Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και αφού λοιπόν , μας έκανε την χάρη (όπως αναμενόταν άλλωστε) ύστερα από 25 συνεχείς ημέρες απόλυτης ξηρασίας (από τις 15 του Δεκέμβρη έως ΚΑΙ τις 8 του Γενάρη επικρατούσε ΜΟΝΟ  Ανοιξιάτικη καλοκαιρία ) να έρθουν οι ΠΡΩΤΕΣ βροχές του 2023 , οι οποίες όπως σας "είχα υποσχεθεί" ήταν πράγματι  ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  ευτυχώς  ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ (το "χρειαζόμασταν")  ... 

Η συνέχεια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ περιλαμβάνει κάποια άξια λόγου μεταβολή ξανά (δηλαδή σαν και "αυτή" που προηγήθηκε) ωστόσο ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΔΕΝ θα λείπουν ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ "βροχούλες" αφού το σκηνικό μας θα συνεχίσει ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ να είναι Φθινοπωρινό (εννοείται ότι ενδιάμεσα θα υπάρχουν και πολύ μεγάλα διαστήματα ΚΑΛΟΥ καιρού με αρκετή ηλιοφάνεια). 

Κατά τα άλλα ο υδράργυρος ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΑΠΡΙΛΗ (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και αρχές Μάη) όντως όπως περιμέναμε σημείωσε πτώση ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΗ με αποτέλεσμα να βρεθεί σε επίπεδα "προχωρημένου Νοέμβρη". 

Ας πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι θα πρέπει να αναμένουμε πάντα από καιρικής πλευράς το αμέσως επόμενο 48ωρο ΑΛΛΑ και ποια είναι η ΤΑΣΗ του καιρού και για λίγο παραπέρα ... ;)

Για αύριο Τετάρτη 11/01/2023 : Περιμένουμε ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ λίγο πιο πυκνές ΑΛΛΑ και ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ηλιοφάνειας κατά την διάρκεια της ημέρας , ενώ τη νύχτα σταδιακά θα επικρατήσει ξαστεριά από άκρη σε άκρη (η πιθανότητα μέσα στην ημέρα ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να "βγάλει" κάποια  "σύντομη ψιχάλα άνευ σημασίας" είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΉ και ανέρχεται μόλις στο 15 %). 

Άρα με λίγα λόγια αύριο ο καιρός θα είναι "σύμμαχός" σας σε τυχόν εξωτερικές δραστηριότητες ... :)  ;) 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 4 με 5 μποφώρ και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ ... Με μέτρια αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ τόσο σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια σημεία ΚΥΡΙΩΣ κατά μήκος της δυτικής πλευράς του νομού , όσο και ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψώματα του τόπου μας , να παρατηρηθούν και κάποιες πολύ ισχυρές ριπές, στα 7 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ. Πάντως από το βράδυ ΠΑΝΤΟΥ αναμένεται ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εξασθένηση των ανέμων !!  

Η θερμοκρασία ΚΑΙ αύριο (όπως και σήμερα Τρίτη) θα βρεθεί ΞΑΝΑ  σε ΕΠΙΠΕΔΑ που θα παραπέμπουν περίπου στα ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΗ ... 

Έτσι με αυτή την "υποτυπώδη" πτώση του υδραργύρου (από τα επίπεδα του Απρίλη περάσαμε περίπου στα μέσα προς τα τέλη του Νοέμβρη. Αναφέρομαι πάντα στο "κομμάτι της θερμοκρασίας") και σε συνδυασμό με ΚΑΠΟΙΑ "φρέσκα χιόνια" που θα αντικρύσουμε αύριο Τετάρτη που θα "καθαρίσει" ο καιρός στα απέναντί μας ΨΗΛΑ Ηπειρωτικά βουνά ("αυτά" που βλέπουμε με "γυμνό μάτι" απέναντι από την Χώρα των Φαιάκων) , θα έχουμε έστω ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ την ... ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ότι βρισκόμαστε στον Χειμώνα.

Για την Πέμπτη 12/01/2023: Ο ήλιος ΚΥΡΙΩΣ βαδίζοντας ΠΡΟΣ το δεύτερο μισό της ημέρας , σταδιακά θα δώσει την θέση του σε  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ συννεφιές.

Μάλιστα υπάρχει σχετικά μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα (γύρω στο 30 %) ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ (εντός του ΔΕΥΤΕΡΟΥ μισού της Πέμπτης)  να υπάρξει ένα "πέρασμα" ενός ψιλόβροχου ή ψιχαλίσματος (ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ και εάν τελικά καταφέρει να συμβεί ... Εννοείται πως θα αφορά ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία του νομού μας, όχι όλες τις περιοχές του τόπου μας).

Ωστόσο η νύχτα που θα ακολουθήσει θα κυλήσει με "ξάστερο" πλέον ουράνιο θόλο ... 😉

Οπότε λοιπόν ΟΥΤΕ και την Πέμπτη θα αλλάξει "σημαντικά" ο καιρός μας (δηλαδή ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καιρού ΟΥΤΕ και την ημέρα αυτή, στα μέρη μας. Αυτό για όλους εσάς που με ρωτάτε τακτικά ποιες ημέρες μπορείτε να κάνετε τις εξωτερικές εργασίες σας) !! ;)

Οι άνεμοι την Πέμπτη θα πνέουν ΠΑΝΤΟΥ με χαμηλές εντάσεις ...Έτσι οι θάλασσές μας θα είναι από άκρη σε άκρη καλοτάξιδες!

Πιο αναλυτικά την Πέμπτη οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς , στα 2 με 3 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέσα στην ημέρα βορειοδυτικοί έως και 4 μποφώρ.

Ο υδράργυρος σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη και πάλι ... 

Οπότε ΚΑΙ την Πέμπτη ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αργά το μεσημέρι , το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ θα βρεθεί ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στους 12 C. με 13 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 14 C. με 15 C.

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Από την άλλη μεριά, τόσο τη νύχτα και νωρίς το πρωί της Τετάρτης , όσο και τις ίδιες ώρες την Πέμπτη θα έχει "κάπως περισσότερο κρύο" (απ' ότι τις περασμένες νύχτες / πρωινά μας).

Κατά τις παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ώρες του 24ωρου (αναφέρομαι στη νύχτα της Τρίτης ΠΡΟΣ την Τετάρτη , καθώς και νύχτα της Τετάρτης ΠΡΟΣ την Πέμπτη ) ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 6 C. με 8 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 9 C. Ωστόσο ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα (κυρίως σε εκείνα που είναι πιο "επιρρεπή στο κρύο" λόγω ανάγλυφου σε συνθήκες "αναστροφής") θα πρέπει να καταγραφούν και χαμηλότερες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της τάξεως των 2 C. με 4 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 C.

Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση θα επικρατεί ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ και στα "ψηλότερά" μας , οπότε ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής , τόσο θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ παρόμοιες με τις παραπάνω...

Άρα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας (αυτό αφορά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ περιοχές πάνω στο νησί της Κέρκυρας) θα γίνουμε "μάρτυρες" σχηματισμού ασθενούς πάχνης ("δροσόπαγου" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) τα ερχόμενα πρωινά μας.

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , αξίζει να σταθώ σε ένα δυο σημεία ... ΑΡΧΙΚΑ σχετικά με την εξέλιξη του καιρού το ερχόμενο 48ωρο και στην συνέχεια , όπως ήδη σας "υποσχέθηκα" (στην αρχή τούτης της ανάρτησης) για το τι ... "βλέπω" και λίγο παραπέρα ! :)

Λοιπόν καταρχήν να πούμε πως ναι μεν μπορεί να "κρύωσε κάπως" ο καιρός μας συγκριτικά με ότι προηγήθηκε ΑΛΛΑ σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ έχουμε και ΔΕΝ θα έχουμε "φυσιολογικές για την εποχή" θερμοκρασίες ΟΧΙ ΜΟΝΟ το επόμενο 48ωρο (είπαμε θα παραπέμπουν απλά σε "προχωρημένο Νοέμβριο") ΑΛΛΑ ...

ΟΥΤΕ και ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΗ ... Μάλιστα η ΤΑΣΗ του καιρού είναι για ... ΣΤΑΔΙΑΚΗ Επικράτηση ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥ ΜΟΤΙΒΟΥ περίπου από τα μέσα του μήνα και ύστερα ... Πράγμα που σημαίνει ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ βροχοπτώσεις τότε ΑΛΛΑ φυσικά με θερμοκρασίες ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ για την εποχή (δηλαδή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ τις 20 - 22 του μήνα για να μην σας πω και πιο πέρα, θα συνεχίσει ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ !! Αναφέρομαι πάντοτε στο "θερμοκρασιακό κομμάτι" και όχι στις βροχοπτώσεις).

Εν ολίγοις "θερμοκρασιακά" ΝΑΙ μεν φύγαμε από τον ΜΟΝΙΜΟ ΑΠΡΙΛΗ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και ΑΡΧΕΣ ΜΑΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ περάσαμε και ΟΥΤΕ πρόκειται να περάσουμε ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΗ στον ΧΕΙΜΩΝΑ και πόσο μάλλον στον ... "Γενάρη" που "υπό φυσιολογικές συνθήκες" αποτελεί την "καρδιά του Χειμώνα" (είναι η πιο "ψυχρή" περίοδος του έτους) ... ΑΛΛΑ απλά πήγαμε και θα παραμείνουμε ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ σε "θερμοκρασιακές καταστάσεις" που θα παραπέμπουν σε "προχωρημένο Φθινόπωρο" (άλλοτε στα μέσα προς τα τέλη Νοέμβρη και άλλοτε στα τέλη Οκτώβρη προς το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη).

Τέλος ένα "ευχάριστο" νέο σχετικά με το ερχόμενο διήμερο είναι πως θα μειωθούν ΑΡΚΕΤΑ τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της σχετικής υγρασίας που μας "ταλαιπώρησαν" τις τελευταίες κάμποσες εβδομάδες ...

Επίσης εννοείται ότι εξαιτίας του βορειοδυτικού ρεύματος θα υπάρχει καταπληκτική διαύγεια και ορατότητα αλλά και πολύ καλή ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας το ερχόμενο 48ωρο!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !




















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου