Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

 Τα καιρικά νέα του νομού Κέρκυρας!

Καλό βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους σας!

Πριν ξεκινήσω τούτη την σημερινή πρόγνωση / ανάρτησή μου, θαρρώ πως πρέπει να σταθώ για λίγο στην μεγάλη προσωπική επιτυχία που είχε η περασμένη μου αναλυτική πρόγνωση , όπου "ρίσκαρα αρκετά" (σχεδόν δυο περίπου ημέρες πριν το "κυρίως πιάτο των φαινομένων") δίνοντάς σας τα ΠΙΘΑΝΑ ύψη βροχόπτωσης που ανέμενα κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη , στην απερχόμενη κακοκαιρία που έπληξε τον τόπο μας ... ΚΥΡΙΩΣ από το βράδυ της Τρίτης ΕΩΣ ΚΑΙ τη νύχτα της Τετάρτης! 

Την περασμένη λοιπόν Δευτέρα 20/11/2023 έγραψα εδώ τα εξής παρακάτω λόγια σχετικά με ότι "έβλεπα" να έρχεται...

"Σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα πέσει αρκετό έως ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ... ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ εντός των... Περίπου 36 ωρών που θα κρατήσουν πάνω κάτω τα προαναφερθέντα φαινόμενα.

Δηλαδή ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από το βράδυ της Τρίτης ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ αργά τη νύχτα της Τετάρτης (ίσως έως και ΠΡΟΣ τα ξημερώματα της Πέμπτης) οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά τόπους αρκετά επίμονες και ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ με συχνά μεγάλες ραγδαιότητες. 

Οπότε πέρα από τις περισσότερες περιοχές που θα δεχθούν ΑΞΙΟΛΟΓΑ ύψη βροχής ΣΥΝΟΛΙΚΑ (σε πολλά τμήματα "χονδρικά" της τάξεως των 30 με 50 χιλιοστών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)...
Θα πρέπει να υπάρξουν και ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ στο νομό μας που τα ύψη βροχής θα είναι ακόμη μεγαλύτερα / πολύ αξιόλογα ύψη βροχής...
Σε αυτές τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ γωνιές των Φαιάκων προσωπικά πιστεύω ότι θα δούμε ύψη βροχής ΣΥΝΟΛΙΚΑ άνω των 50 χιλιοστών ... Υπολογίστε δηλαδή ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 60 με 70 χιλιοστά ... ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ γύρω στα 80 με 90 χιλιοστά βροχής... ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ που θα "μεταφράζεται" σε 100 με 100 + χιλιοστά βροχής!!!

Τώρα εύλογα θα με ρωτήσετε ποια θα είναι αυτά τα τμήματα που θα πέσει το περισσότερο νερό στο νομό μας ; Αυτό φίλες και φίλοι θα είμαστε σε θέση να το απαντήσουμε ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ώρες ΠΡΙΝ την έλευση κάποιων "πιο δυνατών" βροχών και καταιγίδων στην ευρύτερη ζώνη του βορείου Ιονίου.

Προς Θεού, εννοείται πως για τα κλιματολογικά δεδομένα του τόπου μας, τα παραπάνω ύψη βροχής ειδικά για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους είναι απόλυτα "φυσιολογικά" ... Τίποτε το περίεργο, τίποτε το σπάνιο! 

Απλά κάθε φορά που περιμένουμε μπόλικο νερό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα , υπάρχουν περιοχές στο νομό μας, που λόγω συγκεκριμένων ΤΟΠΙΚΩΝ παραγόντων έχουν κάποιο "θέμα σχετικά εύκολα" (μικροπλημμυρικά φαινόμενα , κατολισθήσεις κτλ.) 

Γι ' αυτό και όλα τα παραπάνω λόγια του γράφοντα" ! ;) :) 

Όλα τα παραπάνω γράφτηκαν αρκετά ΠΡΙΝ την απερχόμενη κακοκαιρία... 

ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...Τι έγινε άραγε τελικά; 

Οι περισσότεροι από τους μετεωρ. σταθμούς που υπάρχουν στο νομό μας πράγματι κατέγραψαν ΣΥΝΟΛΙΚΑ από 30 + έως και 60 + με 70 χιλιοστά βροχής ...

Ενώ όντως υπήρξαν ΚΑΙ οι "εκπλήξεις" που περίμενα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμως επίπεδο ("όπως ακριβώς είχα δηλαδή γράψει εδώ") , όπου πράγματι είχαμε ύψη βροχής 100 + χιλιοστά βροχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη της Κέρκυρας, με τον μετεωρ. σταθμό της ΕΜΥ να καταγράφει εκεί 125 χιλιοστά βροχής ή καλύτερα 125 τόνους νερού ανά στρέμμα , με τα αναμενόμενα διάσπαρτα "πλημμυρικά φαινόμενα" εκεί... 

Μάλιστα πράγματι , έτσι για την ιστορία να σας πω , ότι, φάνηκε στα "προγνωστικά στοιχεία" ήδη από τη νύχτα της Τρίτης ΠΡΟΣ την Τετάρτη (δηλαδή μερικές ώρες πριν το "κυρίως πιάτο των φαινομένων" που ακολούθησε μέσα στην ημέρα της Τετάρτης) ότι το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας αυτή την φορά επρόκειτο να δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο νερού!!

Ζητώ συγνώμη εάν σας κούρασα, αλλά νομίζω ότι μάλλον έπρεπε να αναφέρω όλα τα παραπάνω , αυτή την φορά (ας "ευλογήσω και εγώ τα γένια μου, έστω και μια φορά τον χρόνο," φίλες και φίλοι. Αστειεύομαι φυσικά)...  :)   :)  :)

Και τώρα περνάμε αμέσως στην αναλυτική μας πρόγνωση!! ;)

Για αύριο Παρασκευή 24/11/2023: Ήδη από την αλλαγή της ημέρας απόψε (μεσάνυχτα / αργά τη νύχτα ΠΡΟΣ την Παρασκευή) το καιρικό σκηνικό ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα καταστεί ΠΙΟ ΑΣΤΑΤΟ με περισσότερη συννεφιά και σιγά σιγά ΚΑΠΟΙΕΣ σποραδικές βροχές κατά διαστήματα (ασθενούς έως ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ και για λίγο, μέχρι και μέτριας εντάσεως) εδώ και εκεί (άρα ΟΧΙ παντού, αλλά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πάνω στο νομό μας, θα εκδηλώνονται κάθε τόσο τα εν λόγω φαινόμενα, "αργά μέσα στην ερχόμενη νύχτα / κυρίως ποτιστικού τύπου βροχούλες").

Και... Φθάσαμε στο χάραμα / πρωινές ώρες της Παρασκευής με τον ΑΣΤΑΤΟ καιρό να συνεχίζεται, καλύπτοντας πλέον το ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας.

Έτσι η ημέρα αύριο θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με την συννεφιά να "έχει το πάνω χέρι" γενικότερα ΣΥΝΟΛΙΚΑ εντός του 24ωρου ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της Χώρας των Φαιάκων με... ΜΕΤΡΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΣΤΉΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (καμιά σχέση δηλαδή με σήμερα Τετάρτη, που όπως αναμέναμε, είχαμε πράγματι ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΠΑΝΤΟΥ εντός της ημέρας).

Μάλιστα τα φαινόμενα που θα έχουν προηγηθεί τη νύχτα , από τα χαράματα και αύριο μέσα στην ημέρα θα γίνονται ώρα με την ώρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απασχολώντας ολοένα και ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του τόπου μας.

Παράλληλα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να βγάλει και ΚΑΠΟΙΟ / ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από "πιο αξιόλογα / κάπως εντονότερα φαινόμενα που θα μεταφράζονται σε κάποια ελαφρώς πιο δυνατή πάντα σε ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ μπόρα ή και ΤΟΠΙΚΗ καταιγίδα".

Οι προαναφερθέντες διάσπαρτες βροχοπτώσεις ΔΕΝ θα είναι συνεχείς αύριο... Δηλαδή ΔΕΝ θα βρέχει ασταμάτητα όλη την ημέρα ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα "βγάζει" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αυτά τα φαινόμενα.

Οπότε ενδιάμεσα σαφώς και θα υπάρχουν "παύσεις / καιρικά διαλείμματα", τα οποία όπως είναι φυσικό αλλού θα είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια και αλλού, στον ίδιο πάντα όμως νομό, θα είναι μικρότερης διάρκειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως κυρίως νοτιοανατολικές διευθύνσεις, γενικά στα 4 με 5 μποφώρ και... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ έως και 6 μποφώρ. Ωστόσο στα συνήθη "πολύ πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία" τόσο ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στην θάλασσα , όσο και στην στεριά ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα σημειώνονται και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ ("αυτό όπως είπαμε θα συμβεί ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΑΤΑ πάνω και γύρω από το νομό μας" ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εντός τους ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της ημέρας).

Τέλος διατηρείται ο αρκετά "μαλακός" για την εποχή καιρός... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αυτή την φορά όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές του (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται εντός των νυχτερινών αργά ωρών ή των πρώτων πρωινών ωρών κάθε 24ωρου).

Έτσι το χάραμα της Παρασκευής τα θερμόμετρα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας ΔΕΝ θα δείξουν κάτω από τους 14 C. με 15 C. και κατά τόπους έως ακόμη και 16 C. 

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και στα "πολύ ψηλά" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Από την άλλη ΚΑΙ οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές αργά το μεσημέρι αν και... Θα παρουσιάσουν κάποια ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ αύριο, συγκριτικά με σήμερα Πέμπτη (σήμερα κυμάνθηκαν αρκετά υψηλότερα "από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα", φθάνοντας τους 21 C. με 22 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ τους 23 C. στα ΠΕΔΙΝΑ μας)... Θα παραμείνουν ΚΑΙ αύριο σε "σχετικά καλά επίπεδα / σχετικά μαλακός για την εποχή καιρός" ...

Φθάνοντας KATA MEΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας αργά το μεσημέρι τους 17 C. με 18 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ έως και τους 19 C.

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αντίστοιχα και ανάλογα πάντα με το υψόμετρο κάθε περιοχής.

Πολύ υψηλά θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας το επόμενο 24ωρο από άκρη σε άκρη στο νομό μας, με αποτέλεσμα ο νοτιάς να προκαλεί ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ αρκετές ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων και γενικότερα τμημάτων της ορεινής / ημιορεινής μας ζώνης.

Πριν σας καληνυχτίσω για απόψε, να σας πω ότι αύριο θα αναρτηθεί ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, αναλύοντας όλα τα τελευταία στοιχεία ("αυριανά δεδομένα")  που θα έχουμε στην διάθεσή μας, σχετικά με την... Ναι μεν ΣΥΝΤΟΜΗ από πλευράς διάρκειας ΑΛΛΑ ωστόσο ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονη από πλευράς φαινομένων και... ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από πλευράς εντάσεως ανέμων, μεταβολή του Σαββάτου... 

Ενώ ταυτόχρονα θα μάθετε πόσο τελικά θα... "Καταφέρει να κατρακυλήσει" ο υδράργυρος στην Χώρα των Φαιάκων στην συνέχεια... ;) 

Καλό σας βράδυ! Θα τα πούμε σύντομα ξανά... :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου