Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

 Πρωινό Τετάρτης, 16 Νοεμβρίου 2022.

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Γεια σας φίλες και φίλοι !! :)

Όπως σας έχω ενημερώσει εδώ και μέρες  , η περιοχή μας ήδη από το περασμένο Σάββατο 12/11/2022 "μπήκε" σε μια ΜΑΚΡΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΟ έντονου καιρικού ενδιαφέροντος , αφού αλλεπάλληλες διαταραχές εκ δυσμάς μας θα προκαλούν ΑΦΘΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ) σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση !!!!  ;) 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί απλά την "κανονικότητα" (και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο) για την περιοχή μας την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε !! Δηλαδή έτσι πρέπει να είναι το καιρικό σκηνικό σε ένα "φυσιολογικό" Φθινόπωρο στο τόπο μας και ιδιαίτερα όταν ... Μιλάμε για "προχωρημένο" Φθινόπωρο , μιας και διανύουμε τα μέσα Νοεμβρίου πλέον ! 

Οπότε από εδώ και πέρα θα προσπαθώ η καιρική σας ενημέρωση να γίνεται πιο τακτικά (αφού υπάρχει "σοβαρός λόγος" πια).

Ας δούμε αμέσως λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί στην γωνιά μας κατά την διάρκεια του ερχόμενου 48ωρου ... ;)

Ακόμη ένα ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ βροχοφόρο σύστημα κινείται τις τελευταίες ώρες από την βόρεια Ιταλία νοτιότερα - νοτιοανατολικότερα με ... Τα "προεόρτια αυτού" να έχουν ήδη φθάσει στην πλευρά της κεντρο - νότιας  Αδριατικής θάλασσας ενώ στη συνέχεια φυσικά θα βρεθεί να επηρεάζει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ το βόρειο Ιόνιο !! 

Το "πέρασμα" του εν λόγω συστήματος θα προκαλέσει όπως είναι φυσικό , εκ νέου ΑΞΙΟΛΟΓΗ επιδείνωση του καιρού στο νομό μας, με βροχές και καταιγίδες που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΙΣΧΥΡΕΣ καθώς και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΥΣ νοτιάδες.

Αναλυτικότερα : Και ενώ σχεδόν το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Τετάρτης θα κυλήσει με ΣΧΕΤΙΚΑ "καλές καιρικές συνθήκες" ΚΥΡΙΩΣ από το απόγευμα και ύστερα θα πρέπει να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται οι "πρώτες" ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ "βροχούλες" σε ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας ... 

Ωστόσο ΣΤΑΔΙΑΚΑ καθώς οι ώρες θα κυλούν , μέσα στο βράδυ της Τετάρτης και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ μετέπειτα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ΝΥΧΤΑΣ ΠΡΟΣ την Πέμπτη τα φαινόμενα θα πάρουν ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ και θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ . 

Αναμένοντα ΤΟΠΙΚΑ  ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες , βροχές και καταιγίδες μέσα στη νύχτα , που θα έχουν ως χαρακτηριστικό τους τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΕΣ και τον αρκετό έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟ "όγκο νερού" που θα πέσει , μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. 

Με λίγα λόγια χρειάζεται ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΡΟΣΟΧΗ καθ ' όλη την διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης ΠΡΟΣ το χάραμα της Πέμπτης , αφού τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ανά διαστήματα θα έχουν ΑΡΚΕΤΗ ΕΝΤΑΣΗ / ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ και ΙΣΩΣ να προκύψουν μικροπροβλήματα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ. 

Πέρα από τις ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες , κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα , αξίζει να σημειωθεί πως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα βγάλει και ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΡΙΠΑΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ (νοτιάδες που ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ οι ριπές τους θα πρέπει να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 7 με 8 μποφώρ)!

Για την Πέμπτη 17/11/2022 : Η κακοκαιρία που θα έχει προηγηθεί τη νύχτα , θα συνεχιστεί ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ / ΙΣΩΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ της Πέμπτης με τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να είναι ΙΣΧΥΡΑ (όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ χρήζει κάποιας στοιχειώδης προσοχής και "κομμάτι στο ξεκίνημα" της ημέρας της Πέμπτης) !!

Πάντως προοδευτικά ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εντός του δεύτερου μισού της ημέρας περιμένουμε σιγά σιγά ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΦΕΣΗ των φαινομένων και ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της Χώρας των Φαιάκων κάποια "σχετική βελτίωση του καιρού / ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ καιρική ανάπαυλα" ! 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ, με ΚΑΠΟΙΕΣ όμως πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ στο νομό μας. Αλλά προχωρώντας ΠΡΟΣ το απόγευμα και μετέπειτα θα υπάρξει ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση των νοτιάδων.

Τέλος για την Παρασκευή 18/11/2022 : Προβλέπεται ΑΣΤΑΤΟΣ καιρός αφού περιμένουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ "περάσματα" από ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές , μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στο δεύτερο μισό του 24ωρου  / βράδυ. Τα φαινόμενα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται να έχουν "κάποια σχετική ένταση / αξιόλογο χαρακτήρα". Ενδιάμεσα όμως θα υπάρξουν και περίοδοι με σχετικά βελτιωμένο καιρό / μερική ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι εννοείται ότι παραμένουν νοτίων διευθύνσεων στα 3 με 5 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ.

Ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή , είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δηλαδή παραμένει ο "μαλακός καιρός", παρόλο τα "άφθονα" φαινόμενα και τους ΤΟΠΙΚΑ δυνατούς ανέμους! ;) 

Οπότε μένουμε πάνω κάτω σε παρόμοιες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές με εκείνες της Τρίτης ... ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 18 C. με 19 C. και ... ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ στα "γνωστά" πιο επιρρεπή στην ζέστη ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας, 20 C. (στα πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ σημεία , εκεί που θα "βοηθά" ο ήλιος την "κατάλληλη" ώρα ΙΣΩΣ αγγίξουμε και τους 21 C.)

Όσο "ανεβαίνει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ανάλογα "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές". "Χονδρικά" στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα ορεινά μας τέσσερις με πέντε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και έξι βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)! 

Τέλος τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο (έτσι και αλλιώς η συγκεκριμένη κατάσταση με τα πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας μέρα / νύχτα , θα μας "συντροφεύει" για το επόμενο ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ γενικότερα. ΚΑΙ αυτό αποτελεί ακόμη ένα "σύνηθες χαρακτηριστικό" του κλίματος του νομού μας, ειδικά τούτη την περίοδο του έτους).  

ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ κατά μήκος διάφορων υψωμάτων , όπως ΤΟΠΙΚΑ σαφώς ΚΑΙ σε ΣΗΜΕΙΑ στα "κατοικημένα" ημιορεινά / ορεινά μας θα σχηματίζονται ΑΡΚΕΤΑ ΠΥΚΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ!

Η πιθανότητα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι υψηλή , όπως επίσης ορατό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουμε  ΞΑΝΑ θεατές υδροστρόβιλων (όπως άλλωστε συνέβη και την Τρίτη). Ωστόσο δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την έστω και μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ανεμοστρόβιλου κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων (έτσι και αλλιώς ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας με αρκετά μεγάλο ιστορικό υδροστρόβιλων /ανεμοστρόβιλων στα μέρη μας). Προσοχή και στην μεγάλη συχνότητα κεραυνών που έχουν συνήθως οι καταιγίδες, τούτη την εποχή! 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να σταθώ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία...

Τόσο το ερχόμενο 48ωρο όσο και για ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ακόμη μπροστά μας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ στο νομό Κέρκυρας θα εκδηλώνονται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ έως εν δυνάμει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα "ικανά" να προκαλέσουν προβλήματα ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της γωνιάς μας, κάθε φορά... Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί , όποτε , όπου και όταν χρειάζεται καθώς ο καιρός θέλει ΣΕΒΑΣΜΟ και όχι "παλικαριές" !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου