Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΙ... ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!!

Γεια σας φίλες και φίλοι!!

Πράγματι λοιπόν, όπως γράφτηκε εδώ χθες, μετά τις αναμενόμενες μπόρες και καταιγίδες κυρίως το χάραμα σήμερα Πέμπτη (οι οποίες όπως επίσης περιμέναμε ήταν όντως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ αφήνοντας και πάλι σε ΑΡΚΕΤΑ σημεία μεγάλα ύψη βροχής) , ακολούθησε το αναμενόμενο "καιρικό διάλειμμα" μέσα στην Πέμπτη , με όμορφο καιρό σε όλο το νομό μας!

Η συνέχεια όμως, όπως λέμε και ξανά λέμε μέρες τώρα θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ!!

Από τις 30 του Οκτώβρη σας είχα άλλωστε "υποσχεθεί" εδώ , πως ο ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ που θα ξεκινούσε από τις 31 του Οκτώβρη και μετέπειτα θα ερχόταν για να... "Μείνει"... ;) 

Έτσι ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ καιρικό σύστημα από την γειτονική μας Ιταλική χερσόνησο (αρκετά πιο οργανωμένο αυτή την φορά) θα αρχίσει να μας "πλησιάζει" μέσα στην αυριανή ημέρα (Παρασκευή 03/11/2023) επιδεινώνοντας ΕΚ ΝΕΟΥ τις καιρικές συνθήκες στα μέρη μας!!

Αναλυτικότερα λοιπόν για αύριο Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023: ΑΡΧΙΚΑ περιμένουμε αραιές συννεφιές που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι αυξημένες ήδη από το χάραμα (ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ η πιθανότητα να "προλάβει" να βγει  για πολυ λίγο ο ήλιος ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.)

Ωστόσο όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ το μεσημέρι και κυρίως αργότερα ο ουράνιος θόλος μας ολοένα και θα "κλείνει / βαραίνει" περισσότερο,  με αποτέλεσμα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ προς / από το απόγευμα και ύστερα ΣΤΑΔΙΑΚΑ να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ΚΑΠΟΙΕΣ / "πρώτες" διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές (πάντως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΔΕΝ θα σημειωθεί κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς φαινομένων στις περισσότερες περιοχές. Δηλαδή απλά υπάρχει μια μέτρια αλλά υπαρκτή πιθανότητα έως τότε ΜΟΝΟ για κάποιο ΤΟΠΙΚΟ και ΠΑΡΟΔΙΚΟ... Αλλού ψιλόβροχο ή σύντομη βροχόπτωση και αλλού ψιχάλα. Αυτά για να κανονίσετε ανάλογα τις δουλειές σας / εργασίες σας)...

Μέσα στο απόγευμα και μετά, οι υπάρχουσες διάσπαρτες βροχοπτώσεις θα ενταθούν περαιτέρω, δίνοντας την θέση τους σε  "περάσματα" ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΩΝ βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Φαινόμενα τα οποία ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα συνεχίζουν να μας επηρεάζουν και κατά την διάρκεια της νύχτας που θα ακολουθήσει!!

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ στα 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 6 μποφώρ...

Σχετικά γρήγορα όμως, θα ενισχυθούν και άλλο , φθάνοντας τα 5 με 6 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα 7 μποφώρ... ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι στιγμιαίες ριπές των ανέμων θα προσεγγίζουν ανά διαστήματα και θυελλώδεις εντάσεις (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 8 μποφώρ). 

Τέλος , ο υδράργυρος την Παρασκευή ΔΕΝ θα "προλάβει" να μεταβληθεί σημαντικά , συγκριτικά με την Πέμπτη. Άρα περιμένουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές παρόμοιες με τις σημερινές και αύριο.

Για μεθαύριο Σάββατο 04/11/2023: Ήδη από τα ξημερώματα και ύστερα θα επικρατήσει ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με ΣΥΧΝΕΣ βροχές , μπόρες και καταιγίδες που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΙΣΧΥΡΕΣ!!

Τα προαναφερθέντα ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ θα πρέπει να διατηρηθούν ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ ΩΡΕΣ (αναφέρομαι στον ΚΥΡΙΟ ΟΓΚΟ των πιο "δυνατών φαινομένων"). Από εκεί και ύστερα θα γίνονται ΣΤΑΔΙΑΚΑ λιγότερα και ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ (δηλαδή θα συνεχιστούν για λίγο ακόμη κάποια ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα / σε ΚΑΠΟΙΕΣ περιοχές, αλλά ΔΕΝ θα έχουν την ένταση και φυσικά την έκταση / γενίκευση που θα έχει προηγηθεί) με αποτέλεσμα προς / από το τέλος της ημέρας ο καιρός σιγά σιγά να έχει παρουσιάσει ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ πια ΠΑΝΤΟΥ στην Χώρα των Φαιάκων. 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα συνεχίσουν να πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι, από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις φθάνοντας ΚΑΙ ΠΑΛΙ τα 5 με 6 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και τα 7 μποφώρ και... ΞΑΝΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι στιγμιαίες ριπές των ανέμων θα προσεγγίζουν ανά διαστήματα και θυελλώδεις εντάσεις (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 8 μποφώρ). 

Παρολ ' αυτά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε πιο δυτικών διευθύνσεων και σιγά σιγά , ώρα με την ώρα θα εξασθενήσουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΤΩΣΗ ύστερα από πάρα πάρα πολύ καιρό συνεχιζόμενων ΥΨΗΛΩΝ για την εποχή θερμοκρασιών!!

Οπότε το Σάββατο ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μετά από πολύ καιρό θα εναρμονιστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με τις "ημερολογιακές ενδείξεις"!! 

Για πρώτη φορά την φετινή σαιζόν ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ θα βρεθούν ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 20 C. (εκτός ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ εξαιρέσεων)

Ενδεικτικά το μεσημέρι του Σαββάτου ο υδράργυρος ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 17 C. με 18 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 19 C. (ΜΟΝΟ πάρα πολύ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ να "πιάσει" τους 20 C. για λίγο). 

Πάντως την ώρα μιας μπόρας / καταιγίδας ακόμη και το μεσημέρι, ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδέχεται να "πέσει" και περισσότερο. 

Εννοείται ότι στα ορεινά  / ημιορεινά μας θα πρέπει να υπολογίζουμε τρεις με τέσσερις και στα "ψηλότερά" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες! 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΑ θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΑΙ το ερχόμενο 48ωρο, με αρκετές ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες να σχηματίζονται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ σε διάφορα υψώματα και στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη (μάλιστα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ θα είναι αρκετά πυκνές. Αυτό για τους οδηγούς μας).

"Κλείνοντας" θέλω να τονίσω κάποια κατά την γνώμη μου ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα για το επόμενο 48ωρο, σχετικά με την αναμενόμενη νέα κακοκαιρία στο νομό μας!!

Πρώτα απ ' όλα οφείλω να επισημάνω ότι το τελευταίο τριήμερο υπήρξαν ΤΜΗΜΑΤΑ κατά μήκος της νήσου Κέρκυρας με ΕΜΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι της, όπου οι υπάρχοντες μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν συνολικά αλλού 100 χιλιοστά βροχής , αλλού 150 χιλιοστά βροχής και αλλού 200 με 200 + χιλιοστά βροχής. 

Δηλαδή το νερό ενός ολόκληρου μήνα (ενός "βροχερού μήνα" π.χ. του Οκτώβρη) έπεσε εντός 72 ωρών σε ΚΑΠΟΙΑ τμήματα του τόπου μας

Άρα λοιπόν υπάρχουν ήδη αρκετά "κομμάτια" στο νησί μας όπου το έδαφος είναι αλλού σχετικά κορεσμένο και αλλού αρκετά κορεσμένο από τις τελευταίες δυνατές νεροποντές!! 

Τι θέλω να πω με όλα τα παραπάνω ; 

Ότι μιας και περιμένουμε ΞΑΝΑ να πέσει αλλού αρκετό και αλλού ΠΟΛΥ νερό το επόμενο 48ωρο στα μέρη μας , χρειάζεται μια ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΟΧΗ στις περιοχές εκείνες που ήδη είναι "κορεσμένες" , καθώς μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος πλημυρρικών φαινομένων , καθώς και κατολισθήσεων, καθιζήσεων κτλ.

Επίσης πέρα από τα "γνώριμα σημεία" που ΣΥΝΗΘΩΣ δημιουργούνται  τα προαναφερθέντα φαινόμενα, τούτη την φορά, καλό είναι να υπάρξει μια παραπάνω προσοχή κατά μήκος και γύρω από τις πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Κέρκυρας, αφού το ισχυρό νοτιοδυτικό ρεύμα συνήθως δίνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής ΚΑΙ εκεί!! 

Παράλληλα πριν αλλά και κατά την διάρκεια των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΩΝ καιρικών φαινομένων οι ριπές των ανέμων σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δύναται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να φθάνουν εντάσεις θυέλλης (σφοδρές στιγμιαίες ριπές ανέμων, όπου ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα 10 μποφώρ "δύναμη") !! 

Τέλος υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ χαλαζοπτώσεων , καθώς και σχηματισμού υδροστρόβιλων στην ευρύτερη θαλάσσια / παραθαλάσσια ζώνη γύρω από το νομό Κέρκυρας!!

Καλό σας βράδυ!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου