Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022


Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Παραμένει για ... ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ (ευτυχώς μετρημένες στα "δάκτυλα του ενός χεριού" πλέον) η αξιοσημείωτη παρατεταμένη "όψιμη συνεχιζόμενη , σχεδόν καλοκαιρινή καλοκαιρία / ανομβρία" (πάντα σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα του τόπου μας και φυσικά βάση της εποχής που βρισκόμαστε) στην κατά τα άλλα ... "Καρδιά του Φθινοπώρου" όπου για την ώρα ΜΟΝΟ από "ημερολογιακής πλευράς" βρισκόμαστε !  

Όπως σας είχα "τάξει" λοιπόν μέρες πριν , ο αντικυκλώνας που μας "συντροφεύει" το τελευταίο ομολογουμένως ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ "προσφέροντας μας" ατελείωτες σχεδόν Καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες παρόλο που βρισκόμαστε καταμεσής του Φθινοπώρου, επιτέλους "καταρρέει" (μάλιστα αυτό πρόκειται να συμβεί ακριβώς στις ημερομηνίες που σας είχα υποσχεθεί καιρό τώρα) ... Με αποτέλεσμα η αξιοσημείωτη παρατεταμένη ξηρασία που επικρατεί στα μέρη μας να "σπάσει" σύντομα (μετά από την μακρά περίοδο ανομβρίας που βιώνουμε , σύντομα θα ακολουθήσει "ένας γύρος" ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΩΝ και ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ βροχοπτώσεων. Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες) και συγκεκριμένα τις ημερομηνίες που σας έχω "υποσχεθεί" μέρες πριν αλλά και φυσικά θα σας αναφέρω ξανά , παρακάτω εννοείται ... ;)

Καλησπέρα Κέρκυρα , καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα !! :) 

Όπως προφανώς ήδη καταλάβατε ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες τρεις ημέρες (δηλαδή από αύριο Τρίτη 01/11/2022 έως ΚΑΙ την Πέμπτη 03/11/2022) το καιρικό μας σκηνικό θα διατηρηθεί αμετάβλητο , όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες περίπου είκοσι ημέρες τώρα ... ;) 

Οπότε και περιμένουμε ... Τι άλλο ; Σαφώς και ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΗΛΙΟ (λιγοστά συννεφάκια "άνευ σημασίας" εννοείται , ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και εκεί ΚΥΡΙΩΣ βαδίζοντας ΠΡΟΣ την Πέμπτη).

Κατά τα άλλα οι παρατεταμένες ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ υψηλές για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (σε καθημερινή βάση τις τελευταίες σχεδόν είκοσι ημέρες ξεπερνούν κατά πολύ τις "φυσιολογικές" για την εποχή θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα. Μια "θερμοκρασιακή ανωμαλία" η οποία ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ και για πάρα πολλές συνεχείς ημέρες πια ΤΟΠΙΚΑ φθάνει ή και ξεπερνά ακόμη και τους 6 με 8 βαθμούς, "πάνω από τα κανονικά για τούτη την περίοδο επίπεδα") διατηρούνται και τα ερχόμενα τρία 24ωρα !! 

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι ερχόμενες τρεις πρώτες ημέρες του φετινού Νοέμβρη θα μπορούσαν "άνετα" να ανήκουν γενικότερα στις πρώτες τρεις ημέρες του μήνα Ιούνη (κάτι βέβαια που ήδη συμβαίνει τις τελευταίες πάρα πολλές ημέρες) !! Γι ' αυτό ακριβώς τον λόγο και βλέπετε την παρακάτω συγκεκριμένη φωτογραφία να συνοδεύει τούτη την "πρόγνωση / καιρική εκτίμηση". Μια ... "Φωτογραφία" που θα μπορούσε κάλλιστα να "συντροφεύει" μια πρόγνωση στις αρχές Ιουνίου !! ;)

Έτσι λοιπόν ο υδράργυρος συνεχίζει να ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ σε επίπεδα ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή που διανύουμε με ... ΤΙΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του μέσα στην ημέρα να συνεχίζουν να κυμαίνονται ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 23 C. με 25 C. Ωστόσο σε ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ στα συνήθη πιο επιρρεπή στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας θα πρέπει ΚΑΙ ΠΑΛΙ να καταγραφούν και 26 C. με 27 C. (πάρα πολύ τοπικά στα "πιο πάνω σημεία" δεν αποκλείονται για λίγο και 28 C.) 

Στα ορεινά / ημιορεινά καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια τμήματα (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα πρέπει να υπολογίζουμε τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα.

Για να καταλάβετε καλύτερα την "θερμοκρασιακή ανωμαλία" όλων αυτών των ημερών απλά σκεφτείτε ότι οι "κανονικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη στα  ημιπεδινά / πεδινά μας κυμαίνονται μεταξύ 17 C. με 19 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 20 C.  αντίστοιχα. ;)

Εκείνο που δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα και θα συνεχίζει να είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο που θα "θυμίζει κάπως" Φθινόπωρο θα είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως παρατηρούνται μέσα στη νύχτα / το χάραμα και μέχρι περίπου την ανατολή του ηλίου). 

"Αυτές" θα παραμείνουν πάνω κάτω σχεδόν στα ίδια επίπεδα των τελευταίων πολλών ημερών... Οπότε ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ θα συνεχίσει να καταγράφεται ("το εξαιρετικά γνωστό μας πλέον") ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΟ ΕΥΡΟΣ μέσα στην ημέρα. Δηλαδή ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ σε σχέση με τις θερμοκρασίες που θα παρατηρούνται τα χαράματα / ΝΩΡΙΣ το πρωί και αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΠΙΚΑ το θερμοκρασιακό αυτό εύρος θα είναι της τάξεως ακόμη και των 15 - 20 μονάδων, μέσα σε μερικές μόλις ώρες).

Παράλληλα οι άνεμοι ΘΑ συνεχίσουν να ΜΗΝ προκαλούν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σε θάλασσα ή και σε στεριά ΚΑΙ τις επόμενες ημέρες (τις τελευταίες σχεδόν είκοσι ημέρες επικρατεί "μπουνάτσα" στις θάλασσές μας. Το ίδιο ισχύει και για τις επόμενες πρώτες τρεις ημέρες του φετινού Νοέμβρη). 

Μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας (μεσημέρι - απόγευμα) ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πνέει ένα "ελαφρύ" βορειοδυτικό ρεύμα , το οποίο όμως ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ θα ξεπερνά τα 4 μποφώρ. Ενώ μέσα στη νύχτα και ΝΩΡΙΣ το πρωί ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΠΙΚΑ θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία!

Τέλος τα συνεχιζόμενα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά της υγρασίας που επικρατούν σχεδόν ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ για μεγάλο πλέον χρονικό διάστημα και ΚΥΡΙΩΣ όπως είναι φυσικό τις νύχτες και ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας θα διατηρηθούν και τα ερχόμενα 24ωρα με ... Έμφαση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ ΤΗΝ Πέμπτη 3 του Νοέμβρη και μετέπειτα οπότε και ΚΥΡΙΩΣ από τότε και ύστερα αυξάνεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ η πιθανότητα για τον σχηματισμό  ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΙΧΛΩΝ αργά τη νύχτα / τα χαράματα / νωρίς το πρωί στα "γνωστά" σημεία που ήδη παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες πολλές ημέρες. 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα Δευτέρα πρώτα να σας ευχηθώ να έχετε μια όμορφη εβδομάδα αλλά και ένα καλό νέο μήνα με υγεία από αύριο (Νοέμβριος) και ...Στην συνέχεια σας "χρωστώ" δυο λόγια για ... "το τι μέλλει γενέσθαι καιρικά" , παραπέρα ! :)


Όπως λοιπόν τόνισα εδώ ΚΑΙ στην ανάρτηση της περασμένης κιόλας  Παρασκευής 28/10/2022 ...Εντός του 24ωρου της ερχόμενης Παρασκευής 4 του Νοέμβρη (σταδιακά μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου 24ωρου δηλαδή και ύστερα) θα πρέπει σιγά σιγά να ξεκινήσει ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ του καιρού στην γωνιά μας με αρκετές βροχές και καταιγίδες που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι αξιόλογες / εντονότερες.

Στην επόμενη δημοσίευση / πρόγνωσή μου θα βρείτε έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο έγκυρα, όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζετε  για την επερχόμενη μεταβολή του καιρού. 

Μια ... "Αλλαγή" στο καιρικό μας σκηνικό , η οποία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα επαναφέρει την ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ στην περιοχή μας ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ "συνεχιζόμενης καιρικής ανωμαλίας" !! 

Γι ' αυτό μείνετε συντονισμένοι ... ;)  :)  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου