Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

 Πως θα κυλήσει ο καιρός στα μέρη μας το ερχόμενο διήμερο (δηλαδή αύριο Κυριακή 22/01/2023 και μεθαύριο Δευτέρα 23/01/2023) ; 

Παρακάτω ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο 48ωρο ... ;) 

Καλό Σαββατόβραδο σε όλες και όλους !! 

Μετά τα δυο διαδοχικά "καιρικά συστήματα" που μας επηρέασαν τις τελευταίες τρεις ημέρες , δίνοντας αυτή την φορά πέρα από τους ... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ιδιαίτερα ενισχυμένους ανέμους  ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές μπόρες, βροχές και καταιγίδες που ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπους μας , εκτός από τους σφοδρούς ριπαίους ανέμους "συνοδεύτηκαν" ΚΑΙ από "μεγάλα ύψη βροχής" καθώς και διάσπαρτες χαλαζοπτώσεις. Όλα τα παραπάνω βέβαια είχαν "έγκαιρα προβλεφθεί και γραφτεί" εδώ στις προηγούμενες αναρτήσεις / προγνώσεις) ακόμη ένα καλά "οργανωμένο" χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να προκαλέσει ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΞΑΡΣΗ των καιρικών μας φαινομένων εντός των επομένων 48ωρών !! ;)

Όμως , "τα πολλά λόγια είναι φτώχια" όπως άλλωστε λέει και ο λαός μας ... Γι ΄ αυτό ας πάμε αμέσως να δούμε την καθεμιά ημέρα, ξεχωριστά !! :) 

Για αύριο Κυριακή 22/01/2023 : ΑΡΧΙΚΑ περιμένουμε ΓΕΝΙΚΑ άστατο καιρό με τις συννεφιές ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να γίνονται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περισσότερες , οπότε σε "ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα" (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας) υπάρχει πιθανότητα για "ένα ή περισσότερα περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων.

Αυτή η "κατάσταση" θα επικρατεί ΕΩΣ περίπου ΚΑΙ το πρώτο μισό της ημέρας (δηλαδή τονίζω και πάλι ... Άστατος καιρός με πιθανότητα για ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ φαινόμενα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ όμως χαρακτήρα).

Από εκεί και μετέπειτα ... ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ / ΤΗ ΝΥΧΤΑ που θα ακολουθήσει ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ οι καιρικές συνθήκες στα μέρη μας ΘΑ παρουσιάσουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ  αφού ... Ώρα με την ώρα οι υπάρχουσες ΣΧΕΤΙΚΑ ΛΙΓΕΣ και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα βροχές που θα έχουν προηγηθεί ... Θα αποκτήσουν ΞΑΝΑ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (σταδιακά λοιπόν τα εν λόγω φαινόμενα θα "απασχολήσουν" πλέον ΚΑΘΕ γωνιά της Χώρας των Φαιάκων) ενώ ΤΟΠΙΚΑ θα ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΠΟΛΥ (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά το παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ θα πρέπει να περιμένουμε "περάσματα σχετικά ΜΕΓΑΛΗΣ διάρκειας" ισχυρών έως ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ακόμη και καταρρακτωδών βροχοπτώσεων (αυξημένη πιθανότητα εκείνες τις ώρες για ΕΝΤΟΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες ή καταιγίδες, που θα αφήσουν ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ / δηλαδή ΠΟΛΥ νερό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα).

Οι άνεμοι αύριο Κυριακή θα γυρίσουν ΞΑΝΑ σε πιο νότιους - νοτιοανατολικούς (από δυτικούς - νοτιοδυτικούς που ήταν σήμερα Σάββατο) φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ τα 4 με 5 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα 6 μποφώρ ...

Ωστόσο ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ από το απόγευμα ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μέσα στις βραδινές / νυχτερινές ώρες οι νοτιάδες θα ενισχυθούν περαιτέρω φθάνοντας τα 6 με 7 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τα 8 μποφώρ (μάλιστα υπάρχει πιθανότητα ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ τόσο σε ΠΑΡΑ  ΠΟΛΥ συγκεκριμένα σημεία στην στεριά όσο και σε ΠΑΡΑ  ΠΟΛΥ συγκεκριμένα "κομμάτια" στις θάλασσές μας , να καταγραφούν ΞΑΝΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 9 μποφώρ εκείνο το χρονικό διάστημα) !!

Τέλος ο υδράργυρος ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή αύριο Κυριακή , οπότε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΕΝΙΚΑ θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε επίπεδα που θα παραπέμπουν "χονδρικά" ΑΛΛΟΥ "γύρω στις 20 με 30 του Νοέμβρη και ΑΛΛΟΥ έως και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη" ... ;)

Για μεθαύριο Δευτέρα 23/01/2023 : Ο ... ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ άστατος καιρός που θα έχει προηγηθεί θα συνεχιστεί και ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ της ημέρας αυτής.

Έτσι ΚΑΙ την ΔΕΥΤΕΡΑ θα έχουμε να κάνουμε με ΑΡΚΕΤΑ έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ βροχοπτώσεων στο νομό Κέρκυρας (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας).

Μάλιστα ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα φαινόμενα θα είναι ΙΣΧΥΡΑ (αναμένεται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ με αυξημένη πιθανότητα να "συνοδεύεται αυτή" από ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες ή καταιγίδες).

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 5 με 6 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 μποφώρ που ΑΡΓΟΤΕΡΑ θα εξασθενήσουν ΜΕΡΙΚΩΣ .

Η θερμοκρασία την Δευτέρα θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ της τάξεως των δυο με τριών βαθμών ... 

Άρα θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 10 C. με 12 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 13C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ μέχρι 14 C.) ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ("αυτές" είναι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές μέσα στο συγκεκριμένο 24ωρο). Όπως παρατηρούμε λοιπόν οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα θα συνεχίσουν να παραπέμπουν ΠΡΟΣ το "Χειμωνιάτικο μοτίβο" . ΝΑΙ μεν ΟΧΙ στην "καρδιά" του Γενάρη όπου και πραγματικά βρισκόμαστε, αλλά έστω στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη ... Κάτι που ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος , από χθες Παρασκευή 20 του Γενάρη στο σύνολο του νομού μας.

Έτσι , φέτος ο Χειμώνας από "πλευράς θερμοκρασίας" στο νομό μας ξεκίνησε στις 20 του Γενάρη, φίλες και φίλοι)!! ;)

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

 Από την άλλη οι ελάχιστες τιμές (δηλαδή οι "χαμηλότερες θερμοκρασίες" που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου ) ΔΕΝ θα μεταβληθούν "σημαντικά" ΟΥΤΕ και το επόμενο διήμερο και ΜΟΝΟ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της Δευτέρας θα "κατηφορίσουν" ΕΛΑΦΡΩΣ...

Ειδικότερα όσο αφορά το ερχόμενο διήμερο : Τη νύχτα του Σαββάτου / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Κυριακής ... ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 9 C. με 11 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 12 C.

Και τη νύχτα της Κυριακής / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Δευτέρας ... ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 7 C. με 9 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 10 C. με 11 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές κατά τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως KAI το επόμενο 48ωρο διατηρούνται ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ποσοστά της σχετικής υγρασίας μέρα - νύχτα !!

Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι "υγροί" δυνατοί νοτιάδες , ΚΑΙ τις επόμενες δυο ημέρες, θα προκαλούν ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες τόσο σε διάφορα υψώματα όπως φυσικά και σε ΚΑΠΟΙΑ "κατοικημένα" ορεινά και ημιορεινά τμήματα , "οι οποίες" ενδέχεται να είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ (οι οδηγοί μας καλό θα είναι να προσέχουν λίγο περισσότερο, όταν θα διέρχονται από τα συγκεκριμένα σημεία)!

Ορατό το ενδεχόμενο εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη της ευρύτερης περιοχής του βορείου Ιονίου ΚΑΙ το ερχόμενο διήμερο ενώ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΩΝ !

Πριν σας αφήσω για απόψε αξίζουν αναφοράς οι ΠΥΚΝΕΣ χιονοπτώσεις στα απέναντί μας Ηπειρωτικά βουνά (δηλαδή σε αυτά που βλέπουμε με γυμνό μάτι από τα μέρη μας) , οι οποίες θα ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ να "χαρίζουν" ΠΟΛΛΑ εκατοστά φρέσκου χιονιού και το επόμενο 48ωρο ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψόμετρα εκεί...

Πάντως ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ερχόμενης Δευτέρας ΠΑΡΟΔΙΚΑ τα χιόνια θα κατέβουν (ΚΥΡΙΩΣ στα απέναντι "βορειότερα" τμήματα) ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ έως περίπου και τα 700 με 800 μέτρα υψόμετρο.

Παράλληλα υπάρχει μια ΜΙΚΡΗ μεν αλλά υπαρκτή δε πιθανότητα ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ μέσα στην Δευτέρα σε κάποια έξαρση των φαινομένων στα ... Πολύ ψηλά του όρους Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα, με έμφαση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στον κώνο της κορυφής του ψηλότερου βουνού μας να υπάρξει "μάχη" μεταξύ χιονόνερου και διάφορων μορφών χιονιού, με "οριακές" όμως θερμοκρασίες.

Τέλος οφείλω για τελευταία φορά να τονίσω ότι ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των αναμενόμενων ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (σας ανέφερα αναλυτικά πιο πάνω , πότε τα περιμένουμε "αυτά") σαφώς ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα χρειαστεί μια στοιχειώδη προσοχή ...

Κυρίως βέβαια εκεί που ήδη έπεσαν πολλά χιλιοστά βροχής το τελευταίο τριήμερο και το έδαφος είναι σχετικά κορεσμένο (δηλαδή ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας όπου το τελευταίο τριήμερο δέχθηκαν ..."Κοντά ή και πάνω" από 100 τόνους νερού ανά στρέμμα) , καθώς θα προστεθούν εκ νέου πολλά χιλιοστά βροχής ΚΑΙ ΠΑΛΙ !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου