Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο τριήμερο (από αύριο Παρασκευή 11/11/2022 έως ΚΑΙ την Κυριακή 13/11/2022)... ;)

Όμορφο βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους !! :)

Αν και ... ΔΕΝ αναμένεται κάποια "σημαντική" μεταβολή στο καιρικό μας σκηνικό ΚΑΙ για τα ερχόμενα τρία 24ωρα ... Ωστόσο η κίνηση , από ένα ΚΟΜΜΑΤΙ μιας διαταραχής (σας είχα μιλήσει για το εν λόγω σύστημα κάμποσες ημέρες πριν) "οριακά" ΠΡΟΣ την περιοχή μας θα προκαλέσει έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΕΣ "αναταράξεις" σε ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας!

Για αύριο Παρασκευή 11 του Νοέμβρη περιμένουμε συνέχιση της καλοκαιρίας στην περιοχή μας. Έτσι η ημέρα θα ξεκινήσει αλλά και θα κυλήσει μέχρι και το τέλος της ΚΑΙ ΠΑΛΙ με αρκετή ηλιοφάνεια ("συνολικά") , καθώς όμως και ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (παρολ ' αυτά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ανά διαστήματα θα είναι ΚΑΠΩΣ "περισσότερες", με έμφαση περισσότερο βαδίζοντας ΠΡΟΣ το βράδυ αργά και μετέπειτα. Μάλιστα αργά μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει , δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να σημειωθεί "ένα πέρασμα" μιας ψιχάλας / ψιλόβροχου, άνευ σημασίας).

Πάντως ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το πρωί της Παρασκευής οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ΞΑΝΑ τον σχηματισμό ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών στις "γνώριμες , πιο ευπαθείς" στις ομίχλες περιοχές της Κέρκυρας. 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς , ενώ το μεσημέρι - απόγευμα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα βγάλει ένα "ελαφρύ" βοριαδάκι στα 4 μποφώρ περίπου. Βέβαια ΚΥΡΙΩΣ από το βράδυ αργά και καθώς "κομμάτι" της διαταραχής που προανάφερα θα μας "πλησιάζει" , οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται ΠΑΝΤΟΥ σε πιο ανατολικούς έως νοτιοανατολικούς στα 3 με 4 μποφώρ , με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ μέσα στη νύχτα ΠΡΟΣ το Σάββατο.

Τέλος ο υδράργυρος την Παρασκευή ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου αλλαγή , με αποτέλεσμα να κυμανθεί σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της Πέμπτης , τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Για το Σάββατο 12/11/2022: Γενικά θα πρέπει να υπάρξει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ εντός του 24ωρου "συνολικά" στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της γωνιάς μας (πάντως ΤΟΠΙΚΑ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και ορισμένα, έστω και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα). Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα ... "Μέτρια" πιθανότητα κατά την διάρκεια της ημέρας όπου ανέρχεται γύρω στο 40 % και αρκετά μεγαλύτερη αργότερα ΚΥΡΙΩΣ από τις βραδινές ώρες και ύστερα, μέσα στη νύχτα που φθάνει το 60 % με 70 % για την εκδήλωση ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ... Είτε ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ με την μορφή ψιλόβροχου ή με ΕΛΑΦΡΩΣ πιο "γενικευμένα περάσματα" ψιλόβροχου έως και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "κανονικής εντάσεως ποτιστικής βροχούλας" ΚΥΡΙΩΣ αργότερα , δηλαδή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τις βραδινές ώρες και μέσα στη νύχτα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως κυρίως νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ. Αλλά ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑIΣΙΑ οι στιγμιαίες ριπές των ανέμων θα αγγίζουν ΚΑΙ τα 6 μποφώρ (ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ισχυροί άνεμοι, ιδιαίτερα ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ).
Μάλιστα ΚΥΡΙΩΣ αργά μέσα στη νύχτα ΠΡΟΣ το χάραμα της Κυριακής ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού Κέρκυρας ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ παρατηρηθούν ΓΙΑ ΛΙΓΟ και ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές ριπές ανέμων , στα 7 μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές της (κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες ,πάντα συγκριτικά με την Παρασκευή) , οπότε η αίσθηση της ψύχρας θα γίνει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περισσότερο αισθητή, ακόμη και μέσα στην ημέρα ,το Σάββατο.
Γενικότερα λοιπόν αναμένουμε στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 16 με 17 C. έως και 18 C. με 19 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αντίστοιχα. Επί ευκαιρία να σας πω , ότι "υπό κανονικές συνθήκες" αυτά είναι τα "φυσιολογικά μας θερμοκρασιακά επίπεδα" για τούτη την περίοδο του έτους.
Σαφώς και στα "κατοικημένα" ημιορεινά / ορεινά μας θα πρέπει να υπολογίζουμε τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τις θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι από τις πιο πάνω ενδεικτικές τιμές , εξαιτίας φυσικά του υψομέτρου.
Τέλος για την Κυριακή 13 του Νοέμβρη αν και ακόμη μέχρι ΚΑΙ σήμερα Πέμπτη 10/11/2022 επικρατεί μια σχετική "διχογνωμία" από τα προγνωστικά μοντέλα , για την εξέλιξη του καιρού την ημέρα αυτή στην μεριά μας ...
Θα προσπαθήσω να σας δώσω την "μέση εικόνα" που θέλουν πάντα τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ προγνωστικά στοιχεία και ΕΑΝ υπάρξει κάποια "αξιόλογη" αλλαγή στα δεδομένα το ερχόμενο 24ωρο , θα επανέλθω έγκαιρα... 😉
Η Κυριακή θα πρέπει να κυλήσει με αραιές συννεφιές ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας , "αυξημένες" (κυρίως στο "πρώτο μισό" της ημέρας) αλλά και με ΚΑΠΟΙΑ πιθανότητα για ΛΙΓΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ στο δεύτερο μισό "αυτής".
Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΚΑΙ την ημέρα αυτή για ΛΙΓΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ και ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και πολύ λιγότερα πράγματα σε σχέση με τη νύχτα του Σαββάτου)... ΠΙΘΑΝΟΝ περισσότερο ΝΩΡΙΣ το πρωί (κάπως μεγαλύτερη η πιθανότητα για τότε) και ΙΣΩΣ εκ νέου περισσότερο ΑΡΓΑ τη νύχτα (οπότε και πάλι "ανεβαίνει" λίγο πιο πολύ η πιθανότητα σε σχέση με την ημέρα, όπου και τότε ναι μεν υπάρχει το ενδεχόμενο για κάποιο τοπικό ασθενές φαινόμενο, αλλά με πολύ χαμηλότερη την "πιθανότητα").
Οπότε με λίγα λόγια ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εντός του δεύτερου μισού της Κυριακής ΣΕ γενικές γραμμές ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το "άξιο αναφοράς" από πλευράς φαινομένων ... Όχι ότι το "πρώτο μισό" μας περιμένει κάποια "κακοκαιρία" , απλά όσο πιο ΝΩΡΙΣ την Κυριακή (με έμφαση τις πρωινές ώρες) τόσο αυξάνει η πιθανότητα για "ένα πέρασμα" ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων (τα φαινόμενα αυτά ΑΝ τελικά "καταφέρουν" να εκδηλωθούν δείχνουν να έχουν ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και όχι κάποια ιδιαίτερη ένταση ή διάρκεια).
Ακόμη πιο αναλυτικά λοιπόν , η πιθανότητα για τα παραπάνω ΛΙΓΑ ασθενή και τοπικά φαινόμενα ανέρχεται γύρω στο 60 % στο πρώτο μισό της Κυριακής (με έμφαση περισσότερο τις πρωινές ώρες) και ... Περίπου στο 30 % με 40 % για το δεύτερο μισό της ημέρας "αυτής" (δηλαδή αν και "μειωμένη" παραμένει η πιθανότητα και για το "δεύτερο μισό") ! Πάντως ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ τα φαινόμενα ΔΕΝ θα είναι αξιόλογα, θα έχουν κατά βάση ασθενείς εντάσεις, θα είναι ΛΙΓΑ και πιο πολύ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
Επειδή με ρωτάτε πολλοί , όπως προφανώς ήδη καταλάβατε με τα πιο πάνω λεγόμενά μου ...Μιλάμε για Απολύτως ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου που έδωσε αρκετά έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πολλά νερά στα μέρη μας !
Οι άνεμοι παραμένουν νοτιοανατολικοί στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ, με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ και για ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ. Βέβαια τις πρωινές / προμεσημβρινές ώρες είναι ορατό το ενδεχόμενο ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ να παρατηρηθούν και ΛΙΓΕΣ πολύ ισχυρές ριπές ανέμων, στα 7 μποφώρ (όπως άλλωστε ενδέχεται να συμβεί ΚΑΙ την νύχτα που θα προηγηθεί).

Η θερμοκρασία αν και ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα μεταβληθεί "σημαντικά" ... Ωστόσο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα "ανέβει" γύρω στους δυο βαθμούς ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ σε σχέση με το Σάββατο , αργά το μεσημέρι.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου