Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Συνεχίζεται "ο ήπιος και αρκετά μαλακός" για την εποχή καιρός για... ΚΑΜΠΟΣΕΣ ακόμη ημέρες!! 

 Καλό βράδυ Πέμπτης φίλες και φίλοι!                     

Δεν έχουμε και πολλά να πούμε για τον καιρό των επόμενων ημερών, αφού για ΑΡΚΕΤΕΣ ακόμη ημέρες ΔΕΝ αναμένεται κάποια "άξια λόγου μεταβολή στο καιρικό μας σκηνικό". Ενώ παράλληλα ΚΑΙ ο υδράργυρος για ΠΟΛΛΕΣ ακόμη ημέρες ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να βρίσκεται σταθερά σε επίπεδα "υψηλότερα του κανονικού" για την εποχή που διανύουμε (ιδιαίτερα, όπως είναι φυσικό κατά την διάρκεια της ημέρας)!                                                                                          

 Απλά αυτό που απομένει να "βλέπουμε μέρα παρά μέρα", είναι ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ θα σχηματίζονται κατά περιόδους ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες νεφώσεις  ή εάν θα καταφέρει τελικά κάποια στιγμή, να προκύψει κάποια τοπική ψιχάλα, ούτως ώστε "να μην μπορέσουν να ανέβουν και άλλο" (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε) οι... ΗΔΗ  υπάρχουσες "αρκετά υψηλότερες του φυσιολογικού" ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές!    

  Αναλυτικότερα λοιπόν για αύριο Παρασκευή 22/12/2023: ΑΡΧΙΚΑ το χάραμα και τις πρωινές ώρες (ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ΚΑΙ τις προμεσημβρινές ώρες) ΚΑΤΑ τόπους ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ νεφώσεις ΙΣΩΣ "καταφέρουν" ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να αφήσουν ένα σύντομο ψιχάλισμα (η πιθανότητα για κάτι τέτοιο ανέρχεται μόλις στο 20 % . Σαφώς "αστεία πράγματα" και ΑΝ βέβαια "καταφέρουν" να συμβούν , μιας και η πιθανότητα όπως τόνισα, είναι πολύ μικρή). 

 Εννοείται ότι τα... Παραπάνω ΔΕΝ θα είναι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ικανά να "χαλάσουν" την.. Γενικότερη "καλή εικόνα" του καιρού που με λίγα λόγια θα περιλαμβάνει ΚΑΙ ΠΑΛΙ ... 

Αρκετή ηλιοφάνεια στο νομό Κέρκυρας με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ παροδικές συννεφιές ανά διαστήματα και κατά τόπους. ;) 

Οι άνεμοι αύριο Παρασκευή ΑΡΧΙΚΑ θα είναι μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς ΑΛΛΑ αργότερα θα γίνουν πιο δυτικοί έως κυρίως βορειοδυτικοί φθάνοντας στο μεγαλύτερο μέρος του νομού μας , τα 4 μποφώρ ΚΑΙ... ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ. Παρολ ΄αυτά ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία τόσο στην θάλασσα, όσο και στην στεριά που είναι πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα προσεγγίσουν και τα 6 μποφώρ.

Ο υδράργυρος ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή ΟΥΤΕ και αύριο (ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ κομμάτια του τόπου μας ΚΥΡΙΩΣ σε εκείνα που είναι "πιο επιρρεπή στο βορειοδυτικό ρεύμα" θα σημειώσει μια μικρή πτώση της τάξεως των δυο βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές του).

Για μεθαύριο Σάββατο 23/12/2023: Περιμένουμε... Τι άλλο;  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΞΑΝΑ με μπόλικες ώρες ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα που θα εναλλάσσονται με ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ από δυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ και ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΩΣ το μεσημέρι - απόγευμα ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να αγγίξουν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και τα 5 μποφώρ. 

Τέλος τα θερμόμετρα για πολλοστή συνεχόμενη φορά θα δείξουν ΞΑΝΑ ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές "υψηλότερες του φυσιολογικού για την εποχή" που διανύουμε αργά το μεσημέρι...

Με τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας να "φλερτάρουν" ΚΑΙ ΠΑΛΙ με... Τους 16 C. με 17 C. (ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν ακόμη και 18 C. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ δηλαδή επίπεδα). 

Στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε τρεις με τέσσερις  βαθμούς και στα "πολύ ψηλά μας" έως και πέντε βαθμούς αντίστοιχα,  χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες. 

Εκείνο που θα θυμίζει ΚΑΠΩΣ περισσότερο ότι έχουμε Δεκέμβρη και ΟΧΙ Απρίλη θα είναι οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται εντός των νυχτερινών αργά ωρών ή των πρώτων πρωινών ωρών κάθε 24ωρου. ΑΝ και ομολογουμένως θα μπορούσε "άνετα" να κάνει και ακόμη περισσότερο κρύο "το προαναφερθέν χρονικό διάστημα του 24ωρου" τώρα στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη που βρισκόμαστε απ ' ότι βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες)...
Με τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας να έχουν εκείνες τις ώρες 7 C. με 9 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 10 C. με 11 C.
Ωστόσο στις γνώριμες πιο επιρρεπείς στο κρύο κυρίως λόγω ανάγλυφου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ γωνιές της Κέρκυρας ("κυρίως κλειστές λεκάνες, λεκανοπέδια, λιβάδια", δίπλα σε ρεματιές και παραποτάμιες ζώνες μακριά από την θάλασσα κτλ.) θα πρέπει να καταγραφούν γύρω στους 3 C. με 5 C. και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΙΣΩΣ ακόμη και +1 C. με +2 C. (δημιουργία πάχνης / "δροσόπαγου" στην ΤΟΠΙΚΗ μας διάλεκτο).
Στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές, με τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ προαναφερθέντα "πιο ψυχρά" ΠΕΔΙΝΑ σημεία.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου