Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

 Ο καιρός στο νομό Κέρκυρας.

Νοτιάδες και... Σταδιακή επιστροφή των βροχοπτώσεων! 

Ακολουθεί αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο 48ωρο (δηλαδή τόσο για αύριο Τρίτη 21/11/2023 , όσο ΚΑΙ μεθαύριο Τετάρτη 22/11/2023). 

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! :)

Όπως λοιπόν σας είχα "υποσχεθεί" ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη 16 του μήνα εδώ, μετά από... Τους αναμενόμενους αρκετά ψυχρούς βοριάδες του περασμένου Σαββατοκύριακου, την ναι μεν αισθητή ΑΛΛΑ ταυτόχρονα ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ πτώση της θερμοκρασίας και φυσικά τις λιακάδες που βιώσαμε , θα... Ακολουθούσαν οι νοτιάδες , ο... "Αισθητά πιο μαλακός από πλευράς θερμοκρασίας καιρός" και μέσα στην Τρίτη 21 του μήνα σιγά σιγά ΚΑΙ οι... Βροχοπτώσεις με την σειρά τους! ;)

Αναλυτικότερα λοιπόν...

Για την Τρίτη 21/11/2023: ΑΡΧΙΚΑ / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ αραιές συννεφιές κατά τόπους πιο πυκνές, με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ διαστήματα ηλιοφάνεια ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ γωνιές του νομού μας (ΜΕΧΡΙ ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι απλά υπάρχει ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να σημειωθεί  "κάποια ψιχάλα / ψιλόβροχο" ΓΙΑ ΛΙΓΟ όμως).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ από άκρη σε άκρη σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Χώρα των Φαιάκων θα υπάρξει ΣΤΑΔΙΑΚΗ  ΑΥΞΗΣΗ των νεφώσεων και επικράτηση "πιο μουντού / βαρύ ουράνιου θόλου" πλέον.

Μάλιστα ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ αργά το μεσημέρι / πρώτες απογευματινές ώρες και ύστερα θα ξεκινήσουν οι ΠΡΩΤΕΣ ("για το εν λόγω καιρικό σύστημα") ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ "βροχούλες" (ΑΡΧΙΚΑ θα μιλάμε για φαινόμενα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα , χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και διάρκεια).

Ωστόσο ΑΠΟ τις βραδινές ώρες και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μετέπειτα μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει αναμένεται ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ των βροχοπτώσεων ΠΑΝΤΟΥ πια στο νομό Κέρκυρας.

Ενώ ΑΡΓΑ μέσα στη νύχτα τα εν λόγω φαινόμενα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ενταθούν , δίνοντας και ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες "πιο δυνατές ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές, μπόρες ή και καταιγίδες". Παράλληλα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του τόπου μας (ΆΡΑ ΟΧΙ παντού, αλλά παρολ ' αυτά σε ΠΟΛΛΕΣ περιοχές), κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα θα βρέχει με "αυξομειώσεις" στην ένταση της βροχής , είτε ασταμάτητα ή σχεδόν συνεχόμενα, για μπόλικες ώρες.

Οι άνεμοι νότιοι - νοτιοανατολικοί πλέον, φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ γενικά τα 4 με 5 και ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 6 μποφώρ. Όμως ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ θα πρέπει ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να σημειώνονται και αρκετές πολύ ισχυρές ριπές ανέμων, στα 7 μποφώρ ΚΥΡΙΩΣ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ του 24ωρου (αυτό αφορά κατά κανόνα  ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία κατά μήκος της στεριάς του νομού μας, που είναι πιο επιρρεπή στο νοτιά λόγω ανάγλυφου, προσανατολισμού κτλ. όπως επίσης όπως είναι φυσικό και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια / θαλάσσια τμήματα γύρω από την ευρύτερη ζώνη του βορείου Ιονίου).

Για μεθαύριο Τετάρτη 22/11/2023: Ήδη από τα χαράματα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρικού σκηνικού στα μέρη μας θα είναι η αυξημένη συννεφιά και οι αρκετές έως κατά τόπους πολλές βροχοπτώσεις.

Μάλιστα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (άρα ΟΧΙ παντού ΑΛΛΑ ωστόσο , σε αρκετές γωνιές του τόπου μας) τα εν λόγω φαινόμενα θα είναι συνεχή ή σχεδόν συνεχή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ "χονδρικά" μέχρι ΚΑΙ το μεσημέρι (δηλαδή ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα βρέχει ασταμάτητα ή σχεδόν συνεχόμενα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ το ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ημέρας / νωρίς το απόγευμα).

ΟΧΙ ότι από εκεί και ύστερα θα "φτιάξει" ο καιρός (καμία σχέση) , απλά θα καταστεί πολύ άστατος...

Δηλαδή θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται βροχοπτώσεις από άκρη σε άκρη στο νομό μας ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ πια όμως... ΕΩΣ ΚΑΙ αργά τη νύχτα της Τετάρτης ΠΡΟΣ την Πέμπτη 23/11/2023.

Και την Τετάρτη οι βροχοπτώσεις θα είναι ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΕΣ.

Αυξημένη παραμένει ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ αυτή, η πιθανότητα εκδήλωσης ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΠΟΙΩΝ πιο "δυνατών περασμάτων καταιγίδων ή μπόρας".

 Οι άνεμοι παραμένουν νοτίων διευθύνσεων γενικά στα 4 με  5 ΚΑΙ κατά τόπους έως και 6 μποφώρ... ΑΛΛΑ με ΑΡΚΕΤΕΣ  πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ!! 

Θερμοκρασιακά παρόλο τις βροχές , τους ΤΟΠΙΚΑ δυνατούς ανέμους και την υψηλή υγρασία, ο καιρός θα διατηρηθεί "αρκετά μαλακός " πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε. 

 Έτσι το μεσημέρι της Τετάρτης  ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ θα πρέπει να παρατηρηθούν 17 C. με 18 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 19 C. 

Επίσης οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται εντός των νυχτερινών αργά ωρών ή των πρώτων πρωινών ωρών κάθε 24ωρου) θα είναι ΚΑΙ "αυτές" ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή, αφού ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΔΕΝ θα ξεπερνούν τους 14 C. με 15 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ακόμη και τους 16 C. 

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του, αντίστοιχα (ανάλογα το υψόμετρο κάθε περιοχής πάντα).

ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ αναμένονται γενικότερα το ερχόμενο 48ωρο σε πολλά σημεία κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων και σε κάμποσα τμήματα της ορεινής / ημιορεινής μας ζώνης, που ανά διαστήματα θα είναι μάλιστα πυκνές, περιορίζοντας αρκετά έως κατά τόπους πολύ την ορατότητα (αυτό για τους οδηγούς μας).

Πριν σας καληνυχτίσω, "αξίζει / πρέπει" να τονίσω ορισμένα πράγματα σχετικά με την αναμενόμενη νέα μεταβολή του καιρού στο νομό μας.

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα πέσει αρκετό έως ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ... ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ εντός των... Περίπου 36 ωρών που θα κρατήσουν πάνω κάτω τα προαναφερθέντα φαινόμενα.

Δηλαδή ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από το βράδυ της Τρίτης ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ αργά τη νύχτα της Τετάρτης / ίσως έως και τα ξημερώματα της Πέμπτης οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά τόπους αρκετά επίμονες και ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ με συχνά μεγάλες ραγδαιότητες. 

Οπότε πέρα από τις περισσότερες περιοχές που θα δεχθούν ΑΞΙΟΛΟΓΑ ύψη βροχής ΣΥΝΟΛΙΚΑ (σε πολλά τμήματα "χονδρικά" της τάξεως των 30 με 50 χιλιοστών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)...
Θα πρέπει να υπάρξουν και ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ στο νομό μας που τα ύψη βροχής θα είναι ακόμη μεγαλύτερα / πολύ αξιόλογα ύψη βροχής...
Σε αυτές τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ γωνιές των Φαιάκων προσωπικά πιστεύω ότι θα δούμε ύψη βροχής ΣΥΝΟΛΙΚΑ άνω των 50 χιλιοστών ... Υπολογίστε δηλαδή ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 60 με 70 χιλιοστά ... ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ γύρω στα 80 με 90 χιλιοστά βροχής... ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ που θα "μεταφράζεται" σε 100 με 100 + χιλιοστά βροχής!!!

Τώρα εύλογα θα με ρωτήσετε ποια θα είναι αυτά τα τμήματα που θα πέσει το περισσότερο νερό στο νομό μας ; Αυτό φίλες και φίλοι θα είμαστε σε θέση να το απαντήσουμε ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ώρες ΠΡΙΝ την έλευση κάποιων "πιο δυνατών" βροχών και καταιγίδων στην ευρύτερη ζώνη του βορείου Ιονίου.

Προς Θεού, εννοείται πως για τα κλιματολογικά δεδομένα του τόπου μας, τα παραπάνω ύψη βροχής ειδικά για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους είναι απόλυτα "φυσιολογικά" ... Τίποτε το περίεργο, τίποτε το σπάνιο! 

Απλά κάθε φορά που περιμένουμε μπόλικο νερό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα , υπάρχουν περιοχές στο νομό μας, που λόγω συγκεκριμένων ΤΟΠΙΚΩΝ παραγόντων έχουν κάποιο "θέμα σχετικά εύκολα" (μικροπλημμυρικά φαινόμενα , κατολισθήσεις κτλ.) 

Γι ' αυτό και όλα τα παραπάνω λόγια του γράφοντα! ;) :) 

Καλό βράδυ Δευτέρας!! Όμορφη εβδομάδα να έχουμε! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου