Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ την ατελείωτη παρατεταμένη ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΟΙΞΗ ... Το ΟΨΙΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ βρίσκεται ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ με το καιρικό ενδιαφέρον να επιστρέφει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (ΟΧΙ εννοείται με τον "φυσιολογικό για την εποχή" τρόπο , αλλά ... ) ύστερα από 25 συνεχείς ημέρες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ και σαφώς "στεγνού καιρού". ;)

Κατά τα άλλα εξαιτίας των αναμενόμενων φαινομένων (βροχές / μπόρες) και ΚΥΡΙΩΣ λόγω της στροφής των ανέμων αρχικά από νοτιάδες σε βορειοδυτικούς αργότερα, η θερμοκρασία έστω ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα παρουσιάσει πτώση (κατά τόπους έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ αισθητή) ... Με αποτέλεσμα έστω και ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ από τον "μόνιμο Απρίλη" (κατά περιόδους ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και "αρχές Μάη") να περάσουμε ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ στον "προχωρημένο Νοέμβρη" (αναφέρομαι πάντοτε αποκλειστικά στο "κομμάτι της θερμοκρασίας").

Καλησπέρα σας !! :)

Όπως ακριβώς σας έγραψα εδώ , σχεδόν μια εβδομάδα πριν (τότε σας είχα "πει / υποσχεθεί" ότι ΠΡΟΣ τις 9 του Γενάρη διαφαίνονταν μεταβολή του καιρού. Όντως έτσι και θα γίνει) , πράγματι λοιπόν , μετά από 25 ολόκληρες συνεχόμενες ημέρες απόλυτης "καιρικής στασιμότητας" και φυσικά ανομβρίας , ήρθε η ώρα ένα βαρομετρικό χαμηλό (το ΠΡΩΤΟ του 2023) από την περιοχή της Ιταλίας να "καταφέρει" ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να βρει τον "δρόμο" για τα μέρη μας ... ;) 

Για αύριο Δευτέρα 09/01/2023 : Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας ΤΑ ΠΡΩΤΑ "σημάδια" της αλλαγής του καιρού θα έχουν κάνει  αισθητή την παρουσία τους! :)

Ποια θα είναι αυτά ; Σίγουρα η ... Μετά από πάρα πολύ καιρό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ συννεφιά "συνολικά" στο νομό μας , όπως και η ... Από άκρη σε άκρη , επικράτηση νότιων - νοτιοανατολικών ανέμων.

Κατά τα άλλα ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ απλά υπάρχει  ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ για κάποιο ΠΑΡΟΔΙΚΟ ψιχάλισμα ή σύντομης διάρκειας ψιλόβροχο (ΟΧΙ κάτι το ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ).

Ωστόσο ΠΡΟΣ και ΚΥΡΙΩΣ κατά την διάρκεια του απογεύματος τα φαινόμενα ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα γίνονται ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χωρίς όμως ακόμη να "καλύπτουν το σύνολο" του νομού μας , δηλαδή ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ θα έχουν ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ  θα είναι ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ αξιόλογα ... Άρα ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα έχουμε κάποιο / κάποια "περάσματα" ψιχάλας / ασθενούς βροχόπτωσης έως και ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "καλούτσικης" βροχής.

Παρολ ' αυτά από ΑΡΓΑ το απόγευμα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από τις βραδινές ώρες και ύστερα μέσα στη ΝΥΧΤΑ  που θα ακολουθήσει πλέον θα έχουμε να κάνουμε με  ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ βροχοπτώσεις που σε ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΜΕΡΙΕΣ του τόπου μας, θα είναι ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ "ποτιστικού τύπου") ... 

Πάντως ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ εντός του παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ χρονικού διαστήματος ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να υπάρξουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΔΥΝΑΤΗΣ βροχής (μέτρια αλλά υπαρκτή η πιθανότητα και για κάποια παροδική καταιγίδα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας) ! 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ που σχετικά γρήγορα (πριν το μεσημέρι) ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ που είναι πιο "επιρρεπείς" σε αυτό τον τύπο καιρού, θα  παρατηρηθούν  και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ.

ΠΡΟΣ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας οι νοτιάδες θα φθάνουν πλέον τα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα 7 μποφώρ. 

Μάλιστα ΚΥΡΙΩΣ από αργά το απόγευμα και μετέπειτα μέσα στη νύχτα οι άνεμοι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα ενισχυθούν ΛΙΓΟ ακόμη φθάνοντας τα 6 με 7 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 8 μποφώρ ... ΑΞΙΖΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στο νομό μας , τόσο ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια τμήματα όσο και σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κομμάτια στην στεριά θα πρέπει να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές , στα 9 μποφώρ, εκείνες τις ώρες !! 

Οι άνεμοι μέχρι ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ / ΝΩΡΙΣ το βράδυ θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί. Στην συνέχεια θα γίνουν νοτιοδυτικοί , ενώ ΠΡΟΣ τα μεσάνυχτα και ύστερα θα στραφούν σε πιο δυτικούς - νοτιοδυτικούς.

Τέλος ο υδράργυρος ΔΕΝ θα "προλάβει" να μεταβληθεί σημαντικά αύριο Δευτέρα , οπότε παρόλο τον ... Σταδιακά ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟ καιρό και τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατούς ανέμους , ο καιρός μας θα "κρατηθεί" ΚΑΙ ΠΑΛΙ αρκετά μαλακός, πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε (σε γενικές γραμμές θα διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την  Κυριακή , άρα και πάλι θα κυμαίνεται στα φετινά μας τόσο "γνώριμά" πια ΥΨΗΛΑ για την εποχή πλαίσια και μόνο ... ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση της τάξεως των έναν με δυο περίπου βαθμών). 

Για την Τρίτη 10/01/2023 : Άστατο θα παραμείνει το καιρικό μας σκηνικό , με ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ανά διαστήματα. Τα φαινόμενα και πάλι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τις ΠΡΩΙΝΕΣ ώρες θα είναι αξιόλογα / εντονότερα , οπότε και υπάρχει ξανά πιθανότητα εκδήλωσης ΤΟΠΙΚΗΣ καταιγίδας. Πάντως τη νύχτα της Τρίτης ο καιρός ΠΑΝΤΟΥ στο νομό Κέρκυρας θα βελτιωθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ από πλευράς φαινομένων.

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ έως ισχυροί που προοδευτικά θα γίνουν βόρειοι - βορειοδυτικοί στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ , με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές  στα 7 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Η θερμοκρασία συγκριτικά με ότι βιώνουμε τον τελευταίο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ σαφώς και θα σημειώσει ΑΙΣΘΗΤΗ πτώση ... 

Μην φανταστείτε όμως ότι θα μας έρθει κάποια "παγωνιά" ή κάποιο "Γεναριάτικο κρύο" (αν και θα μπορούσε εννοείται , εάν ο Γενάρης και γενικότερα ο Χειμώνας φέτος υπήρχε ΚΑΙ "εκεί έξω" , πέρα από τα "χαρτιά και τα ημερολόγια". Αναφέρομαι πάντοτε στο "κομμάτι της θερμοκρασίας").

Έτσι ο υδράργυρος θα πέσει γύρω στους τέσσερις με έξι βαθμούς ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ συγκριτικά με ότι προηγήθηκε , με αποτέλεσμα "θερμοκρασιακά" να περάσουμε ΓΙΑ ΛΙΓΟ από τον "μόνιμο  Απρίλη" σε θερμοκρασιακά επίπεδα που θα παραπέμπουν σε "προχωρημένο Νοέμβρη" ... 

Οπότε  την Τρίτη  ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αργά το μεσημέρι , το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ  θα βρεθεί ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στους 12 C. με 13 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 14 C.

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Από την άλλη μεριά, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα συνεχίσει να έχει "κάποιο σχετικό κρύο" ΜΕ ΤΑΣΗ να "κρυώσει" ΛΙΓΟ περισσότερο (απ' ότι τις περασμένες νύχτες) η νύχτα της Τρίτης ΠΡΟΣ την Τετάρτη.

Κατά τις παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ώρες του 24ωρου (αναφέρομαι στη νύχτα της Δευτέρας ΠΡΟΣ την Τρίτη , καθώς και ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Τρίτης) ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 9 C. με 11 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 12 C.

Πριν σας ευχηθώ καλό βράδυ Κυριακής και όμορφο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας από αύριο Δευτέρα , οφείλω να σταθώ σε κάποια πράγματα ...

Πρώτα απ ' όλα να τονίσω πως το βράδυ / νύχτα της Δευτέρας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ χρήζει κάποια στοιχειώδη προσοχή ιδιαίτερα στους δρόμους μας (αυτό για τους οδηγούς μας) πάντα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ καθώς ενδέχεται ορισμένα "περάσματα" πιο έντονης βροχής να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους , δηλαδή να έχουμε δυνατό ανεμόβροχο, περιορίζοντας αρκετά την ορατότητα.

Παράλληλα ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε αρκετά υψώματα και κατοικημένα ορεινά / ημιορεινά τμήματα θα σχηματίζονται ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες που δεν αποκλείεται να είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ πυκνές.

Εννοείτε ότι τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας παραμένουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΑ μέρα - νύχτα ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο.

Με το καλό να μας έρθουν οι ΠΡΩΤΕΣ βροχές του 2023 ... :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου