Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022


Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού ΕΩΣ ΚΑΙ τα Χριστούγεννα!

Ο Χειμώνας συνεχίζει "πεισματικά να αγνοείται" στην περιοχή μας (αναφέρομαι αποκλειστικά στο "κομμάτι της θερμοκρασίας") !

Καλοκαιρίας συνέχεια λοιπόν φίλες και φίλοι με ... Εντυπωσιακά ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΕΣ  πλέον  ΥΨΗΛΕΣ για την εποχή θερμοκρασίες στην περιοχή μας , οι "οποίες" άλλωστε επικρατούν σχεδόν σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ καθ ' όλη την διάρκεια του φετινού Δεκέμβρη , καθιστώντας τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ μήνα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΡΜΟ για το νομό Κέρκυρας , σύμφωνα πάντα με τις "φυσιολογικές" κλιματικές μας τιμές, "υπό κανονικές για την εποχή συνθήκες" !!! 

Έτσι ΔΙΧΩΣ  κάποιο "ιδιαίτερο καιρικό ενδιαφέρον" θα κυλήσει ο καιρός στα μέρη μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι ΚΑΙ τα φετινά Χριστούγεννα , αφού οι καιρικές συνθήκες πάνω από την ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου θα συνεχίσουν να είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ για κάθε είδους εξωτερική δραστηριότητα !!

Οπότε ΚΑΙ για τις ερχόμενες τρεις ημέρες (δηλαδή από αύριο Παρασκευή , όπως και μεθαύριο Σάββατο / Παραμονή Χριστουγέννων και ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Κυριακή / ανήμερα τα Χριστούγεννα) περιμένουμε καλό έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ Ανοιξιάτικο καιρικό σκηνικό (ότι δηλαδή έτσι και αλλιώς βιώνουμε τις τελευταίες αρκετές ημέρες) στον τόπο μας !!

Η ημέρα εκείνη που δείχνει να κυλά με ... "Κάπως" περισσότερες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές είναι σε ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ το Σάββατο 24/12/2022 και κατ ' επέκταση ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ της Παρασκευής 23/12/2022. 

Ενώ η ημέρα εκείνη με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας ("αναφέρομαι πάντα συνολικά" στο νομό μας) ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ θα πρέπει να είναι η Κυριακή 25/12/2022 (ΟΧΙ ότι ΔΕΝ θα δούμε τον ήλιο και τις υπόλοιπες ημέρες. Εννοείται πως θα υπάρχουν ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΚΑΙ τις υπόλοιπες ημέρες με ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ απλά η ...Πιο "φωτεινή" ημέρα τόσο κυριολεκτικά φέτος , λόγω της έντονης ηλιοφάνειας , όσο σαφώς και ... "Μεταφορικά" λόγω της Άγιας αυτής ημέρας" θα είναι εκείνη των Χριστουγέννων) !

Να τονίσω ΞΑΝΑ πως τα "όποια σύννεφα σχηματίζονται" εδώ και εκεί ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι "άνευ σημασίας" , δηλαδή ΜΗ ΙΚΑΝΑ να μας φέρουν κάτι το "άξιο αναφοράς" !!

Κατά τα άλλα ακόμη ένα χαρακτηριστικό ΚΑΙ των επομένων τριών ημερών θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ οι ιδιαίτερα εξασθενημένοι άνεμοι !! 

Άρα λοιπόν "καλοτάξιδες" παραμένουν ΠΑΝΤΟΥ οι θάλασσές μας ... 

Με τους ανέμους να πνέουν ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ από διάφορες διευθύνσεις στα 2 με 3 μποφώρ ΚΑΙ μόνο ανά διαστήματα μέσα στην ημέρα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΙΚΑ (την Παρασκευή) θα βγάλει ένα "ελαφρύ" βορειοδυτικό άνεμο, μέχρι τα 4 μποφώρ... Το Σάββατο ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο ένα "ελαφρύ" νοτιαδάκι έως τα 4 μποφώρ και ... Την Κυριακή ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μέσα στην ημέρα ΤΟΠΙΚΑ ένα βόρειο - βορειοδυτικό ρεύμα στα 4 μποφώρ  ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Η θερμοκρασία όπως σας έχω ενημερώσει πολλές ημέρες πριν εδώ ... ΚΑΙ για το διάστημα των Χριστουγέννων ΝΑΙ πράγματι θα παραμείνει ΣΤΑΘΕΡΑ σε ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή που βρισκόμαστε !!! 

Μάλιστα από θερμοκρασιακής πλευράς , θα μιλάμε φυσικά για "Ανοιξιάτικες" καταστάσεις . Καμία σχέση δηλαδή με το "κλίμα των Χριστουγέννων"  ... Κάτι που έτσι και αλλιώς βιώνουμε ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ του φετινού ΔΕΚΕΜΒΡΗ (αναφέρομαι πάντοτε ΜΟΝΟ στο "κομμάτι της θερμοκρασίας") !! 

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως όσο αφορά το επόμενο τριήμερο , αν και "συνολικά" ΚΑΙ στις τρεις ημέρες σαφώς και θα έχουμε να κάνουμε με "πολύ μαλακό / ΤΟΠΙΚΑ αρκετά ζεστό" για τα δεδομένα της εποχής καιρό ... Παρολ ' αυτά η "πιο θερμή" ημέρα στο νομό Κέρκυρας , θα είναι η ΚΥΡΙΑΚΗ ανήμερα τα Χριστούγεννα !!! 

Έτσι τόσο αύριο Παρασκευή 23/12/2022 όσο και μεθαύριο Σάββατο 24/12/2022 (Παραμονή Χριστουγέννων) αργά το μεσημέρι , περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ 16 C. με 17 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ 18 C. 

Ανήμερα τα Χριστούγεννα όμως ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα παρατηρηθούν 17 C. με 18 C. και ... ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 19 C. ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ και 20 C. 

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα "χαμηλότερα" ... ΟΧΙ όμως ότι εκεί θα έχουμε "φυσιολογικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όχι ακόμη), εάν αναλογιστούμε το υψόμετρο κάθε περιοχής πάντα σε σχέση βέβαια με την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε!!

Πάντως τη νύχτα / νωρίς το πρωί ΝΑΙ ΜΕΝ θα έχει "κάποιο σχετικό κρύο" ... Αλλά και πάλι ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο για τούτη την εποχή.

Κατά τις παραπάνω ώρες ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 8 C. με 10 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 11 C. μέχρι ακόμη και 12 C. (ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα καταγράφονται και 5 C. με 7 C.)

Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση θα επικρατεί ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ και στα "ψηλότερά" μας , οπότε ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής , τόσο θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ παρόμοιες με τις παραπάνω...

Βλέποντας τις πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι αυτή την εποχή θα μπορούσε "άνετα" να κάνει περισσότερο κρύο τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας ...

Άρα και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες είναι και θα συνεχίσουν να είναι "υψηλότερες" από εκείνες που θα επικρατούσαν αυτή την περίοδο "υπό κανονικές συνθήκες" !!

Τέλος ακόμη ένα στοιχείο των επομένων ημερών θα είναι η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ της σχετικής υγρασίας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από τις βραδινές και έως τις πρωινές ώρες κάθε ημέρας , με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο σχηματισμού ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών στις "γνώριμες πιο ευπαθείς" στις ομίχλες περιοχές της Χώρας των Φαιάκων.

Σας εύχομαι από καρδιάς ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεία ... Να περάσετε όμορφα δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου