Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ο Χειμώνας , μπορεί να ΜΗΝ έχει ΑΚΟΜΗ "διάθεση" να έρθει  φέτος στα μέρη μας (αναφέρομαι αποκλειστικά στο "κομμάτι της θερμοκρασίας") , ωστόσο η ... "Πρώιμη συνεχιζόμενη  Άνοιξη" ή το "παρατεταμένο Φθινόπωρο" (όποιο από τα δυο θέλετε "διαλέγετε" , μιας και στην συγκεκριμένη φάση και τα δυο είναι "σωστά") που βιώνουμε , έχουν σκοπό να παραμείνουν για ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ !!!!! 

Καλησπέρα και χρόνια πολλά με υγεία και κάθε καλό στον καθένα / καθεμιά από εσάς ξεχωριστά ... :)

Πράγματι λοιπόν , όπως σωστά είχε πρωτοειπωθεί εδώ κάπου δέκα ημέρες πριν ... 

Τα φετινά Χριστούγεννα ΔΕΝ αποτέλεσαν εξαίρεση στον "φετινό κανόνα" ... Ο οποίος ("κανόνας") μας "χάρισε και σαφώς συνεχίζει να μας χαρίζει" τον πιο ΘΕΡΜΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ των τελευταίων ΚΑΜΠΟΣΩΝ ΕΤΩΝ (θα δούμε πόσων ετών ακριβώς , όταν θα μας "αποχαιρετήσει" σε μερικές ημέρες).

Έτσι οι Άγιες αυτές ημέρες κύλησαν (όπως άλλωστε και ολόκληρος ο φετινός Δεκέμβρης) με θερμοκρασίες ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού για την εποχή" (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ) ... Αφού ο υδράργυρος αργά τα μεσημέρια μας ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ συνέχισε να αγγίζει τους 17 C. με 19 C. ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ "φλέρταρε" ΚΑΙ ΠΑΛΙ ακόμη και με τους 20 C. με 21 C. 

Στα ορεινά και ημιορεινά μας ναι μεν είχαμε τέσσερις με έξι βαθμούς χαμηλότερες από τις πιο πάνω μέγιστες θερμοκρασίες ΑΛΛΑ ΞΑΝΑ και εκεί εάν αναλογιστούμε το υψόμετρο κάθε περιοχής και πολύ περισσότερο την χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε ... Εννοείται πως ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ είχαν Χειμώνα τα φετινά Χριστούγεννα (ΚΑΙ ΕΚΕΙ λοιπόν ολόκληρος ο φετινός Δεκέμβριος κυλά αφύσικα ζεστά, πάντα για τα κλιματικά δεδομένα κάθε περιοχής, σύμφωνα με το υψόμετρο και την ... "Εποχή" που διανύουμε ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ) !! ;)

Ώρα όμως να δούμε αναλυτικά , τον καιρό των επομένων δυο ημερών  ... 

Για αύριο Τρίτη 27/12/2022 : Καλοκαιρία ΚΑΙ την τρίτη με τον ήλιο να έχει το "πάνω χέρι μέσα στην ημερά συνολικά" ... Παρολ ΄ αυτά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ανά διαστήματα ΔΕΝ θα λείψουν κάποιες τοπικές συννεφιές "άνευ σημασίας" ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ κάπως πιο πυκνές (αναμένονται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "νέφη ΚΥΡΙΩΣ χαμηλού ύψους / τα γνωστά μας υγρασιοσύννεφα").

Οι άνεμοι διατηρούνται ιδιαίτερα εξασθενημένοι , πνέοντας από διάφορες διευθύνσεις ... ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ μόλις που θα φθάνουν τα 2 με 3 μποφώρ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε σημεία στα ανοιχτά και παραθαλάσσια όπως  και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ υψώματα ΠΙΘΑΝΟΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ να παρατηρηθούν κάποιες στιγμιαίες ριπές, στα 4 μποφώρ. Παράλληλα θα υπάρξουν ΞΑΝΑ τμήματα κατά μήκος του τόπου μας όπου θα επικρατήσει νηνεμία (άπνοια) ή σχεδόν νηνεμία.

Για την Τετάρτη 28/12/2022 : ΔΕΝ αλλάζει κάτι ... Εννοείται ότι "σταθερά" διατηρείται ο πολύ καλός καιρός στην γωνιά μας !

Με λίγα λόγια μια από τα ίδια ΞΑΝΑ ... Δηλαδή ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας "συνολικά", που ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα δίνουν την θέση τους ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" (ΠΑΡΟΔΙΚΑ αρκετά πυκνές). Άρα εκ νέου περιμένουμε ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα "γνώριμά " μας πλέον σύννεφα ΚΥΡΙΩΣ χαμηλού ύψους / υγρασιονέφη".

Όσο για τους ανέμους "αυτοί" ΔΕΝ θα δημιουργήσουν απολύτως ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα ή σε στεριά αφού θα παραμείνουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εξασθενημένοι ... Με παρόμοιες εντάσεις με εκείνες της Τρίτης και πάλι γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις . 

Ακόμη ένα στοιχείο που ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να χαρακτηρίζει τον καιρικό μας σκηνικό ΚΑΙ το αμέσως επόμενο 48ωρο θα είναι η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ της σχετικής υγρασίας μέρα - νύχτα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά τις βραδινές / νυχτερινές και έως ΚΑΙ τις πρωινές ώρες ... Με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στις "γνωστές πιο ευπαθείς" στις ομίχλες περιοχές της Χώρας των Φαιάκων (δεν αποκλείεται πέρα από τις "χερσαίες", να παρατηρηθούν κατά τόπους και "θαλάσσιες ομίχλες") !  

Τέλος (όπως έτσι και αλλιώς σας τόνισα και στην αρχή αυτής της πρόγνωσης / ανάρτησης)  σαφώς ΚΑΙ ΔΕΝ επίκεται κάποια "άξια λόγου μεταβολή" ΟΥΤΕ και στο "κομμάτι της θερμοκρασίας" ...

Εν ολίγοις περιμένουμε για ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ τον φετινό Δεκέμβρη θερμοκρασίες ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" για την εποχή που διανύουμε,  με τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι να φθάνει ... ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ και ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ τους 17 C. με 18 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τους 19 C. με πιθανότητα ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ακόμη και για 20 C. 

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα ναι μεν θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

ΟΧΙ όμως ότι εκεί θα έχουμε "φυσιολογικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες, εάν αναλογιστούμε το υψόμετρο κάθε περιοχής πάντα σε σχέση βέβαια με την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε!!

Από την άλλη μεριά, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα συνεχίσει να έχει "κάποιο σχετικό κρύο" ... Αλλά και πάλι ΟΧΙ κάτι το "ιδιαίτερο" για ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ του έτους.

Κατά τις παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ώρες του 24ωρου ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 8 C. με 10 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 11 C. με 12 C. ΕΩΣ ακόμη και 13 C. (ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δηλαδή στα "πιο επιρρεπή στο κρύο λόγω ανάγλυφου" ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα καταγράφονται και 5 C. με 7 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση θα επικρατεί ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ και στα "ψηλότερά" μας , οπότε ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής , τόσο θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ παρόμοιες με τις παραπάνω...

Βλέποντας τις πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι αυτή την εποχή θα μπορούσε "άνετα" να κάνει περισσότερο κρύο τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας ...

Άρα και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες είναι και θα συνεχίσουν να είναι "υψηλότερες" από εκείνες που θα επικρατούσαν αυτή την περίοδο "υπό κανονικές συνθήκες" !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου