Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Κυριακή 10/12/2023 και μεθαύριο Δευτέρα 11/12/2023.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΣΤΑΤΟΣ την Κυριακή με τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ όμως να εκδηλώνονται ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΔΕΥΤΕΡΑ θα κυλήσει με ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ! ;)

Καλησπέρα στην Κέρκυρά μας , καλησπέρα στα Διαπόντια νησιά μας , καλησπέρα στους Παξούς μας!! :)

Πολλά ακούγονται και γράφονται δεξιά και αριστερά μας, όπως άλλωστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή ,σχετικά με την ΠΙΘΑΝΗ ΤΑΣΗ του καιρού την περίοδο των εορτών που ακόμη όμως, από... "Προγνωστικής πλευράς απέχει  έτη φωτός μακριά μας"!! ;)

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φίλες και φίλοι, για να καταλάβουμε την χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας και στο "πόσο δύσκολο έως κατά την γνώμη μου, ακατόρθωτο" τουλάχιστον εν έτη 2023 (εκτός και αν πιστεύουμε σε "μαγικές / μεταφυσικές ιδιότητες" ή βέβαια αν πέσουμε "μέσα απλά τυχαία") είναι να μας πουν τον καιρό για ημερομηνίες που θα μας έρθουν ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ημέρες ... 

Είναι κάτι που συνέβη την τρέχουσα εβδομάδα!! 

Τι εννοώ ; 

Έως και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το πρωινό της Τετάρτης 06/12/2023 δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν ΔΕΝ υπήρχε απολύτως ΚΑΜΙΑ ένδειξη ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ μοντέλο καιρού ... ΟΥΤΕ έστω και σαν ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για να άλλαζε κάτι στον καιρό της Κυριακής μας (αναφέρομαι πάντα στην "αυριανή ημέρα").

Ωστόσο από το απόγευμα της Τετάρτης και μετέπειτα τα "προγνωστικά μοντέλα άρχισαν να βλέπουν" ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ κατάβαση μιας ΣΥΝΤΟΜΗΣ μικροδιαταραχής από την Αδριατική ΠΡΟΣ την περιοχή μας εντός του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ της Κυριακής... 

Βλέπουμε λοιπόν ότι μέσα σε... ΜΟΛΙΣ  τρεις ημέρες ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που είχαμε στην διάθεσή μας ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ  Τετάρτης 6 του μήνα σχετικά με τον καιρό της ερχόμενης Κυριακής ... Ξαφνικά ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ  !!! ;)

Αυτά τα... Ολίγα σχετικά με τις "σύγχρονες πυθίες της εποχής μας"! ;)

Και μετά την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ συγκεκριμένη παραπάνω παρένθεση... Ας πάμε να δούμε λοιπόν τι μας περιμένει από καιρικής πλευράς το επόμενο 48ωρο, εδώ στον βορειοδυτικότερο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ νομό της Ελλάδος! :)

Για αύριο Κυριακή 10 του Δεκέμβρη: ΑΡΧΙΚΑ αραιές συννεφιές ανά διαστήματα πιο πυκνές , ενώ ΚΥΡΙΩΣ ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες δεν αποκλείεται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να "προλάβει" να κάνει ΠΑΡΟΔΙΚΑ την εμφάνισή του και ο ήλιος.

Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ / ΑΠΟ τις μεσημεριανές ώρες και ύστερα ο ουράνιος θόλος από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων θα έχει γίνει ΠΑΝΤΟΥ πλέον "νεφοσκεπής / μουντό καιρικό σκηνικό" ("θα κλείσει δηλαδή ο καιρός μας").

Έτσι ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ / ΠΡΩΤΕΣ  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ και μετέπειτα ΠΡΩΤΑ στα βορειότερα - βορειοδυτικότερα άκρα του νομού μας και ΣΧΕΤΙΚΑ γρήγορα και στα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν βροχοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως ("κυρίως ποτιστικού χαρακτήρα"). 

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ οδεύοντας ΠΡΟΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ /  ΠΡΩΤΕΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ώρες της Κυριακής.

Οπότε ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ τότε ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ να έχουν "κάπως πιο δυνατές εντάσεις / κατά τόπους αξιόλογα ή σχετικά αξιόλογα ύψη βροχής" (υπάρχει κάποια πιθανότητα και για διάσπαρτες μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες).

Όλη αυτή η κατάσταση θα κρατήσει περίπου,  έως λίγο πριν / ή ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ (ανάλογα την κάθε περιοχή) ΠΙΘΑΝΟΝ έως και ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.

Από τις μεταμεσονύχτιες όμως ώρες πηγαίνοντας ΠΡΟΣ το ξημέρωμα της Δευτέρας , ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας!! ;)

Όμως αν και... "Χονδρικά" η διάρκεια των φαινομένων ΔΕΝ φαίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ να υπερβαίνει τις 10 ώρες (Ανά διαστήματα και κατά τόπους εκδήλωση βροχοπτώσεων ... Το πολύ όμως για ένα δεκάωρο) όλα δείχνουν πως ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας θα πέσει ΚΑΛΟ ή ΚΑΛΟΥΤΣΙΚΟ ΝΕΡΟ (Σαφώς και θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατανομή του υετού από μέρος σε μέρος κατά μήκος του νομού μας. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε άλλωστε. Απλά σε ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ κομμάτι της Χώρας των Φαιάκων τα φαινόμενα αν και... Πρόσκαιρα... Θα είναι ΑΞΙΟΛΟΓΑ) ! 😉

Οι άνεμοι αύριο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ. Παρολ ' αυτά ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από το μεσημέρι και ύστερα ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να "βγάλει" και ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ.

Η θερμοκρασία ΚΑΙ την Κυριακή ΓΕΝΙΚΑ θα βρεθεί σε παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα ("σε γενικές γραμμές κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες " και αύριο, όπως άλλωστε και σήμερα Σάββατο). ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, "που θα χαλάσει σχετικά πιο γρήγορα ο καιρός"  οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα "καταφέρουν / θα προλάβουν" να κατηφορίσουν κατά μέσο όρο έναν με δυο βαθμούς χαμηλότερα απ ' ότι το Σάββατο. 

Για την Δευτέρα 11/12/2023: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομό μας, με άφθονη ηλιοφάνεια γενικότερα, αλλά και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ διάσπαρτες συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ "άνευ όμως σημασίας".

Οι άνεμοι εντός της ημέρας , θα πνέουν ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ από διάφορες διευθύνσεις ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ... Φθάνοντας τα 2 με 3 και κατά τόπους μέχρι και τα 4 μποφώρ ("μπουνάτσα").

Ο υδράργυρος θα σημειώσει μια ("πρώτη") μικρή άνοδο της τάξεως των δυο μέχρι και τριών περίπου βαθμών συγκριτικά με την Κυριακή ( ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΑΝΤΑ) ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του.

Άρα αργά το μεσημέρι της Δευτέρας θα πρέπει στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας να έχουμε να κάνουμε με 14 C. / 15 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 16 C. 

Στην ορεινή / ημιορεινή μας ζώνη (ως συνήθως λόγω υψομέτρου) υπολογίστε τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ στα ψηλότερα έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τις ενδείξεις στα θερμόμετρα εκείνη την ώρα. 

Τέλος οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που συνήθως σημειώνονται εντός των νυχτερινών αργά ωρών ή των πρώτων πρωινών ωρών κάθε 24ωρου) ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα είναι μονοψήφιες (αυτό είναι "άκρως φυσιολογικό" για την εποχή που βρισκόμαστε).

Οπότε ΚΑΙ το χάραμα / νωρίς το πρωί της Δευτέρας περιμένουμε γύρω στους 7 C. με 8 C. και κατά τόπους έως και 9 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα παρατηρηθούν και 5 C. με 6 C. και στον αντίποδα σε ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ ΙΣΩΣ έως και 10 C.)

Παράλληλα στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο

Καλό Σαββατόβραδο!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου