Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ !!!!

Πότε αναμένουμε τα "πιο έντονα καιρικά φαινόμενα" και πόσο θα διαρκέσουν  ; Άραγε θα πέσει πολύ νερό "παντού" στα μέρη μας ή "όχι" ; Πόσα μποφώρ θα φθάσουν οι ριπές των ανέμων και πότε περιμένουμε το "μέγιστο" της εντάσεως των ανέμων στην περιοχή μας ; 

Για τα παραπάνω ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ερωτήματα, οι απαντήσεις σας βρίσκονται στην παρακάτω αναλυτική πρόγνωση καιρού που ακολουθεί ... ;) 

Γεια σας φίλες και φίλοι !! 

Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη ανάρτηση της περασμένης Τετάρτης εδώ , πράγματι λοιπόν ακόμη ένα "καλά οργανωμένο" χαμηλό βαρομετρικό από την γειτονική μας Ιταλική χερσόνησο , είναι "αποφασισμένο" να κινηθεί προς την περιοχή μας ... 

Με το "πέρασμά" του θα δεχθούμε εκ νέου αρκετές βροχές και καταιγίδες , φαινόμενα τα οποία ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι και πάλι ΙΣΧΥΡΑ ενώ παράλληλα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ οι νοτιάδες θα ενισχυθούν σημαντικά , φθάνοντας ή και ξεπερνώντας ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και τα 8 μποφώρ !!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους, όπως άλλωστε κάνουμε πάντοτε σε τούτη την σελίδα ... ;)  

Για αύριο Σάββατο 10/12/2022 : Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής , κατά τις μεταμεσονύχτιες αργά ώρες ΠΡΟΣ ΤΟ Σάββατο και ΕΩΣ ΚΑΙ την αυγή του Σαββάτου θα ξεκινήσουν ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ βροχοπτώσεις από άκρη σε άκρη στο νομό μας. 

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ θα έχουμε να κάνουμε με βροχοπτώσεις ΚΥΡΙΩΣ "ποτιστικού τύπο" , παρολ ' αυτά ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα βρέχει με ... "Πιο δυνατές εντάσεις" , ενώ πιθανόν ΣΕ ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ να "βγάλει" και λίγες σποραδικές καταιγίδες (ΑΡΧΙΚΑ κυρίως σε θαλάσσια / παραθαλάσσια τμήματα).

Και ... Πάμε τώρα στο υπόλοιπο του Σαββάτου , με τον ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ φυσικά να διατηρείται στο τόπο μας ... Οπότε ανά διαστήματα οι ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές και οι μπόρες θα συνεχιστούν ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της Χώρας των Φαιάκων.

Ωστόσο ιδιαίτερα ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΤΟΥ  ΔΕΥΤΕΡΟΥ  ΜΙΣΟΥ  της ημέρας , όπως φυσικά και μέσα στο ΒΡΑΔΥ / ΝΥΧΤΑ που θα ακολουθήσει θα πρέπει να μας απασχολήσει το ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ της εν λόγω κακοκαιρίας !!! 

ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (μπόρες , βροχές και καταιγίδες θα γίνουν περισσότερες και πιο εκτεταμένες) ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ οπότε θα πρέπει να δοθεί μια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ εκεί !!!! 

Αξίζει αναφοράς ότι τα φαινόμενα ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΟΠΙΚΑ θα συνδυαστούν με σφοδρότατους ριπαίους ανέμους , με αποτέλεσμα ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ να μιλάμε πλέον για "περάσματα βροχοθύελλας" (δηλαδή ραγδαία βροχόπτωση συνοδευόμενη από πάρα πολύ αέρα) !!!

Οι άνεμοι το Σάββατο θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Ιονίου !!

Περιμένουμε ανέμους γενικά νοτίων διευθύνσεων (ΑΡΧΙΚΑ πιο "νοτιοανατολικούς") φθάνοντας στο "ξεκίνημα" της ημέρας τα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τα 7 μποφώρ... Όμως περίπου από τις προμεσημβρινές ώρες και μέχρι ΚΑΙ ΑΡΓΑ τις βραδινές / νυχτερινές ώρες θα πρέπει να βιώσουμε το ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ των ανέμων. 

ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ οι στιγμιαίες ριπές των νοτιάδων ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ανά διαστήματα θα αγγίζουν τα 8 ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ τα 9 μποφώρ (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα πάρα πάρα πολύ τοπικά να προσεγγίσουμε για λίγο και τα 10 μποφώρ) !! Άρα λοιπόν μια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ χρήζει και το "κομμάτι" των ανέμων. 

ΚΥΡΙΩΣ από το βράδυ και ύστερα , θα έχουμε να κάνουμε με νοτιοδυτικούς ανέμους, ενώ νωρίτερα ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ οι άνεμοι θα είναι πιο νότιοι έως κυρίως  νοτιοανατολικοί ...   

Εννοείται πως θα πρέπει να ενημερώνεστε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία , όσοι έχετε σκοπό να ταξιδέψετε από και προς το νομό μας ... 

Όσο για την "πορεία της θερμοκρασίας" ΔΕΝ έχω να σας πω κάτι το διαφορετικό , μιας και "αυτή" θα βρεθεί σε παρόμοια επίπεδα με την Παρασκευή ...

Οπότε αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας 17 C. με 18 C. αργά το μεσημέρι (ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαίνεται πως θα "καταφέρει" ΚΑΙ ΠΑΛΙ να καταγραφεί και κάποιο / κάποια19αρια C. Δηλαδή παρόλο τους δυνατούς ανέμους και τις βροχές ΓΕΝΙΚΑ θα συνεχίσουμε να έχουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" , από εκείνες που θα έπρεπε να επικρατούν στην παρούσα φάση . Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.) και γύρω στους ... 12 C. με 14 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ακόμη και 15 C. αργά μέσα στη νύχτα / την αυγή μας. Οπότε όπως προφανώς ήδη καταλάβατε , "αρκετά μαλακός" θα είναι ο καιρός μας , πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε ΚΑΙ μέσα στη νύχτα, παρόλο την κακοκαιρία που θα επικρατεί ... Άλλο που λόγω του πολύ αέρα, της μεγάλης σχετικής υγρασίας και του βροχερού καιρού, θα "νιώθουμε" πιο έντονη την "ψύχρα" στο σώμα μας από τις "πραγματικές" εκείνες θερμοκρασίες που θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα)!
Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν ανάλογα "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές". "Χονδρικά" στα μεν ημιπεδινά / ημιορεινά υπολογίστε δυο με τρεις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ... Ενώ στα πιο ορεινά "κατοικημένα" τμήματα , τέσσερις με πέντε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ μέχρι και έξι ολόκληρους βαθμούς πιο χαμηλά τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)!

Για την Κυριακή 11/12/2022 : Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες του Σαββάτου ΠΡΟΣ την Κυριακή , τα ξημερώματα της Κυριακής , όπως ΚΑΙ οι πρωινές / προμεσημβρινές ώρες της ημέρας αυτής (ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ μέχρι ΚΑΙ τις μεσημεριανές ώρες) θα κυλήσουν με εξαιρετικά άστατο καιρό στην Χώρα των Φαιάκων!

Πράγμα που σημαίνει ότι εντός του πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ χρονικού διαστήματος συχνά πυκνά θα έχουμε να κάνουμε με ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ βροχών και καταιγίδων. Τα εν λόγω φαινόμενα θα είναι ΞΑΝΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΧΥΡΑ (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι βροχές θα έχουν μεγάλη ραγδαιότητα) άρα λοιπόν έως περίπου ΚΑΙ το πρώτο μισό της Κυριακής ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας , θα χρειαστεί μια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ !!

Τώρα από εκεί και ύστερα ΣΤΑΔΙΑΚΑ ώρα με την ώρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν σε ολοένα και λιγότερα τμήματα του τόπου μας. Μάλιστα βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του 24ωρου θα πρέπει να υπάρξει μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ / ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ σε ολόκληρο πλέον το νομό Κέρκυρας!

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ της τάξεως των τριών με τεσσάρων βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ συγκριτικά με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές του Σαββάτου, ενώ παράλληλα ανάλογη πτώση θα σημειώσουν ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της ...

Οι άνεμοι την Κυριακή ΑΡΧΙΚΑ θα είναι πιο δυτικοί - νοτιοδυτικοί στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ ΑΛΛΑ με ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ...

Ωστόσο αργότερα μέσα στην ημέρα θα γίνουν προοδευτικά δυτικοί - βορειοδυτικοί με σχεδόν τις ίδιες εντάσεις , για να εξασθενήσουν όμως ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ της ημέρας κατά δυο περίπου μποφώρ προς τα κάτω... ;)

Πριν σας αποχαιρετήσω θεωρώ αναγκαίο να επισημάνω ορισμένα πράγματα ...

Πρώτα απ ' όλα θα αναφερθώ στα τμήματα της νότιας - κεντρονότιας Κέρκυρας , όπως και των Παξών όπου τα τελευταία 24ωρα έπεσε πάρα πολύ νερό εκεί !!!

ΣΤΑ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ το έδαφος έχει ήδη "ζυμωθεί" σε επικίνδυνο βαθμό. Δηλαδή το έδαφος είναι εξαιρετικά κορεσμένο εκεί , αφού έτσι και αλλιώς είχαμε ήδη αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και κατολισθήσεις ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ το νότο της Χώρας των Φαιάκων .

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σε κομμάτι της νοτιοδυτικής Κέρκυρας έχουν πέσει ΠΑΝΩ από 300 τόνοι νερού ανά στρέμμα , σύμφωνα πάντα με τους υπάρχοντες μετεωρολογικούς σταθμούς.

Κατά την γνώμη μου λοιπόν , όλα τα παραπάνω καθιστούν το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας ιδιαίτερα "ευαίσθητο" ακόμη και σε μια απλά δυνατή κλασική μπόρα μικρής διάρκειας ...

Δεν λέω ότι ΔΕΝ χρήζει προσοχής όλος ο νομός μας , αφού λίγο πολύ ΠΑΝΤΟΥ θα βρέξει από αρκετά έως πολύ και πάλι (μάλιστα θα υπάρξουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ πάνω στο νομό μας, όπου θα βρέχει ασταμάτητα ή σχεδόν ασταμάτητα από το βράδυ της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Κυριακής) ... Απλά θεωρητικά , μόνο και μόνο εξαιτίας του ήδη τόσο "κορεσμένου" εδάφους εκεί , θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος από τους αρμόδιους φορείς πρώτα στα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κομμάτια του τόπου μας και κατ ' επέκταση βέβαια και στα υπόλοιπα τμήματα !!!

Και από πλευράς ανέμων ΔΕΝ αποκλείεται να προκύψουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "θέματα" αφού σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ δύναται να "πιάσουν" εντάσεις θύελλας !!

Βέβαια πέρα των άλλων , οι πολύ ισχυροί άνεμοι ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) του νομού μας είναι ΠΙΘΑΝΟΝ να μας "βγουν σε καλό" ... Τι εννοώ ; Ότι σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ οι σφοδροί άνεμοι θα είναι ΕΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ανασταλτικός παράγοντας στο να πέσει "μεγάλος όγκος νερού" εκεί .

Μακάρι αυτό να συμβεί στα μέρη εκείνα που ήδη είχαν αρκετά προβλήματα και "κινδυνεύουν" περισσότερο λόγω του ήδη πολύ "κορεσμένου" εδάφους , όπως εξήγησα παραπάνω.

Κατά τα άλλα η πιθανότητα ΤΟΠΙΚΩΝ χαλαζοπτώσεων το ερχόμενο 48ωρο είναι ΜΕΓΑΛΗ , όπως επίσης και η εμφάνιση υδροστρόβιλων στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου.

Πάντως ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ υψώματα και "κατοικημένες" ορεινές / ημιορεινές περιοχές ανά διαστήματα θα σχηματίζονται ομίχλες , οι οποίες εδώ και εκεί κάθε τόσο θα είναι αρκετά πυκνές.

Περιττό να σας πω ότι τα τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας παραμένουν εξαιρετικά αυξημένα μέρα - νύχτα ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο ... :)
Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου