Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022


Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το αμέσως επόμενο 48ωρο (δηλαδή για αύριο Τρίτη 29/11/2022 και μεθαύριο Τετάρτη 30/11/2022) , καθώς και μια "πρώτη ματιά" για λίγο παραπέρα ... ;) 

Μια μεγάλη καλησπέρα σε όλη την αγαπημένη μας Χώρα των Φαιάκων !! :)

Η αναμενόμενη ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ που επικράτησε σήμερα Δευτέρα στην περιοχή μας , αναμένεται να συνεχιστεί ΚΑΙ αύριο Τρίτη 29 του μήνα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ φίλες και φίλοι !! 

Έτσι ΚΑΙ η Τρίτη θα είναι ΑΚΟΜΗ μια ημέρα ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για κάθε είδους ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ , αφού θα κυλήσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ με "στεγνό καιρό" ΠΑΝΤΟΥ στο τόπο μας ... Αρκετή ηλιοφάνεια , αλλά και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ... Με "τάση αυτές" να καλύψουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος του "ουράνιου θόλου" μας καθώς θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από τις βραδινές και μετέπειτα ώρες (χωρίς όμως να είναι "ικανές" τουλάχιστον έως τότε να "δώσουν" κάτι το "άξιο αναφοράς". Η πιθανότητα μέχρι ΚΑΙ την δύση του ηλίου για ένα έστω και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ψιχάλισμα "άνευ σημασίας" , ανέρχεται μόλις στο 15 %. ΔΕΝ θα συμβεί όμως το ίδιο αργότερα μέσα στη νύχτα , θα σας εξηγήσω παρακάτω , τι εννοώ.) !!  ;)

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν απολύτως ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σε θάλασσα ή και σε στεριά , μιας και θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ... ΑΡΧΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ από διάφορες διευθύνσεις ΟΧΙ πάνω από 3 με 4 μποφώρ. Ωστόσο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ του 24ωρου και ύστερα θα επικρατήσει από άκρη σε άκρη στα μέρη μας ένα νοτιοανατολικό ρεύμα , "το οποίο" ΟΣΟ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ... Με έμφαση ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τη νύχτα που θα ακολουθήσει (νύχτα Τρίτης ΠΡΟΣ Τετάρτη), τόσο θα ... ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ!!  

Ο υδράργυρος ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή, οπότε και θα διατηρηθεί σε "σχετικά καλά" για την εποχή επίπεδα (ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας , στα "κανονικά ή κοντά στα κανονικά" για τούτη την περίοδο πλαίσια) ... 

Έτσι αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας 15 C. με 17 C. αργά το μεσημέρι (ΙΣΩΣ βέβαια ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "καταφέρει" να καταγραφεί και πάλι κάποιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ 18αρι C.) και γύρω στους ... 9 C. με 11 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 12 C. αργά μέσα στη νύχτα / την αυγή μας. 

Πάντως την ίδια ώρα ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στα "γνωστά αναστροφικά" ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια της Κέρκυρας θα παρατηρούνται αρκετά έως πολύ χαμηλότερες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές , που θα "φλερτάρουν" ακόμη και με τους 4 C. με 6 C. ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ και ... Γύρω στους 7 C. με 8 C. ναι μεν σε ΚΑΠΩΣ πιο ευρεία κλίμακα, αλλά πάντα όμως ΚΥΡΙΩΣ σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΠΕΔΙΝΑ σημεία της Κέρκυρας.

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ανάλογα "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές". "Χονδρικά" στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα ορεινά μας τέσσερις με πέντε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και έξι βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)! 

Ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες με τα ΠΙΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα αναμένονται σύμφωνα με το "υψόμετρο" κάθε περιοχής και στα "πιο ψηλά ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ τμήματα" της Χώρας των Φαιάκων !

Εδώ αξίζει για την ιστορία να αναφέρω την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ σχηματισμού ΑΣΘΕΝΟΥΣ πάχνης (ασθενές "δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) για πρώτη φορά την φετινή σαιζόν , κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ τόσο στα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Κέρκυρας ("για την ώρα μόνο εκεί") με την θερμοκρασία του αέρα κοντά στο έδαφος EKEI ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ να "πλησιάζει" τους 0 C. (ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους +2 C. με +3 C.)

Για την Τετάρτη 30/11/2022 : Περίπου από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ΠΡΟΣ την Τετάρτη και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αργότερα εντός της νύχτας και έως τα χαράματα / νωρίς το πρωινό της Τετάρτης το καιρικό σκηνικό στα μέρη μας θα καταστεί ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΤΑΤΟ ! 

Οπότε κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα περιμένουμε ΚΥΡΙΩΣ "νεφελώδη / μουντό ουράνιο θόλο" στην γωνιά μας με ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΙΑΣΠΑΡΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ανά διαστήματα. Τα φαινόμενα ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα έχουν ασθενές έως και μέτρια ένταση (κυρίως "ποτιστικού τύπου" ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές) και ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ να υπάρξει "ένα πέρασμα" ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ "δυνατής" βροχόπτωσης ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Και ... Περνάμε στο ΥΠΟΛΟΙΠΟ της Τετάρτης ... Από ΑΡΓΑ τις πρωινές ώρες και έως ΚΑΙ το τέλος της ημέρας / βράδυ Τετάρτης λοιπόν, ο καιρός θα είναι ΑΣΤΑΤΟΣ. Πράγμα που σημαίνει πως μέσα στο προαναφερθέν διάστημα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο (η πιθανότητα κυμαίνεται μεταξύ 60 % με 70 %) για ένα ή και περισσότερα "περάσματα" ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (Μιλάμε για ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ... Αλλού με την μορφή ενός παροδικού ψιλόβροχου ή και ασθενούς βροχούλας και αλλού με ΚΑΠΩΣ πιο ... "Κανονικής εντάσεως βροχόπτωσης / ποτιστικού χαρακτήρα"). 

Δηλαδή συνοψίζοντας ... ΟΥΤΕ θα βρέχει όλη μέρα ΑΛΛΑ και ΟΥΤΕ θα "βραχεί το ίδιο" ολόκληρος ο νομός μας , μέσα στο υπόλοιπο της ημέρας και μέχρι ΚΑΙ το βράδυ ... Παρολ ' αυτά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ η πιθανότητα είναι αρκετά ΜΕΓΑΛΗ για ΚΑΠΟΙΟ "πέρασμα" ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ΞΑΝΑ μέχρι ΚΑΙ να μας "αποχαιρετήσει" η Τετάρτη ! ;)

Μάλιστα αν και η συννεφιά φαίνεται να "έχει το πάνω χέρι συνολικά" δεν αποκλείεται ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Χώρας των Φαιάκων να βιώσουν και ΚΑΠΟΙΑ "μικρά ανοίγματα" στο καιρό τους. :) Ενώ την ίδια ώρα μέσα στην ημέρα θα πρέπει να υπάρξουν ΠΕΡΙΟΧΕΣ / ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, που θα παραμείνουν "στεγνά" για αρκετές συνεχείς ώρες!

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως ΚΥΡΙΩΣ νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 4 με 5 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ. Ωστόσο ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας ενδέχεται να παρατηρηθούν ΓΙΑ ΛΙΓΟ και κάποιες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 7 μποφώρ.

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της , με αποτέλεσμα να βρεθεί σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της Τρίτης μέσα στην ημέρα... 

Από την άλλη όμως λόγω της περισσότερης συννεφιάς που ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα επικρατήσει μέσα στη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη θα σημειώσει μια μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της , της τάξεως των τριών με τεσσάρων βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (πάντα συγκριτικά με το χάραμα /νωρίς το πρωί της Τρίτης).

Πριν σας αποχαιρετήσω σας "χρωστώ" δυο λόγια για την ΤΑΣΗ του καιρού μας , για λίγο παραπέρα ... 

ΚΑΙ τα τελευταία στοιχεία "υποστηρίζουν" σαν επικρατέστερο σενάριο ... Ένα ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ καιρικό μοτίβο για ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ μπροστά μας (δηλαδή ο άστατος καιρός , έρχεται για "μείνει" ΞΑΝΑ) ... Με ΑΡΚΕΤΕΣ και ΣΥΧΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ που ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΕΣ / ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ (εννοείται ότι ενδιάμεσα θα υπάρχουν και "μικρά καιρικά διαλείμματα /μικροί περίοδοι καιρικής ανάπαυλας") ... Καθώς και επικρατέστερους ανέμους , τους νοτιάδες , "οι οποίοι" θα παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις στις εντάσεις τους ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.  

Πάντως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη ΔΕΝ διαφαίνεται κάποιο "αξιοσημείωτο κρύο" , παρά μόνο μικρά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα κάθε τόσο ... Με τον υδράργυρο άλλοτε να βρίσκεται στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα και άλλοτε ΛΙΓΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "κανονικού"  για τούτη την περίοδο του έτους.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου