Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού νομού Κέρκυρας για το Σαββατοκύριακο (25/11/2023 και 26/11/2023).

Λίγο απ ' όλα θα μας "προσφέρει ο καιρός" αυτό το Σαββατοκύριακο αγαπημένοι μου ακόλουθοι και φίλοι τούτης εδώ της σελίδας! :) 

Ας πάμε όμως αμέσως στο... "ψητό"! ;)

Για αύριο Σάββατο 25 του Νοέμβρη: ΉΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ της ημέρας απόψε (μεσάνυχτα / νύχτα Παρασκευής ΠΡΟΣ ξημερώματα Σαββάτου) και καθ ' όλη την διάρκεια της νύχτας ΕΩΣ ΚΑΙ το χάραμα / ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, θα συνεχίσει να "βγάζει" ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από διάσπαρτες βροχές , μπόρες ή και ΤΟΠΙΚΕΣ καταιγίδες στην ευρύτερη ζώνη του βορείου Ιονίου, όπως φυσικά και σε ΠΟΛΛΕΣ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων (όταν λέμε "περάσματα", όπως το "λέει και η ίδια η λέξη" εννοούμε ότι ΔΕΝ θα βρέχει ασταμάτητα ΑΛΛΑ ανά διαστήματα και... Φυσικά κατά τόπους).

Μάλιστα ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πάνω στο νομό μας) τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ / ΑΡΚΕΤΑ  ΑΞΙΟΛΟΓΑ!

Και... Περνάμε περίπου στις προμεσημβρινές  και... Μετέπειτα ώρες του Σαββάτου.

Από εκεί και ύστερα θα υπάρξει μια... ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΟΜΩΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (από πλευράς φαινομένων) ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ στα μέρη μας!

Έτσι για μερικές ώρες τα φαινόμενα θα είναι ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ και μάλιστα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα ενταθούν περαιτέρω ("θα πρέπει να βγάλει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ κάποια πιο δυνατά περάσματα από βροχές μπόρες ή και καταιγίδες". Ορατό το ενδεχόμενο ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης).

Βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τις βραδινές ώρες όμως , τα φαινόμενα θα γίνουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ (ώρα με την ώρα) αισθητά λιγότερα , αποκτώντας ολοένα και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (δηλαδή οι βροχοπτώσεις ναι μεν θα μειωθούν σημαντικά ΑΛΛΑ παρολ ΄ αυτά ΔΕΝ θα σταματήσουν εντελώς ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας. Αφού ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα συνεχίσουν ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ "βροχούλες", που όμως ΔΕΝ θα έχουν απολύτως καμιά σχέση με την ένταση και την διάρκεια "αυτών" που θα έχουν προηγηθεί, νωρίτερα).

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (με κάποια πιθανότητα και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ)...

Ωστόσο σχετικά γρήγορα θα "γυρίσουν" ΠΡΩΤΑ σε πιο δυτικούς - νοτιοδυτικούς ενισχυόμενοι στα 6 με 7 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 8 μποφώρ και λίγο αργότερα σε πολύ πιο πιο ψυχρούς δυτικούς - βορειοδυτικούς με... Τις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ τους να φθάνουν ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας, τα 7 με 8 και ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ακόμη ΚΑΙ τα 9 μποφώρ!!

Μάλιστα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τις απογευματινές και ΚΥΡΙΩΣ μετέπειτα ώρες θα πρέπει να υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τόσο στην θάλασσα , όσο και στην στεριά του τόπου μας, όπου οι "μανιασμένες" ριπές των βορειοδυτικών ανέμων (μαίστρος) θα προσεγγίσουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ τα 10 ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ τα 11 μποφώρ (δηλαδή μιλάμε για ριπές ανέμων που ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ τα 100 χιλιόμετρα την ώρα / επίπεδα ισχυρής θύελλας εκεί)!!!!

Η θερμοκρασία ΑΡΧΙΚΑ αύριο ΔΕΝ θα μεταβληθεί ιδιαίτερα και θα κυμαίνεται πάνω κάτω σε παρόμοια επίπεδα με σήμερα Παρασκευή...

Ωστόσο βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ με την έλευση του πολύ ψυχρότερου έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά παγερού πολύ ισχυρού έως ΤΟΠΙΚΑ σφοδρού βορειοδυτικού ρεύματος ο υδράργυρος θα σημειώσει ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ / ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ / ΑΙΣΘΗΤΟΤΑΤΗ ΠΤΩΣΗ από άκρη σε άκρη στο νομό μας!!!

Για την Κυριακή 26 του Νοέμβρη: ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ από πλευράς φαινομένων , μιας και μέσα στην ημέρα θα έχουμε μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας...

 Τα οποία όμως ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα εναλλάσσονται (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ εκ νέου αργά το απόγευμα / πρώτες βραδινές ώρες) με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ νεφώσεις ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας... Οπότε και υπάρχει πιθανότητα  ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΚΥΡΙΩΣ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ)  να υπάρξει κάποιο / κάποια ΣΥΝΤΟΜΑ περάσματα είτε "ψιχάλας ή και παροδικής βροχής".

Το ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού μας όμως για την Κυριακή, θα είναι το... Καθαρά Χειμωνιάτικου τύπου ΚΡΥΟ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας (ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ) και... ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όπως είναι φυσικό στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη, αφού εκεί θα μιλάμε για τσουχτερότατο κρύο "τύπου Γενάρη"!! 

Έτσι την Κυριακή το μεσημέρι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπερνούν τους 9 C. με 10 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 11 C. με 12 C με... ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ του κρύου όμως στον ανθρώπινο οργανισμό να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις "πραγματικές θερμοκρασίες" που θα δείχνουν τα θερμόμετρα εκείνες τις ώρες, εξαιτίας του αρκετά ψυχρού έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ παγερού βοριά που θα φυσά...  ;)

Άρα λοιπόν, εάν αναλογιστούμε ότι χθες Πέμπτη 23 του μήνα οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 21 C. με 22 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ακόμη και 23 C. στα ΠΕΔΙΝΑ μας , καταλαβαίνουμε πως η πτώση του υδραργύρου την Κυριακή το μεσημέρι συγκριτικά με χθες το μεσημέρι θα είναι της τάξεως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ των... 10 με 12 βαθμών ΚΑΤΩ!!! 

Παράλληλα ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ θα παρουσιάσουν ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ την Κυριακή (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται εντός των νυχτερινών αργά ωρών ή των πρώτων πρωινών ωρών κάθε 24ωρου).

Αφού ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ περιμένουμε 5 C. με 6 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 7 C. με 8 C. (ενώ πολύ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν και 4 C.) 

Παράλληλα στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη τόσο οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές θα είναι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε ακόμη βαθμούς χαμηλότερες συγκριτικά με τα ΠΕΔΙΝΑ μας!!!

Οπότε φανταστείτε πόσο πιο τσουχτερό θα είναι το κρύο εκεί πάνω, απ ' ότι στα "χαμηλότερα"... Την ίδια ώρα που σε όλα τα υπόλοιπα ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ του νομού μας, ήδη θα "κρυώνουμε αρκετά"! ;) :) 

Τέλος οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ("πολύ ψυχρός έως κατά τόπους παγερός, μαίστρος") ΑΡΧΙΚΑ στα 5 με 6 με και ΤΟΠΙΚΑ στα 7 έως και 8 μποφώρ (με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ και στα 9 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ) που αργότερα θα εξασθενήσουν "ελαφρώς" ΠΡΩΤΑ κατά ένα με δυο περίπου μποφώρ και μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ / ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πλέον εξασθένηση τότε!!

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θέλω να σταθώ σε κάποια "πραγματάκια" που χρήζουν κάποιας στοιχειώδους προσοχής , ενώ παράλληλα θα αναφέρω και ορισμένα άλλα έτσι για... "Την ιστορία" (θα καταλάβετε τι εννοώ παρακάτω)... ;)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να δοθεί βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ώρες και ύστερα του Σαββάτου καθώς οι υπάρχουσες ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΕΣ βροχές , μπόρες και τοπικές καταιγίδες ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα συνδυαστούν με σφοδρούς ανέμους που ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ θα λάβουν την "μορφή βροχοθύελλας" !!! 

Στην συνέχεια και ενώ τα φαινόμενα (βροχοπτώσεις) θα εξασθενήσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και θα γίνουν ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ και ΛΙΓΟΤΕΡΑ οι ΑΝΕΜΟΙ θα διατηρηθούν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ φθάνοντας ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ / ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΑΡΓΑ ΩΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε.... ΕΝ δυνάμει επικίνδυνα επίπεδα (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είπαμε ήδη πιο πάνω θα μιλάμε για εντάσεις θύελλας και μάλιστα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ισχυρής θύελλας, με ριπές στα 100 και άνω των 100 χιλιομέτρων ανά ώρα)!!!!

Τέλος "για την ιστορία" να πούμε ότι , μετά από κάποια χρόνια (που έχει να συμβεί ξανά αυτό) ... ΓΙΑ ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΗΝΑ ... Υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ τα χαράματα / τις πρωινές ώρες της Κυριακής τόσο ΠΡΩΤΑ...

 Στα απέναντι Ηπειρωτικά εδάφη που βρίσκονται ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ απέναντι από την βόρεια Κέρκυρα (πέριξ της Χειμάρας / Αγίων Σαράντα κτλ) ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ να έχουν κάποιες "τοπικού χαρακτήρα μπόρες χιονιού" έως και... ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΑ (ενδεικτικό υψόμετρο ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στα βορειότερα, τα 400 με 500 μέτρα εκεί , ενώ και με "την βοήθεια" του ανέμου δεν αποκλείεται να δουν νιφάδες και λίγο χαμηλότερα). Εννοείται πως θα "ασπρίσουν" αρκετά από τα απέναντι Ηπειρωτικά βουνά, που βλέπουμε από την Κέρκυρα.!! 

Παράλληλα την ίδια ώρα στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του όρους Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα οι θερμοκρασίες θα είναι "ιδανικές" εάν υπάρξει τελικά έστω και ελάχιστος ή τέλος πάντων λιγοστός υετός (εκείνες όμως τις ώρες) "αυτός να πέσει" είτε με την μορφή χιονόνερου ή ΓΙΑ ΛΙΓΟ ακόμη και με διάφορες μορφές χιονιού (από "σφογγόχιονο ή χιονοχάλαζο έως ΠΙΘΑΝΟΝ και κανονικές νιφάδες χιονιού).

Ακόμη ένα στοιχείο που χρήζει κάποια στοιχειώδη προσοχή θα είναι ο... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πολύ υψηλός κυματισμός σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία  "που πιάνει συνήθως περισσότερο" τόσο το δυτικό, όσο και το βόρειο ρεύμα, κατά μήκος του νομού μας! 

Καλό βράδυ Παρασκευής! Όμορφο Σαββατοκύριακο να έχουμε... :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου