Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για τις επόμενες δυο ημέρες (δηλαδή για αύριο Δευτέρα 30/01/2023 και μεθαύριο Τρίτη 31/03/2023) καθώς και μια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ για λιγάκι παραπέρα ...  ;) 

Καλησπέρα Κέρκυρα , καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα !! :) 

Για να δούμε λοιπόν , μετά την σημερινή Κυριακάτικη λιακάδα θα αλλάξει κάτι στο "καιρικό μας τοπίο" το ερχόμενο 48ωρο , ή όχι ; 

Μια "γρήγορη απάντηση" στα παραπάνω θα ήταν ... ΝΑΙ θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ αλλαγές στο καιρικό μας σκηνικό ... Ωστόσο "εδώ" όπως ήδη γνωρίζετε χρόνια τώρα , είμαστε περισσότερο της ... "Λεπτομέρειας" ! :) 

Γι ' αυτό ήρθε η ώρα να ξετυλίξουμε το "καιρικό κουβάρι" καθεμιάς ημέρας ξεχωριστά ... ;)

Για αύριο Δευτέρα 30/01/2023 : Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει ΕΩΣ περίπου ΚΑΙ το πρώτο μισό της με άφθονη ηλιοφάνεια αλλά και ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας".

Πάντως καθώς οι ώρες θα κυλούν και θα πλησιάζουμε ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ την διάρκεια του απογεύματος και ύστερα , τα υπάρχοντα λιγοστά σκόρπια συννεφάκια θα έχουν την ΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να γίνονται ολοένα και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Μάλιστα τη νύχτα που θα ακολουθήσει (με έμφαση ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα οδεύοντας προς την Τρίτη) υπάρχει μέτρια πιθανότητα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ για ένα "πέρασμα" ενός ψιλόβροχου ή ψιχάλας έως και παροδικής  βροχόπτωσης (κατά βάση ασθενής). 

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από διάφορες διευθύνσεις και ΤΟΠΙΚΑ από ανατολικές διευθύνσεις (αλλού λίγο πιο νοτιοανατολικοί και αλλού βορειοανατολικοί) στα 3 με 4 μποφώρ. 

Όμως ΠΡΟΣ το μεσημέρι και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στη συνέχεια θα στραφούν ΠΑΝΤΟΥ σε βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι στα 4 με 5 και σχετικά γρήγορα ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ. 

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του, πάντα σε σχέση με ότι βιώσαμε σήμερα Κυριακή.

Έτσι ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Δευτέρας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της πάχνης ("δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) , ενώ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα πρέπει να σημειωθεί ΞΑΝΑ "ελαφρύς / ασθενές παγετός" (όπως σήμερα Κυριακή ΝΩΡΙΣ το πρωί , έτσι και αύριο Δευτέρα ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ οι ελάχιστες τιμές θα βρεθούν μεταξύ 0 C. με - 1 C. και ΙΣΩΣ - 2 C. γι ΄αυτό και ο αναμενόμενος ασθενές παγετός εκεί). 

Πάντως το μεσημέρι ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα μιλάμε για ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  θα "παραπέμπουν" γύρω στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη περίπου .

Για την Τρίτη , τελευταία ημέρα του φετινού Γενάρη (31/01/2023) : ΑΡΧΙΚΑ δηλαδή από αργά τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Δευτέρας ΠΡΟΣ την Τρίτη / τα  χαράματα / πρωινό της Τρίτης και ΕΩΣ περίπου και τις ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ώρες της Τρίτης περιμένουμε ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ στα μέρη μας...

Πράγμα που σημαίνει ότι ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα (γύρω στο 60 % με 70 %) ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξουν ΛΙΓΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ είτε ενός ψιλόβροχου ή ψιχάλας έως και ΜΙΚΡΗΣ διάρκειας βροχούλας (Τα φαινόμενα ΔΕΝ θα είναι αξιόλογα. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για λίγο χιονόνερο ΠΑΝΩ από τα 550 με 600 μέτρα ή και κάποιες νιφάδες ΠΑΝΩ από τα 750 μέτρα περίπου, πάντα στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα).

Παρολ ' αυτά στην συνέχεια της ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί από άκρη σε άκρη , με τον ήλιο να "παίρνει το πάνω χέρι" ΟΡΙΣΤΙΚA ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ΓΕΝΙΚΑ μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ ισχυροί που ΚΥΡΙΩΣ από το μεσημέρι και μετέπειτα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα γίνουν πολύ ισχυροί... Δηλαδή στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ 6 μποφώρ που αργότερα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα αγγίξουν παροδικά και τα 7 μποφώρ (ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ όμως, τόσο ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στα ανοιχτά ή παραθαλάσσια περισσότερο της δυτικής αλλά και νότιας πλευράς του νομού μας , όσο και σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψώματα στην ενδοχώρα δεν αποκλείεται για λίγο τις απογευματινές ώρες , οι στιγμιαίες ριπές του "μαίστρου" να προσεγγίσουν και θυελλώδεις εντάσεις , στα 8 μποφώρ).

Η θερμοκρασία ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα "ανέβει" λίγο ως προς τις ελάχιστες τιμές της (δηλαδή τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη και μέχρι ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Τρίτης , συγκριτικά με ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Δευτέρας. Ωστόσο από τη νύχτα της Τρίτης ΠΡΟΣ το χάραμα την Τετάρτης θα "πέσει" εκ νέου).

Αντίθετα θα παρουσιάσει ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Άρα λοιπόν και σε συνδυασμό με τους πιο ψυχρούς βοριάδες που θα κάνουν την "αίσθηση" του κρύου ακόμη πιο έντονη , την Τρίτη μέσα στην ημέρα θα πάμε σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που θα "παραπέμπουν" αυτή την φορά γύρω στο ΔΕΥΤΕΡΟ μισό του Δεκέμβρη.

Οπότε αργά το μεσημέρι της Τρίτης θα πρέπει να είμαστε "ευχαριστημένοι" με ... ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 10 C. με 12 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 13C. C. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ("αυτές" είναι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές μέσα στο συγκεκριμένο 24ωρο).

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Από την άλλη οι ελάχιστες τιμές (δηλαδή οι "χαμηλότερες θερμοκρασίες" που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου ) όπως ήδη ανέφερα θα "ανέβουν ελαφρώς" συγκριτικά με την Δευτέρα.

Ειδικότερα όσο αφορά το ερχόμενο διήμερο : Τη νύχτα της Κυριακής / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Δευτέρας ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 5 C. με 7 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 8 C. με 9 C. (ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ 1 C. με 3 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 4 C. ΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ 0 C. με - 1C. και ΙΣΩΣ έως και - 2 C.)

Τη νύχτα της Δευτέρας / ΝΩΡΙΣ το πρωινό της Τρίτης ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 7C. με 9 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως 10 C. (ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ 3 C. με 5 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 C.)

Και τις δυο ημέρες , στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές κατά τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα , αντίστοιχα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Καταπληκτική θα είναι διαύγεια και η ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από την Τρίτη και μετά όπου θα μειωθούν αρκετά και τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας.

Πριν σας καληνυχτίσω , σας "χρωστώ" δυο λόγια για παραπέρα ... ;)

Μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής λοιπόν , θα πρέπει να μας απασχολήσει  μια διαταραχή εκ δυσμάς , η οποία ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα μας δώσει ΛΙΓΟ περισσότερες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές (ΟΧΙ "σπουδαία" πράγματα). 

Από εκεί και ύστερα όμως ΔΕΝ φαίνεται κάτι το άξιο λόγου από πλευράς φαινομένων ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ !! 

Κατά τα άλλα ΕΩΣ και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα παρουσιάζει μικρά σκαμπανεβάσματα ... Οπότε άλλοτε θα βρισκόμαστε σε θερμοκρασιακά επίπεδα που θα "παραπέμπουν" στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη και άλλοτε στο δεύτερο μισό του ίδιου μήνα.

Όμως ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ φαίνεται ότι μπαίνει "θερμοκρασιακά" ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ Γενάρης (άσχετα εάν το ημερολόγιο θα δείχνει πλέον Φλεβάρη. Είπαμε φέτος ο καιρός από "θερμοκρασιακής πλευράς" κυλά με ιδιαίτερα ΑΡΓΟΥΣ ρυθμούς από το ξεκίνημα του Δεκέμβρη και μετά , άσχετα με το τι "δείχνει" το ημερολόγιό μας, κάθε φορά) , αφού από εκεί και μετέπειτα περνάμε σε ... ΛΙΓΟ πιο ψυχρές συνθήκες απ ' ότι θα έχουμε ζήσει μέχρι ΚΑΙ την Παρασκευή "συνολικά" φέτος  με ... Αρκετό , απόλυτα "φυσιολογικό" για την εποχή κρύο (Ξηρό κρύο , δίχως φαινόμενα =Καλοκαιρία με αρκετή , πάντα "φυσιολογική" για την εποχή, παγωνιά ΚΥΡΙΩΣ τη νύχτα και τα πρωινά μας) !

Καλό ξεκίνημα της νέας εβδομάδας από αύριο Δευτέρα σε όλες και όλους !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου