Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Πως θα εξελιχθεί ο καιρός στα μέρη μας το ερχόμενο 48ωρο (δηλαδή αύριο Τετάρτη 18/01/2023 καθώς ΚΑΙ μεθαύριο Πέμπτη 19/01/2023) ; Παρακάτω ακολουθεί η καθιερωμένη αναλυτική μας πρόγνωση ! :)

Μια μεγάλη καλησπέρα σε κάθε γωνιά του τόπου μας ... Από τα ακριτικά Διαπόντια νησιά μας στον βορρά μέχρι και τους Παξούς και Αντίπαξους στο νοτιότερο άκρο του νομού μας !! :)

Όπως αναμενόταν λοιπόν, ήδη από προχθές  Δευτέρα 16/01/2023 η περιοχή μας εισήλθε ΕΚ ΝΕΟΥ στο "γνωστό μας φετινό καιρικό μοτίβο" ... Που ΔΕΝ είναι άλλο από εκείνο όπου συνήθως επικρατεί στα μέσα του Φθινοπώρου στην Χώρα των Φαιάκων (μόνο που τώρα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ "από ημερολογιακής πλευράς" βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα)!! 

Δηλαδή επικράτηση νοτιάδων , ανά διαστήματα ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις και φυσικά θερμοκρασίες που "παραπέμπουν ή ανήκουν" , όπως θέλετε πείτε το ... Σε ΑΛΛΗ εποχή και ... ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ή ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ (Διαλέγετε και παίρνεται. Και τα δυο είναι σωστά πάντως) !!

😉

Ακριβώς η ίδια κατάσταση θα διατηρηθεί ΚΑΙ το αμέσως επόμενο διήμερο, φίλες και φίλοι !! ;)

Ας δούμε όμως την καθεμιά ημέρα ξεχωριστά ... 

Για αύριο Τετάρτη 18/01/2023 : Αναμένεται ΑΣΤΑΤΟΣ καιρός με τις υπάρχουσες συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να είναι πιο πυκνές , δίνοντας μέσα στην ημέρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχούλες ανά διαστήματα (ΑΡΧΙΚΑ ... ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο και με ΜΙΚΡΗ την πιθανότητα , να εκδηλωθούν τα προαναφερθέντα φαινόμενα) .
Δηλαδή ΚΑΙ αύριο Τετάρτη , όπως άλλωστε συνέβη και τις δυο προηγούμενες ημέρες , παρόλο τον ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ "αρκετά βαρύ ουράνιο θόλο μας" ΔΕΝ φαίνεται ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ να "καταφέρνει" να δίνει ... Αυτό που αποκαλούμε "αρκετά και γενικευμένα φαινόμενα" στα μέρη μας ...
Αλλά κάθε τόσο (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ) εδώ και εκεί "κάποιο πέρασμα" ΟΧΙ μεγάλης χρονικής διάρκειας ΛΙΓΟΣΤΩΝ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων, είτε με την μορφή ψιχαλίσματος / ψιλόβροχου ή και παροδικής ασθενής βροχόπτωσης (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο).
Πάντως ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας και ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το βράδυ της Τετάρτης , όπως και ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει αυξάνεται η πιθανότητα για ΚΑΠΩΣ περισσότερα φαινόμενα που θα αφορούν ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ περιοχές του νομού μας ... Ενώ δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να αποκτήσουν και πιο "αξιόλογο χαρακτήρα / ελαφρώς εντονότερα" , με αποτέλεσμα εκείνες τις ώρες να είναι πιθανή και η εκδήλωση "κάποιας ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας ή καταιγίδας"

Οι άνεμοι εννοείται ότι παραμένουν νοτιάδες (κυρίως νότιοι - νοτιοδυτικοί και αύριο) ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ιδιαίτερα ενισχυμένοι ... Φθάνοντας γενικά τα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ και τα 7 μποφώρ.

Ωστόσο ΞΑΝΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ (τόσο σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια σημεία καθώς και σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στην στεριά , με έμφαση περισσότερο όπως είναι φυσικό σε διάφορα υψώματα και όχι μόνο βέβαια) όπως έτσι και αλλιώς συνέβη και σήμερα Τρίτη , ενδέχεται ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ να αγγίζουν και τα 8 μποφώρ "δύναμη" ... 

ΑΥΤΟ προσωπικά περιμένω να συμβεί  ΑΡΧΙΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τα ξημερώματα / ΝΩΡΙΣ το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια εκ νέου εντός του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ του 24ωρου (όπου ΚΑΙ στις δυο περιπτώσεις ΙΣΩΣ με μικρή μεν αλλά υπαρκτή δε την πιθανότητα  , να έχουμε και πάλι ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο και λίγες πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές νοτιά, στα 9 μποφώρ).

Κατά τα άλλα η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή , τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας , όσο και τη νύχτα , πάντα συγκριτικά με ότι προηγήθηκε την Τρίτη ... Οπότε θα έχουμε να κάνουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ με ... Τι άλλο ; Πέρα από "καθαρά ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ θερμοκρασιακές τιμές" για πολλοστή φορά φέτος !! ;)

Για την Πέμπτη 19/01/2023 : Συνεχίζεται το ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ σκηνικό !

Με την διαφορά όμως ότι ΚΥΡΙΩΣ από το βράδυ της ημέρας αυτής θα πρέπει να περάσουμε σε πιο "εκτεταμένες και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αξιόλογες βροχοπτώσεις" ...

Αναλυτικότερα λοιπόν "ο (κατά διαστήματα) πιο βαρύς μουντός" ουράνιος θόλος μας φαίνεται πως θα "καταφέρει "τελικά να δώσει μέσα στην ημέρα ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες. 

ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από το βράδυ της Πέμπτης και μετέπειτα θα πρέπει να μιλάμε για "πιο γενικευμένες" πλέον βροχοπτώσεις στο νομό μας . Μάλιστα τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδεχομένως να είναι και ΈΝΤΟΝΑ / ΑΞΙΟΛΟΓΑ τότε ! 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις (ΑΡΧΙΚΑ πιο νότιοι - νοτιοδυτικοί που αργότερα δείχνουν να γίνονται πιο νότιοι - νοτιοανατολικοί) ΑΡΧΙΚΑ στα 5 με 6 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 μποφώρ , με ... ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ στιγμιαίες ριπές και στα 8 μποφώρ που ... Σταδιακά ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όσο θα οδεύουμε ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας και μετά, θα "πέσουν ελαφρώς / δηλαδή θα παρουσιάσουν ΜΙΚΡΗ εξασθένηση" (περίπου κατά δυο με τρία μποφώρ "προς τα κάτω").

Ο υδράργυρος παραμένει στα ΙΔΙΑ ΥΨΗΛΑ για την εποχή επίπεδα , παρόλο τον άστατο καιρό μας, τόσο μέσα στην ημέρα όσο και τη νύχτα ...

Άρα ΚΑΙ ΠΑΛΙ όπως ΚΑΙ την Τετάρτη έτσι ΚΑΙ την Πέμπτη , θα πρέπει είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 15 C. με 17 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 18 C. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ . (ΜΕΤΡΙΑ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο ακόμη και για 19 C. Όπως παρατηρούμε λοιπόν οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για πολλοστή φορά φέτος ΔΕΝ θα παραπέμπουν ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στην εποχή / το μήνα που "γράφουν τα ημερολόγιά μας")!!

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Με τίποτα όμως ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ παρόλο το μεγαλύτερο υψόμετρο θα μιλάμε για "φυσιολογικές" για τούτη την περίοδο του έτους ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές !!

Από την άλλη μεριά ΚΑΙ οι ερχόμενες δυο νύχτες μας , θα διατηρηθούν με αρκετά "μαλακό" για την εποχή καιρό.

Ειδικότερα όσο αφορά το ερχόμενο διήμερο τόσο τη νύχτα της Τρίτης / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Τετάρτης όπως ΚΑΙ τη νύχτα της Τετάρτης / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Πέμπτης, που θα ακολουθήσουν ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 13 C. με 14 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 15 C. με 16 C. !!!!

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές κατά τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως KAI το επόμενο 48ωρο διατηρούνται τα ίδια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ποσοστά της σχετικής υγρασίας μέρα - νύχτα !!

Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι "υγροί" δυνατοί νοτιάδες , ΚΑΙ τις επόμενες δυο ημέρες, θα προκαλούν ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες τόσο σε διάφορα υψώματα όπως φυσικά και σε ΚΑΠΟΙΑ "κατοικημένα" ορεινά και ημιορεινά τμήματα , "οι οποίες" ενδέχεται να είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ (οι οδηγοί μας καλό θα είναι να προσέχουν λίγο περισσότερο, όταν θα διέρχονται από τα συγκεκριμένα σημεία)!

Ορατό το ενδεχόμενο εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη της ευρύτερης περιοχής του βορείου Ιονίου ΚΑΙ το ερχόμενο διήμερο .

Παράλληλα συνεχίζεται η μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης ΠΡΟΣ το βόρειο Ιόνιο (διατηρείται η σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου