Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πως θα κυλήσει καιρικά το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται στο βόρειο Ιόνιο (νομός Κέρκυρας) ; 

Παρακάτω ακολουθούν όλες οι απαντήσεις στις ... Τυχόν "ερωτήσεις σας" , για κάθε ημέρα ξεχωριστά ! ;)

Για αύριο Σάββατο 03/12/2022 : ΑΡΧΙΚΑ περιμένουμε αραιές νεφώσεις που ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι πιο πυκνές , ΔΙΧΩΣ όμως να είναι "ικανές" να δώσουν ΠΟΥΘΕΝΑ στα μέρη μας κάτι το "άξιο αναφοράς" έως περίπου ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι! Κατά τα άλλα εννοείται πως ΔΕΝ θα λείψουν και τα "μικρά ανοίγματα / μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας" ενδιάμεσα... :)

Από εκεί και ύστερα όμως ... Δηλαδή ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ το δεύτερο μισό του Σαββάτου και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μετέπειτα ("ο ουράνιος θόλος μας θα κλείσει" από άκρη σε άκρη) ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (ΑΡΧΙΚΑ θα έχουν περισσότερο ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ γι ' αυτό και έγραψα σε "ορισμένα τμήματα" ... Ωστόσο καθώς οι ώρες θα κυλούν τα φαινόμενα θα έχουν την ΤΑΣΗ να γίνονται περισσότερα , "απασχολώντας" ολοένα ΚΑΙ μεγαλύτερο μέρος του τόπου μας) που ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα επεκταθούν ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων ! 

Έτσι από εκεί και ύστερα ... Με έμφαση ΚΥΡΙΩΣ από το απόγευμα και μετέπειτα (έως ΚΑΙ τη νύχτα που θα ακολουθήσει) θα υπάρξουν "περάσματα" από διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις (όσο πιο "αργά" τόσο "καλύτερα") οι "οποίες" ενδεχομένως  ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να είναι ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ αξιόλογες / σχετικά πιο δυνατές , οπότε και αυξάνεται η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ "αυτές" να συνοδεύονται και από κάποια μπόρα ή και σποραδική καταιγίδα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της γωνιάς μας (δηλαδή ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να έχουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΠΩΣ μεγαλύτερη ένταση ή ακόμη και μεγαλύτερη διάρκεια).

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ , με ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμως ΕΠΙΠΕΔΟ ανά διαστήματα...

Παρολ ' αυτά ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ του 24ωρου οι νοτιάδες ώρα με την ώρα θα έχουν την τάση να ενισχύονται ... Φθάνοντας τα 5 με 6 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 7 μποφώρ. Μάλιστα ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ καθώς και αργότερα μέσα στη νύχτα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες θυελλώδεις ριπές ανέμων , στα 8 μποφώρ!! 

Ο υδράργυρος θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ σε σχέση με την Παρασκευή, όσο αφορά τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της (για παράδειγμα σήμερα Παρασκευή ΤΟΠΙΚΑ "πιάσαμε" ακόμη και τους 19 C. με 20 C.) οπότε και θα "πλησιάσει"  τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα.

Έτσι αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας 15 C. με 17 C. αργά το μεσημέρι (ΙΣΩΣ βέβαια ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "καταφέρει" να καταγραφεί και κάποιο  18αρι C.) και γύρω στους ... 9 C. με 11 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 12 C. αργά μέσα στη νύχτα / την αυγή μας. 

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ανάλογα "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές". "Χονδρικά" στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα πιο ορεινά "κατοικημένα" τμήματα , τέσσερις με πέντε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και έξι βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)! 

Για την Κυριακή 04/12/2022 : ΓΕΝΙΚΑ αναμένεται ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΣΤΑΤΟΣ καιρός στα μέρη μας ... Τι θα πει αυτό ; 

Κατά την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της Κυριακής ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα εκδηλώνονται ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές , μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες ... Οπότε ανά τακτά χρονικά διαστήματα περιμένουμε ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ των προαναφερθέντων φαινομένων , τα οποία ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι πιο αξιόλογα / πιο ΕΝΤΟΝΑ (ενδεχομένως ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ τα φαινόμενα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, δηλαδή ΕΚΕΙ θα βρέχει συνεχόμενα ή σχεδόν συνεχόμενα για περισσότερες ώρες απ ' ότι αλλού στο νομό μας). 

Με λίγα λόγια η Κυριακή ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ θα χρειαστεί κάποια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ... Αφού εκτός των άλλων (δυνατοί άνεμοι , ΤΟΠΙΚΑ πυκνές ομίχλες στα υψώματα κτλ.) ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας θα πέσει ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ. ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας που θα "ευνοηθούν" περισσότερο εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων (κυρίως της "τελευταίας στιγμής") προσωπικά περιμένω ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΑΝΩ από 20 με 40 χιλιοστά βροχής ... ;)

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 5 με 6 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 7 μποφώρ ... Παράλληλα όμως ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (αφού από το βράδυ θα εξασθενήσουν "μερικώς", κατά δυο με τρία μποφώρ περίπου) ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα υπάρξουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά που θα "δουν" κάποιες στιγμιαίες ριπές του νοτιά να αγγίζουν ή ΙΣΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ να ξεπερνούν "ελαφρώς" ΚΑΙ τα 8 μποφώρ !

Η θερμοκρασία ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα κυμανθεί σε παρόμοια πλαίσια με εκείνα του Σαββάτου ... Ωστόσο ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ με έμφαση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ σε "κομμάτια" γενικότερα της "ενδοχώρας" και της πιο ημιορεινής / ορεινής πλευράς θα πρέπει να σημειώσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ της τάξεως των δυο βαθμών περίπου ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Πριν σας ευχηθώ καλό βράδυ Παρασκευής αλλά και ένα ακόμη καλύτερο Σαββατοκύριακο ... :) Θαρρώ ότι αξίζει να αναφέρω ("αυτό για τους οδηγούς μας") την ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ τις επόμενες 48ωρες κατά μήκος της ημιορεινής / ορεινής ζώνης και γενικότερα των "υψωμάτων" του τόπου μας. Μάλιστα δεν αποκλείεται "αυτές" ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ από τα προαναφερθέντα ΤΜΗΜΑΤΑ να είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΥΚΝΕΣ καθιστώντας την ορατότητα ΑΡΚΕΤΑ έως ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ! 

Επίσης υπάρχει ΜΕΤΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ κάποια από τις αναμενόμενες ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες / καταιγίδες ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να δώσει ακόμη και χαλάζι στο "πέρασμά" της (ορατό και το ενδεχόμενο εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη, με ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ την πιθανότητα για κάτι τέτοιο ,θα έλεγα) ...
Εννοείται ότι ΚΑΙ τις δυο επόμενες ημέρες , τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ μέρα - νύχτα , στα μέρη μας.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου