Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

 Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022.

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και η καλοκαιρία / ανομβρία συνεχίζεται και ... Θα συνεχίζεται ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ ! ;)

Μια μεγάλη καλημέρα σε όλες και όλους τους φίλους αλλά και λάτρεις της Χώρας των Φαιάκων !! :)

Όπως λοιπόν σας έχω ενημερώσει έγκαιρα , εδώ και μέρες ... Το "αδιάφορο καιρικό σκηνικό" που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 15 του Οκτώβρη ήρθε για να "μείνει" !!

Έτσι και ενώ ήδη "κλείσαμε" μια εβδομάδα καλοκαιρίας / ξηρασίας , αυτό όπως προφανώς καταλάβατε (αλλά και γνωρίζετε από την προηγούμενη κιόλας ανάρτησή μου εδώ) είναι ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ !! 

Ακόμη (για να αντιληφθείτε καλύτερα τι εννοώ, μιας και ορισμένοι ίσως μου πείτε ...Τι είναι βρε Ιάκωβε 7 συνεχείς ημέρες καλού καιρού ; Άσχετα εάν και πριν τα σχετικά πρόσφατα ΜΟΝΟ δυο όλα και όλα αξιόλογα ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ νερά είχαμε ΜΟΝΟ παρατεταμένη ξηρασία μηνών / ατέλειωτες λιακάδες) ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ του επόμενου μήνα (ΝΟΕΜΒΡΗ) θα μας βρουν να ... "Ποτίζουμε" τους κήπους και τα δέντρα μας (και βλέπουμε για παραπέρα)!! 

Οπότε πλέον ΔΕΝ έχει και ιδιαίτερη σημασία να σας μιλάω για κάθε ημέρα ξεχωριστά , αφού το ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να είναι ΤΟ ΙΔΙΟ σε καθημερινή βάση ... ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ !! 

Ας πάμε λοιπόν να δούμε "συνολικά" τα ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ στοιχεία του καιρού στα μέρη μας έως ΚΑΙ την Τρίτη 25/10/2022 ... 

Και το αμέσως επόμενο τριήμερο , περιμένουμε φυσικά , τι άλλο ; Μα ... Εννοείται  ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΗΛΙΟ (η συνήθεια που έγινε λατρεία το φετινό Φθινόπωρο). Ορισμένα , λιγοστά "αθώα" συννεφάκια ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα κάνουν μια "αναγνωριστική πτήση" πάνω από ορισμένα τμήματα του βορείου Ιονίου.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή μικρή περαιτέρω άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της (δηλαδή όσο αφορά τις τιμές εκείνες που παρατηρούνται συνήθως τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας), με αποτέλεσμα να κυμαίνεται σε επίπεδα ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή που βρισκόμαστε , κατά την διάρκεια της ημέρας ...

Με λίγα λόγια περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 23 C. με 25 C. Ωστόσο σε ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ στα συνήθη πιο επιρρεπή στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας θα πρέπει να καταγραφούν και 26 C. με 27 C. (Πάρα , πάρα πολύ μεμονωμένα ΙΣΩΣ ακόμη και 28 C.) 

Στα ορεινά / ημιορεινά καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια τμήματα (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα πρέπει να υπολογίζουμε τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα.

Για να καταλάβετε καλύτερα την "θερμοκρασιακή ανωμαλία" αυτών των ημερών απλά σκεφτείτε ότι οι "κανονικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη στα πεδινά / ημιπεδινά κυμαίνονται μεταξύ 19 C. με 21 C. ;)

Εκείνο που δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα και θα είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο που θα "θυμίζει κάπως" Φθινόπωρο θα είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως παρατηρούνται μέσα στη νύχτα / το χάραμα και μέχρι περίπου την ανατολή του ηλίου). 

"Αυτές" θα παραμείνουν πάνω κάτω σχεδόν στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ημερών... Με αποτέλεσμα ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ να καταγράφεται ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΟ ΕΥΡΟΣ μέσα στην ημέρα. Δηλαδή ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ σε σχέση με τις θερμοκρασίες που θα παρατηρούνται τα χαράματα / ΝΩΡΙΣ το πρωί και αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (ΤΟΠΙΚΑ το θερμοκρασιακό αυτό εύρος θα είναι της τάξεως ακόμη και των 15 με 20 μονάδων, μέσα σε μερικές μόλις ώρες).

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι ασθενείς ΚΑΙ τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις (τοπικά από δυτικές ή και νότιες διευθύνσεις) , ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη το μεσημέρι - απόγευμα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα "βγάλει" ένα ελαφρύ βοριαδάκι. Παράλληλα τις νύχτες και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί ΤΟΠΙΚΑ θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία. Πάντως έως ΚΑΙ την Τρίτη 25/10/2022 οι ριπές των ανέμων ΔΕΝ θα ξεπερνούν ΠΟΥΘΕΝΑ τα 4 μποφώρ ("μπουνάτσας" συνέχεια). 

Τέλος τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά της υγρασίας που επικρατούν το τελευταίο διάστημα ΚΥΡΙΩΣ όπως είναι φυσικό τις νύχτες και ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας θα διατηρηθούν και τα ερχόμενα 24ωρα.

Επίσης θα συνεχίσουν να σχηματίζονται ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες αργά τη νύχτα / τα χαράματα / νωρίς το πρωί στα "γνωστά" σημεία που ήδη σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες. 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , να αναφέρω ότι την παρακάτω φωτογραφία τράβηξε ο γράφοντας χθες Παρασκευή 21/10/2022 από το όμορφο χωριουδάκι των Αλλειματάδων στην βόρεια - βορειοδυτική Κέρκυρα την ώρα της ανατολής του ηλίου (παρόμοιο σκηνικό με αυτό της φωτογραφίας  θα συνεχίσει να επικρατεί ΚΑΙ τις επόμενες ημέρες). :)

 Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου