Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

 Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΙ... ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ... ΕΚ ΝΕΟΥ  ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩ ΠΥΛΩΝ ... 

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! 

Όπως λοιπόν αναμένονταν , ο καιρός "ηρέμησε" σήμερα Δευτέρα (εννοείται πως πριν "φτιάξει" ο καιρός, είχαμε και κάποια ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα τις πρωινές ώρες, κάτι που άλλωστε σας "έταξα" από χθες) και η μέρα μας κύλησε "όμορφα" ... :)

 Ωστόσο ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί το ίδιο τις επόμενες περίπου 36 με 48 ώρες , αφού ΚΑΙ ΠΑΛΙ ένα "οργανωμένο" σύστημα διαμέσου της Αδριατικής θα "κατηφορίσει" ΠΡΟΣ την περιοχή μας ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ το καιρικό μας σκηνικό !! ;)

Αναλυτικότερα για αύριο Τρίτη 22/11/2022 : Ήδη από το χάραμα / νωρίς το πρωί ο ουράνιος θόλος πάνω από το τόπο μας θα είναι "βαρύς / κλειστός" με πυκνές , συμπαγείς νεφώσεις από άκρη σε άκρη.

Μάλιστα ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ το μεσημέρι ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Χώρας των Φαιάκων θα έχουν ξεκινήσει οι "πρώτες" τοπικές βροχοπτώσεις (ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα βρέχει ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ήδη από ΝΩΡΙΣ το πρωί , οπότε έως και τις ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ώρες τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί περαιτέρω και θα έχει "βραχεί" το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος του νομού μας) .

Και καθώς οι ώρες θα κυλούν , τόσο τα φαινόμενα θα λαμβάνουν πιο "γενικευμένη μορφή" , ενώ ταυτόχρονα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ΕΝΤΑΘΟΥΝ. "Χονδρικά" από τις μεσημεριανές ώρες και ΚΥΡΙΩΣ μετέπειτα θα πρέπει να υπάρξουν "περάσματα" από ΑΡΚΕΤΕΣ μπόρες / βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τη νύχτα που θα ακολουθήσει ενδέχεται να έχουν αρκετή "δυναμική" , οπότε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δεν αποκλείεται να χρειαστεί μια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Οι άνεμοι αύριο Τρίτη 22 του μήνα ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα ενισχυθούν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ !!! 

Έτσι ΝΩΡΙΣ το πρωινό θα μας βρει με νότιους - νοτιοανατολικούς ανέμους που ΑΡΧΙΚΑ θα φθάνουν τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τα 6 μποφώρ . Ωστόσο σχετικά γρήγορα οι νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι θα ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ  ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ φθάνοντας τα 5 με 6 και ΚΥΡΙΩΣ από το μεσημέρι και ύστερα ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και τα 7 με 8 μποφώρ !!!

ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ μεσημεριού - πρώτων βραδινών ωρών προσωπικά περιμένω το ΜΕΓΙΣΤΟ της εντάσεως των ανέμων για αύριο ... Με στιγμιαίες ριπές που ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα κυμαίνονται ανάμεσα στα 7 με 8 ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 9 μποφώρ , ενώ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΠΙΘΑΝΟΝ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές σε επίπεδα ισχυρής θύελλας, δηλαδή στα 10 μποφώρ !!!! 

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ από το βράδυ και ιδιαίτερα ΑΡΓΟΤΕΡΑ  ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα ΠΡΟΣ την Τετάρτη οι άνεμοι θα παρουσιάσουν ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση, περίπου κατά δυο με τρία μποφώρ προς τα κάτω, στρεφόμενοι πλέον σε πιο δυτικούς - νοτιοδυτικούς .

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΡΟΣΟΧΗ οφείλουμε να δώσουμε (εκεί που θα χρειαστεί) ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ όπως αντίστοιχα άλλωστε συνέβη  ΚΑΙ χθες Κυριακή. 

Όσο για την "πορεία" της θερμοκρασίας ..."Aυτή" αφού με την παράλληλη ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ στροφή των ανέμων σε πιο "φρέσκους" δυτικούς - βορειοδυτικούς ήδη σημείωσε μια ΠΡΩΤΗ "σχετικά αξιόλογη" πτώση σήμερα Δευτέρα , "πλησιάζοντας" ύστερα από καιρό τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα ... Αύριο Τρίτη τα  αναμενόμενα φαινόμενα (βροχές / μπόρες) όπως και οι δυνατοί άνεμοι θα την "συγκρατήσουν σχεδόν στα ίδια πλαίσια με σήμερα ... 

Με λίγα λόγια περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 16 C. με 18 C. 

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ανάλογα "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές". "Χονδρικά" στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα ορεινά μας τέσσερις με πέντε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και έξι βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)! 

Για μεθαύριο Τετάρτη 23/11/2022 : Κατά το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ της ημέρας ο καιρός μας θα είναι ΑΣΤΑΤΟΣ με ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περισσότερη συννεφιά ΑΛΛΑ και ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων (κυρίως με την μορφή ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας, μέτρια η πιθανότητα και για ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ καταιγίδα).

Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι τα φαινόμενα μέσα στην Τετάρτη θα έχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ τόσο ως προς την εκδήλωσή τους , όσο και ως προς την ένταση / διάρκειά τους (ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ να είναι "αξιόλογα / εντονότερα") .

Βέβαια ενδιάμεσα θα πρέπει να υπάρξουν ΠΕΡΙΟΧΕΣ στο νομό μας όπου θα "βλέπουν ανοίγματα" στον ουράνιο θόλο τους (μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας).

Παρολ' αυτά ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΥΡΙΩΣ από αργά το απόγευμα και μετά ο καιρός θα παρουσιάσει ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της γωνιάς μας ! 

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά , με αποτέλεσμα ΚΑΙ την Τετάρτη ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ να διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της Τρίτης.

Εκείνο που θα αλλάξει θα είναι οι άνεμοι , οι "οποίοι" σαφώς και θα είναι ΑΙΣΘΗΤΑ ΠΙΟ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΙ συγκριτικά με ότι θα βιώσουμε αύριο Τρίτη . 

Την Τετάρτη λοιπόν θα πνέουν γενικά από δυτικές διευθύνσεις (πιο πολύ δυτικοί - νοτιοδυτικοί) στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ... Χωρίς όμως να λείψουν ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ , μέχρι περίπου ΚΑΙ το μεσημέρι της ημέρας αυτής.

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα και σας ευχηθώ να έχετε μια όμορφη εβδομάδα ... Αξίζει να αναφέρω κάποια πράγματα... ;)

ΚΑΙ σε αυτή την κακοκαιρία λοιπόν , θα παρατηρηθεί αρκετά το στοιχείο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ... Δηλαδή ΔΕΝ χωρά καμιά αμφιβολία ότι ΟΥΤΕ θα βρέξει το ίδιο παντού όπως και ΟΥΤΕ θα "φυσήξει" το ίδιο παντού και ας ζούμε όλοι μας στον ΙΔΙΟ νομό!! ;)

Όλα έχουν να κάνουν με το που βρίσκεται ο καθένας από εμάς πάνω σε τούτο τον τόπο ... Διότι αλλιώς "συμπεριφέρεται" το κάθε σύστημα από περιοχή σε περιοχή κάθε φορά και αυτό είναι που κάνει τον καιρό στα μέρη μας , τόσο ενδιαφέρων (δηλαδή ανάλογα με τον προσανατολισμό κάθε περιοχής , το υψόμετρο της από την θάλασσα κτλ.) !! 

Πάντως να σημειώσω πως ΓΕΝΙΚΑ η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης , εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη αλλά και σχηματισμού αρκετά πυκνών ομιχλών ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ορεινής / ημιορεινής μας ζώνης είναι ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ το ερχόμενο 48ωρο ... 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου