Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

 Δευτέρα 10/10/2022.

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αλλάζει το καιρικό σκηνικό στην γωνιά μας το επόμενο 24ωρο (όπως άλλωστε σας έχω "υποσχεθεί" ήδη από την περασμένη Δευτέρα / μια ολόκληρη εβδομάδα πριν. Κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς η ΤΟΤΕ τάση του καιρού που έδινα για την συγκεκριμένη ημερομηνία στην Χώρα των Φαιάκων, παίρνει πραγματικά "σάρκα και οστά" με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας). :)

Ήρθε η ώρα όμως να δούμε την όλη καιρική εξέλιξη , πιο αναλυτικά ... ;) 

Από απόψε (βράδυ Δευτέρας 10/10/2022) θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα . Αρχικά θα έχουμε να κάνουμε με ΛΙΓΕΣ και καθαρά ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βροχούλες. Ωστόσο βαδίζοντας προς το τέλος του 24ωρου (μεσάνυχτα) και περισσότερο μετέπειτα (μεταμεσονύχτιες ώρες Δευτέρας ΠΡΟΣ Τρίτη 11/10/2022) τα φαινόμενα (τοπικές βροχές / μπόρες) θα έχουν την τάση να αποκτούν ολοένα και πιο ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ μορφή. 

Έτσι περνάμε στα ξημερώματα της Τρίτης (είπαμε το ίδιο ισχύει ήδη από ΑΡΓΑ τη νύχτα της Δευτέρας ΠΡΟΣ την Τρίτη) όπου ΜΕΓΑΛΟ πλέον ΚΟΜΜΑΤΙ του τόπου μας θα δέχεται "περάσματα" από διάσπαρτες τοπικές βροχές / μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες. Η ΙΔΙΑ ακριβώς ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ θα διατηρηθεί ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ τόσο ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ της Τρίτης , όσο γενικότερα μέχρι περίπου ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας αυτής !

Στη συνέχεια , δηλαδή κατά την διάρκεια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της Τρίτης ΑΡΧΙΚΑ θα συνεχίσει ο ΣΧΕΤΙΚΑ άστατος καιρός με ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ όμως ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα να "επιμένουν" παροδικά σε διάφορα σημεία του νομού μας. Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ την δύση του ηλίου και ιδιαίτερα μετέπειτα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά  πλέον παντού και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές προοδευτικά θα σταματήσουν εντελώς (σχετική βελτίωση του καιρού στο νομό μας από εκεί και μετέπειτα)!!

Τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι αξιόλογα , ενώ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σημεία της Χώρας των Φαιάκων θα αποκτήσουν ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (κάποια πιο ΔΥΝΑΤΗ μπόρα ή καταιγίδα πάντα σε τοπικό επίπεδο , που θα συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση και ΠΙΘΑΝΟΝ αρκετά αστραπόβροντα , κεραυνούς). Εννοείται πως ΚΑΙ αυτή την φορά θα υπάρξουν ΜΕΓΑΛΕΣ διαφορές στην κατανομή του υετού (δηλαδή στην "ποσότητα" της βροχής που θα πέσει από περιοχή σε περιοχή) καθώς και στην ένταση / διάρκεια των φαινομένων από γωνιά σε γωνιά , άσχετα εάν όλοι μας βρισκόμαστε στον ίδιο νομό !! ;)

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ , με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές  στα 6 μποφώρ να παρατηρούνται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ σε ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Πάντως στις περιπτώσεις των καταιγίδων ή μιας πιο δυνατής μπόρας δεν αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ και ΓΙΑ ΛΙΓΟ να παρατηρηθούν ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων , που θα φθάνουν ή ΙΣΩΣ και να ξεπερνούν τα 7 μποφώρ. 

Όμως αργότερα , με έμφαση εντός του δεύτερου μισού της Τρίτης και μετά , αναμένεται ΣΤΑΔΙΑΚΗ εξασθένηση των ανέμων, από άκρη σε άκρη. 

Η θερμοκρασία εξαιτίας του πιο άστατου καιρικού μοτίβου, θα σημειώσει μια μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές του, της τάξεως των τριών με τεσσάρων βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ. 

Έτσι αυτή την ημέρα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πεδινά / ημιπεδινά θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 20 C. με 22 C. αργά το μεσημέρι . Ενώ στα πιο ορεινά και ημιορεινά κατοικημένα τμήματα γύρω στους 16 C. με 17 C. στα μεν πρώτα και όχι πάνω από 18 C. με 19 C. στα δεύτερα !! 

Εξαιρετικά αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας το επόμενο 24ωρο, με αποτέλεσμα η πιθανότητα σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών κατά μήκος ορεινών / ημιορεινών τμημάτων (και γενικότερα σε διάφορα υψώματα) του τόπου μας, να είναι ΜΕΓΑΛΗ (μάλιστα δεν αποκλείεται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ οι κάτοικοι στα προαναφερθέντα τμήματα να έχουν να κάνουν με αρκετά πυκνές ομίχλες, ανά διαστήματα).

Μιας ΚΑΙ αυτή η μεταβολή του καιρού θα είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ , να ευχηθούμε να βρέξει "της προκοπής" σε όσα το δυνατόν περισσότερα τμήματα του νομού μας, καθώς φέτος βρισκόμαστε εξαιρετικά ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ από τα "φυσιολογικά" μας πλαίσια , όσο αφορά το νερό που θα έπρεπε να είχε πέσει ("υπό κανονικές συνθήκες") έως τώρα από την αρχή του έτους , στο τόπο μας ... 

Και να ξέρετε ότι αυτό είναι "δίκοπο μαχαίρι" ... Δηλαδή ναι μεν είναι ωραίες οι λιακάδες καθώς ακόμη έχουμε τουρισμό και διάφορες εξωτερικές εργασίες ο καθένας μας, όμως από την άλλη η φύση για να εξισορροπήσει την όλη κατάσταση θα "αναγκαστεί" να δώσει τεράστιες ποσότητες νερού "συνολικά" μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (αυτό είναι σχεδόν σίγουρο). 

Συνήθως λοιπόν (αυτό μας έχει διδάξει το παρελθόν) αυτό μεταφράζεται είτε με πολυήμερες βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ παρακάτω ή (αυτό το απευχόμαστε) με ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ μεν διαστήματα (αλλά εν δυνάμει επικίνδυνα δε) πολύ ισχυρών βροχών / καταιγίδων , ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα και καταστροφές !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου