Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022.

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ακόμη ένα "στεγνό" διήμερο εν όψει ... Ωστόσο , (όπως σας έχω "τάξει" από την περασμένη κιόλας εβδομάδα εδώ), αυτό θα είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 48ωρο συνεχιζόμενης καλοκαιρίας ΠΡΙΝ τις ΠΡΩΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ του φετινού Οκτώβρη , που θα ακολουθήσουν. ;)  Γι ' αυτό αδράξτε την ευκαιρία στις επόμενες ακόμη δυο "ξηρές" ημέρες που απομένουν (πριν τα ΠΡΩΤΑ "Οκτωβριάτικα νερά") , για τυχόν εξωτερικές εργασίες / δραστηριότητες !! :)  

Ας περάσουμε όμως αμέσως στην καθιερωμένη μας αναλυτική "πρόγνωση / καιρική εκτίμηση" ... :)

Για αύριο Κυριακή 09/10/2022 : Περιμένουμε ... Τι άλλο ; Πέρα από ... Καλοκαιρία φυσικά ! 

Έτσι και αύριο ο ήλιος θα συνεχίσει να είναι ο "κυρίαρχος του καιρικού μας σκηνικού" (και πάλι θα απολαύσουμε πολλές ώρες ηλιοφάνειας εντός της ημέρας) και μόνο ... Πρόσκαιρα θα κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΠΟΙΕΣ ("λίγες") ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές, "άνευ σημασίας" όμως.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις (ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις) , μόλις στα 2 με 3 μποφώρ. Πάντως κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα επικρατήσει ένα βοριαδάκι που ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα φθάσει έως και τα 4 μποφώρ. Παρολ ΄αυτά τις βραδινές / νυχτερινές ώρες οι άνεμοι θα γίνουν ξανά πιο μεταβλητών διευθύνσεων (ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις) ασθενείς , στα 2 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα 3 μποφώρ (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα επικρατήσει σχεδόν νηνεμία).

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το Σάββατο. 

Οπότε θα πρέπει τα θερμόμετρα να δείξουν ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 23 C. με 25 C. αργά το μεσημέρι , ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα "ξεπεράσουν ελαφρώς" το "φράγμα" των 25 C. φθάνοντας τους 26 C. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στις κλασικές ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας ΠΙΘΑΝΟΝ να "πιάσουμε" και τους 27 C. 

Αντίθετα στην πιο ορεινή / ημιορεινή κατοικημένη ζώνη , καθώς και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στους 19 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 22 C. αντίστοιχα (ανάλογα με το υψόμετρο, κάθε μέρους)!

Πάντως όπως είναι φυσικό η άκρως "φυσιολογική" για την εποχή ψύχρα έως και ... ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ κομμάτια του τόπου μας το ΣΧΕΤΙΚΟ κρύο εννοείται ότι θα παραμείνει τις νύχτες και ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας ... Υπενθυμίζοντάς μας ότι βρισκόμαστε στο Φθινόπωρο , παρόλο την ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΗ "ζεστούλα" τα μεσημέρια. 

ΓΕΝΙΚΑ λοιπόν ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ της Χώρας των Φαιάκων εκείνες τις ώρες θα καταγράφονται ARKETA 15αρια - 16αρια έως και 17 C. ("χονδρικά" το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΧΕΔΟΝ από άκρη σε άκρη θα πρέπει να είναι το πολύ οι 18 C.) Ωστόσο στις "γνωστές" πιο "ευάλωτες" στο κρύο γωνιές του νομού μας ... Σαφώς και ΔΕΝ αναφέρομαι ΜΟΝΟ στα ημιορεινά / ορεινά (όπου εκεί ισχύει αυτό εξαιτίας του υψομέτρου) ΑΛΛΑ και στα χαμηλότερα τμήματα και ειδικότερα εκείνα που βρίσκονται μέσα σε λιβάδια , "κλειστές λεκάνες" , λεκανοπέδια , δίπλα σε ρεματιές , παραποτάμιες ζώνες κτλ. (λόγω αναστροφής) ο υδράργυρος θα βρίσκεται ΚΑΤΩ από τους 15 C. 

Μάλιστα εκεί ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα συνεχίσουν να παρατηρούνται ελάχιστες τιμές που θα "πλησιάζουν" ΠΡΟΣ το "φράγμα" των 10 C. ΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείεται εκ νέου να "προκύπτουν" και ΚΑΠΟΙΕΣ μονοψήφιες τιμές , δηλαδή ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΑΤΩ από τους 10 C.  

Για την Δευτέρα 10/10/2022 : Η Δευτέρα μας θα είναι μια "μεταβατική καιρικά ημέρα" . Τι θα πει αυτό ; 

Και ενώ λοιπόν εντός της ημέρας ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο (πάντα από καιρικής πλευράς) , ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ από τη νύχτα και ύστερα θα ξεκινήσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ μεταβολή του καιρού !

Αναλυτικότερα , η ημέρα θα ξεκινήσει αλλά και θα κυλήσει με αραιές νεφώσεις που ανά διαστήματα και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα έχουν την τάση να πυκνώνουν περισσότερο. Πάντως ενδιάμεσα θα πρέπει να υπάρξουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα "ηλιοφάνειας" (ανάλογα βέβαια που θα βρίσκεται ο καθένας μας επάνω στο νομό μας, θα βιώσει και την "αντίστοιχη διάρκεια ηλιοφάνειας". Όπως άλλωστε πάντα σας λέω). 

Η πιθανότητα μέχρι ΚΑΙ την δύση του ηλίου ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ για ένα σύντομο ψιχάλισμα "άνευ σημασίας" είναι πολύ μικρή και ανέρχεται μόλις στο 15 %.

 Αντίθετα το βράδυ / νύχτα που θα ακολουθήσει (όσο πιο ΑΡΓΑ τόσο αυξάνει η πιθανότητα) είναι ορατό το ενδεχόμενο για τις ΠΡΩΤΕΣ παροδικές βροχούλες (αρχικά ΤΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα) ενός βροχοφόρου συστήματος που θα μας επηρεάσει στην συνέχεια (εδώ και μια ολόκληρη εβδομάδα ξεκίνησα να σας γράφω συνεχώς για την αλλαγή του καιρού στα μέρη μας που περίμενα / και περιμένω φυσικά ακόμη, αμέσως ΜΕΤΑ τις 10 του μήνα. Όσες / όσοι "μπαίνετε στον κόπο" να διαβάζετε ολόκληρες τις αναρτήσεις μου κάθε φορά , το γνωρίζατε ΚΑΙ αυτό , πολύ έγκαιρα). 

Οι άνεμοι την Δευτέρα θα γίνουν ΠΑΝΤΟΥ νοτίων διευθύνσεων ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και βαθμιαία ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ. Πάντως ΚΥΡΙΩΣ από το δεύτερο μισό του 24ωρου και μετέπειτα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ενδεχομένως να παρατηρηθούν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές νοτιά, στα 6 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή και θα βρεθεί σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της Κυριακής , τόσο ως προς τις ελάχιστες, όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές της (ΜΟΝΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ εκεί που θα επικρατήσει περισσότερη συννεφιά μέσα στην ημέρα ΙΣΩΣ καταφέρει να σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση της τάξεως των δυο βαθμών περίπου).

Αντίθετα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΣΤΑΔΙΑΚΑ από την Κυριακή (αρκετά την ημέρα αυτή) και ακόμη περισσότερο την Δευτέρα (ακόμη πιο πολύ την Δευτέρα) θα ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ καθ ' όλη την διάρκεια του 24ωρου ... Με αποτέλεσμα αρκετά την Κυριακή και ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την Δευτέρα να αυξάνεται η πιθανότητα για σχηματισμό ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ κομμάτια του τόπου μας.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου