Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα σας!!

Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου να έχουμε... :)

Την περασμένη Τετάρτη 13 του μήνα , σας είχα γράψει εδώ τα... Παρακάτω λόγια... ;)

"Να σας πω  ότι, αυτό που έχει πια σχεδόν κλειδώσει , θα έλεγα, είναι ένα διαφαινόμενο διάστημα καλοκαιρίας που θα ξεκινήσει  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 του μήνα και θα κρατήσει για... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις με τέσσερις ημέρες μπροστά μας.

ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ θα κυριαρχεί περισσότερο ο ήλιος. Ενώ ΑΡΧΙΚΑ θα έχει σχετικά αρκετό / απόλυτα όμως φυσιολογικό για την εποχή κρύο , αφού ο υδράργυρος έως ΚΑΙ την Κυριακή θα πέσει ακόμη λίγο... 

Αλλά στην συνέχεια ΣΤΑΔΙΑΚΑ καθώς θα κυλούν οι ημέρες , θα μαλακώσει ΚΑΠΩΣ κατά την διάρκεια της ημέρας, για να... Μας μείνει πλέον το φυσιολογικό για την εποχή κρύο τις νύχτες και τα πρωινά μας , όπου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο ξεκίνημα /τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να έχουμε τον σχηματισμό πάχνης ("δροσόπαγου" στην τοπική μας διάλεκτο) ΚΥΡΙΩΣ φυσικά στις γνώριμες / πιο επιρρεπείς στο κρύο λόγω ανάγλυφου κτλ. περιοχές του τόπου μας".

Και... Να που έφθασε η ώρα να δούμε λοιπόν, εάν όλα τα παραπάνω λόγια που γράφτηκαν τόσες μέρες πριν για την... Κυριακή και μετέπειτα , συνεχίζουν να έχουν την ίδια "βαρύτητα / αξιοπιστία" , όπως τότε!!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ !!!

ΔΕΝ έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στα προγνωστικά μας δεδομένα , στις ημέρες που μεσολάβησαν!! ;)

Οπότε πράγματι ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΕΩΣ ΣΕ... ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ 19 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ (γράφω μέχρι ΚΑΙ την Τρίτη και όχι την Τετάρτη, για να το πάμε "βήμα βήμα" φίλες και φίλοι) !!!! 

Έτσι αυτή την φορά ΔΕΝ έχουμε και πολλά να πούμε, αφού τόσο αύριο Κυριακή 17/12/2023, όσο και μεθαύριο Δευτέρα 18/12/2023 καθώς φυσικά και την ερχόμενη Τρίτη 19/12/2023 ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ περιμένουμε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!!!!

Ο ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ τον πρώτο αλλά και... Τελευταίο λόγο ΟΛΑ τα παραπάνω προαναφερθέντα 24ωρα που ξετυλίγονται μπροστά μας και ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" θα κάνουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ την εμφάνισή τους εδώ και εκεί. 

Την Κυριακή η θερμοκρασία παρόλο το... Σταδιακά ηλιόλουστο καιρικό σκηνικό ΔΕΝ θα μεταβληθεί ιδιαίτερα...

 Ωστόσο από την Δευτέρα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την Τρίτη θα σημειώσει ΑΝΟΔΟ κατά τόπους ΑΙΣΘΗΤΗ τις μεσημεριανές ώρες (αναφέρομαι πάντοτε στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της ημέρας). 

Πάντως το "φυσιολογικό για την εποχή" κρύο θα παραμείνει τις νύχτες και τα πρωινά μας.

 Με λίγα λόγια όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ θα "σκαρφαλώσουν" ΞΑΝΑ  στους 15 C. με 16 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 17 C (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά).

Εννοείται ότι στα ορεινά / ημιορεινά μας λόγω υψομέτρου θα πρέπει να υπολογίζουμε (ως είθισται) τρεις με τέσσερις και στα "πολύ ψηλά" έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Παρολ " αυτά οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται εντός των νυχτερινών αργά ωρών ή των πρώτων πρωινών ωρών κάθε 24ωρου), θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε μονοψήφια επίπεδα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ με αποτέλεσμα να μην λείπει σε καθημερινή βάση ο σχηματισμός ασθενούς πάχνης ("δροσόπαγος" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο) ΜΟΝΟ όμως στις γνώριμες πιο επιρρεπείς στο κρύο κυρίως λόγω ανάγλυφου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ γωνιές της Κέρκυρας ("κυρίως κλειστές λεκάνες, λεκανοπέδια, λιβάδια", δίπλα σε ρεματιές και παραποτάμιες ζώνες μακριά από την θάλασσα κτλ.)

Τέλος οι άνεμοι εκτός από την Κυριακή και εν μέρει την Δευτέρα όπου θα φθάνουν τα 3 με 4 ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ την Δευτέρα και τα 5 μποφώρ  μέσα στην ημέρα (την Κυριακή ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ επιλεκτικά  στα ανοιχτά /παραθαλάσσια καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ υψώματα θα πρέπει να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ) ΑΡΧΙΚΑ από ανατολικές και γρήγορα από βόρειες διευθύνσεις... 

Στην συνέχεια θα εξασθενήσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ...Επικράτηση "μπουνάτσας" με μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς ανέμους!

Θα τα πούμε ξανά σύντομα!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου