Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και ... Ξαφνικά μετά από ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗΣ για τα κλιματικά μας δεδομένα καθώς φυσικά και για την εποχή που διανύουμε (βρισκόμαστε στην καρδιά του Φθινοπώρου και όχι στο "αιώνιο πρώτο δεκαήμερο του Ιονίου" μιας και εκεί παραπέμπει η όλη κατάσταση σε καθημερινή βάση τον τελευταίο σχεδόν ένα μήνα πια) , ξηρασίας / παρατεταμένης σχεδόν Καλοκαιρινής καλοκαιρίας ... Ο καιρός θα ξυπνήσει από το "βαθύ του λήθαργο" και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα θυμηθεί ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Φθινοπώρου (σαφώς και για όλα τα παραπάνω έχετε ενημερωθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα εδώ)!!  ;)

Έτσι λοιπόν ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ βρίσκεται ΠΡΟ ΤΩ ΠΥΛΩΝ (για τα μέρη μας), με ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ  !!!!

Γεια σας φίλες και φίλοι ! Όσες / όσοι με παρακολουθείτε ίσως να θυμάστε τα λόγια που σας έγραφα συχνά πυκνά , όσο διαρκούσε η εξαιρετικά μεγάλη σε διάρκεια αξιοσημείωτη για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχή που βρισκόμαστε , καλοκαιρία / ξηρασία στην περιοχή μας.

Τι σας έλεγα τότε ; Απλά το αυτονόητο , ότι δηλαδή είναι προτιμότερο να έχεις που και που και κάνα δυο "καλά" νερά , παρά να λες αμάν να βρέξει (αυτό το γράφω διότι τόσο καιρό τώρα , πολλοί, με δικαιολογία την ακρίβεια και την γενικότερη οικονομική κρίση που επικρατεί μου έγραφαν ... Βρε Ιάκωβε άστο να πάει Καλοκαίρι μέχρι τα Χριστούγεννα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ασύμφορο. ΝΑΙ λοιπόν το πετρέλαιο θέρμανσης όπως και πολλά άλλα έχουν δυστυχώς πάρει την "ανηφόρα" και θα την πληρώσουμε όλοι μας πολύ ακριβά . Ωστόσο προσωπικά πάντα υποστηρίζω την "κανονικότητα" στον καιρό , σύμφωνα με την κάθε εποχή και το κλίμα μας, άσχετα εάν και εγώ όπως όλοι μας, θα αναγκαστώ να βάλω το χέρι βαθιά στην τσέπη φέτος) γιατί ... Όταν θα έρθει "η ώρα εκείνη" που η φύση θα προσπαθήσει να μαζέψει τα "σπασμένα" ΔΕΝ θα "αντιδράσει" όπως εμείς "θέλουμε" ... ;) 

Αναλυτικότερα λοιπόν , ένα αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό που απόψε (νύχτα Πέμπτης) βρίσκεται ακόμη στην βόρεια Ιταλία κινείται σχετικά γρήγορα προς τα νότια - νοτιοανατολικά , οπότε και αύριο Παρασκευή 04/11/2022 μέσα στην ημέρα θα βρεθεί να επηρεάζει πολλές περιοχές της Αδριατικής θάλασσας ... Δηλαδή λιγάκι βορειότερα ακόμη , από την δική μας γωνιά ! :)

Έτσι η αυριανή ημέρα (Παρασκευή 04/11/2022) ΑΡΧΙΚΑ θα ξεκινήσει όπως ΚΑΙ τις τελευταίες ημέρες με διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ νωρίς τις πρωινές ώρες , ενώ αργότερα θα επικρατήσουν αρκετά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας που θα εναλλάσσονται με ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές (στην αρχή θα πρόκειται για νεφώσεις κυρίως χαμηλού ύψους και στην συνέχεια μεγαλύτερου ύψους).

Ωστόσο όσο η ημέρα θα κυλά και θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ το απόγευμα και μετέπειτα τόσο οι υπάρχουσες τοπικές νεφώσεις θα έχουν την τάση να πυκνώνουν αρκετά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ . Πάντως η πιθανότητα μέσα στην ημέρα για κάποιο ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (κάποια ψιχάλα "άνευ σημασίας) είναι πολύ μικρή και ανέρχεται μόλις στο 25 % περίπου.

Παρολ' αυτά ΚΥΡΙΩΣ από τις βραδινές ώρες και καθώς η διαταραχή από την Αδριατική θάλασσα (που ήδη σας ανέφερα πιο πάνω) θα μας "πλησιάζει" , το καιρικό μας σκηνικό θα αρχίσει να γίνεται ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟ με την εκδήλωση ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ (ΑΡΧΙΚΑ περισσότερο τοπικού χαρακτήρα) ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων. 

Πάντως προχωρώντας ΠΡΟΣ τα μεσάνυχτα και ιδιαίτερα μετέπειτα μέσα στη νύχτα ΠΡΟΣ το Σάββατο τόσο τα φαινόμενα θα γίνονται πιο πολλά ΚΑΙ πιο "γενικευμένα" , οπότε από εκεί και ύστερα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πρέπει ανά διαστήματα να σημειώνονται και ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες ή και καταιγίδες !!

Οι άνεμοι αύριο Παρασκευή θα στραφούν ΠΑΝΤΟΥ σε νοτιάδες (κυρίως νότιοι - νοτιοανατολικοί) ΑΡΧΙΚΑ στο πρώτο μισό της ημέρα μόλις που θα φθάνουν τα 3 με 4 και ΠΡΟΣ το μεσημέρι ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ ... Αλλά ΣΤΑΔΙΑΚΑ από το απόγευμα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στη συνέχεια θα ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ... Φθάνοντας αρχικά τα 5 με 6 μποφώρ και μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει τα 6 και ΤΟΠΙΚΑ 7 μποφώρ , με ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στιγμιαίες θυελλώδεις ριπές νοτιά, στα 8 μποφώρ αργά τη νύχτα ΠΡΟΣ το Σάββατο !!

Ο υδράργυρος αύριο Παρασκευή ΔΕΝ θα "προλάβει" να μεταβληθεί σημαντικά, μέσα στην ημέρα. Άρα σε γενικές γραμμές οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές του θα παραμείνουν στα επίπεδα της Πέμπτης (μόνο ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο , με έμφαση περισσότερο σε ορεινά / ημιορεινά σημεία θα παρουσιάσει μια πολύ μικρή πτώση, της τάξεως των δυο βαθμών κατά μέσο όρο).

Για το Σάββατο 05/11/2022 : Γενικά από αργά τη νύχτα της Παρασκευής ΠΡΟΣ το Σάββατο, κατά την διάρκεια ολόκληρης της ημέρας του Σαββάτου και μέχρι  ΚΑΙ τα μεσάνυχτα του Σάββατου ΠΡΟΣ την Κυριακή (δηλαδή με λίγα λόγια "χονδρικά" για ένα 24ωρο) αναμένεται ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ στην μεριά μας με ... "Βαρύ , κλειστό ουράνιο θόλο" και την εκδήλωση ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΩΝ βροχοπτώσεων , οι οποίες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ και θα συνοδεύονται από ΕΝΤΟΝΕΣ μπόρες ή καταιγίδες. 

Κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος χρειάζεται ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ διότι ανά διαστήματα τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα παρουσιάζουν ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΑΣΗ αλλά και ΔΙΑΡΚΕΙΑ. 

Προσωπικά  περιμένω να πέσει αρκετό έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πολύ νερό μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (σε τοπικό επίπεδο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μικροπλημμυρικών φαινομένων). Επίσης ΚΥΡΙΩΣ λίγο πριν αλλά και κατά την διάρκεια των πιο έντονων καιρικών φαινομένων (δυνατές μπόρες / καταιγίδες) οι ριπές των άνεμων θα είναι ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ σφοδρές (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ και για λίγο δεν αποκλείονται να φθάσουν και σε επίπεδα θύελλας) με αποτέλεσμα πέρα από τον ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μεγάλο όγκο νερού (και την υπαρκτή πιθανότητα για ορισμένα μικροπλημμυρικά φαινόμενα, σε συγκεκριμένα σημεία του τόπου μας) να υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν "θέματα" ΚΑΙ από τους δυνατούς ανέμους! 

Τέλος ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδεχομένως να υπάρξει αρκετά μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα (μπόλικα αστραπόβροντα / κεραυνοί, όπου και "αυτοί" με την σειρά τους σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους ΙΣΩΣ προκαλέσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση , σε διάφορα κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων). Αυξημένη είναι και η πιθανότητα ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης μέσα στο συγκεκριμένο 24ωρο, ενώ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ σε διάφορα υψώματα και ημιορεινά / ορεινά κατοικημένα τμήματα θα σχηματίζονται πυκνές ομίχλες!

Οι νοτιάδες (κυρίως νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι) θα είναι ΠΟΛΥ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ φθάνοντας τα 6 με 7 ΚΑΙ τοπικά έως και τα 8 μποφώρ (Πάρα πολύ τοπικά δεν αποκλείονται ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές που θα αγγίξουν ή και ακόμη θα ξεπεράσουν "ελαφρώς" τα 9 μποφώρ).

Η θερμοκρασία εξαιτίας των εκτεταμένων βροχοπτώσεων , των δυνατών ανέμων και της υψηλής υγρασίας που θα επικρατεί,  θα σημειώσει ΠΤΩΣΗ που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα γίνει αρκετά ΑΙΣΘΗΤΗ (κατά έξι με οκτώ βαθμούς προς τα κάτω , συγκριτικά πάντα με ότι θα έχουμε βιώσει έως και την Παρασκευή)!

Για την Κυριακή 06/11/2022 : Ο καιρός πλέον θα έχει "ηρεμήσει" , μιας και το σύστημα που θα  προκαλέσει την αναμενόμενη ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ κακοκαιρία θα έχει πια απομακρυνθεί ανατολικότερα.  

Η παραπάνω εξέλιξη λοιπόν θα έχει σαν αποτέλεσμα ... ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της Κυριακής να υπάρχει ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΙΑ πιθανότητα για ΛΙΓΟΣΤΑ φαινόμενα ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ("απομεινάρια" της απερχόμενης διαταραχής) ... ΟΧΙ όμως κάτι το αξιόλογο (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΩΣ ένα "πέρασμα" ενός ψιλόβροχου / μιας ψιχάλας ή με ακόμη πιο μικρή την πιθανότητα , μιας μικρής διάρκειας "ποτιστικής βροχόπτωσης") δηλαδή απολύτως ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τις βροχοπτώσεις που θα έχουν προηγηθεί. 

Η "βασική εικόνα του καιρού" την ημέρα αυτή θα είναι η σταδιακή βελτίωση του καιρικού μας σκηνικού ... Ώρα με την ώρα ΟΡΙΣΤΙΚΗ βελτίωση ως προς τα φαινόμενα από άκρη σε άκρη , ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και "ανοίγματα" στον ουράνιο θόλο μας (θα βγει ήλιος μέσα στην ημέρα).

Οι δυνατοί νοτιάδες που θα έχουν προηγηθεί θα αποτελούν πλέον μακρινό παρελθόν , με ... Τους άνεμους να γυρίζουν σιγά σιγά σε βοριάδες (ΟΧΙ όμως ιδιαίτερα ενισχυμένοι) φθάνοντας τα 3 με 4 και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ για λίγο έως και τα 5 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος θα "κατρακυλήσει" λίγο ακόμη στις περισσότερες περιοχές. Έτσι θα μιλάμε πια για "φυσιολογικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες από άκρη σε άκρη στο νομό μας. Σαφώς και θα "μας φανεί κάπως όλο αυτό" μετά το παρατεταμένο όψιμο καλοκαιράκι που ζήσαμε. ΚΑΠΟΙΑ τζάκια σε διάφορες μεριές του τόπου μας , "θα πρέπει να ανάψουν" για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ φέτος , αυτό το Σαββατοκύριακο ! :) ;)

Καλό βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου