Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο (Σάββατο 14/01 /2023 και Κυριακή 15/01/2023) σε βόρειο Ιόνιο - νομό Κέρκυρας ... Καθώς και μια ΜΑΤΙΑ στα πιο "φρέσκα" στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι καιρικά και ... Λίγο παραπέρα ! 

Θα συμβούν τελικά από βδομάδας (δηλαδή από την Δευτέρα 16/01/2023 και ύστερα) αυτά που σας "υποσχέθηκα" μέρες πριν ; Όλες οι απαντήσεις στις τυχόν "ερωτήσεις / απορίες" σας βρίσκονται στο παρακάτω κείμενο ...  ;)  :) 

Γεια σας φίλες και φίλοι !! 

Αν και ... ΔΕΝ περιμένουμε κάποια "σημαντική" μεταβολή στον καιρό μας "συνολικά" κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου , παρολ ' αυτά θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ "διαφοροποιήσεις / αλλαγές", στο καιρικό μας σκηνικό,  από μέρα σε μέρα, στις οποίες οφείλουμε να σταθούμε και να αναλύσουμε περαιτέρω ...  ;) 

Για αύριο Σάββατο 14 Γενάρη 2023 : Περιμένουμε ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ συννεφιά συγκριτικά με ότι προηγήθηκε την Παρασκευή χωρίς όμως να λείπουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα (αναμένονται γενικά "λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας" συνολικά στο νομό μας , μετά την λαμπρή λιακάδα της Παρασκευής).

Μάλιστα υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα (γύρω στο 60 %) ΚΥΡΙΩΣ κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού της ημέρας , όπως και ΝΩΡΙΣ τις βραδινές ώρες , για κάποιο / κάποια "περάσματα" ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (δηλαδή ΟΧΙ "παντού στα μέρη μας", αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ είτε με την μορφή  ΠΑΡΟΔΙΚΟΥ ψιχαλίσματος / ψιλόβροχου ή έως και ασθενούς κατά βάση ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ βροχόπτωσης (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο).

Οι άνεμοι όπως συνέβη την Παρασκευή έτσι και το Σάββατο , θα πνέουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις . Έτσι περιμένουμε στην ουσία μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς ανέμους , στα 2 με 3 και ΜΟΝΟ  ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να παρατηρηθούν κάποιες στιγμιαίες ριπές , στα 4 μποφώρ (ΑΡΧΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις και αργότερα ΚΥΡΙΩΣ από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις).

Ο υδράργυρος το Σάββατο ΔΕΝ θα μεταβληθεί "σημαντικά" , οπότε αναμένονται ΞΑΝΑ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ παρόμοιες δηλαδή με την "Παρασκευή" (και όχι μόνο την Παρασκευή βέβαια, αφού φέτος η ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΩΜΑΛΗ θερμοκρασιακή κατάσταση είναι ΜΟΝΙΜΗ. Αφού παρόλο την "υποτυπώδη" πτώση που σημείωσε η θερμοκρασία τις τελευταίες τρεις ημέρες ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ κατάφερε / όπως αναμενόταν άλλωστε να βρεθεί στα "φυσιολογικά" για τούτη την εποχή πλαίσια... Αλλά απλά από τον Απρίλιο έως κατά τόπους και αρχές Μάη πήγαμε "όπως σας είχα υποσχεθεί" στο Νοέμβριο. Ωστόσο όπως περιμέναμε , πράγματι "κρύωσαν" λίγο περισσότερο οι νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας τελευταία και με την εμφάνιση της πάχνης κατά τόπους , "νιώσαμε" ας πούμε ΚΑΤΙ προς το Χειμωνιάτικο μοτίβο).

Και ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ εκεί που οι συννεφιές θα πυκνώσουν πιο γρήγορα μέσα στην ημέρα ΙΣΩΣ "καταφέρει" να  παρουσιάσει μια πολύ μικρή, σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση της τάξεως των έναν με δυο βαθμών κελσίου περίπου.

Για μεθαύριο Κυριακή 15 Γενάρη 2023 : Περιμένουμε μια "επανάληψη" του καιρικού σκηνικού" της ... Παρασκευής ΞΑΝΑ !!

Τι εννοώ ; Μα ... Φυσικά ΛΙΑΚΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΑΜΠΡΗ ΛΙΑΚΑΔΑ από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων! ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΙΣΩΣ κάνουν περιστασιακά την εμφάνισή τους ΚΥΡΙΩΣ προς το τέλος της ημέρας.

Οι άνεμοι ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΑ διατηρούνται ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας (η ΚΥΡΙΑΚΗ θα είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ημέρα με ασθενείς ανέμους και καλοτάξιδες θάλασσες ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας, στην συνέχεια ΟΛΑ θα αλλάξουν. Θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ).

Έτσι περιμένουμε ΑΡΧΙΚΑ ανέμους μεταβλητών διευθύνσεων και ΤΟΠΙΚΑ από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 2 με 3 και ΤΟΠΙΚΑ μέσα στην ημέρα έως και 4 μποφώρ που ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα στραφούν σε πιο νότιους - νοτιοανατολικούς ... Ενισχυόμενοι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ώρα με την ώρα ΑΡΧΗ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ από ΑΡΓΑ τις ΒΡΑΔΙΝΕΣ  ώρες της Κυριακής και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μετέπειτα τις μεταμεσονύχτιες ώρες βαδίζοντας ΠΡΟΣ το χάραμα  της Δευτέρας! 

Τέλος ΟΥΤΕ ΚΑΙ την Κυριακή θα αλλάξει "σημαντικά" η θερμοκρασία , οπότε ΚΑΙ ΠΑΛΙ περιμένουμε ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αργά το μεσημέρι , το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ να κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 13 C. με 15 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 16 C. (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο ακόμη και για 17 C. Όπως παρατηρούμε λοιπόν οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για πολλοστή φορά φέτος ΔΕΝ θα παραπέμπουν ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στην εποχή / το μήνα που "γράφουν τα ημερολόγιά μας")

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Από την άλλη μεριά, τόσο τη νύχτα και νωρίς το πρωί του Σαββάτου , όσο και τις ίδιες ώρες την Κυριακή θα παραμείνει το "κάπως περισσότερο κρύο" , των τελευταίων ημερών.

Κατά τις παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ώρες του 24ωρου (αναφέρομαι στη νύχτα της Παρασκευής ΠΡΟΣ το Σάββατο, καθώς και νύχτα του Σάββατου ΠΡΟΣ την Κυριακή) ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 6 C. με 8 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 9 C. Ωστόσο ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα (κυρίως σε εκείνα που είναι πιο "επιρρεπή στο κρύο" λόγω ανάγλυφου σε συνθήκες "αναστροφής") θα πρέπει να καταγραφούν και χαμηλότερες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της τάξεως των 2 C. με 4 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 C.

Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση θα επικρατεί ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ και στα "ψηλότερά" μας , οπότε ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής , τόσο θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ παρόμοιες με τις παραπάνω...

Άρα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας (αυτό αφορά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ περιοχές πάνω στο νησί της Κέρκυρας) θα γίνουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ "μάρτυρες" του φαινομένου της πάχνης ("δροσόπαγου" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) τα ερχόμενα πρωινά μας, με έμφαση περισσότερο το πρωινό της Κυριακής.

Πριν σας αφήσω για σήμερα , ήρθε η ώρα να "ρίξουμε την καθιερωμένη μας ματιά" και για ... Λίγο παραπέρα ! ;)

Την περασμένη φορά σας είχα γράψει για τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ που "έβλεπα" για ΜΕΤΑ τις 15 του μήνα όπου διαφαίνονταν ΔΙΑΦΟΡΕΣ αλλαγές στον καιρό μας ...

ΝΑΙ λοιπόν όντως έτσι και θα συμβεί , καθώς ΚΑΙ τα τελευταία στοιχεία επιμένουν σε ΑΛΛΑΓΗ του σκηνικού μας !!

Όμως , όπως σας είπα μέρες πριν , το ίδιο σας τονίζω και τώρα ΞΑΝΑ ... Μην φανταστείτε κάποια επέλαση του ... "Ξεχασμένου φετινού Χειμώνα" τότε !!!!

Αυτό που περιμένουμε λοιπόν από την προσεχή Δευτέρα 16 του Γενάρη ΑΛΛΑ και για ΠΟΛΛΕΣ συνεχείς ημέρες είναι η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΝΟΤΙΑΔΩΝ και η εκδήλωση ΠΟΛΛΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ !!

Έτσι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΒΡΟΧΕΡΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΝΕΜΩΔΗΣ !!

Πάντως παρόλο τις βροχές και τους αέρηδες που περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ προβλέπεται να "καταφέρει" να κρατήσει έστω τα "προσχήματα", το αντίθετο θα έλεγα ...

Εννοώ πως ο υδράργυρος ΟΧΙ μόνο ΔΕΝ θα "πέσει" ΑΛΛΑ ο καιρός μας θα "μαλακώσει" περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα ακόμη και ... Τις νύχτες μας , συγκριτικά με ότι ζούμε ΤΩΡΑ τις νύχτες / τα πρωινά μας !!

Άρα περνάμε καθαρά στο Φθινόπωρο ΞΑΝΑ από βδομάδας ΝΑΙ ΜΕΝ με πολλές βροχές και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατούς ανέμους ΑΛΛΑ με θερμοκρασίες που ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα παραπέμπουν κάπου μεταξύ τέλη Οκτώβρη με ΠΡΩΤΟ δεκαήμερο του Νοέμβρη !! ;)

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ θα διατηρηθεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι ΚΑΙ τις 20 του μήνα ... Από εκεί και ύστερα διαφαίνεται κάποια ΣΤΑΔΙΑΚΗ πτώση της θερμοκρασίας ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΟΧΙ κάτι το ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ (Πάντα με τα σημερινά στοιχεία : Το πολύ πολύ να περάσουμε σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που θα παραπέμπουν ΠΡΟΣ το τέλος του Νοέμβρη και ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ έως και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη) !! ;)

Καλό βράδυ Παρασκευής και ακόμη ένα πιο υπέροχο Σαββατοκύριακο εύχομαι σε όλες και όλους !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου