Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Αναλυτική πρόγνωση καιρού ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Πρωτοχρονιά του 2023 για το νομό Κέρκυρας ... 

Τραγική έως και ... Άκρως ανησυχητική πλέον, η κατάσταση του καιρού τόσο γενικότερα , όσο και ειδικότερα ΚΑΙ στα μέρη μας , εδώ στην Χώρα των Φαιάκων !! 

Γεια σας αγαπητοί αναγνώστες της σελίδας μας , τι κάνετε ; Εύχομαι να είστε όλες και όλοι καλά ... :) 

Όσο και να ψάξει κανείς πίσω στο χρόνο δυστυχώς τέτοια "κατάντια" σαν και την φετινή ΔΕΝ πρόκειται να βρει ξανά στο νομό μας (αναφέρομαι πάντα αποκλειστικά στο "κομμάτι της θερμοκρασίας" και ΜΟΝΟ για την περίοδο που υπάρχουν επίσημα "στοιχεία / καταγραφές" από μετεωρολογικούς σταθμούς στο νομό μας. Πιο πριν ΔΕΝ μπορούμε να γνωρίζουμε εάν και τι είχε συμβεί... Ωστόσο και πάλι μιλάμε για κάπου 70 χρόνια πριν. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα , δεν νομίζετε ;) ...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  λοιπόν , όσο υπάρχουν "στοιχεία / καταγραφές" από μετεωρολογικούς σταθμούς ΔΕΝ έχει υπάρξει ΠΟΤΕ άλλοτε σε βάθος χρόνου ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 67 χρόνια πίσω (αυτά είναι και τα "παλαιότερα επίσημα στοιχεία" που διαθέτουμε από τον παλαιότερο μετεωρολογικό σταθμό στην γωνιά μας , όπου είναι εκείνος του αεροδρομίου Κέρκυρας , που λειτουργεί ακατάπαυστα από το 1955. Όλοι οι υπόλοιποι σε συνεχή λειτουργία μετεωρ. σταθμοί του νομού μας  ΔΕΝ ξεπερνούν τα 15 έτη "ζωής". Εννοείται πως και σε όλους τους υπόλοιπους μετεωρ. σταθμούς του νομού μας, όπως φυσικά και στον δικό μου , εδώ στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας όπου μετρά πλέον 8 χρόνια ζωής, έχουν "σπάσει όλα τα θερμοκρασιακά ρεκόρ" φέτος. Απλά είναι πιο αντιπροσωπευτικός ο σταθμός του αεροδρομίου μιας και λειτουργεί ασταμάτητα για πολλές δεκαετίες πια.) τέτοια "εμμονική συμπεριφορά" υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ  ΠΡΩΤΑ ολόκληρο τον Δεκέμβρη και ... Όπως όλα δείχνουν (η πιθανότητα να αλλάξει κάτι , μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ) έτσι θα πορευτούμε  ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη 2023 !! 

Ναι καλά διαβάσατε ΜΕΧΡΙ και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη που θα μας έρθει σε λίγα 24ωρα θα συνεχίσουμε να έχουμε ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ και στην πραγματικότητα ο "Χειμώνας" ΔΕΝ θα έχει έρθει ποτέ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι τότε) παρά ΜΟΝΟ στα "χαρτιά / ημερολογιακά" θα συνεχίσει (μόνο εκεί ) να "γράφει Χειμώνας" (και πάλι τονίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως αναφέρομαι καθαρά στην "πορεία της θερμοκρασίας"). 

Εκείνο βέβαια που προκαλεί ανησυχία είναι η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του εν λόγω φαινομένου φέτος ... Δηλαδή ΝΑΙ ΜΕΝ και στο παρελθόν (ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν) φυσικά και έχουν παρατηρηθεί αρκετά έως και πολύ ΥΨΗΛΕΣ για την εποχή θερμοκρασίες ΞΑΝΑ αυτή την περίοδο του έτους  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ δηλαδή κάθε φορά που συνέβαινε αυτό , ήταν κάτι το ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ και στη συνέχεια περνάγαμε αμέσως σε "φυσιολογικές για την εποχή" θερμοκρασίες! 

Φέτος η συγκεκριμένη "ανώμαλη θερμοκρασιακή κατάσταση" διατηρείται σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ολόκληρο τον Δεκέμβρη και όπως προείπα έχουμε μπόλικο μέλλον ακόμη !! Άξιο αναφοράς ότι από την πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη έως και σήμερα (αλλά και δυστυχώς για πολύ ακόμη) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΣΤΩ μία ημέρα όπου να είχαμε "συνολικά στο νομό μας" φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες (αναφέρομαι στο "σύνολο του τόπου μας και όχι σε μεμονωμένα πλαίσια" , δηλαδή "τμηματικά για κάποιες μεριές" της Κέρκυρας).

Μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά θα βιώσουμε  "συνολικά"  πέρα από όλο αυτό τον "θερμό Δεκέμβρη" ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ όπως ... Άλλωστε συνέβη ήδη τα Χριστούγεννα που πέρασαν ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ για την εποχή θερμοκρασίες , έτσι περιμένουμε να βιώσουμε ΞΑΝΑ και την ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ που μας έρχεται αλλά και ... ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ πιθανότητα (με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ την πιθανότητα) ΚΑΙ τα φετινά ΘΕΟΦΑΝΙΑ  ... Με συνεχείς ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (και ΟΧΙ μόνο "μέγιστες") !!!!

Σας ζητώ συγνώμη εάν σας κούρασα φίλες και φίλοι , θαρρώ όμως ότι έπρεπε να σας πω όλα τα παραπάνω! :)

Ας πάμε τώρα γρήγορα στο "προγνωστικό μας κομμάτι" !! ;) ΄

Καταρχήν να πούμε ότι ΚΑΙ το ερχόμενο τριήμερο (δηλαδή από αύριο Παρασκευή 30/12/2022 , όπως και μεθαύριο Σάββατο 31/12/2022 και ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 01/01/2023) ΔΕΝ περιμένουμε κάποια άξια λόγου μεταβολή στο καιρικό μας σκηνικό ... 

Ωστόσο θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ αλλαγές από μέρα σε μέρα (ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ) ... 

Ποιες θα είναι αυτές ; 

Απλά ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ η Παρασκευή και ΛΙΓΟΤΕΡΟ το Σάββατο δίνουν και πάλι  υποψηφιότητα για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ συννεφιές που ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την Παρασκευή θα είναι ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ. 

Εννοείται πως ενδιάμεσα θα υπάρχουν περίοδοι ηλιοφάνειας , απλά αλλού στο νομό ο ήλιος θα κάνει "πιο δυναμική εμφάνιση" και αλλού , πάντα στον ίδιο νομό όμως, θα παίζει "κρυφτούλι" με τα σύννεφα (όλα αυτά θα αφορούν περισσότερο την Παρασκευή και λιγότερο το Σάββατο).

Πάντως παρόλο την ΤΟΠΙΚΑ περισσότερη συννεφιά , η πιθανότητα εντός του 24ωρου της  Παρασκευής ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να σημειωθεί "ένα ψιχάλισμα" (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο) είναι πολύ μικρή και ανέρχεται μόλις στο 25 % . Παρολ ' αυτά οφείλω να το αναφέρω και αυτό, μιας και εδώ ως συνήθως προσπαθούμε να προσεγγίζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη λεπτομέρεια την "καιρική εικόνα" κάθε ημέρας.

Και τέλος μας μένει η Κυριακή (Πρωτοχρονιά) η οποία όλα δείχνουν πως θα κυλήσει με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας "συνολικά" στον τόπο μας, πάντα όσο αφορά το επόμενο τριήμερο (γενικά τα όποια σύννεφα , κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής θα είναι πολύ λιγότερα). 

Οι άνεμοι γενικά ΚΑΙ τα τρία ερχόμενα 24ωρα , (όπως άλλωστε συμβαίνει τον τελευταίο αρκετό πλέον καιρό) διατηρούνται με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις...

Οπότε ΑΡΧΙΚΑ την Παρασκευή θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι στα 2 με 3 και ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ 4 μποφώρ. 

Πάντως κατά την διάρκεια της Παρασκευής υπάρχει μέτρια πιθανότητα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (δηλαδή σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία , τόσο στη θάλασσα , όσο και στην στεριά) οι στιγμιαίες ριπές του νοτιά να φθάσουν ΚΑΙ τα 5 μποφώρ.

Το Σάββατο (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) ενώ θα ξεκινήσουμε με ... ΚΥΡΙΩΣ ανατολικών διευθύνσεων ανέμους που ΔΕΝ θα ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφώρ και "αυτό" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (παρολ ' αυτά την ίδια ώρα , θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα όπου θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία) στη συνέχεια ΣΤΑΔΙΑΚΑ οι άνεμοι θα γίνουν μεταβλητοί στα 2 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ βορειοδυτικοί μόλις στα 3 μποφώρ. 

Όσο για την Κυριακή (Πρωτοχρονιά) οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις , σε γενικές γραμμές στα 2 με 3 μποφώρ (Πάρα πολύ τοπικά σε μερικά υψώματα , όπως και σε ΛΙΓΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια τμήματα ενδεχομένως το μεσημέρι / απόγευμα , να παρατηρηθούν και ορισμένες στιγμιαίες ριπές, στα 4 μποφώρ ΚΥΡΙΩΣ από δυτικές διευθύνσεις). Εννοείται ότι ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα υπάρξουν ΤΜΗΜΑΤΑ στο νομό μας όπου ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία.

Η θερμοκρασία ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ επόμενες ημέρες φυσικά ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ  στα "γνωστά" μας (εδώ και πολύ καιρό πια) ΥΨΗΛΑ για την εποχή που διανύουμε,  επίπεδα.

Έτσι τόσο την Παρασκευή , όσο και ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ το Σάββατο , αργά το μεσημέρι , το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ  θα παραμείνει ΞΑΝΑ στα επίπεδα της Πέμπτης ... Φθάνοντας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 16 C. με 17 C. και ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τους 18 C.

Ωστόσο ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να ανέβει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ κατά έναν με δυο βαθμούς ακόμη (πάντα κατά μέσο όρο) ... Οπότε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας θα αγγίξει ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 17 C. με 18 C. και ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τους 19 C. Υπάρχει μια μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΠΑΡΑ  ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ και για κάποιο / κάποια 20αρια C. 

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα ναι μεν θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

ΟΧΙ όμως ότι εκεί θα έχουμε "φυσιολογικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες, εάν αναλογιστούμε το υψόμετρο κάθε περιοχής πάντα σε σχέση βέβαια με την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε!!

Από την άλλη μεριά, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα συνεχίσει να έχει "κάποιο σχετικό κρύο" ... Αλλά και πάλι ΟΧΙ κάτι το "ιδιαίτερο" για ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ του έτους.

Κατά τις παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ώρες του 24ωρου ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 9 C. με 11 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 12 C. με 13 C. ΕΩΣ ακόμη και 14 C. (ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δηλαδή στα "πιο επιρρεπή στο κρύο λόγω ανάγλυφου" ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα καταγράφονται και 6 C. με 8 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση θα επικρατεί ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ και στα "ψηλότερά" μας , οπότε ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής , τόσο θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ παρόμοιες με τις παραπάνω...

Βλέποντας τις πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι αυτή την εποχή θα μπορούσε "άνετα" να κάνει περισσότερο κρύο τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας ...

Άρα ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες είναι και θα συνεχίσουν να είναι "υψηλότερες" από εκείνες που θα επικρατούσαν αυτή την περίοδο "υπό κανονικές συνθήκες" !!

Με λίγα λόγια λοιπόν , όπως ακριβώς  συνέβη τα φετινά Χριστούγεννα έτσι ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ φέτος ΔΕΝ θα έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το "κλίμα των ημερών"  ... Δηλαδή θα είναι και "αυτή" με την σειρά της ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΞΑΝΑ !!! Κάτι που έτσι και αλλιώς βιώνουμε ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ κοντά έναν ολόκληρο μήνα πλέον (αναφέρομαι πάντοτε ΜΟΝΟ στο "κομμάτι της θερμοκρασίας") !! 

Ακόμη ένα στοιχείο που ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να χαρακτηρίζει τον καιρικό μας σκηνικό ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες τρεις ημέρες θα είναι η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ της σχετικής υγρασίας μέρα - νύχτα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά τις βραδινές / νυχτερινές και έως ΚΑΙ τις πρωινές ώρες ... 

Με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στις "γνωστές πιο ευπαθείς" στις ομίχλες περιοχές της Χώρας των Φαιάκων (δεν αποκλείεται πέρα από τις "χερσαίες", να παρατηρηθούν κατά τόπους και "θαλάσσιες ομίχλες")!  

Σας αποχαιρετώ με μια όμορφη σημερινή εικόνα , από την κάμερα του μετεωρολογικού μου σταθμού , εδώ στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας (παρόμοιες "εικόνες" θα μας "χαρίσει" ο καιρός και τις επόμενες ημέρες) ! 

Με το καλό να μας έρθει το νέο έτος (2023) !! Σας εύχομαι από καρδιάς υγεία και ότι επιθυμεί ο καθένας μας , να το φέρει απλόχερα ο νέος χρόνος !! Καλά να περάσετε , δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν ... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου