Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική καιρική εκτίμηση για το Σαββατοκύριακο 19/11/2022 - 20/11/2022... 

Συνεχίζεται το ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΌ στα μέρη μας ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο, με ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "περάσματα" από ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις , μπόρες και καταιγίδες (ανά διαστήματα τα προαναφερθέντα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ  ΙΣΧΥΡΑ)!!

Παράλληλα οι ΝΟΤΙΑΔΕΣ  θα παρουσιάσουν περαιτέρω ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ με τις εντάσεις τους να φθάνουν ΚΑΤΑ  ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα 6 με 7 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ τα 8 μποφώρ !! 

Καλησπέρα σε όλη την όμορφη παρέα τούτης εδώ της σελίδας ! :) 

Πρώτα απ ' όλα θέλω να σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που συνεχίζεται χρόνια τώρα να δείχνετε προς το πρόσωπό μου και φυσικά τις προβλέψεις / αναρτήσεις μου, κάθε φορά.

 Να ξέρετε πως εσείς μου δίνετε την δύναμη να συνεχίζω. Εάν κάποια στιγμή όλο αυτό σταματήσει , τότε θα αναγκαστώ και εγώ να σταματήσω να "γράφω" !! ;) 

Ας πάμε όμως να δούμε τι μας περιμένει "από καιρικής πάντα πλευράς", αυτό το Σαββατοκύριακο ... :)

Για αύριο Σάββατο 19 του Νοέμβρη : Περιμένουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ στο τόπο μας ... Πράγμα που σημαίνει ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι υπάρχουσες συννεφιές ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα γίνονται  "πιο συμπαγείς" δίνοντας ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις ή ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες, μέσα στην ημέρα.

 Γενικά πάντως , μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα ΔΕΝ θα είναι πολλά . Ναι θα εκδηλωθούν ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες, αλλά αυτές θα έχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ "επιλεκτικό χαρακτήρα" και ΟΧΙ μεγάλη διάρκεια. Ενώ δεν αποκλείεται να γίνουμε "μάρτυρες" και ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ "ανοιγμάτων" στον ουράνιο θόλο μας , δηλαδή ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξουν ΜΙΚΡΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα ΚΥΡΙΩΣ στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας. 

Ωστόσο ΔΕΝ θα πρέπει να συμβεί το ίδιο μέσα στις βραδινές και ιδιαίτερα αργά τις νυχτερινές ώρες , όπου η εκδήλωση των προαναφερθέντων φαινομένων φαίνεται να γίνεται ΕΛΑΦΡΩΣ πιο "ευρείας κλίμακας". Μάλιστα εκείνο το χρονικό διάστημα μεγαλώνει η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για "κάποιο / κάποια "περάσματα" ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΩΝ φαινόμενων στο νομό μας (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάποιο "πέρασμα" μια πιο ΔΥΝΑΤΗΣ μπόρας ή καταιγίδας).

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί , στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως 6 μποφώρ... Αλλά στη συνέχεια θα επικρατήσουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ  ΠΑΝΤΟΥ νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι στα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 μποφώρ , με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές στα 8 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ παραμένει ΚΑΙ το Σάββατο παρόλο τον άστατο καιρό , σε ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΉ που διανύουμε (αρκετά "μαλακός" καιρός για αυτή την χρονική περίοδο του έτους, που βρισκόμαστε). 

Έτσι αναμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 19 C. με 20 C. και ... ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στα "γνωστά" πιο επιρρεπή στην ζέστη ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας, 21 C. (στα πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ σημεία , εάν "βοηθήσει" ο ήλιος την "κατάλληλη" ώρα ΙΣΩΣ αγγίξουμε και τους 22 C.)

Όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ανάλογα "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές". "Χονδρικά" στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα ορεινά μας τέσσερις με πέντε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και έξι βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)! 

Για την Κυριακή 20/11/2022: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΣΤΑΤΟ το καιρικό σκηνικό στην μεριά μας κατά την διάρκεια του 24ωρου της ημέρας αυτής! 

Γενικότερα λοιπόν η Κυριακή θα κυλήσει με ΚΥΡΙΩΣ "βαρύ / κλειστό" ουράνιο θόλο, οπότε ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα σημειώνονται ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές , μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες στο νομό μας ... 

Τα παραπάνω φαινόμενα στο δεύτερο μισό του 24ωρου και ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ... ΤΟΠΙΚΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΟ ΕΩΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ !!! ΧΡΗΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ !!!!

Οι άνεμοι διατηρούνται από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 5 με 6 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 με 8 μποφώρ . Μάλιστα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδεχομένως να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές νοτιά , στα 9 μποφώρ!

 Πάντως αργότερα και ΚΥΡΙΩΣ κατά την διάρκεια της νύχτας της Κυριακής ΠΡΟΣ την Δευτέρα οι άνεμοι θα γυρίσουν σε πιο δυτικούς - νοτιοδυτικούς παρουσιάζοντας ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση!

Ο υδράργυρος την Κυριακή θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές του, της τάξεως των δυο με τριών βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ σε σχέση με το Σάββατο.

Βέβαια , όπως είναι φυσικό με τους νοτιάδες τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα καθ' όλη την διάρκεια ΚΑΙ το επόμενου 48ωρου (έτσι και αλλιώς η συγκεκριμένη κατάσταση με τα πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας μέρα / νύχτα , θα συνεχίσει να μας "συντροφεύει" για το επόμενο ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ γενικότερα. ΚΑΙ αυτό αποτελεί ακόμη ένα "σύνηθες χαρακτηριστικό" του κλίματος του νομού μας, ειδικά τούτη την περίοδο του έτους).  

ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ κατά μήκος διάφορων υψωμάτων , όπως ΤΟΠΙΚΑ σαφώς ΚΑΙ σε ΣΗΜΕΙΑ στα "κατοικημένα" ημιορεινά / ορεινά μας θα σχηματίζονται ΑΡΚΕΤΑ ΠΥΚΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ!

Η πιθανότητα ΤΟΠΙΚΩΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΩΝ για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι υψηλή , όπως επίσης ορατό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουμε  ΞΑΝΑ θεατές υδροστρόβιλων (όπως άλλωστε συνέβη και την περασμένη Τρίτη - Τετάρτη, στα μέρη μας). 

Ωστόσο δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την έστω και μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ανεμοστρόβιλου κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων (έτσι και αλλιώς ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας με αρκετά μεγάλο ιστορικό υδροστρόβιλων /ανεμοστρόβιλων στο τόπο μας). Προσοχή χρειάζεται και στην μεγάλη συχνότητα κεραυνών που έχουν συνήθως οι καταιγίδες, τούτη την εποχή! 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα και σας ευχηθώ ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα από την κακοκαιρία , θεωρώ ότι πρέπει να σταθώ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία...

Τόσο ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ το ερχόμενο 48ωρο (σας τόνισα πιο πάνω αναλυτικά, πότε αναμένονται τα πιο ισχυρά φαινόμενα, κάθε ημέρα ξεχωριστά) όσο και για ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ακόμη μπροστά μας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ στο νομό Κέρκυρας θα εκδηλώνονται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ έως εν δυνάμει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα "ικανά" να προκαλέσουν προβλήματα ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της γωνιάς μας, κάθε φορά (πιθανότητα για κατά τόπους μικροπλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού, πιθανά προβλήματα λόγω των πολύ ισχυρών έως ίσως και σφοδρών ριπαίων ανέμων κτλ.) ... 

Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί , όποτε , όπου και όταν χρειάζεται καθώς ο καιρός θέλει ΣΕΒΑΣΜΟ και όχι "παλικαριές" !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου