Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού τόσο για αύριο Σάββατο 17/12/2022 όσο και μεθαύριο Κυριακή 18/12/2022.

Άστατος καιρός ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του Σαββατοκύριακου με ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ανά διαστήματα  ΑΛΛΑ και ... ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ των καιρικών μας συνθηκών ΠΡΟΣ το ΤΕΛΟΣ της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ! 

Καλησπέρα Κέρκυρα , καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα !! :)

Όπως σας είχα λοιπόν υποσχεθεί , ήδη από προχθές φίλες και φίλοι , οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε)  έκαναν ακόμη περισσότερο ΑΙΣΘΗΤΗ την παρουσία τους σήμερα Παρασκευή , όπου όπως αναμενόταν , όντως ήταν η ημέρα εκείνη με την  "κορύφωση" της εν λόγω "θερμής μεταφοράς αερίων μαζών" από την Βόρεια Αφρική ΠΡΟΣ την περιοχή μας !!! 

Έτσι πράγματι καταγράφηκαν ΠΟΛΛΑ 20αρια , ενώ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας ο υδράργυρος άγγιξε τους 21 C. με 22 C. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως ακόμη ΚΑΙ τους 23 C.

Όπως αντιλαμβανόμαστε ... Οι ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ήταν ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ κατά 10 με 12 βαθμούς ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε !! ;) 

Μάλιστα εάν θελήσουμε να έχουμε μια "συνολική εικόνα" όσο αφορά την ΜΕΣΗ θερμοκρασία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του φετινού Δεκέμβρη στο τόπο μας ... Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πλέον , είναι ότι  ήταν ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ (αναφέρομαι πάντα "στο πρώτο μισό του φετινού Δεκέμβρη") με "μόνιμη απόκλιση" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ γύρω στους 4 με 5 βαθμούς ΠΑΝΩ από την μέση κλιματική μας τιμή !

Αρκετά όμως με την θερμοκρασία ... Ας πάμε να δούμε αμέσως τι μέλλει γενέσθαι καιρικά για το ερχόμενο 48ωρο στα μέρη μας !! :)

Για αύριο Σάββατο 17/12/2022 : Σταδιακά τα ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας που προηγήθηκαν σήμερα Παρασκευή , αύριο θα δώσουν την θέση τους σε ... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ συννεφιά εντός του 24ωρου (υπάρχει πιθανότητα για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ "ανοίγματα" ενδιάμεσα, αλλά αυτά ΔΕΝ θα έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την σημερινή αρκετή ηλιοφάνεια).

Παράλληλα ήδη από τα χαράματα / αυγή του Σαββάτου και ύστερα ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ η πιθανότητα είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ (γύρω στο 70 %) για την εκδήλωση ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ... 

Δηλαδή μέσα στο Σάββατο και μέχρι το τέλος της ημέρας / νύχτα Σαββάτου, θα πρέπει να υπάρξουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ είτε ψιλόβροχου / ψιχάλας ή έως και "κανονικής / μέτριας εντάσεως ποτιστικής βροχόπτωσης" ("Τονίζω ξανά ότι, αναφέρομαι σε ΛΙΓΑ περάσματα φαινομένων" ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΟΧΙ γενικευμένες βροχές και ΟΥΤΕ συνεχείς εκεί που θα σημειωθούν, "αυτές").
Τα εν λόγω φαινόμενα ΓΕΝΙΚΑ θα έχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ενώ ΙΣΩΣ να είναι ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ τριγύρω , κοντά και κατά μήκος των ορεινών / ημιορεινών τμημάτων και γενικότερα στην ενδοχώρα, μακριά από την θάλασσα (με έμφαση στα βορειότερα τμήματα).

Οι ιδιαίτερα ενισχυμένοι άνεμοι που όπως σωστά γράφτηκε εδώ στην πρόγνωση / ανάρτηση της περασμένης Τετάρτης ΤΟΠΙΚΑ σήμερα Παρασκευή έφθασαν πράγματι τα 7 με 8 μποφώρ στην γωνιά μας (και στο Βαλανειό η μέγιστη ριπή ανέμου σήμερα , ήταν 61,2 km/hr που αντιστοιχεί σε 8 μποφώρ "δύναμη ανέμου". Ανάλογες ριπές νοτιάδων σαφώς και καταγράφηκαν και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ άλλα σημεία της Κέρκυρας)... 

Θα διατηρηθούν με σχεδόν τις ίδιες  ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ καθ ' όλη την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής ΠΡΟΣ το Σάββατο ΚΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ / ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ του Σαββάτου !!! 

Με λίγα λόγια έως σχεδόν το πρώτο μισό του Σαββάτου οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φθάνουν ΓΕΝΙΚΑ τα 5 με 6 μποφώρ ... ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα συνεχίσουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να σημειώνονται πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ με ... Μια μικρή αλλά ωστόσο υπαρκτή πιθανότητα ΚΥΡΙΩΣ μέχρι τις πρωινές ώρες ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ να καταγραφούν ΞΑΝΑ (λιγότερες όμως αυτή την φορά) ΛΙΓΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές, στα 8 μποφώρ!

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ του Σαββάτου και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μετέπειτα, το απόγευμα / βράδυ θα ξεκινήσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ σημαντική εξασθένηση των ανέμων , ώρα με την ώρα από άκρη σε άκρη!

Όσο για την "πορεία της θερμοκρασίας" αύριο ... ΑΝ και εξαιτίας της περισσότερης συννεφιάς και των ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) θα "πέσει λίγο" (ΤΟΠΙΚΑ γύρω στους δυο βαθμούς , ίσως ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και τρεις βαθμούς προς τα κάτω συγκριτικά με την Παρασκευή) , παρολ ΄ αυτά ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα κυμανθεί ΣΕ ΥΨΗΛΑ για την εποχή ΕΠΙΠΕΔΑ.

Για την Κυριακή 18/12/2022 : Περιμένουμε αραιές συννεφιές ανά διαστήματα αυξημένες , καθώς και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΚΥΡΙΩΣ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας.

Τις πρωινές / προμεσημβρινές ώρες (ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ μέχρι ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι) είναι ΠΙΘΑΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξει "ένα πέρασμα" ενός ψιλόβροχου ή ψιχάλας (ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ και με σχετικά μικρή την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο... Όπως και να έχει όμως οφείλω να το αναφέρω).

Από εκεί και ύστερα ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας θα περάσουμε ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ πάντα από πλευράς φαινομένων !!

Οι άνεμοι την Κυριακή μετά από πολύ καιρό θα γυρίσουν σε βορείων διευθύνσεων ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 μποφώρ και ... ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ το απόγευμα ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ (ανοιχτό το ενδεχόμενο από εκεί και ύστερα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ να καταγραφούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).

Την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΠΑΝΤΟΥ μια ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του. 

Πάντως ΚΑΙ ΠΑΛΙ παρόλο την "μικρή του πτώση" περιμένουμε ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού για την εποχή" θερμοκρασίες μέρα / νύχτα.

Οπότε την Κυριακή αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας 17 C. με 19 C. αργά το μεσημέρι (ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως φαίνεται πως θα "προλάβει" να αγγίξει ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ τους 20 C. και γύρω στους ... 12C. με 14 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 15 ολόκληρους βαθμούς κελσίου αργά μέσα στη νύχτα / την αυγή μας !!
Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές"... ΟΧΙ όμως ότι εκεί θα έχουμε "φυσιολογικές" για την εποχή θερμοκρασίες (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όχι ακόμη).

"Χονδρικά" λοιπόν , στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα πιο ορεινά "κατοικημένα" τμήματα , τέσσερις με πέντε βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (Πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά.

Άρα λοιπόν παρόλο την "μικρή κατρακύλα" του υδραργύρου ... ΚΑΙ την Κυριακή ΚΑΙ στα "ψηλότερά" μας ΔΕΝ θα έχει "καταφέρει" ΑΚΟΜΗ να έχει "φυσιολογικές για την εποχή" θερμοκρασίες. Όλα αυτά , σκεπτόμενοι πάντοτε βέβαια, το υψόμετρο κάθε περιοχής , σε συνδυασμό φυσικά με την εποχή που βρισκόμαστε!

Καλό Σαββατοκύριακο !! :)
Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου