Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτικά ο καιρός ΕΩΣ ΚΑΙ την Πέμπτη 22/12/2022 , καθώς και η "καθιερωμένη" μας ματιά για ... Λίγο παραπέρα ! :)

Καλό βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους !! 

Άψογα πήγε η πρόγνωση της περασμένης Κυριακής , αφού πράγματι όπως σας τόνισα δυο ημέρες πριν, στην σελίδα μας εδώ, για σήμερα Τρίτη ... Η "σημαντική ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ πτώση" της θερμοκρασίας που σας έταζαν τόσο κάποιοι "πασίγνωστοι" επαγγελματίες μετεωρολόγοι , όσο και οι "γνωστές σελίδες στο διαδίκτυο", ακόμη και ... Η ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη ΔΕΝ ήρθε ΠΟΤΕ στα μέρη μας !!  

"Όλοι οι παραπάνω" για σήμερα έδιναν ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες στα ΠΕΔΙΝΑ της Κέρκυρας 13 C. με 14 C.  

Τι συνέβη τελικά ;

Οι μέγιστες τιμές αργά το μεσημέρι , στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας , κυμάνθηκαν μεταξύ 17 C. με 18 C. παρακαλώ !!! ;) 

Εννοείται ότι τις πιο πάνω "συγκεκριμένες" σημερινές μέγιστες θερμοκρασίες ΔΕΝ τις "έβγαλα από το μυαλό μου" , αρκεί απλά μια γρήγορη ματιά στους υπάρχοντες μετεωρολογικούς σταθμούς του νομού μας , για να σας φύγει κάθε απορία ! 

Με λίγα λόγια "δικαιώθηκα" αφού σας είχα πει από προχθές κιόλας , σχετικά με σήμερα , ότι η πτώση του υδραργύρου ΣΤΟ ΝΟΜΟ  ΜΑΣ  ΔΕΝ θα ήταν "σημαντική" και ΔΕΝ θα είχε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με περιοχές ΚΥΡΙΩΣ της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας όπου εκεί όντως πήραν μια "πρώτη καλή γεύση Χειμώνα" !! 

Αρκετά όμως σας "ζάλισα" με την θερμοκρασία ... :) Ας πάμε γρήγορα , στο ... " Ψητό" ! :)  ;)

Για αύριο Τετάρτη 21 του Δεκέμβρη , περιμένουμε ... Τι άλλο ; Πέρα από ...  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ξανά ! 

Οπότε ο ήλιος θα έχει το "πάνω χέρι" , ενώ ανά διαστήματα λίγες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" θα κάνουν την εμφάνισή τους, εδώ και εκεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν με "πολύ χαμηλές εντάσεις" γενικά μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ από ανατολικές έως ΚΥΡΙΩΣ νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέχρι 4 μποφώρ. Άρα λοιπόν παραμένουν "καλοτάξιδες" ΠΑΝΤΟΥ οι θάλασσές μας.

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή όσο αφορά τις μέγιστες τιμές του και μόνο ... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα σημειωθούν ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές κατά έναν με δυο βαθμούς χαμηλότερες σε σχέση με τις σημερινές. 

Για μεθαύριο Πέμπτη 22/12/2022 : Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ σαφώς και διατηρείται στο τόπο μας. Άλλωστε ΚΑΙ στην ανάρτηση της περασμένης Κυριακής σας είχα γράψει ότι ο καλός καιρός θα ερχόταν για να "μείνει" ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ στην γωνιά μας ! 

Έτσι λοιπόν ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ την Πέμπτη με ... Κάποιες λίγο περισσότερες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν ΝΑ ΜΗΝ δημιουργούν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα ή σε στεριά , αφού θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ μέσα στην ημέρα πιο δυτικοί - βορειοδυτικοί έως 4 μποφώρ.

Ο υδράργυρος ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα βρεθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Τετάρτης όσο αφορά τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της ...

Οπότε περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας 15 C. με 17 C. αργά το μεσημέρι.

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές"... ΟΧΙ όμως ότι εκεί θα έχουμε "φυσιολογικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όχι ακόμη).

"Χονδρικά" λοιπόν , στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα πιο ορεινά "κατοικημένα" τμήματα , τέσσερις με πέντε βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (Πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά).

Βέβαια εκείνο που θα αλλάξει τόσο τη νύχτα / χάραμα της Τετάρτης , όσο και τη νύχτα / χάραμα της Πέμπτης θα είναι η ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΤΩΣΗ των ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ θερμοκρασιών που σημειώνονται κατά το παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα του 24ωρου.

Έτσι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ εκείνες τις ώρες θα έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες της τάξεως των 6 C. με 9 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 11 βαθμούς κελσίου αργά μέσα στη νύχτα / την αυγή μας !!

Ωστόσο πάρα πολύ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΑ "γνώριμα" ΠΕΔΙΝΑ αναστροφικά σημεία της Κέρκυρας ο υδράργυρος θα πέφτει ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 5 C. δηλαδή γύρω στους + 2 C. με + 4 C. Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση θα επικρατεί και στα "ψηλότερά" μας , οπότε ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής , τόσο θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ παρόμοιες με τις παραπάνω...

Σε ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της πάχνης , η οποία όμως θα είναι ασθενής κατά βάση ( ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "ελαφρύς δροσόπαγος").

Τέλος , πριν σας καληνυχτίσω , να σας αναφέρω ΞΑΝΑ ότι ΔΕΝ έχει αλλάξει απολύτως τίποτα με εκείνα που γράφτηκαν εδώ την περασμένη Κυριακή ... ;)

Ο λόγος για ... Την καλοκαιρία που φυσικά θα μας "συντροφεύει" ΚΑΙ τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Όπως χαρακτηριστικά σας "υποσχέθηκα" κάμποσες ημέρες πριν ... ΚΑΙ τα Χριστούγεννα , όπως κύλησε έτσι και αλλιώς σχεδόν ολόκληρος ο φετινός Δεκέμβρης θα τα περάσουμε με ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ θερμοκρασίες !!!

Δηλαδή για πολλοστή φορά θα έχουμε να κάνουμε με ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή που βρισκόμαστε !!!

Εν ολίγοις ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ θα συνεχίσει "πεισματικά" να ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων , να πω και πάλι ότι αναφέρομαι πάντα ΜΟΝΟ στο "κομμάτι της θερμοκρασίας" και ΟΧΙ στις βροχοπτώσεις) στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ ...

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !






































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου