Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας , το επόμενο διήμερο (δηλαδή για αύριο Παρασκευή 20/01/2023 και μεθαύριο Σάββατο 21/01/2023) ... 

Γεια σας φίλες και φίλοι !

Στην πρόγνωση / ανάρτηση της περασμένης Τρίτης , σχετικά με τον καιρό της σημερινής ημέρας (Πέμπτη 19 του μήνα) σας είχα γράψει ότι ΚΥΡΙΩΣ κατά την διάρκεια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ του 24ωρου οι ιδιαίτερα ενισχυμένοι νοτιάδες που θα έχουν προηγηθεί ... ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα "εξασθενούσαν" ΜΕΡΙΚΩΣ ... Πράγμα το οποίο όντως συνέβη , αφού ύστερα από σχεδόν τρία μερόνυχτα πολύ ισχυρών έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σφοδρών ανέμων (επί τρία 24ωρα σε ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας , οι ριπές των ανέμων σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ έφθαναν τα 7 με 8 και ΠΑΡΟΔΙΚΑ μέχρι ΚΑΙ τα 9 μποφώρ. Όπως άλλωστε αναμέναμε και είχατε έγκαιρα ενημερωθεί εδώ), έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ απόψε (βράδυ Πέμπτης) οι ριπές του νοτιοδυτικού ρεύματος ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομό μας ΔΕΝ θα ξεπερνούν τα 6 μποφώρ (ΜΟΝΟ ΝΩΡΙΣ στις περιπτώσεις των καταιγίδων ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα "φυσήξει" περισσότερο) !!  

Κατά τα άλλα σας είχα επίσης τονίσει πως ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ από το βράδυ της Πέμπτης και ιδιαίτερα αργά μέσα στη νύχτα ΠΡΟΣ την Παρασκευή , τα ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα των προηγούμενων ημερών θα έδιναν την θέση τους ... ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ... Κάτι που συνεχίζει να ισχύει , μιας και τα τελευταία στοιχεία επιμένουν στην ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ καιρική εξέλιξη !! 

Ας πάμε όμως να δούμε βήμα βήμα το καθετί από τα παραπάνω και ΟΧΙ ΜΟΝΟ βέβαια ... ;) 

Για αύριο Παρασκευή 20 Γενάρη 2023 : Όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω , κατά την διάρκεια της ερχόμενης νύχτας (νύχτα Πέμπτης βαδίζοντας ΠΡΟΣ το χάραμα της Παρασκευής) προοδευτικά θα πρέπει να υπάρξουν "περάσματα" ΑΡΚΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων που όσο θα περνούν οι ώρες τόσο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της γωνιάς μας θα "απασχολούν". Μάλιστα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  ενδέχεται τα φαινόμενα να είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ / ΑΞΙΟΛΟΓΑ οπότε και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να εκδηλωθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες ή σποραδικές καταιγίδες !!

Και ...Περνάμε πλέον στην αυριανή ημέρα , όπου το καιρικό μας σκηνικό σαφώς και διατηρείται ΑΣΤΑΤΟ . Τι θα πει αυτό ; 

ΟΧΙ φυσικά και ΔΕΝ θα βρέχει όλη μέρα ... Αλλά ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  θα υπάρξουν ΛΙΓΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "περάσματα" ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων. 

Πάντως τα περισσότερα , τα πιο "γενικευμένα" και ΤΟΠΙΚΑ τα πιο αξιόλογα / έντονα φαινόμενα θα τα "βιώσουμε" μέσα στην ερχόμενη νύχτα και ΕΩΣ περίπου και το χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωί της Παρασκευής .

Έτσι εντός της ημέρας αύριο θα "απασχολήσουν" ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις με την μορφή "περάσματος", που ουσιαστικά "αυτές" θα "αφορούν" ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας.

Ενδιάμεσα όμως θα υπάρξουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ "ανοίγματα" στον ουράνιο θόλο μας... Δηλαδή διαστήματα ηλιοφάνειας που θα εναλλάσσονται με συννεφιές κατά τόπους ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ πιο πυκνές με πιθανότητα για "κάποιο πέρασμα" ενός ψιλόβροχου ή σύντομης βροχούλας (ΓΕΝΙΚΑ λίγα πράγματα, από πλευράς βροχοπτώσεων μέσα στην ημέρα αύριο και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δηλαδή με τα φαινόμενα της νύχτας που θα έχουν προηγηθεί).

Παρολ ΄αυτά ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ αναμένεται ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ των καιρικών μας συνθηκών με ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ / ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ (υπάρχει ΞΑΝΑ αυξημένη πιθανότητα για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "περάσματα" από ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ μπόρες ή καταιγίδες εκείνες τις ώρες).

Οι άνεμοι αύριο Παρασκευή ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ , με ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ. 

Ωστόσο ΣΤΑΔΙΑΚΑ από το απόγευμα ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ δηλαδή μέσα στις βραδινές / νυχτερινές ώρες περιμένουμε για πολλοστή φορά αυτή την εβδομάδα ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ στα μέρη μας ... 

Έτσι από εκεί και ύστερα το ρεύμα θα γίνει ΠΡΩΤΑ πιο νότιο - νοτιοανατολικό φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ τα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ τα 7 μποφώρ , που αργότερα μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει θα γίνει πιο νοτιοδυτικό και θα ενισχυθεί περαιτέρω , φθάνοντας τα 6 με 7 και ΤΟΠΙΚΑ τα 8 μποφώρ . Ενώ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΜΈΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ της Παρασκευής ΠΡΟΣ το Σάββατο τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά προσωπικά περιμένω να υπάρξουν ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ όπου ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ η "δύναμη" των νοτιάδων θα αγγίξει και τα 9 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να καταγραφούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ σφοδρότατες ριπές ανέμων , στα 10 μποφώρ ) !!

Ο υδράργυρος ήδη από τη νύχτα της Πέμπτης ΠΡΟΣ την Παρασκευή θα αρχίσει να σημειώνει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ώρα με την ώρα !!

Οπότε από αύριο Παρασκευή , (Αρκετό καιρό πριν εδώ , σας είχα "υποσχεθεί" , ότι ... ΜΕΤΑ τις 19 του μήνα θα πηγαίναμε "θερμοκρασιακά" από τον παρατεταμένο Απρίλη ή τα τέλη Οκτώβρη με αρχές του Νοέμβρη που επικρατούσαν ΜΟΝΙΜΑ τις τελευταίες περίπου 50 ημέρες ΠΡΟΣ τα ...Τέλη του Νοέμβρη έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Αναφέρομαι πάντοτε στο "θερμοκρασιακό κομμάτι".) , περνάμε ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ σε "θερμοκρασιακές καταστάσεις" που θα παραπέμπουν ΠΡΟΣ το πιο ... "Χειμωνιάτικο μοτίβο" ! 

Όχι βέβαια σε "φυσιολογικές" για μήνα Γενάρη τιμές ΑΛΛΑ σε θερμοκρασίες που θα παραπέμπουν κάπου προς ... Τα τέλη του Νοέμβρη μέχρι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη ... 

Άρα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μετά από 50 συνεχείς ημέρες ΥΨΗΛΩΝ για την εποχή θερμοκρασιών ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ... Θα περάσουμε "στο ξεκίνημα του Χειμώνα" . Θα γίνει έστω και αρκετά καθυστερημένα , η αρχή λοιπόν (Κάτι είναι και αυτό. Αναφέρομαι στο "σύνολο του νομού μας".)  και ... Βλέπουμε για παραπέρα !  ;)

Για το Σάββατο 21/01/2023 : Άστατος ο καιρός στην γωνιά μας ΚΑΙ την ημέρα αυτή!

Έτσι οι συννεφιές θα έχουν το "πάνω χέρι" τις περισσότερες ώρες της ημέρας και πάλι "συνολικά" στην Χώρα των Φαιάκων . Μάλιστα ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι υπάρχουσες νεφώσεις ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι πιο "συμπαγείς / πυκνές" , με αποτέλεσμα να "καταφέρνουν" να αφήνουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ με την μορφή ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ βροχής ή μπόρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενισχυμένοι , φθάνοντας τα 5 με 6 ΤΟΠΙΚΑ τα 7 μποφώρ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ τα 8 μποφώρ.

Ωστόσο ΑΡΓΟΤΕΡΑ μέσα στο Σάββατο (κυρίως από το δεύτερο μισό και μετέπειτα) θα "πέσουν / θα εξασθενήσουν" ΛΙΓΟ ... Υπολογίστε γύρω στα δυο με τρία μποφώρ "προς τα κάτω".

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται και πάλι στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή . Άρα όπως την Παρασκευή έτσι ΚΑΙ το Σάββατο , θα πρέπει είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 11 C. με 12 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 13C. με 14 C. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και για 15 C.) . Όπως παρατηρούμε λοιπόν οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο θα παραπέμπουν ΠΡΟΣ το "Χειμωνιάτικο μοτίβο" . ΝΑΙ μεν ΟΧΙ στον Γενάρη , αλλά έστω στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη , για πρώτη φορά φέτος , στο σύνολο του νομού μας)!!

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Από την άλλη μεριά ΚΑΙ οι ερχόμενες δυο νύχτες μας , θα "κρυώσουν αρκετά" συγκριτικά με ότι προηγήθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα όσο αφορά το ερχόμενο διήμερο τόσο τη νύχτα της Πέμπτης / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Παρασκευής όπως ΚΑΙ τη νύχτα της Παρασκευής / ΝΩΡΙΣ το πρωινό του Σαββάτου, που θα ακολουθήσουν ... ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 7 C. με 9 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 10 C. με 11 C.

Στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές κατά τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως KAI το επόμενο 48ωρο διατηρούνται τα ίδια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ποσοστά της σχετικής υγρασίας μέρα - νύχτα !!

Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι "υγροί" δυνατοί νοτιάδες , ΚΑΙ τις επόμενες δυο ημέρες, θα προκαλούν ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες τόσο σε διάφορα υψώματα όπως φυσικά και σε ΚΑΠΟΙΑ "κατοικημένα" ορεινά και ημιορεινά τμήματα , "οι οποίες" ενδέχεται να είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ (οι οδηγοί μας καλό θα είναι να προσέχουν λίγο περισσότερο, όταν θα διέρχονται από τα συγκεκριμένα σημεία)!

Ορατό το ενδεχόμενο εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη της ευρύτερης περιοχής του βορείου Ιονίου ΚΑΙ το ερχόμενο διήμερο ενώ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΩΝ !

Παράλληλα μας "αποχαιρετά" ΟΡΙΣΤΙΚΑ πια , η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης , μαζί με την σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, που προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πριν σας καληνυχτίσω , θα σταθώ στην ΜΕΤΡΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ πιθανότητα που "προκύπτει" και με τα τελευταία στοιχεία για ... Αργά τη νύχτα της Πέμπτης / χάραμα / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Παρασκευής όπως και την επίσης ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ πιθανότητα αργά τη νύχτα της Παρασκευής / χάραμα / Νωρίς το πρωινό του Σαββάτου στα πολύ ψηλά του όρους Παντοκράτορας (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 750 με 800 περίπου μέτρα και πάνω) στην βόρεια Κέρκυρα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να ... Έχουμε την ΠΡΩΤΗ για φέτος "μάχη" μεταξύ χιονόνερου και διάφορων μορφών χιονιού (κυρίως μεταξύ χιονόνερου με χιονοχάλαζου ή χιονόνερου με χιονόλυτου. Όπως όμως και να έχει, το μόνο σχεδόν σίγουρο είναι ότι θα γίνει Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ).

🙂 😀

Πάντως στα απέναντί μας Ηπειρωτικά βουνά , δηλαδή σε αυτά που βλέπουμε με γυμνό μάτι από τα μέρη μας ... ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ φέτος (η αλήθεια είναι ότι άργησε πάρα πάρα πολύ) το επόμενο 48ωρο θα σημειώνονται ανά διαστήματα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΥΚΝΕΣ χιονοπτώσεις , οι οποίες θα εναποθέσουν ΠΟΛΛΑ εκατοστά φρέσκου χιονιού εκεί.

Μάλιστα ΠΑΡΟΔΙΚΑ τα χιόνια θα κατέβουν ΚΥΡΙΩΣ στα βορειότερα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ έως περίπου και τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο (ΙΣΩΣ σε κάποια έξαρση των φαινομένων νιφάδες να πέσουν και ΕΛΑΦΡΩΣ χαμηλότερα , "ιδιαίτερα στα απέναντί μας βορειότερα τμήματα αυτό").

Καλό βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου