Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΚΑΙ... ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ... ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ! ;)

Γεια σας φίλες και φίλοι!!

Μετά λοιπόν την πρόσφατη "καθαρά" ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥ τύπου επιδείνωση που προηγήθηκε, ακολούθησε το ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ "καιρικό διάλειμμα" κατά την διάρκεια της ημέρας σήμερα Δευτέρα, για να... Περάσουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ τις αμέσως επόμενες ώρες σε μια ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ του καιρικού μας σκηνικού ... 😉

Εδώ για την "ιστορία" αξίζει να ειπωθεί πως για το νομό μας ανάλογης δυναμικής ή τουλάχιστον συγκρίσιμης δυναμικής" ("σχεδόν παρόμοια") της απερχόμενης "ψυχρή εισβολής" για ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΜΗΝΑ ήταν εκείνη του ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ το 1995!!

Δηλαδή εάν θέλουμε να είμαστε "αντικειμενικοί" και απόλυτα ειλικρινείς" στα λεγόμενά μας , είχε 28 ολόκληρα χρόνια ΝΟΕΜΒΡΗ μήνα να "κατέβει" τόσο δυνατή "ψυχρή κατεβασιά" στην Χώρα των Φαιάκων...

"Η οποία να καταφέρει να κατεβάσει" τις νιφάδες τα χαράματα της Κυριακής σε σχετικά χαμηλά , πάντα για την εποχή και τα κλιματολογικά μας δεδομένα για ΝΟΕΜΒΡΙΟ μήνα, υψόμετρα (έως και τα 370 με 400 μέτρα κατά μέσο όρο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα).

Δεν κοιτάμε την ποσότητα του χιονιού και που "πασπάλισε" ΑΛΛΑ την δυναμική της προαναφερθείσας ψυχρής μάζας. 

Άλλωστε η "ποσότητα του χιονιού" έχει να κάνει καθαρά με το "πάντρεμα ιδανικών θερμοκρασιών και υετού την κατάλληλη ώρα"! 

Όταν υπάρξει χρόνος από πλευράς του γράφοντα, υπόσχομαι ότι θα κάνω ένα αφιέρωμα στην "πραγματικά ιστορική για την Κέρκυρα, πάντα για Νοέμβριο μήνα" απερχόμενη ψυχρή εισβολή (υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που την καθιστούν "ιστορική" για τα τελευταία ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 28 χρόνια... Μιας και "εκείνη" του Νοεμβρίου το 1995 ήταν "λίγο πιο ισχυρή" από την τωρινή)!!

Και μετά την απαραίτητη παραπάνω "παρένθεση" περνάω γρήγορα στα νεότερα καιρικά μας "τερτίπια", που αναμένουμε τις επόμενες ώρες... ;)

Για αύριο Τρίτη 28/11/2023: Ήδη από απόψε το βράδυ (βράδυ Δευτέρας) θα ξεκινήσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να αλλάζει το καιρικό μας σκηνικό με... 

Την συννεφιά να παίρνει ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας το "πάνω χέρι" καθώς και σιγά σιγά ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ... ΑΡΧΙΚΑ ΛΙΓΕΣ σποραδικές "βροχούλες" να κάνουν την εμφάνισή τους ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ακόμη όμως ΕΠΙΠΕΔΟ.

Ωστόσο καθώς οι ώρες θα περνούν και θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ τα ξημερώματα της Τρίτης ("χονδρικά" από απόψε πλησιάζοντας ΠΡΟΣ τα μεσάνυχτα / τις μεταμεσονύχτιες και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μετέπειτα ώρες) τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και περισσότερα (αρκετές βροχοπτώσεις) απασχολώντας όλο και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΕΟΝ ΜΕΡΟΣ του νομού μας. 

Ενώ παράλληλα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να έχουν και "κάποια μεγαλύτερη δυναμική" (ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από ΚΑΠΟΙΕΣ "πιο δυνατές / αξιόλογες βροχές , μπόρες με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για λίγες ΤΟΠΙΚΕΣ καταιγίδες").

Έτσι φθάσαμε στο πρωινό της Τρίτης , όπου "αυτό" θα πρέπει να είναι με... ΚΥΡΙΩΣ "μουντό / βαρύ ουράνιο θόλο" σχεδόν στο σύνολο του νομού μας ΚΑΘΩΣ και με κάμποσες βροχοπτώσεις ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα τα φαινόμενα θα είναι για ένα "σεβαστό" χρονικό διάστημα συνεχή ή σχεδόν συνεχή. Δηλαδή ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Χώρας των Φαιάκων θα βρέχει συνεχόμενα ή σχεδόν συνεχόμενα ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ).

Παράλληλα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα "βγάλει" και μπόρες ή και κάποιες καταιγίδες... Φαινόμενα που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι "ισχυρά / πολύ πιο αξιόλογα".

Η προαναφερθείσα κατάσταση θα πρέπει να κρατήσει έως περίπου ΚΑΙ το μεσημέρι της Τρίτης.

Από εκεί και ύστερα ο καιρός θα καταστεί "πιο άστατος" στα μέρη μας...

Πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν θα συνεχίσουν ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να εκδηλώνονται ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή μπόρες ΑΛΛΑ ενδιάμεσα θα υπάρχουν ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ και ΚΑΠΟΙΕΣ "παύσεις / καιρικά διαλείμματα" (αλλού "αυτά" θα είναι μεγαλύτερα και αλλού όπως είναι φυσικό, μικρότερα σε διάρκεια). 

Πάντως ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το βράδυ και μετέπειτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και θα περιοριστούν ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (δηλαδή ΔΕΝ θα "σταματήσει παντού στην γωνιά μας, να βρέχει κάθε τόσο" ΑΛΛΑ οι "όποιες βροχές" θα λάβουν πια "αισθητά  ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ χαρακτήρα" και ΔΕΝ θα έχουν καμιά σχέση με την ένταση και την διάρκεια "εκείνων" που θα έχουν προηγηθεί. Στην ουσία δηλαδή ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ / ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας, ο καιρός θα παρουσιάσει "κάποια ΣΧΕΤΙΚΗ βελτίωση").  ;)

Οι άνεμοι ήδη από το βράδυ απόψε και μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει οδεύοντας ΠΡΟΣ την Τρίτη θα παρουσιάσουν ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ πνέοντας από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ που... Αργότερα έως ΚΑΙ το χάραμα αύριο θα αγγίζουν πλέον τα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα 7 μποφώρ.

Αλλά προοδευτικά μέσα στις πρωινές και ΚΥΡΙΩΣ μετέπειτα ώρες αύριο, οι εντάσεις των ανέμων "θα ανέβουν και άλλο" φθάνοντας τα 6 με 7 μποφώρ σε ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας... Ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ οι στιγμιαίες ριπές τους οπωσδήποτε θα αγγίξουν τα 8 και ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ θα "φλερτάρουν" ΚΑΙ με τα 9 μποφώρ!!! 

ΠΡΩΤΑ γενικά από... Νότιες διευθύνσεις και αργότερα νοτιοδυτικής συνιστώσας άνεμοι.

Παρολ ' αυτά ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το βράδυ και μετά θα "γυρίσουν" σε πιο δυτικών διευθύνσεων και ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα παρουσιάσουν ΜΕΡΙΚΗ εξασθένηση.

Τέλος η θερμοκρασία παρόλο την περισσότερη συννεφιά , τις τοπικές βροχές, τους δυνατούς ανέμους και την υψηλή υγρασία αύριο Τρίτη, θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο (πάντα συγκριτικά με ότι προηγήθηκε) τόσο ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της παντού στο νομό μας!

Άρα λοιπόν περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αργά το μεσημέρι της τάξεως των 16 C. με 17 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 18 C. (ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και 19 C.) 

Ενώ τα χαράματα / ΝΩΡΙΣ το πρωί οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ αυτή την φορά ΔΕΝ θα πέσουν KATA MEΣΟ ΟΡΟ κάτω από τους 12 C. με 13 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 14 C. με 15 C.

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε τρεις με τέσσερις και στα "πολύ ψηλά" μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο από τα προαναφερθέντα ΠΕΔΙΝΑ τμήματα (τόσο ως προς τις ελάχιστες , όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές του).

Άρα λοιπόν, γρήγορα θα "μαλακώσει" αισθητά ΞΑΝΑ ο καιρός μας!

"Κλείνοντας" να αναφέρω τις ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες που "θα σχηματίζει / θα προκαλεί" ο υγρός νοτιάς σε διάφορα υψώματα και κατά τόπους γενικότερα στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη το ερχόμενο 24ωρο.

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου