Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

 Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022.

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Παρατεταμένης καλοκαιρίας / ανομβρίας συνέχεια , με ... Την "ημερομηνία λήξης αυτής" δυστυχώς να συνεχίζει να "αγνοείται" !! 

Μια μεγάλη καλημέρα σε όλο το νομό Κέρκυρας (από τα ακριτικά Διαπόντια νησιά μας στον βορρά και έως και τους Παξούς / Αντίπαξους στο νότο).

Δυστυχώς ΟΧΙ μόνο η περιοχή μας αλλά και γενικότερα το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της Μεσογείου (καθώς και ένα μεγάλο μέρος της κεντρο - ανατολικής Ευρώπης) παραμένει κάτω από την "ομπρέλα" του ισχυρού αντικυκλώνα που έχει "στρογγυλοκαθίσει" από πάνω μας τόσο καιρό τώρα ... Με αποτέλεσμα την ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ και αξιοσημείωτη σε διάρκεια (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε) "καλοκαιρία / ξηρασία/ βαρετοκαιρία" , καθώς και τις συνεχιζόμενες ΥΨΗΛΕΣ για τούτη την χρονική περίοδο του έτους ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες!!

ΟΥΤΕ λοιπόν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ ελπίδα αλλαγής "αυτού" του "αρρωστημένου" σκηνικού ("παρατεταμένης καιρικής ανωμαλίας συνέχεια" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για ΑΚΟΜΗ ένα δεκαήμερο και βλέπουμε )... 

Ας περάσουμε τώρα στην αναλυτική πρόγνωση του επόμενου τριημέρου (από αύριο Τετάρτη 26/10/2022 έως και την Παρασκευή 28/10/2022)...

Εννοείται βέβαια ότι "συνολικά" ΚΑΙ τις επόμενες τρεις ημέρες (και όχι φυσικά μόνο για ΑΚΟΜΗ τρεις ημέρες, όπως άλλωστε ήδη είπαμε και πιο πάνω) θα έχουμε , τι άλλο ; Πέρα από ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΗΛΙΟ (η συνήθεια που έγινε λατρεία το φετινό Φθινόπωρο) !! :) 

Λίγες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές , σαφώς "άνευ σημασίας" (κυρίως χαμηλού ύψους) θα παρατηρούνται εδώ και εκεί ΚΥΡΙΩΣ τις πρωινές ώρες.

Κατά τα άλλα τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ΚΑΙ τα ερχόμενα 24ωρα με έμφαση τη νύχτα και ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες ... Οπότε ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να ευνοείται ΚΑΙ ο σχηματισμός ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών (κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς παρατηρείται τις τελευταίες αρκετές ημέρες, σε καθημερινή βάση. Άλλοτε "αυτές" είναι πιο "γενικευμένες" καλύπτοντας περισσότερες περιοχές του τόπου μας και άλλοτε κάπως πιο περιορισμένες , ωστόσο όμως και πάλι "υπαρκτές"). 

Οι άνεμοι ΘΑ συνεχίσουν να ΜΗΝ προκαλούν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σε θάλασσα ή και σε στεριά ΚΑΙ τις επόμενες ημέρες. 

Μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας (μεσημέρι - απόγευμα) ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πνέει ένα "ελαφρύ" βορειοδυτικό ρεύμα , το οποίο όμως ΠΟΥΘΕΝΑ  ΔΕΝ θα ξεπερνά τα 4 μποφώρ. Ενώ μέσα στη νύχτα και ΝΩΡΙΣ το πρωί ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΠΙΚΑ θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία!

Ο υδράργυρος τόσο την Τετάρτη , όσο και την Πέμπτη ΔΕΝ θα σημειώσει κάποια άξια λόγου μεταβολή με αποτέλεσμα να συνεχίσει να κυμαίνεται σε επίπεδα ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή που βρισκόμαστε , κατά την διάρκεια της ημέρας ...

Με λίγα λόγια περιμένουμε ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 23 C. με 25 C. Ωστόσο σε ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ στα συνήθη πιο επιρρεπή στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας θα πρέπει να καταγραφούν και 26 C. με 27 C. (Πάρα , πάρα πολύ μεμονωμένα ΙΣΩΣ ακόμη και 28 C.) 

Στα ορεινά / ημιορεινά καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια τμήματα (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα πρέπει να υπολογίζουμε τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα.

Για να καταλάβετε καλύτερα την "θερμοκρασιακή ανωμαλία" αυτών των ημερών απλά σκεφτείτε ότι οι "κανονικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη στα πεδινά / ημιπεδινά κυμαίνονται μεταξύ 19 C. με 21 C. ;)

Εκείνο που δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα και θα είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο που θα "θυμίζει κάπως" Φθινόπωρο θα είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως παρατηρούνται μέσα στη νύχτα / το χάραμα και μέχρι περίπου την ανατολή του ηλίου). 

"Αυτές" θα παραμείνουν πάνω κάτω σχεδόν στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ημερών... Έτσι ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ θα συνεχίσει να καταγράφεται ("το γνωστό μας πλέον") ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΟ ΕΥΡΟΣ μέσα στην ημέρα. Δηλαδή ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ σε σχέση με τις θερμοκρασίες που θα παρατηρούνται τα χαράματα / ΝΩΡΙΣ το πρωί και αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΠΙΚΑ το θερμοκρασιακό αυτό εύρος θα είναι της τάξεως ακόμη και των 15 με 20 μονάδων, μέσα σε μερικές μόλις ώρες).

Τέλος την Παρασκευή 28/08/2022 η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μια ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές της , κατά δυο έως ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και τριών βαθμών. 

Πριν σας αφήσω για σήμερα , οφείλω να σας πω ότι ΜΗΝ πιστεύετε ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ που σας "τάζουν" δεξιά και αριστερά διάφορα για το Νοέμβριο. 

Προς το παρόν (και πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες δυο - τρεις ημέρες) έχει απλά αρχίσει να "αχνοφαίνεται" κάποια ΠΡΩΤΗ "υποτυπώδη προσπάθεια" αλλαγής της κυκλοφορίας στην διάταξη των συστημάτων πάνω από την γηραιά ήπειρο ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα (Νοέμβρη).

Με απλά λόγια εάν κυλήσουν τα πράγματα όπως φαίνονται ΤΩΡΑ (δηλαδή για την ώρα αυτό αποτελεί ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ και τίποτε περισσότερο. Κουβέντα να γίνεται όπως καταλάβατε) ΚΑΠΟΥ ΠΡΟΣ εκείνο το χρονικό διάστημα ΙΣΩΣ καταφέρει να κάνει καμιά βροχούλα στην περιοχή μας ... Έως τότε όμως (αφού "καιρικά / προγνωστικά" απέχουμε "έτη φωτός" μέχρι τότε) πολλά μπορούν να αλλάξουν , γι' αυτό θα το παρακολουθούμε και θα υπάρχει τακτική ενημέρωση εδώ (όπως πάντα άλλωστε). 

Πάντως να έχετε υπόψιν σας πως ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ όσο πιο "πίσω" πάει το ανύπαρκτο έως τώρα Φθινόπωρο (δηλαδή όσο περισσότερο καθυστερεί να έρθει το "φυσιολογικό και αυτονόητο για τούτη την εποχή) , τόσο , το ίδιο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ θα είναι η "απάντηση" στην προσπάθεια / αντίδραση της φύσης να εξισορροπήσει το "χαμένο έδαφος / την καιρική ανωμαλία που προηγήθηκε",  στη συνέχεια (με ότι συνεπάγεται όλο αυτό) !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου