ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!!!! 

Καλημέρα φίλες και φίλοι!! Μέρες πριν, στην προηγούμενη ανάρτηση εδώ, σας είχα γράψει ότι μετά τις 14 του μήνα αναμέναμε σταδιακή ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ επιδείνωση / κορύφωση της υπάρχουσας...

Ήδη πολύ δύσκολης θερμοκρασιακής κατάστασης, που στα μέρη μας βιώνουμε σε καθημερινή βάση τις τελευταίες μπόλικες ημέρες!! 😞 

Έτσι και θα γίνει λοιπόν...

Αν και... Ήδη έχουμε βιώσει πολλές συνεχείς ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως και κατά διαστήματα αρκετές συνεχείς ημέρες με ΕΝΤΟΝΟ το ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ εξαιτίας του συνδυασμού έντονης ζέστης και υψηλής υγρασίας...

Όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο θα είναι η πιο "δύσκολη" ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ για το φετινό... "Επιθετικό Καλοκαίρι".

Χρησιμοποίησα τον όρο "επιθετικό", καθώς ήδη από τον Ιούνιο, το Καλοκαίρι φέτος στο τόπο μας, κάθε άλλο, παρά "φιλικό" είναι, για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οπότε ΣΤΑΔΙΑΚΑ και όσο θα βαδίζουμε κυρίως προς τα μισά της νέας εβδομάδας, τόσο η...Ήδη αρκετά επιβαρυμένη θερμοκρασιακή κατάσταση, θα χειροτερεύει ακόμη περισσότερο!!!

Έτσι εάν θέλουμε να μιλήσουμε για την εξέλιξη του καιρού στο νομό μας ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/07/2024...

Θα πρέπει να πούμε τα εξής... 

Άφθονη ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ και μόνο ΠΑΡΟΔΙΚΑ ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ λίγες νεφώσεις "άνευ σημασίας".

Γενικά οι άνεμοι θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Αυτό ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ "θα μεταφράζεται" κατά την διάρκεια της ημέρας κυρίως σε δυτικούς ή βορειοδυτικούς ανέμους στα 3 με 4 μποφώρ με...ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ αργά το μεσημέρι /τις απογευματινές ώρες.

Κατά τα άλλα ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ του καιρού ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στην περιοχή μας θα είναι η θερμοκρασία (ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ ΕΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ).

Άρα λοιπόν ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ της νέας εβδομάδας ΣΤΑΔΙΑΚΑ τα... ΤΟΠΙΚΑ 37αρια C. Και 38αρια C. Των προηγούμενων ημερών θα λάβουν πια ΠΙΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ...

Ενώ ταυτόχρονα τα...ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ 39αρια C. Και 40αρια C. Των προηγούμενων ημερών προοδευτικά θα απασχολήσουν πλέον ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (αναφέρομαι πάντοτε για τα πεδινά μας).

Μάλιστα δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΕΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να δούμε και 41 C. με 42 C.

Σχετικά πιο δροσερά τα πράγματα (αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "δροσιά" αυτό που θα επικρατεί και ΕΚΕΙ) σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία του νομού μας ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ (οπότε και ΕΚΕΙ η κατάσταση θα είναι αποπνικτική, άσχετα εάν οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες).

Και...Μιλώντας για υγρασία, αξίζει να τονιστεί πως αυτή την φορά η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ  / δηλαδή το αίσθημα της ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ θα ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ!! 

Με λίγα λόγια το θερμόμετρο ναι μεν θα δείχνει 37 C. Με 40 C. Σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της Χώρας των Φαιάκων ΑΛΛΑ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ (αυτό που στα Αγγλικά αποκαλούμε ως "real feel") ΘΑ είναι ΓΙΑ... ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ!!! 

ΔΕΝ θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΩΣ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΝΑ ξεπεράσει αυτή την φορά σχετικά αρκετά τους 45 C. Πλησιάζοντας ή ακόμη και...ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ και τους 50 C. 

Προς αποφυγή πιθανών παρεξηγήσεων, να επισημάνω ΞΑΝΑ πως αναφέρομαι στην ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ και ΟΧΙ στην "πραγματική θερμοκρασία" που θα επικρατεί την ίδια ώρα στις προαναφερθείσες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιοχές του τόπου μας!!

Έτσι όπως γίνεται αντιληπτό θα μιλάμε για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΚΡΑΙΕΣ "θερμικές καταστάσεις / ακραία θερμική καταπόνηση" για τον ανθρώπινο οργανισμό! 

Άρα ΚΑΙ ΠΑΛΙ συνιστάται ΠΡΟΣΟΧΗ κυρίως στις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων. 

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα οφείλω επί ευκαιρία, να αναφερθώ σε έγκυρες αναφορές / προσωπικά μηνύματα που δέχομαι ήδη από τον Ιούνιο φέτος και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ και κάνουν λόγο για ΑΥΞΗΣΗ των περιστατικών λιποθυμιών στο προσωπικό ΚΥΡΙΩΣ διαφόρων ξενοδοχειακών μονάδων της νήσου Κέρκυρας (περισσότερο καμαριέρες και σερβιτόροι)...

Τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από τα εν λόγω περιστατικά κατά βάση οφείλονται στον συνδυασμό "ισχυρής θερμικής καταπόνησης" (εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα / παρατεταμένης έντονης ζέστης) και φυσικά της παράλληλης έντονης χειρωνακτικής εργασίας.

Αυτό για να δούμε ότι το φετινό Καλοκαίρι για μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι!! 

Όμορφο υπόλοιπο Κυριακής και καλή νέα εβδομάδα να έχουμε!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου