Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ιδιαίτερα βροχερή καθώς και ανεμώδης εβδομάδα ξεκινά από αύριο Δευτέρα 16/01/2023 (όπως άλλωστε σας λέω και ξανά λέω τις τελευταίες πολλές ημέρες, εδώ) ... Παρολ ' αυτά η θερμοκρασία (όπως επίσης γνωρίζετε από την περασμένη κιόλας εβδομάδα) ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως και τις 19 του μήνα θα διατηρηθεί σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ επίπεδα (καμιά σχέση δηλαδή με τον "Χειμώνα", που έως τώρα , απλά "γράφουν / δείχνουν" ΜΟΝΟ τα ημερολόγιά μας και συνεχίζει "πεισματικά" να "αγνοείται". Αναφέρομαι πάντοτε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ στο "θερμοκρασιακό κομμάτι"). ;)

Πάντως μέχρι ΚΑΙ το τέλος της νέας εβδομάδας που ξεκινά σε μερικές ώρες είναι αρκετά πιθανό ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να "προκύψουν κάποια θέματα / προβλήματα" εξαιτίας των διαδοχικών κακοκαιριών που αναμένονται (ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ισχυρές βροχές / καταιγίδες αλλά και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι) ! 

Ακολουθεί αναλυτική πρόγνωση καιρού για το αμέσως επόμενο διήμερο ... 

Για αύριο Δευτέρα 16/01/2023 : ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ... 

Μετά λοιπόν την λιακάδα της Κυριακής , αύριο Δευτέρα ήδη από την αρχή της ημέρας θα υπάρχουν αραιές συννεφιές που ανά διαστήματα θα έχουν την ΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να πυκνώνουν περισσότερο (δηλαδή περιμένουμε ΑΙΣΘΗΤΑ  ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ώρες ηλιοφάνειας "συνολικά" στο νομό μας, συγκριτικά με σήμερα Κυριακή).

Ωστόσο ΕΩΣ ΚΑΙ αργά το απόγευμα οι ... "Εν λόγω συννεφιές" ΔΕΝ πρόκειται να "καταφέρουν" να αφήσουν κάτι το ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ πέρα από ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΣΘΕΝΗ φαινόμενα (είτε με την μορφή ΠΑΡΟΔΙΚΟΥ ψιχαλίσματος / ψιχάλας ή και "σύντομης" ασθενής βροχόπτωσης / ψιλόβροχο).

Όμως ΣΤΑΔΙΑΚΑ από το βράδυ και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αργότερα βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των νυχτερινών ωρών τα φαινόμενα ώρα με την ώρα θα γίνονται περισσότερα , απασχολώντας ολοένα και πιο πολλά τμήματα του τόπου μας ("περάσματα" ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων, με πιθανότητα ΑΡΧΙΚΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες ή και παροδική καταιγίδα αργότερα μέσα στη νύχτα. Τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα είναι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΕΤΙΚΑ αξιόλογα / ΚΑΠΩΣ πιο έντονα ΚΥΡΙΩΣ από ΑΡΓΑ τις νυχτερινές και μετέπειτα ώρες). 

Γρήγορα θα επικρατήσουν ΠΑΝΤΟΥ νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι (ΣΤΑΔΙΑΚΑ από το απόγευμα και ΚΥΡΙΩΣ το βράδυ και μετά, θα γίνουν πιο νότιοι - νοτιοδυτικοί) που ΑΡΧΙΚΑ θα φθάνουν τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ ... ΑΛΛΑ από το μεσημέρι και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ θα ενισχυθούν περαιτέρω , φθάνοντας τα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ και τα 7 μποφώρ ... Με αυξημένη πιθανότητα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ / ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές, στα 8 μποφώρ από το απόγευμα και ύστερα!

Η θερμοκρασία παρόλο τον ... ΣΤΑΔΙΑΚΑ πιο άστατο και κατά τόπους ανεμώδη καιρό ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά, πάντα σε σχέση με την Κυριακή . Άρα λοιπόν παραμένει ο "αρκετά μαλακός έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και σχετικά ζεστός" για τα δεδομένα της εποχής καιρός. 

Για την Τρίτη 17/01/2023: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ στα μέρη μας...

Οπότε θα έχουμε να κάνουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ με αρκετή συννεφιά , η οποία ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα είναι "πιο συμπαγής" δίνοντας "διάσπαρτα περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων. Μέτρια είναι η πιθανότητα και για ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες ή καταιγίδες την ημέρα αυτή. Τα φαινόμενα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ / ΕΛΑΦΡΩΣ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ.

Οι άνεμοι διατηρούνται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ...

Έτσι θα πνέουν από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις , φθάνοντας τα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ και τα 7 μποφώρ ... Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ τόσο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια τμήματα όσο και σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία στην στεριά ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα αγγίζουν και τα 8 μποφώρ (ΚΥΡΙΩΣ από το απόγευμα της Τρίτης , όπως και τη νύχτα που θα ακολουθήσει δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ να καταγραφούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές, στα 9 μποφώρ) !

Τέλος αν και ... ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ την Τρίτη θα αλλάξει "σημαντικά" η θερμοκρασία , παρολ ' αυτά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα "ανέβει" ακόμη λίγο ΤΟΣΟ κατά την διάρκεια της ημέρας , όσο και μέσα στη νύχτα !! 

Έτσι παρόλο "το πολύ άστατο και ανεμώδες καιρικό μοτίβο" που θα επικρατεί στην γωνιά μας , ο καιρός μας θα "μαλακώσει" ΚΑΙ ΑΛΛΟ ... ;)

Με αποτέλεσμα ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αργά το μεσημέρι , το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ να κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 15 C. με 17 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 18 C. (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο ακόμη και για 19 C. Όπως παρατηρούμε λοιπόν οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για πολλοστή φορά φέτος ΔΕΝ θα παραπέμπουν ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στην εποχή / το μήνα που "γράφουν τα ημερολόγιά μας")!!

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Με τίποτα όμως ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ παρόλο το μεγαλύτερο υψόμετρο θα μιλάμε για "φυσιολογικές" για τούτη την περίοδο του έτους ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές !!

Από την άλλη μεριά, ακόμη και οι νύχτες μας θα "μαλακώσουν" αρκετά τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα όσο αφορά το ερχόμενο διήμερο ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τη νύχτα της Δευτέρας ΠΡΟΣ την Τρίτη / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Τρίτης όπως ΚΑΙ τη νύχτα της Τρίτης που θα ακολουθήσει ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 11 C. με 13 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ακόμη ΚΑΙ 14 C. με 15 C. !!!!

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές κατά τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως ΟΧΙ μόνο το ερχόμενο 48ωρο ΑΛΛΑ καθ ' όλη την διάρκεια αυτής της εβδομάδας τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ θα "εκτοξευτούν" μέρα - νύχτα ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση (ιδιαίτερα υψηλή υγρασία καθ' όλη την διάρκεια του 24ωρου ΟΛΕΣ τις επόμενες ημέρες).

Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι "υγροί" δυνατοί νοτιάδες , όλες τις επόμενες ημέρες, θα προκαλούν ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες τόσο σε διάφορα υψώματα όπως φυσικά και σε ΚΑΠΟΙΑ "κατοικημένα" ορεινά και ημιορεινά τμήματα , "οι οποίες" ενδέχεται να είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ (οι οδηγοί μας καλό θα είναι να προσέχουν λίγο περισσότερο, όταν θα διέρχονται από τα συγκεκριμένα σημεία)!

Ορατό το ενδεχόμενο εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη της ευρύτερης περιοχής του βορείου Ιονίου, το ερχόμενο διήμερο ...

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου