Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας για το επόμενο διήμερο (δηλαδή για αύριο Τετάρτη 01/02/2023 και μεθαύριο Πέμπτη 02/02/2023) ... 

Γεια σας φίλες και φίλοι !! 

Με ... Αρκετά ΚΑΛΕΣ καιρικές συνθήκες θα κυλήσει ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ το ερχόμενο 48ωρο ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ωστόσο θα υπάρξουν μικρές "διαφοροποιήσεις στο καιρικό μας τοπίο" από μέρα σε μέρα , για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω ! :) ;)

Ας πάμε λοιπόν , γρήγορα να δούμε καθεμιά ημέρα ξεχωριστά ... ;)

Για αύριο Τετάρτη , πρώτη ημέρα του φετινού Φλεβάρη (01/02/2023) : Περιμένουμε λαμπρή λιακάδα από άκρη σε άκρη στο νομό μας (ΕΛΑΧΙΣΤΑ συννεφάκια "άνευ σημασίας" ΠΙΘΑΝΟΝ να κάνουν την εμφάνισή τους ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέσα στο 24ωρο).

Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι - βορειοδυτικοί ΑΛΛΑ "πιο εξασθενημένοι" απ ' ότι ήταν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ , το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της Τρίτης ...

Έτσι οι εντάσεις τους θα φθάνουν τα 4 με 5 ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (κυρίως ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στα ανοιχτά ή και παραθαλάσσια της δυτικής , βόρειας και νότιας πλευράς του τόπου μας , όπως και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ υψώματα) έως ΚΑΙ τα 6 μποφώρ. 

Από το βράδυ πάντως , θα εξασθενήσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ !! 

Η θερμοκρασία στην ουσία  ΔΕΝ θα σημειώσει κάποια "αξιόλογη" μεταβολή σε σχέση με την Τρίτη ... Παρολ ' αυτά εξαιτίας της ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ηλιοφάνειας που θα επικρατήσει αύριο Τετάρτη ... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα "καταφέρει να ανέβει" γύρω στους δυο βαθμούς περίπου τις μεσημεριανές ώρες (Πάντα συγκριτικά με το μεσημέρι της Τρίτης. Σχετικά με τις θερμοκρασιακές τιμές της Τρίτης , μπορείτε να ανατρέξετε στην προηγούμενη "πρόγνωση / ανάρτηση").

Εννοείται ότι τις ΠΡΩΤΕΣ πρωινές ώρες ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΑΝΕΜΑ στον βοριά σημεία) θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της πάχνης ("δροσόπαγος" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο) , ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα σημειωθεί "ελαφρύς / ασθενές" παγετός.

Η διαύγεια και η ορατότητα θα είναι εξαιρετική , με αρκετά χαμηλότερα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας στα μέρη μας σε σχέση με ότι προηγήθηκε το πρώτο μισό της Τρίτης. Επίσης η ποιότητα του αέρα πάνω από τον τόπο μας θα είναι ΑΡΙΣΤΗ ! 

Για την Πέμπτη 02/02/2023 : Αναμένονται αραιές συννεφιές ΑΛΛΑ και ΑΡΚΕΤΕΣ ώρες ηλιοφάνειας ενδιάμεσα. 

Μάλιστα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ οι υπάρχουσες ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις δείχνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να πυκνώνουν κάπως περισσότερο , οπότε και υπάρχει σχετικά ΜΙΚΡΗ πιθανότητα (γύρω στο 25 % με 30 % πάντα με σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης) , για ... "Ένα πέρασμα" ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΟΧΙ δηλαδή παντού στο νομό μας, αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) μιας ψιχάλας ή ψιλόβροχου έως και ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΗΣ βροχούλας (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και εάν τελικά "συμβεί" , αφού όπως είπαμε η πιθανότητα είναι μικρή μεν αλλά υπαρκτή δε. Γι ' αυτό και την αναφέρω εδώ).

Βέβαια ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα πρέπει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να παρατηρηθεί το φαινόμενο της πάχνης ("δροσόπαγος" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο) ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα σημειωθεί ΞΑΝΑ "ελαφρύς / ασθενές" παγετός.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ από ανατολικές έως κυρίως νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ. Από το βράδυ θα "γυρίσει" βοριαδάκι , με τις ίδιες όμως ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις. 

Ο υδράργυρος σε παρόμοια επίπεδα με την Τετάρτη θα βρεθεί αργά το μεσημέρι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 11 C. με 13 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 14 C. με 15 C. ("αυτές" είναι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές μέσα στο συγκεκριμένο 24ωρο).

Πάντως όσο "ανηφορίζει" κανείς από τα "χαμηλά ΠΡΟΣ τα ψηλά" όπως είναι φυσικό τα θερμόμετρα θα δείχνουν "χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές" συγκριτικά με τα παραπάνω "χαμηλότερα τμήματα", της τάξεως των τριών με πέντε βαθμών κελσίου ("η διαφορά") ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ...

Από την άλλη θα διατηρηθεί το "απόλυτα φυσιολογικό για την εποχή" αρκετό κρύο τη νύχτα και ΝΩΡΙΣ το πρωί ... Με τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή οι "χαμηλότερες θερμοκρασίες" που συνήθως σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως ΝΩΡΙΣ το πρωί κάθε 24ωρου ) να παραμένουν ΚΑΙ τα δυο επόμενα 24ωρα σχεδόν στα ίδια πλαίσια. 

Οπότε και θα πρέπει να περιμένουμε εκείνες τις ώρες ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 5 C. με 7 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 8 C. με 9 C. (ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όμως θα παρατηρηθούν ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ελάχιστες τιμές της τάξεως των 2 C. με 4 C. ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ - 2 C. με + 1 C.)

Και τις δυο αυτές ημέρες , στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές με τα "παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία" που προανέφερα (ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής).

Πριν ολοκληρώσω τούτη εδώ την πρόγνωση , πιστεύω πως αξίζει να σας πω ότι επιμένουν σταθερά τα στοιχεία (όπως σας τόνισα και στην προηγούμενη ανάρτησή μου) για "εδραίωση θερμοκρασιών που θα παραπέμπουν στον Γενάρη" (Κάτι που ΔΕΝ είχαμε όταν έπρεπε "από ημερολογιακής πλευράς" . Ωστόσο σας έχω πει αμέτρητες φορές εδώ , πως ο καιρός πολλές φορές ΔΕΝ πηγαίνει σύμφωνα με το ημερολόγιο. Αυτό έχει να κάνει με ΟΛΕΣ τις εποχές του έτους) ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ τις 3 - 4 του Φλεβάρη και ύστερα ... ;)

Έστω και καθυστερημένα λοιπόν ο Χειμώνας δηλώνει ΠΑΡΩΝ (αναφέρομαι πάντοτε ΜΟΝΟ στο "κομμάτι της θερμοκρασίας") κάτι που θα γίνει ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ 3 - 4 του Φλεβάρη και μετά, όπου το υπάρχων κρύο θα είναι ΠΙΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλέον ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας !!

Έτσι ύστερα από έναν παντελώς ανύπαρκτο "θερμοκρασιακά" Χειμώνα ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον φετινό Δεκέμβριο καθώς και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τις πρώτες 20 ημέρες του φετινού Γενάρη , όλα δείχνουν πως ο "γερο Χειμώνας" ετοιμάζεται να "πάρει την εκδίκησή του" ΜΕΣΑ στον Φλεβάρη.

Προσωπικά έστω και έτσι , το προτιμώ περισσότερο , από το να γινόταν κάτι τέτοιο αργότερα κατά την διάρκεια της Άνοιξης , όπου σαφώς τότε και θα είχαμε μεγαλύτερες ζημιές σε καλλιέργειες , φυτά και δέντρα !!

Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από τον γράφοντα προχθές το πρωί, κοντά στο χωριό μας. Ανάλογη θα είναι η εικόνα ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας (αναφέρθηκα και πιο πάνω αναλυτικά, σε "αυτά") ΚΑΙ τα επόμενα δυο πρωινά. ;)

Ένα είναι σίγουρο , το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε ΠΟΛΛΑ να λέμε, από πλευράς καιρού γενικότερα (ΟΧΙ μόνο για το "κομμάτι της θερμοκρασίας" αλλά γιατί όχι και για ορισμένες "εκπλήξεις" που δεν αποκλείεται να προκύψουν) ... ;)

Εις το επανιδείν !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου