Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

 Τα νέα του καιρού για το νομό Κέρκυρας! 

ΑΣΤΑΤΟΣ ο καιρός της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  με ΛΙΓΕΣ τοπικές ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. Άφθονη ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ το ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΛΛΑ με ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ / ΑΙΣΘΗΤΟΤΑΤΗ ΠΤΩΣΗ της ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ και ΑΡΚΕΤΑ ΨΥΧΡΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΓΕΡΟΥΣ για την εποχή ΒΟΡΙΑΔΕΣ!! 

Καλησπέρα στους κατοίκους και στους απανταχού φίλους / φίλες της Χώρας των Φαιάκων!! :)

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει λοιπόν το καιρικό σκηνικό των αμέσως επόμενων ημερών...

 Για ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ όμως λόγους η κάθε μια ημέρα, ξεχωριστά! ;)

Τι θέλει να πει ο "ποιητής" ;  :)  :) Ας πάμε γρήγορα να μάθουμε! ;)  :) 

Για αύριο Παρασκευή 17/11/2023: Ήδη από νωρίς το πρωί αρκετές συννεφιές θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, γενικά πάνω από τα μέρη μας. 

Μάλιστα ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να δώσουν ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ  ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ "βροχούλες ή ψιλόβροχα / ψιχάλες" (δηλαδή ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ αλλά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα λάβουν χώρα,  τα προαναφερθέντα φαινόμενα). 

Ωστόσο κατά την διάρκεια της Παρασκευής ΔΕΝ θα λείψουν και τα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενδιάμεσα (ανάλογα που θα βρίσκεται ο καθένας από εμάς πάνω στο νομό μας, θα δει πολύ περισσότερο ή και λιγότερο ήλιο αντίστοιχα).

ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή και διάσπαρτες μπόρες διαφαίνονται μέσα στις βραδινές αργά ώρες της Παρασκευής / αργά νυχτερινές ώρες της Παρασκευής ΠΡΟΣ το Σάββατο (οπότε είναι ανοιχτό ΚΑΙ το ενδεχόμενο εκδήλωσης ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ καταιγίδας, στην ευρύτερη ζώνη του βορείου Ιονίου).

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ πάντως τα εν λόγω φαινόμενα του ερχόμενου 24ωρου ΣΥΝΟΛΙΚΑ  ΔΕΝ θα είναι πολλά ΔΕΝ θα έχουν μεγάλη διάρκεια και θα είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ!

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 5 μποφώρ (με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ).

Στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας θα γίνουν ΠΑΝΤΟΥ νοτιοδυτικοί με...ΑΡΧΙΚΑ τις ίδιες περίπου εντάσεις...

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ώρες και μετέπειτα θα "γυρίσουν" σε πιο δυτικών διευθύνσεων ενισχυόμενοι ΣΤΑΔΙΑΚΑ στα 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα 6 και βαθμιαία 7 μποφώρ.

Οδεύοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τα μεσάνυχτα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στην συνέχεια... Βαδίζοντας δηλαδή ΠΡΟΣ το ξημέρωμα του Σαββάτου θα έχουμε πλέον να κάνουμε με "πολύ πιο ψυχρούς βορειοδυτικούς ανέμους" (μαίστρος) που θα δυναμώσουν και άλλο... Φθάνοντας ήδη ΠΡΙΝ ξημερώσει το Σάββατο ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ τα 8 μποφώρ!!  

Η θερμοκρασία την Παρασκευή ΔΕΝ θα "προλάβει" μέσα στην ημέρα να μεταβληθεί σημαντικά... 

Έτσι ΚΑΙ αύριο θα έχουμε να κάνουμε με ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές παρόμοιες ή σχεδόν παρόμοιες με την σημερινή ημέρα (ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα επέλθει μια πολύ μικρή / σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση, της τάξεως των δυο βαθμών περίπου).

Παρολ ' αυτά ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ και με την στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς θα αρχίσει να "πέφτει κατακόρυφα" από βορρά προς νότο στο νομό μας!!

Για το Σάββατο 18/11/2023: Εκτός από ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΩΡΙΣ το πρωί για ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα (ΙΣΩΣ τα "απομεινάρια" από το "πέρασμα της διαταραχής της νύχτας "καταφέρουν" ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ να αφήσουν είτε ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ "ψιχάλισμα ή και πάρα πολύ σύντομη βροχούλα"/ ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο και με ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο) ΟΛΟ το υπόλοιπο της ημέρας θα κυλήσει με ΑΦΘΟΝΗ / ΕΝΤΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ αλλά και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ παροδικές συννεφιές εδώ και εκεί "άνευ όμως σημασίας".

Οι άνεμοι το Σάββατο θα είναι αρκετά έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πάρα πολύ ενισχυμένοι...

Αφού θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ("μαίστρος") , φθάνοντας ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ τα 6 με 7 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 8 μποφώρ (Μάλιστα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ακόμη και για ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 9 μποφώρ / ΙΣΩΣ και στα 10 μποφώρ "δύναμη" ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ... Αυτή η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ εξέλιξη βέβαια θα αφορά ΚΥΡΙΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων που "ευνοούνται" από τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ τύπο καιρού, καθώς και  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια / θαλάσσια κομμάτια ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ της δυτικής και βορειοδυτικής πλευράς, με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση γύρω από τα Διαπόντια νησιά μας).

Σταδιακά ΑΡΓΑ τη νύχτα του Σαββάτου ΠΡΟΣ την Κυριακή οι άνεμοι θα "πέσουν ελαφρώς" (κατά ένα με δυο περίπου μποφώρ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ) , σε σχέση πάντα με ότι θα έχει προηγηθεί (άρα παρά την "ελαφριά εξασθένισή τους" γενικά θα συνεχίσει να φυσά αρκετά και μέσα στη νύχτα).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΑΙΣΘΗΤOTATH ΠΤΩΣΗ από άκρη σε άκρη στον τόπο μας της τάξεως....Αλλού των 6 με 7 και αλλού ακόμη και των 8 με 9 βαθμών ΚΑΤΩ συγκριτικά με τις σημερινές ΥΨΗΛΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ("της Πέμπτης 16/11/2023" όπου για μια ακόμη ημέρα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας σήμερα "φθάσαμε" τους 22 με 23 C. και πάρα πάρα πολύ τοπικά "φλερτάραμε" ακόμη και με τους 24 C. Ενώ στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη κατά μέσο όρο τους 17 C. με 18 C. αντίστοιχα).

Μάλιστα η ΑΙΣΘΗΣΗ του κρύου στον ανθρώπινο οργανισμό ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ παρόλο  την λαμπρή ηλιοφάνεια, θα είναι εξαιτίας του δυνατού και ψυχρού βοριά που θα επικρατεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ κατά 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 6 βαθμούς εντονότερη / χαμηλότερη από τις "πραγματικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες που θα δείχνουν εκείνη την ώρα τα θερμόμετρά μας!

Για την Κυριακή 19/11/2023 : ΛΙΑΚΑΔΑ με αρκετό κρύο ... Ιδιαίτερα τις πρωινές και βραδινές ώρες!

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί στα 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 6 μποφώρ, με... Αυξημένη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΣΤΑ "πιο επιρρεπή" σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία (τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά).

Αργότερα, σιγά σιγά θα εξασθενήσουν περαιτέρω... Οπότε για τη νύχτα της Κυριακής, θα μιλάμε για ΟΡΙΣΤΙΚΗ πια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εξασθένηση των ανέμων ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας!

Ο υδράργυρος θα "κατρακυλήσει" ακόμη λίγο, με αποτέλεσμα την Κυριακή ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας να έχουμε να κάνουμε με ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αργά το μεσημέρι, που ΔΕΝ θα ξεπερνούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 14 C. με 15 C. και κατά τόπους ΙΣΩΣ έως και τους 16 C. "το πολύ".

Παράλληλα στα ορεινά / ημιορεινά μας θα πρέπει να υπολογίζουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 11 C. με 12 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ και 13 C."το πολύ"!

Σαφώς εκεί που θα φυσά περισσότερο, η ΑΙΣΘΗΣΗ του κρύου στον ανθρώπινο οργανισμό θα είναι ακόμη μεγαλύτερη / εντονότερη!

Επίσης ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα σημειώσουν εντυπωσιακή πτώση (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται εντός των νυχτερινών αργά ωρών ή των πρώτων πρωινών ωρών κάθε 24ωρου).

Μάλιστα θα είναι Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ για την φετινή σαιζόν όπου θα έχουμε να κάνουμε με ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας!!

Αναλυτικότερα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας εκείνες τις ώρες αναμένουμε γύρω στους 8 C. με 9 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 10 C. με... ΙΣΩΣ και 11 C. "το πολύ" (ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ είναι αρκετά πιθανό να δούμε και 7 C.)

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε γύρω στους 3 C. με 5 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 C. 

Πράγματι λοιπόν ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ την φετινή σαιζόν ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΩΜΑ ΧΕΙΜΩΝΑ από θερμοκρασιακής πάντα πλευράς ...

 Ειδικά ΤΩΡΑ λοιπόν... ΜΕΤΑ από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βιώσαμε... Θερμοκρασίες ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή , λογικό θα είναι να μας... Φανεί ΚΑΠΩΣ... ΙΣΩΣ... Όχι και τόσο ευχάριστο, όλο αυτό, μιας και θα συμβεί ΑΡΚΕΤΑ  ΑΠΟΤΟΜΑ / ΒΙΑΙΑ!!

Ωστόσο την επόμενη εβδομάδα, ο καιρός μας , σταδιακά θα "μαλακώσει" ΞΑΝΑ  από θερμοκρασιακής πλευράς ("για πόσο όμως, θα το δούμε" όταν θα πλησιάζει εκείνη η ώρα)...  ΑΛΛΑ από τις 21 του μήνα και ύστερα... Ταυτόχρονα θα επιστρέψουν οι μπόλικες βροχές στα μέρη μας, η υψηλή υγρασία και φυσικά  οι νοτιάδες! ;) 

Συνοψίζοντας λοιπόν, αξίζει να τονίσω και πάλι , ότι, χρήζουν μια στοιχειώδη προσοχή οι δυνατοί έως κατά τόπους σφοδροί άνεμοι ΚΥΡΙΩΣ το έξης ΚΡΙΣΙΜΟ 24ωρο : Από ΑΡΓΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ της Παρασκευής έως ΚΑΙ το βράδυ του Σαββάτου (προσέχουμε που παρκάρουμε τα αυτοκίνητά και τα μηχανάκια μας , την οδήγηση ΚΥΡΙΩΣ με την μηχανή μας στα σημεία που οι ριπές του βοριά είναι ιδιαίτερα δυνατές,  "θωρακίζουμε" αντικείμενα που πιθανόν να αιωρούνται "εύκολα" με τον αέρα και μπορούν να αποτελέσουν "πηγή ατυχήματος / ζημιών. Αλλά και ενημερωνόμαστε από το λιμεναρχείο πριν ταξιδέψουμε για τυχόν ακυρώσεις / αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων κτλ.) 

Τέλος να πούμε πως το Σαββατοκύριακο η ποιότητα του αέρα, καθώς και η διαύγεια και η ορατότητα θα είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ με την υγρασία μετά από... Εβδομάδες , να μειώνεται αρκετά επιτέλους, έστω και για ένα διήμερο! ;) 

Καλό βράδυ Πέμπτης! :)


Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου