Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και ... Μετά την αναμενόμενη κακοκαιρία της Κυριακής , τι μέλλει γενέσθαι καιρικά , για το επόμενο 48ωρο στα μέρη μας ; Όποια / όποιος ενδιαφέρεται να μάθει , μπορεί να αφιερώσει μερικά λεπτά από τον χρόνο του , διαβάζοντας φυσικά την παρακάτω αναλυτική πρόγνωση ... ;)

Καλησπέρα φίλες και φίλοι !! :)

Ιδιαίτερα ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ είχε λοιπόν η πρόβλεψη του Σαββατοκύριακου , η οποία και αναρτήθηκε εδώ την περασμένη Παρασκευή 02/12/2022 ... Κάνοντας λόγο τότε για ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ καιρικά φαινόμενα που προσωπικά περίμενα μέσα στο 24ωρο της Κυριακής , αφού σας είχα τονίσει ότι πέρα των άλλων (κατά τόπους πολύ δυνατοί άνεμοι , κεραυνοί , πυκνές τοπικές ομίχλες στα υψώματα κτλ.) "έβλεπα" να πέφτει ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του τόπου μας αρκετό νερό (Όπως και συνέβη . Μάλιστα "σας είχα γράψει" πως στα "παραπάνω τμήματα" περίμενα κατά μέσο όρο , 20 με 40 χιλιοστά βροχής. Ακριβώς ΤΟΣΑ χιλιοστά βροχής καταμετρήθηκαν από ΑΡΚΕΤΟΥΣ μετεωρ. σταθμούς της γωνιά μας) ... 

Επίσης σας είχα αναφέρει ότι επρόκειτο να υπάρξουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ πάνω στο νομό Κέρκυρας , που θα δεχόταν ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ την Κυριακή , υπογραμμίζοντας ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ την ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να καταγραφούν από 50 χιλιοστά βροχής ΚΑΙ ΠΑΝΩ !!

Και ... Πράγματι λοιπόν υπήρξαν "αυτά τα συγκεκριμένα κομμάτια" πάνω στο νομό μας , όπου δέχθηκαν την "μερίδα του λέοντος" από πλευράς υετού !!

 Αξίζει να σας πω ότι ΕΝΑ από "αυτά" ήταν ΚΑΙ η μεριά μου , εδώ στο βόρειο κομμάτι της Κέρκυρας ("Βαλανειό") με τον μετεωρ. σταθμό μου να "μετρά" 60 χιλιοστά βροχής ή καλύτερα 60 τόνους νερού ανά στρέμμα !! ;)

Και αφού μοιράστηκα μαζί σας την χαρά μου , ύστερα από την προηγούμενή μου "εξαιρετικά επιτυχημένη πρόβλεψη" , ήρθε η ώρα να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε από καιρικής πλευράς , από εδώ και πέρα στην Χώρα των Φαιάκων ... :) 

Για αύριο Δευτέρα 05/12/2022 : Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής / κατά τις μεταμεσονύχτιες αργά ώρες ΠΡΟΣ την Δευτέρα ΚΑΙ ΕΩΣ τα χαράματα / ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ και μέχρι ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ το καιρικό μας σκηνικό θα είναι ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ...
Πράγμα που σημαίνει ότι ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε ΚΑΠΟΙΑ "περάσματα" ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ... Τι εννοώ ;
Με "απλά Ελληνικά" ότι ... ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάθε τόσο μέσα στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα θα σημειώνονται ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες. Πάντως "αυτές" ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα "εκτεταμένα" και ΤΟΠΙΚΑ ισχυρά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν μέσα στην ημέρα σήμερα Κυριακή, δηλαδή θα είναι "πιο περιορισμένης κλίμακας και ΟΧΙ τόσο έντονα" (παρολ ' αυτά ΝΑΙ θα υπάρξει "ένα κομμάτι" του νομού μας , όπου θα "βρέχεται ποτιστικά" για ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ώρες , δηλαδή μέσα στη νύχτα ΚΑΙ ΕΩΣ νωρίς τις πρωινές ώρες της Δευτέρας)! 😉
Από εκεί και μετέπειτα όμως , θα υπάρξει ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ή να το πούμε καλύτερα ... Μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ του καιρού ... Με τις τοπικές συννεφιές να δίνουν την θέση τους ΚΑΙ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας και το αντίστροφο!
Μικρή πιθανότητα για ΕΚ ΝΕΟΥ αυτή την φορά όμως ΛΙΓΟΣΤΑ και ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ / ΑΣΘΕΝΗ φαινόμενα , διαφαίνεται για τη νύχτα που θα ακολουθήσει (ΚΥΡΙΩΣ αργά)...
Κατά τα άλλα , οι άνεμοι θα διατηρηθούν νοτιοανατολικοί φθάνοντας τα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ... Με πιθανότητα ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ, στο ΠΡΩΤΟ μισό της ημέρας.
Ο υδράργυρος ύστερα από την ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ πτώση που παρουσίασε την Κυριακή εξαιτίας των πολλών φαινομένων που είχαμε (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έστω και πρόσκαιρα κυμάνθηκε επιτέλους στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα), αύριο Δευτέρα θα "ανέβει" λίγο ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους τρεις βαθμούς "προς τα πάνω" αύριο το μεσημέρι από εκεί που βρισκόταν σήμερα Κυριακή αργά το μεσημέρι! 😉
Έτσι αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας 16 C. με 18 C. αργά το μεσημέρι (ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "καταφέρει" να καταγραφεί και κάποιο 19αρι C. Δηλαδή ΓΕΝΙΚΑ θα έχουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" , από εκείνες που θα έπρεπε να επικρατούν στην παρούσα φάση . Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.) και γύρω στους ... 9 C. με 11 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 12 C. αργά μέσα στη νύχτα / την αυγή μας.
Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ανάλογα "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές". "Χονδρικά" στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα πιο ορεινά "κατοικημένα" τμήματα , τέσσερις με πέντε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και έξι βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)!
Για την Τρίτη 06/12/2022 : Η ημέρα θα κυλήσει με ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ καιρό ... Δηλαδή θα έχουμε αραιές συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ παροδικά πιο πυκνές , χωρίς όμως να λείπουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ανοίγματα / ΜΙΚΡΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα ΚΥΡΙΩΣ στο πρώτο μισό.
Ωστόσο ενδέχεται η υπάρχων συννεφιά να "καταφέρει" τελικά να αφήσει ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ όμως ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχούλες με ... Την πιθανότητα να "μεγαλώνει" ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ εντός του δεύτερου μισού του 24ωρου αλλά και τη νύχτα που θα ακολουθήσει(γύρω στο 60 % η πιθανότητα για τοτε και γύρω στο 30 % για νωρίτερα)!
Οι άνεμοι ΔΕΝ αλλάζουν διεύθυνση αλλά και ΟΥΤΕ στην ουσία, "ένταση" ... Οπότε ΞΑΝΑ θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 με 6 μποφώρ... Με μικρή πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ για ΛΙΓΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ, ΜΕΤΑ το μεσημέρι.
Τέλος η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή , με αποτέλεσμα να βρεθεί σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της Δευτέρας!
Εννοείται ότι ΚΑΙ τις δυο επόμενες ημέρες , τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ όπως έχουν , δηλαδή ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ μέρα - νύχτα , στα μέρη μας.
Όμορφο βράδυ Κυριακής και καλή νέα εβδομάδα από αύριο Δευτέρα, σε όλες και όλους !!! 🙂

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου