Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

 Αναλυτικά η καιρική εξέλιξη  σε βόρειο Ιόνιο - νομό Κέρκυρας ΕΩΣ ΚΑΙ τα Θεοφάνια ... Καθώς και μια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ στην ΤΑΣΗ του καιρού για λίγο παραπέρα (θα "καταφέρει" επιτέλους να αλλάξει κάτι, παρακάτω ; Και αν ναι , τι θα είναι αυτό ; Στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν όλες οι απαντήσεις στις τυχόν ερωτήσεις / απορίες σας). ;)

Μια μεγάλη καλησπέρα στην Χώρα των Φαιάκων !!  :)

Σας τα είπα αναλυτικότατα στην προηγούμενη ανάρτησή μου εδώ, σχετικά με τα πρωτοφανή ρεκόρ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ ΥΨΗΛΩΝ για την εποχή θερμοκρασιών τα οποία καταγράφονται φέτος για πρώτη φορά στην καιρική ιστορία ΚΑΙ του τόπου μας (ΝΑΙ αναφέρομαι ΚΑΙ στο νομό Κέρκυρας, που σημειώνεται απίστευτο ρεκόρ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ αρκετά έως κατά τόπους ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΩΝ για την εποχή ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΓΙΣΤΩΝ θερμοκρασιών) ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν επίσημες καταγραφές στα μέρη μας (όπως και στην προηγούμενή μου ανάρτηση έτσι και τώρα πέρα από τους περισσότερους υπάρχοντες μετεωρ. σταθμούς του νομού μας , όπου ΔΕΝ ξεπερνούν τα 15 συνεχόμενα έτη ζωής και εννοείται ότι ΚΑΙ σε όλους "αυτούς" επικρατεί η ίδια ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΩΜΑΛΗ πάντα για την εποχή που διανύουμε ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ... Εστιάζω ΠΙΟ ΠΟΛΥ σε "εκείνον" του αεροδρομίου της Κέρκυρας, μιας και είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ μετεωρολογικός σταθμός , στο νομό Κέρκυρας  που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1955 με αποτέλεσμα να μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο "μέτρο σύγκρισης" σε βάθος 67 ετών). 

Άρα ΔΕΝ έχει νόημα πιά , να σας "κουράζω αναμασώντας" τα ίδια και τα ίδια ξανά και ξανά! :) 

Έτσι ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες ημέρες  ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει κάποια άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό ...

Με λίγα λόγια τόσο αύριο Τετάρτη 04/01/2023 όσο και μεθαύριο Πέμπτη 05/01/2023 καθώς ΚΑΙ ανήμερα τα Θεοφάνια (Παρασκευή 06/01/2023) η παρατεταμένη καλοκαιρία / ανομβρία ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ στα μέρη μας !!! 

Οπότε κατά την διάρκεια ΚΑΙ των τριών ερχόμενων ημερών εννοείται ότι ο πολύ καλός καιρός ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ... Με πλήρης ΑΠΟΥΣΙΑ βροχοπτώσεων από άκρη σε άκρη , παρόλο που θα διατηρηθούν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ κάποιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ("άνευ σημασίας" όμως). 

Ωστόσο σαφώς και ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα έχουμε να κάνουμε ΚΑΙ με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας "συνολικά".

Αυτό που θα αλλάξει θα είναι η επικράτηση ενός ΓΕΝΙΚΑ ασθενούς ΕΩΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟΠΙΚΑ μέτριου βορειοδυτικού ρεύματος ΚΥΡΙΩΣ μέσα στην ημέρα. 

Το αναμενόμενο "μαιστραλάκι" λοιπόν (βορειοδυτικός άνεμος) ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα φθάνει τα 3 με 4 μποφώρ το μεσημέρι / απόγευμα ... Με ΑΥΞΗΜΕΝΗ όμως την πιθανότητα και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ  ΜΟΝΟ στα "γνωστά μας" ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτόν το τύπο καιρού σημεία του τόπου μας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την Πέμπτη και την Παρασκευή. 

Η θερμοκρασία ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ επόμενες ημέρες φυσικά ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ  στα "γνωστά" μας (εδώ και πάρα πολύ καιρό πια) ΥΨΗΛΑ για την εποχή που διανύουμε,  επίπεδα.

Έτσι τόσο την Τετάρτη , όσο και ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ την Πέμπτη - Παρασκευή , αργά το μεσημέρι , το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ  θα παραμείνει ΞΑΝΑ στα επίπεδα της Τρίτης ... Φθάνοντας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 16 C. με 17 C. (Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ και για κάποια 18αρια C. ΞΑΝΑ).

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα ναι μεν θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

ΟΧΙ όμως ότι εκεί θα έχουμε "φυσιολογικές" για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες, εάν αναλογιστούμε το υψόμετρο κάθε περιοχής πάντα σε σχέση βέβαια με την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε!!

Από την άλλη μεριά, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα συνεχίσει να έχει "κάποιο σχετικό κρύο" ... Αλλά και πάλι ΟΧΙ κάτι το "ιδιαίτερο" για ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ του έτους.

Κατά τις παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ώρες του 24ωρου ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 9 C. με 11 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 12 C. με 13 C. ΕΩΣ ακόμη και 14 C. (ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δηλαδή στα "πιο επιρρεπή στο κρύο λόγω ανάγλυφου" ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα καταγράφονται και 6 C. με 8 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση θα επικρατεί ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ και στα "ψηλότερά" μας , οπότε ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής , τόσο θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ παρόμοιες με τις παραπάνω...

Βλέποντας τις πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι αυτή την εποχή θα μπορούσε "άνετα" να κάνει περισσότερο κρύο τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας ...

Άρα ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες είναι και θα συνεχίσουν να είναι "υψηλότερες" από εκείνες που θα επικρατούσαν αυτή την περίοδο "υπό κανονικές συνθήκες" !!

Με λίγα λόγια λοιπόν , όπως ακριβώς  συνέβη τα φετινά Χριστούγεννα ΚΑΙ την Πρωτοχρονιά μας έτσι ΚΑΙ τα Θεοφάνια με την σειρά τους ΔΕΝ θα έχουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το "κλίμα των ημερών"  ... Δηλαδή θα είναι και "αυτά" με την σειρά τους ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΞΑΝΑ !!! Κάτι που έτσι και αλλιώς βιώνουμε ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ από έναν μήνα πλέον (αναφέρομαι πάντοτε ΜΟΝΟ στο "κομμάτι της θερμοκρασίας") !! 

Ακόμη ένα στοιχείο που ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να χαρακτηρίζει τον καιρικό μας σκηνικό ΚΑΙ την αμέσως επόμενη νύχτα και έως ΚΑΙ τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα είναι η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ της σχετικής υγρασίας   ... 

Με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στις "γνωστές πιο ευπαθείς" στις ομίχλες περιοχές της Χώρας των Φαιάκων (δεν αποκλείεται πέρα από τις "χερσαίες", να παρατηρηθούν κατά τόπους και "θαλάσσιες ομίχλες")!

Πάντως ΚΥΡΙΩΣ την Πέμπτη και ΕΝ ΜΕΡΗ την Παρασκευή ...  ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ η παρατεταμένη πολύ υψηλή υγρασία των τελευταίων αρκετών εβδομάδων ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ημέρας θα μειωθεί ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΑ ... ΓΙΑ ΛΙΓΟ αφού προχωρώντας ΠΡΟΣ το Σάββατο και μετέπειτα θα πρέπει να πάρει ξανά την ΑΝΙΟΥΣΑ !!!! 

Τέλος , πριν σας καληνυχτίσω , σας "χρωστώ" δυο λόγια για το τι μέλλει γενέσθαι καιρικά λίγο παραπέρα ... ;)

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ΠΡΟΣ την ίδια "κατεύθυνση" ! Ποια είναι αυτή ;

Διαφαίνεται ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ του καιρικού μας σκηνικού από την επόμενη εβδομάδα ("χονδρικά" βαδίζοντας ΠΡΟΣ τις 9 του μήνα και ύστερα) ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ... ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ μοτίβο !! 

Ναι καλά διαβάσατε !! Απλά μετά την παρατεταμένη ατελείωτη πρώιμη Άνοιξη , θα περάσουμε ΞΑΝΑ στο όψιμο Φθινόπωρο ΧΩΡΙΣ να έχει υπάρξει ΠΟΤΕ Χειμώνας ακόμη φέτος στην γωνιά μας ΟΥΤΕ καν για  μια ημέρα (αναφέρομαι αποκλειστικά στο "κομμάτι της θερμοκρασίας" στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας).

Έτσι ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα περάσουμε σε πιο ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ με περισσότερες συννεφιές , νοτιάδες ΑΛΛΑ και ΚΑΠΟΙΕΣ βροχοπτώσεις. Ακόμη είναι ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ για να ξέρουμε κατά πόσο τα εν λόγω φαινόμενα θα είναι εκτεταμένα ή τοπικού χαρακτήρα όπως εάν θα είναι κατά τόπους αξιόλογα / εντονότερα ή όχι .

Παρολ ' αυτά ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ επόμενη εβδομάδα για ... Να μην σας πω μέχρι ΚΑΙ τα μέσα του Γενάρη και βλέπουμε) ... Ποιο είναι αυτό ; 

Παρόλο τον ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΙΟ άστατο καιρό ο υδράργυρος ΔΕΝ θα "καταφέρει" ΚΑΙ ΠΑΛΙ να βρεθεί στα "φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα" (θα διατηρηθεί ο "αρκετά μαλακός" για την εποχή καιρός, παρόλο που θα "αλλάξει το σκηνικό μας", από πλευράς φαινομένων) ... Με αποτέλεσμα απλά να μιλάμε για θερμοκρασίες που θα παραπέμπουν ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ αφού τόσο οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές θα παραμείνουν ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "κανονικού για την εποχή" πλαίσια !!!!! 

Κατά τα άλλα εκείνο που θα συνεχίσει να μας "ταλαιπωρεί" και ... "Παρακάτω" θα είναι φυσικά η συνεχιζόμενη ΜΕΓΑΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ που έτσι και αλλιώς βιώνουμε τις τελευταίες κάμποσες εβδομάδες , αφού περνώντας πλέον στους νοτιάδες σε μερικές ημέρες , "αυτή" θα βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ στα "πάνω της" , μέρα / νύχτα ΞΑΝΑ !!! ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου