Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Πρώιμης Ανοιξιάτικης καλοκαιρίας συνέχεια με... Τον Χειμώνα να συνεχίζει "πεισματικά" να αγνοείται παντελώς και... Τον "πρώιμο Απρίλιο" να συνεχίζει να δηλώνει δυναμικά... ΠΑΡΩΝ!! ;)

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!! Χρόνια πολλά και καλά με υγεία!! 

Πράγματι λοιπόν, όπως είχαμε τονίσει μέρες πριν εδώ...

ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ Χριστούγεννα (όπως άλλωστε και τα περσινά) κύλησαν με καιρικές / θερμοκρασιακές συνθήκες  Απριλίου !! 

Η μοναδική διαφορά με πέρυσι τις ίδιες ημέρες... Ήταν, ότι πέρυσι το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ήταν γενικά οι 19 C. με 20 C. ενώ πάρα πολύ ΤΟΠΙΚΑ είχαμε προσεγγίσει ακόμη και τους 21 C. Ενώ φέτος ήταν οι 17 C. με 18 C. ενώ πάρα πολύ ΤΟΠΙΚΑ "φλερτάραμε" και με τους 19 C. 

Εδώ να πούμε ότι οι παραπάνω θερμοκρασιακές τιμές αφορούν τα ΠΕΔΙΝΑ τμήματα του νομού μας (σας είχα γράψει γι ΄αυτή την πολύ μικρή διαφορά που περίμενα φέτος αυτές τις ημέρες, σε σχέση πάντα με πέρυσι, εξαιτίας της κατά τόπους αναμενόμενης συννεφιάς που θα επικρατούσε κατά διαστήματα φέτος. Εννοείται βέβαια , πως δυο βαθμοί διαφορά ΔΕΝ μας λένε κάτι, αφού ΚΑΙ φέτος τα Χριστούγεννα είχαν ξεκάθαρα τον Απρίλη "μέσα τους")!! ;) :) 

Σαφώς ΚΑΙ στις δυο περιπτώσεις πάντα από "καιρικής / θερμοκρασιακής πλευράς" στην ουσία ΔΕΝ είχαμε Χριστούγεννα αλλά Πάσχα!! ;) 

Για να δούμε τώρα , θα αλλάξει άραγε κάτι το ερχόμενο τριήμερο... Ναι ή όχι ; 

Η απάντηση είναι ΟΧΙ !! ;)

Δυστυχώς λοιπόν για εκείνους που θα ήθελαν να έρχονται / να βιώνουν τις διαφορετικές εποχές του έτους "στην ώρα τους" (σε αυτούς ανήκει και ο γράφοντας) και ευτυχώς για τους υπόλοιπους που αρέσκονται να έχει πάντα μόνο Άνοιξη ή Καλοκαίρι...

Και το επόμενο τριήμερο ο καιρός μας, θα παραμείνει "εντυπωσιακά ήπιος και μαλακός" (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε).

Έτσι, τόσο αύριο Τετάρτη 27/12/2023, όπως και μεθαύριο Πέμπτη 28/12/2023 καθώς ΚΑΙ την ερχόμενη Παρασκευή 29/12/2023 ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ περιμένουμε κάποια άξια λόγου μεταβολή στο καιρικό μας σκηνικό!!

Καλοκαιρία λοιπόν σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ έως ΚΑΙ την Παρασκευή με τον ήλιο να μεσουρανεί για αρκετές ώρες ΣΥΝΟΛΙΚΑ...

Ωστόσο ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ... "Οι οποίες" όμως αυτή την φορά δείχνουν να είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΙΩΣ βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ την διάρκεια της Παρασκευής. Ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι λιγότερες ή να κάνουν την εμφάνισή τους σε πιο περιορισμένο χρονικό διάστημα εντός κάθε 24ωρου (ΚΥΡΙΩΣ την Τετάρτη). 

Οι άνεμοι ΟΥΤΕ ΚΑΙ το ερχόμενο τριήμερο ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά (συνεχίζεται δηλαδή η "μπουνάτσα")...

Αφού θα πνέουν ΠΑΝΤΟΥ με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις!

Πιο συγκεκριμένα ΚΑΙ τις τρεις ημέρες θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς, μόλις στα δυο με τρία μποφώρ και... ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ την Τετάρτη θα "βγάλει" ένα βοριαδάκι (κυρίως βορειοδυτικό ρεύμα) στα τέσσερα μποφώρ, ενώ την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ... Αλλού σε πιο δυτικών διευθύνσεων και αλλού από νότιες διευθύνσεις ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μέχρι τα τέσσερα μποφώρ. 

Η θερμοκρασία ΣΤΑΘΕΡΑ συνεχίζει την ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ της "πορεία / συμπεριφορά" με... Τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας αργά το μεσημέρι τόσο την Τετάρτη, όσο και την Πέμπτη να καταγράφουν ΞΑΝΑ πολλά 17αρια C. και αρκετά  18αρια C. ( ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ όμως δεν αποκλείεται να δούμε και ΠΑΛΙ ακόμη και 19 C. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την Πέμπτη). 

ΜΟΝΟ την Παρασκευή 29 του μήνα, εξαιτίας της αναμενόμενης περισσότερης συννεφιάς θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στον έναν με δυο βαθμούς ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ χαμηλότερα τον υδράργυρο ("αυτό όμως θα συμβεί ΜΟΝΟ εφόσον πράγματι μας κάνει την χάρη η περισσότερη συννεφιά που θέλουν τα προγνωστικά μοντέλα σήμερα Τρίτη 26 του μήνα , για τότε")! ;) :) 

Κατά τα άλλα στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρα εκείνες τις ώρες , ανάλογα πάντα με το υψόμετρο της κάθε περιοχής. 

Αρκετή ψύχρα έως και άκρως φυσιολογικό για την εποχή κρύο, τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας (παρολ ' αυτά ομολογουμένως θα μπορούσε να κάνει αρκετά περισσότερο κρύο τις συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου αυτή την εποχή του έτους , από τις θερμοκρασιακές τιμές που θα "διαβάσετε" παρακάτω)...

Με τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας εκείνες τις ώρες να έχουν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 9 C. με 12 C. (ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 13 C.) ΑΛΛΑ στις γνώριμες πιο επιρρεπείς στο κρύο κυρίως λόγω ανάγλυφου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ γωνιές της Κέρκυρας ("κυρίως κλειστές λεκάνες, λεκανοπέδια, λιβάδια", δίπλα σε ρεματιές και παραποτάμιες ζώνες μακριά από την θάλασσα κτλ.) θα πρέπει να καταγραφούν γύρω στους  6 C. με 8 C. Και ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και 3 C. με 5 C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές με τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία" θα πρέπει να παρατηρηθούν και στην ορεινή  / ημιορεινή μας ζώνη αντίστοιχα. 

Τέλος , κοινό χαρακτηριστικό ΚΑΙ όλων των επόμενων ημερών θα συνεχίσει να είναι η πολύ υψηλή υγρασία... Ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό τις νύχτες και τα πρωινά μας , με αυξημένο το ενδεχόμενο σχηματισμού ΚΑΠΟΙΩΝ διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών ΞΑΝΑ! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου