Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Τι καιρό θα κάνει λοιπόν εδώ, στην βορειοδυτικότερη νησιωτική γωνιά της Ελλάδας το επόμενο διήμερο; 

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτική πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 30/11/2023 και μεθαύριο Παρασκευή 01/12/2023... 

Αν και... ΔΕΝ περιμένουμε κάποια "σημαντική μεταβολή στο καιρικό μας σκηνικό" το ερχόμενο 48ωρο παρολ ' αυτά... ΝΑΙ θα υπάρξουν ΞΑΝΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ με ΟΡΙΣΜΕΝΑ διάσπαρτα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (δηλαδή ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές, ανά διαστήματα) ... ΕΝΩ ΟΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ! Εκείνο όμως που θα παραμείνει ως έχει θα είναι... Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ με τον... Καιρό μας να συνεχίσει να ... Διατηρείται "αρκετά μαλακός" για την εποχή! ;)

Για αύριο Πέμπτη ,τελευταία ημέρα του φετινού Νοέμβρη: Αναμένονται ΑΡΧΙΚΑ αραιές συννεφιές που όσο θα κυλούν οι ώρες θα έχουν την ΤΑΣΗ κατά διαστήματα να πυκνώνουν ολο και περισσότερο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ. Κατά τα άλλα ενδιάμεσα σαφώς και θα κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος. Απλά "αυτό" θα "ισχύει / συνεπάγεται" για ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας και... Για ΟΡΙΣΜΕΝΑ άλλα , στον ίδιο πάντα όμως νομό, για... Αισθητά λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας ("αυτά" κανόνα περισσότερο στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Πέμπτης)! 

Μάλιστα μέχρι περίπου την δύση του ηλίου δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο / κάποια ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων , με την μορφή είτε ψιχάλας / ψιλόβροχου ή και παροδικής βροχής (άρα κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ περιοχές (δηλαδή ναι μεν ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ αλλά όμως ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ) παρόλο τις συννεφιές ο καιρός θα διατηρηθεί " σχετικά στεγνός" ... Όμως είναι πολύ ΠΙΘΑΝΟ (προσωπικά το θεωρώ σχεδόν σίγουρο) σε ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας, οπότε ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να σημειωθεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑ ΛΙΓΩΝ φαινομένων με την προαναφερθείσα "μορφή"... Με την μεγαλύτερη υποψηφιότητα για κάτι τέτοιο να δίνει το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας). 

Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΩΡΕΣ (δηλαδή μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει) τα εν λόγω φαινόμενα σιγά σιγά θα πρέπει να γίνουν ΚΑΠΩΣ περισσότερα επηρεάζοντας ολοένα και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας (ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις "κυρίως ποτιστικού χαρακτήρα" ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως" , με μικρή αλλά υπαρκτή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ μπόρες / ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ περάσματα ελαφρώς πιο δυνατής / σχετικά αξιόλογης βροχής). 

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ, με... ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ ΙΣΧΥΡΕΣ στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ.

O υδράργυρος θα διατηρηθεί σε ανάλογα  με τα σημερινά επίπεδα ΚΑΙ αύριο.

Για μεθαύριο Παρασκευή 01/12/2023: Όλα δείχνουν ότι ΚΑΙ ο Δεκέμβρης θα μας έρθει με "παρόμοιες καιρικές συνθήκες"...

Αναλυτικότερα λοιπόν για την Παρασκευή που μας έρχεται , περιμένουμε ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας...

Πράγμα που σημαίνει πως θα υπάρχουν διάσπαρτες συννεφιές που ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι πυκνότερες με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΚΑΠΟΙΟ / ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα  (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ψιλόβροχο / ψιχάλα ή και παροδική βροχή ... ΚΑΙ ΠΑΛΙ λοιπόν τα εν λόγω φαινόμενα ΔΕΝ θα παρατηρηθούν ΠΑΝΤΟΥ στον τόπο μας ΑΛΛΑ σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και ΟΧΙ φυσικά για όλη την ημέρα ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ μέσα στο 24ωρο αυτό).

Πάντως εδώ αξίζει να σημειωθεί πως από τις δυο επόμενες ημέρες, εκείνη που θα έχει την ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ εντός του 24ωρου της, θα είναι η Παρασκευή μας.

Εκείνο όμως που ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα... Αλλάξει την Παρασκευή θα είναι η ΕΝΤΑΣΗ των ανέμων!

Έτσι περιμένουμε γενικά νοτίων διευθύνσεων ανέμους που ΑΡΧΙΚΑ θα φθάνουν τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ και τα 6 μποφώρ. ΑΛΛΑ αργότερα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα αγγίξουν ΚΑΙ τα 7 μποφώρ... ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ...ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές, στα 8 μποφώρ!

Τέλος ο υδράργυρος για μια ακόμη ημέρα ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με... ΤΙΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του να κυμαίνονται ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας μεταξύ 18 C. με 19 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 20 C. (εάν "καταφέρει να βοηθήσει" ο ήλιος ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ δεν αποκλείεται να δούμε και 21 C. για λίγο).

Στα ορεινά / ημιορεινά μας σε... Επίσης "ανεβασμένα" και για τα "εκεί" δεδομένα για τούτη την περίοδο του έτους επίπεδα ... Οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα κυμαίνονται μεταξύ 14 C. με 16 C. ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 17 C. κατά μέσο όρο αντίστοιχα (ανάλογα πάντα με το υψόμετρο κάθε περιοχής).

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΛΑΚΟΣ πάντα για την εποχή που διανύουμε θα είναι "θερμοκρασιακά" ο καιρός μας ΚΑΙ κατά την διάρκεια της νύχτας / πρώτων πρωινών ωρών, με τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ να καταγράφουν ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 14 C. με 15 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και 16 C. 

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Πολύ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο , με ΚΑΠΟΙΕΣ  ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε διάφορα υψώματα και γενικότερα στα ορεινά / ημιορεινά μας.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου